Volvo Pentas elektronikbox

Idag skulle vi seglat Sista Chansen i Björlanda. Men vår motor vill inte starta så det blir svårt att transportera fram och tillbaka i utlovade 10-12 m/s. Vi körde ju Septemberseglingen utan maskin, vilket gick bra. Men det kändes bitvis lite olustigt.

Här kommer hela storyn. Ni som jobbar på Volvo Penta kan ju fundera på vad som gått fel…


Förr så hade man en tändningsnyckel och en startmotor. Strömmen på och motorn startade. Nu för tiden sitter det en liten panel med fyra små knappar i sittbrunnen och sladdknippen som går till en elektronikbox som sitter på motorn (i mitt fall en Volvo Penta D1-30). Denna verkar hantera start, övervakning och annat viktigt.

Min box pajade för tre veckor sedan (vi upptäckte det 6/9 då vi skulle ut och titta på segel tillsammans med segelmakaren).

Efersom jag tidigare haft en Yanmar så hade jag ingen aning om vem som kan sånt här. Men jag befinner mig ju ändå i Göteborg, Volvo Pentas hemstad, så detta borde inte vara några problem.

Jag gick in på Volvo Pentas hemsida. Hittar forumet. Ingenting där. Hittar Volvo Action Service “Assistens 24 timmar om dygnet, året runt.”

“Du måste prata med en lokal serviceverkstad… [bläddrar i ett par minuter] ring till Björlandavarvet, och de kör ut med bil och servar”.

Ringer dem. “Du får lägga båten här och lämna in nycklarna… så får vi se när vi hinner”. Men jag kan ju inte köra båten eftersom motorn inte startar! “Ja, vi kör ingenstans iallafall”. Försökte påpeka att de borde uppdatera uppgifterna hos Volvo Penta.

Eftersom båten ligger i Långedrag tänker man att Wahlborgs på Hinsholmen kanske kan tänka sig att fixa det. Åker dit för att försöka charma dem på plats. Pratar med några som inte vågar säga nåt, men jag skall komma tillbaks efter lunch då killen som kan nåt borde fika på bryggan… missar dem efter lunch, så nästa chans är att komma tillbaks vid trefikat. Ingen kan nämligen få tag i honom på annat sätt.

PÅ tredje försöket hugger jag honom när han skall ut och fika:

“Ja, det där felet är inte helt ovanligt!”

Tydligen så skakar komponenterna i elektronikboxen loss efter 8-10 starter (stämmer bra i mitt fall, jag fick 15 starter innan min la av). Tur att detta inte hände i en nödsituation på Skagerakk!

Vi lägger en beställning på en ny elektronikbox så skulle det fixas under kommande vecka. Ringde efter en vecka men ingen box. Inget vet varför… “ring på måndag”. Ringde i måndags men ingen box. Ringde i tisdags igen. Då hade det kommit en box, men det var tydligen fel modell. När kan en ny komma då? Ingen som vet. Kanske torsdag eller fredag.

OK, skall vi boka en tid fredag eftermiddag? Bokar 14:30. Ringer vid 14:00. Ingen box… “kan du ringa igen vid 15:00?”. Nej, jag måste ha detta gjort. Åker dit. “Boxen kommer på måndag. Volvo tar numera sju dagar på sig att leverera reservdelar. Det är nytt.”

Det är ju helt osannolikt!!!

Seilas hade en artikel om just det här 14:e september. Tydligen har Mats Edenberg lovat att alla skall få en ny box, men inte mycket verkar ha hänt:

Alle får ny

Informasjonsjef Mats Edenberg i Volvo Penta, Göteborg forteller at de akkurat har starten en kampanje hvor eiere av nye motorer kan få bytte ut problemdelen med en ny og forbedret type. Han beklager feilen og skylder på en underleverandør. Edenberg oppfordrer Seilas’ lesere til å ta kontakt med sin leverandør slik at problemet kan rettes.

Fortsättning följer…

35 Comments

 1. Stefan Sep 22, 2007 Reply

  Ja dj-r själv har jag en Yanmar men minns med skräck Volvo Pentan vi hadde i Contrast 33:an tidigt 80 tal. Det var en ständig process att mecka diesel ända fördelen var att jag skaffade kompetens som jag fortfarande har nytta av. Lycka till och hoppas att Volvo Penta och framför allt de lokala service ställena tar till sig din kritik. I Arkösund har vi problemet att där befattar man sig enbart med VP. Hepp Stefan

 2. Patrick Lindblom Sep 22, 2007 Reply

  På Bavariaklubben diskuterades ett problem med MD2030 vars vevlager drog efter ca 500h. Det har hänt ett antal gånger men VP kör enl uppgift ingen som helst goodwill på detta utan hänvisar till att garantin har gått ut.

  Det har också varit stora kvalitetsproblem med impellers vars vingar är helt borta efter i vissa fall en enda säsong.

