Sweet… Flying Tiger 10

Flying Tiger 10
En båt det snackats mycket om (framförallt på Saling Anarchy) är Flying Tiger 10M. Nu skall den börja säljas i våra trakter. Samma målgrupp som HP 1020?

Det brukar ju vara norrmän som håller sig framme, men nu är det våra grannar i öster som tar upp stafettpinnen. Jag har efterlyst provsegling med sauna.

Pris “på startlinjen” inklusive segel men exklusive utombordare och elektronik beräknas hamna på 620.000:-!

9.96 x 2.78 m
Draft: 2.32 (keel up: 1.0 m)
Displacement: 1985 kg Keel: 870 kg
Mainsail (37.4 m²) + jib (23.4 m²) + assymetrical (106.8 m²)

Specifikation
Sailplan
Polars
Tuning Guide

LYS-certifikat (1.35)
IRC-certifikat (TCC=1.128)

International Class Association
Flying Tiger 10M Anarchy

Neil Pryde – FT10
North Sails – FT10 One Design
Quantum – FT10

Flying Tiger 10
Flying Tiger under Helsinki-Tallinn Race:

We did the Helsinki-Tallinn Race, the largest offshore race here (201 boats) with the Tiger and had a reporter and a photographer from Helsingin Sanomat (combine Svenska Dagbladet and Dagens Nyheter and you still lack some, it’s like the only newspaper in Finland) that did a front page article of our sail.

The weather was tough! We had 22-27kts of wind straight from the nose and 2-4m waves. With only OEM Neill Pryde sails (100% jib and only one reef on the main) it was quite a ride but I have to say that after that I have 150% confidence in the Tiger. She was overpowered (trimguide says that over 15kts of wind you shuld change to the 85% Q jib) but handled VERY WELL. Anyhow, not the weather for the Tiger. We did it in LYS-1 and of course lost to 40-footers that are better suited for going uphill in those conditions. We ware 16th in our class (out of 38 boats), and I have to admit we are happy with it.

Anyhow, coming back from Tallinn on sunday was a blast! We had 12kts of wind from the west and maintained sustainable speeds of 10-11kts (measured by GPS) and everytime we had a wave we surfed 13-14kts. A blast!! It was absolutely fantastic!!

Flying Tiger 10

Flying Tiger 10

Flying Tiger 10

Flying Tiger 10

Flying Tiger 10

Flying Tiger 10

Tiger Trading Ltd has been awarded the rights to sell and market the Flying Tiger 10 sport boat in Scandinavia and the Baltics. The Flying Tiger 10M is a ten meter modern One Design Club Racer. It features a lifting keel and carbon fiber mast, boom and bowsprit. The yacht weighs 1985kg of which 870kg is in the keel.

The Tiger has been designed by the acclaimed yacht designer Robert Perry. The commercial rights for the yacht are owned by the American company Hiptrader Ltd, based in Coronado California and managed by Bill Stevens. The yacht is assembled by Hansheng Yachts, based in Xiamen, China.

The yacht is delivered as a complete sail away package with jib (23.4 m2), mainsail (37.4m2) and asymmetrical spin (106.8m2) from Neil Pryde Sails. Both North Sails and Quantum Sails have class sails readily available. The Flying Tiger 10M features deck hardware from Harken and Spinlock. The furling system is from Facnor. The carbon fiber mast, boom and bowsprit are manufactured by CST Composites of Australia.

The Flying Tiger 10M has been a huge success in an incredibly short time. Regattas in the United States have had nearly ten Tigers competing in their own One Design class. The international media has been enthusiastic about the Flying Tiger 10M and the yacht is now competing for the “Boat of the Year” prize in the United States.

“You can get a hold of a tiger with a few pals with the same amount of money you would be spending on just sails alone when trying to refit a yacht for competitive racing. The same kind of feeling and functionality that the Tiger has just can’t be rebuilt in a cruiser/racer”, argues Tiger Trading Ltd’s Janne Kjellman.

The story of the Flying Tiger 10M starts off in early 2005 when Bill Stevens introduced the idea of a new project to yacht designer and naval architect Robert Perry. Stevens suggested that they design a revolutionary new sport boat. The idea was to design a One Design yacht that would feature good performance characteristics at a low price. Additionally, the yacht should fit a standard sea container for transportation.

