Aeolos P30 | update

När Hans Genthe presenterade sitt koncept för en tokigt snabb 30-fotare för knappt ett år sedan, så tänkte man ju att det var något som aldrig skulle se dagens ljus. Vi är ju många som har båtskisser i skrivbordslådan som aldrig kommer att bli något…

Men nu verkar det hända saker. Jag tog ett Zoom-möte med Hans och fick en rundtur på hans nya bas i Dubai.

Man har sålt 6 båtar som skall till Dubai, Schweiz, Danmark, 2 x Australien och NZ. Ytterligare några är på gång. Pluggarna börjar bli klara, och man hoppas ha båt #1 i vattnet redan i maj.

Man bygger i samarbete med Nova Composites i Dubai, som tar fram egen prepeg-kolfiber och verkar ha koll på läget. Båten är ju relativt enkel (?) så man tror man kan hålla en byggtid på två månader från order. Det stora problemet blir väl att få fram komponenter från andra (som masterna som kommer från Pauger).

En del lösningar verkar bli lite kul. Till exempel har man listat ut hur man gjuter en köl där kolfiberväven går i ett stycke från fenan runt bulben, men där man ändå får i bly redan i formen. Man ville inte berätta hur detta gjordes praktiskt 😃

Vi som tittar närmare på siffrorna är ju lite oroliga för hur man skall få ner alla hästkrafter i banan. Redan Hans tidigare båt, en Farr 280, var ju en handfull att hantera. Vi hoppas väl få testa det i verkligheten genom en provsegling under 2021.