  Dags för VP att rycka upp sig om de inte skall tappa till japansk högkvalitet…

 3. Jesse Sep 22, 2007 Reply

  Du Peter, jag tror mig veta att du jobbar i IT branchen, precis som jag. Man förundras ibland hur kass service det är på många saker man har, båt, bil hus mm. Och varje gång så funderar man på hur dessa sk service firmor överlever. Hade man gjort så vad gäller datorer hade man ju inte haft ett jobb efter 1 vecka!
  Tex, som när jag lämnade in bilen på BMW i Mölndal för ett par månader sen, bad dem byta torkarmotorrelä eftersom torkarna spökar lite. Hämtade bilen, och märkte att inget relä var bytt. Svaret på frågan varför löd – Nää, skruvarna hade rostat så vi fick inte loss dom! .. Man undrar vad det är för gubbar som jobbar i verkstan där.. inte bilmekaniker i alla fall..
  Hoppas det löser sig snart med din elektonik box, det är ju helt otroligt att det ska ta sån tid.

 4. m Sep 22, 2007 Reply

  Hade jag varit som dig Peter hadde jag vänt mig till Dennis på Båtakuten, fantastiska killar som ordnar det de lovar raka svar och allt man vill ha!!

 5. J-mannen Sep 22, 2007 Reply

  Även jag har dålig erfarenhet av Wahlborgs. Förra året vred jag sönder ett kylvattenrör och hade då liknande upplevelser som de du beskriver… Nästa gång det var dags (läckage bränslesystem) till Tånguddens motorservice. De fixar hem delar under dagen (om delarna finns på VP:s lager i GOT) om man lägger beställningen före 09.30. Om inte delarna finns i GOT så finns de på centrallagret i Belgien (tror jag det var)…då kommer de med flyg och JETPAK på ett dygn! Det är grym service tycker jag!
  Wahlborgs har uppenbarligen inte samma beställningsvägar…eller vad jag misstänker: De lägger bara en aggregerad beställning/vecka…har man då otur så får man vänta i dryga veckan på sina delar! Slappt! :(

 6. Jocke_R Sep 23, 2007 Reply

  Tråkigt för dig. Hade en liknade uplevelse med en Yamha 4-takt utombordare där elektronikboxen vibrerade sönder/la av efter 2 år och en månad… 2 år garanti, tack för det. Bekosta halva motorns nypris efter 2 år…

  Är det inte en mindre skandal att motorn pajar efter 15 starter. Du låter mest trött, jag skulle vara skitförbannad. Begär ersättning för utebliven segling!

 7. Author
  Peter Gustafsson Sep 23, 2007 Reply

  Skitförbannad, skogstokig… men framförallt uppgiven. Nu är det ju ändå slut för i år.

  Och sen skall man behöva se att man missade det här:

 8. Jan Sep 23, 2007 Reply

  Vaddå, inte hade väl du velat vara där? :D

 9. En läsare... Sep 24, 2007 Reply

  Vad säger J-boats ? Det är väl ändå dom som är leverantör och huvudansvariga ? Deras kontakter med Penta borde vara överlägsna vilken privatpersons som helst och en ny box borde suttit på plats i din båt för länge sen !

  Visst, det är en penta-motor men inte ringer du Bosch om flong nya bilens tändsystem krånglar…

  /E

 10. Author
  Peter Gustafsson Sep 24, 2007 Reply

  :-)

  I den bästa av världar! De får stå med mössan hos hand på serviceverkstaden precis som alla andra. Och verkar faktiskt bli ännu sämre bemötta.

  När jag fick min båt skall ju motorn leveransgodkännas. 15 minuters jobb med att skriva av serienumret, kolla oljan och starta upp maskinen. Volvo-Penta betalar säkert bra för jobbet.

  När J/båtar frågade den lokala verkstaden, där killarna satt och fikade, fick man svaret att “du kan ju inte bara komma in här och tro att vi skall göra det nu… “. Det gick inte att få besked om när det var möjligt, utan tre dagar på raken fick vi böna och be för att få det gjort. Sedan var det en jättetrevlig kille som gjorde det… men det är svårt att känna sig bra bemött som kund.

  Nu har jag fått koll på ett gäng som heter MITAB, Marin Industri Teknik AB som faktiskt hade lust att ha mig som kund. Vi får se…

 11. Jan Sep 24, 2007 Reply

  Nämen varför skulle vi fixa det fel som vår felaktiga produkt orsakar, det är ju helt otänkbart. Du måste förstås anhålla om kölapp och fråga tillräckligt vänligt om hjälp förrän vi ens kan överväga att fixa det.
  Konstigt att så många väljer dessa s.k. kvalitetsmotorer över andra dito?

 12. En läsare... Sep 24, 2007 Reply

  Ok Peter !