Stevens knew several yards from China from previous projects, so all that was needed was a good plan. Perry drew a draft and sent it to Stevens, who in turn posted it to the sailinganarchy.com site asking for comments from the global yacht racing community.

Interest was immediately huge. Literally thousands of comments and suggestions came around the world from the sailing community. The final nail was when Bill announced that the price for the first 50 boats would be $39,500 with a $1000 deposit for the hull. Deposits started coming in very quickly and soon exceeded the 50 boat mark. Bill Stevens negotiated a deal with Hansheng Yachts. The factory had built composite boats from 1984 and Bill had worked with them before.

Production started soon after. Several prototypes and a lot of testing later the first boats started to arrive to their owners in the United States in the end of 2006. Stevens and Perry ware right. There was a huge demand for a dead-simple high performance sport boat at an affordable price.

Over 150 boats have been sold now and 65 delivered to customers, mainly in the United States and Australia. Our exhibit yacht, FIN-10738 “Tigru” (hull #43) is the first Flying Tiger 10M in Europe.

“We believe that the Tiger will be a great success also on this side of the Atlantic”, Anssi Sallinen says. “A sport boat that features great performance at an affordable price tag has a clear demand.”

The Flying Tiger 10M is delivered sail away (ex outboard and electronics) with all deck hardware, halyards, ropes and sails. The suggested retail price in the Scandinavian Countries and the Baltics is 65000€. The price includes VAT, customs duty, freight and shipping. Customers placing orders during the year 2007 can expect yachts to be delivered for the 2008 season.

More information:
Managing Director Anssi Sallinen
Phone +358-405-575-056
E-Mail anssi@flyingtiger.fi
URL: http://www.flyingtiger.fi

Här kan man se hur man plockar ihop den:

22 Comments

 1. Pär Sep 11, 2007 Reply

  Polar länken funkar inte :-( Ska bli spännade o se vad som händer med FT 10…1.35 i lys….vad hade du på 109 :an ? Kul båt helt klart men uppförsbacke i allt över 8 m/s känns lite tveksamt kanske…

 2. Author
  Peter Gustafsson Sep 11, 2007 Reply

  Fixad!

  TCC=1.128 är rejält snabbare än en J/109 som kommer in på 1.030. Normala båtar hamnar (efter ett par år) på 1.25 gånger TCC, vilket skulle innebära 1.41 för FT10. Så här har de varit snälla…

  Melges 24 med TCC=1.018 ger LYS 1.27 (faktor 1.25).

 3. Jan Sep 12, 2007 Reply

  Båten på Tallinn Race kom om oss på slutet med 11st benpar hängande ut på sidan. Jag misstänker att man inte ville få för dåligt resultat i en så uppmärksammad tävling. Igår seglade den rätt så jämnt med en X-35:a på tisdagstävling. Däremot hittar jag inget officiellt lys-brev för den.

 4. Nisse Sep 12, 2007 Reply

  Vid en första anblick verkar den ha en uppenbar fördel gentemot HP1020 : den finns !

  Mvh

  /N

 5. M Sep 12, 2007 Reply

  Krävs det 11 benpar för att trycka ner den så är sannolikheten för att det blir fler än någon enstaka båt i Sverige ganska låg…

 6. Anssi Sep 12, 2007 Reply

  Hiho!

  I have no clue where Jan comes up with his figures. We had 10 people on board for the Hki-Tallinn Race, including two 50kg reporter-girls from Helsingin Sanomat. A crew of 6-7ppl is quite enough for the Tiger, perhaps 8 if it’s really windy and a offshore race.

  Best regards,

  Anssi Sallinen
  FIN-10738 “Tigru”
  http://www.flyingtiger.fi

 7. Jan Sep 12, 2007 Reply

  Anssi,
  Perhaps we calculated wrong then but that was the number that we ended up with. Sorry if it was wrong. However you seemed to be able to sail with good balance in about 18-20 knots of wind inside Tallinn Madal without a reef in the main.

 8. Bertil Sep 12, 2007 Reply

  Skitkul att nån tar hit denna båt som säkert fyller ett tomrum bland alla klasser (låter ironiskt men det är det verkligen inte)
  Jag är verkligen sugen på en FT10. Lite fundersam över priset bara.
  För något år sedan kostade en FT10 44.000USD.
  44.000 x 6,75 (dagens dollar-kurs) x 1,25 (moms)= 371.250:-
  Det som varit denna båst största styrka är det låga priset. Vad är det som kostar. Visst, frakt och segel men ändå…
  En båt som CB66 kommer nog aldrig att bli den succe som många trodde, eftersom priset är för högt (+ en del tekniska problem). Jag vet att det är olika storlek på båtarna, men i båda fallen har det låga priset varit ett tungt argument. Det vore väldigt synd att se hur en bra klass dör redan innan den nått landet.

 9. Bertil Sep 12, 2007 Reply

  PS. Ta bort de röda stripen. Med dom ser denna fräcka båt ser ju ut som en hottad Albin Cumulus!

 10. Author
  Peter Gustafsson Sep 12, 2007 Reply

  De röda stripen är väl till för att lura LYS-kommittén att det verkligen är en hottad Albin Cumulus :-D

 11. MICKEY Sep 12, 2007 Reply

  Mellan 7-8 pers i besättningen!!!!!Glöm att denna båt kommer sälja bra i Sverige, gastbrist är det som sabbar mycket av seglingen idag tyvärr, denna båt hjälper nog inte hur kul den än verkar vara. En ny båt ämnad för racing och cruising för max 4 pers skulle nog slå med rätt pris..

 12. Feffe Sep 12, 2007 Reply

  Då är Stern 33 helt rätt.

  http://www.parnuyachts.com

  Jag var på vippen att beställa en för två år sedan. 84 000 eur plus moms är väl ganska bra pris. Den har tydligen vunnit det mesta i Holland.

  // Fefe

 13. Ric. Sep 12, 2007 Reply

  Var kommer prisuppgiften på 620 t. kr. från? Jag har för mig att jag såg priser på drygt 300 i Hong Kong när jag kikade runt lite i våras..
  Hur ser hon ut invändigt..? Syns bra på denna videon (notera countrymusiken rakt igenom.. hrmm.)

  http://www.youtube.com/watch?v=A9PVTCMuRT8

  Fanns också en annan video när de seglade vid San Fransisco tror jag och man bland annat såg den broacha ganska kvickt men hittar inte den nu.. ngn. som hittat den?

 14. Ric. Sep 12, 2007 Reply

  Jan,
  du skriver om tisdagssegling. Var finns denna FT 10?

 15. Jan Sep 12, 2007 Reply

  I Helsingfors, Finland. Vet dock inte vid vilken segelförening, men skulle gissa på KoPu på Björkholmen.

 16. Ric. Sep 13, 2007 Reply

  Ok, tack.
  Det var lite långt härifrån Göteborg.

 17. Jan Sep 13, 2007 Reply

  Vaddå, det går ju direktflyg… ;)

 18. Håkan Sep 13, 2007 Reply

  Feffe, varför blev det ingen Stern 33?
  Vet du nåt om den?
  Behövs ballast-tankar?

  Det verkar vara en kopia av X-99 i X-35 form?

  Mvh / Håkan

 19. Bertil Sep 13, 2007 Reply

  Stern 33: 3900Kg
  FT 10: 1980Kg
  Det byggs för få lätta båtar!

 20. Feffe Sep 13, 2007 Reply

  Jag flyttade till hus i samma veva så det fick bli ett nytt badrum istället:-)

  Jag hade en hel del kontakt med upphovsmannen, en trevlig Holländare, enligt honom behövs inte ballast-tankarna vid normal segling. Den första båten “Jager” har sopat banan i Holland och båt nummer två som är mer cruising-utrustad har fått bra betyg i båtpressen. Tittar man på specen ser det ut att vara en hel del bra beslag och justa segel i priset 84 000 Eur. Är det någon som är intresserad kan jag förmedla kontakten ägaren av konceptet.

  // Feffe

 21. Feffe Sep 13, 2007 Reply

  Bertil,

  Vill du ha en lätt båt så titta lite extra på Lutra 30 från Pärnu. Ca 1900 kg och kol-mast. Smaskens !

  // Feffe

 22. Håkan Sep 13, 2007 Reply

  Feffe, det var ett dyrt badrum ;-)

  Maila mig gärna på hhedstrom2369@hotmail.com

  Mvh / Håkan

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.