  Lycka till med MITAB, dom har aldrig gjort mig besviken. Sen har du Drevia uppe i Lysekil också. Verkar ha koll på läget. Lite långt kanske.
  /E

 13. Author
  Peter Gustafsson Sep 24, 2007 Reply

  Dagens besked från Wahlborgs (boxen skulle ju ha kommit idag):

  “nä… vi har inte fått något paket från Volvo Penta idag… de har bytt speditör så vi har ingen aning om när det kan komma… kan du ringa senare i veckan”.

 14. Jan Sep 24, 2007 Reply

  Ersättning för uppkommen skada börjar vara aktuellt, eller måste man acceptera vad som helst?

 15. En läsare... Sep 24, 2007 Reply

  Peter, finns det en risk att du drabbats av omvänd lojalitet gentemot din leverantör, J-boats ? Ganska vanligt fenomen när man förälskar sig i den vara eller produkt man just köpt. Rent krasst är det så att du och Wahlborgs inte har någon affärsmässig relation. Dom skall givetvis, som representant för Penta göra ett så bra jobb som möjligt. Men det är med J-boats du har din affärsmässiga relation och det är dom som måste agera. Dom skall enligt Konsumentköplagen åtgärda ett sånt här fel inom skälig tid ( förutsätter förstås att båten är köpt i Sverige, annars är du inte skyddad av vår svenska lagstiftning ). Det är dom som skall agera gentemot penta och skaffa fram delar, boka tider etc. ( gäller väl för övrigt besiktningen också ! Hade dom bokat tid ? ) Det skulle vara intressant att höra vad J-boats säger och hur dom agerar ?

  mvh

  /E

 16. Jesse Sep 24, 2007 Reply

  Trist situation, kanske dags att ta fram sista vapnet och bli förbannad Peter. Ibland är det ju tyvärr så att en del inte fattar att det är dags att ge service innan någon blir förbannad. Att bli en grining och jobbig kund verkar de flesta såna här verkstäder vilja serva snabbt, antagligen för att bli av med en så snart som möjligt.
  Tur att man har en 20 år gammal båt som det alltid är något problem med så att man får träna detta på bland. Som tur är har man funnit bra gubbar på de flesta prylarna nu, men det var en väg dit. Senaste var väl en Raymarine kille som lovade att komma 3 gånger på utsatt tid som aldrig dök upp. Jag tog till de sista krafterna och blev förbannad, åkte till serviceverkstan och hämtade bokstavligen killen. 2 timmar senare var problemet fixat.. så tyvärr det finns en sista utväg man inte gärna tar till.

 17. BB Sep 24, 2007 Reply

  Kommentar till “en läsare”. Kan vara så att Du har rätt, saker o ting ändrar sig med tiden. Men, hade ett dealer ship för Penta i San Francisco på 80talet. Hade kunden bara skickat in garantilappen, kunde han gå till vilken Penta verkstad som helst och ingå avtal med Penta som silent tredje part. Vi agerade alltså i Pentas namn gentemot ägaren av Penta motorn. Det stod så i vårt avtal.
  Förstår delvis de dealers i GBG trakten som inte vill göra garanti reparationer för Penta. Det var bökigt att sätta igång, massa byråkrati, Penta betalade initialt dålig timtaxa osv. Vi såg dock möjligheten i det hela och gjorde bra business av det hela, till slut. Men det är en annan historia.
  Peter, tror Du gör ett bra val med Mitab, dom verkar vara seriösa.

  BB
  PS
  Elektronik och saltvatten, hm, ingen bra kombination. På 80talet hade vi dessa problem med Pentas 2000 serien. Temp och oljetryckslarmen låg och pep mest hela tiden…..
  DS
  PS2
  Var i San Franciso senast i våras, massa av Jbåtar i “The SF bay” kolla http://www.sfj105.org
  DS2

 18. En läsare.. Sep 24, 2007 Reply

  BB, du verkar mer insatt i Pentas avtal och villkor än vad jag är och du har säkert rätt. Sen, som du säger, viljan hos dealern beror så klart på vilken ersättning/intjäning dom får i förhållande till de timmar dom petar in. Och tjänar dom t ex mer pengar på att serva gamla utombordare åt folk som inte har lärt sig konservera sina motorer själva så kommer dom hellre att göra det. Även om du står med en 2-miljonersbåt som inte funkar. Tyvärr !
  /E

 19. BB Sep 25, 2007 Reply

  En läsare. Jag var det då i alla fall.
  Vi såg det som en betald marknadsaktivitet, få in garantibåtarna tidigt, göra ett bra jobb, bygga relationen, sedan fortsätta att serva varje år.

  I 80talets Kalifornien var det relativt enkelt att konkurrera på detta sättet. Våra konkurrenter var mest massa Mamas and Papas ställen, som satt bakom disken och försökte vara lite smarta (kortsiktigt i alla fall).
  Av Peters inlägg verkar den slappmentaliteten finnas på västkusten också. Tråkigt. Efter 7 års arbete med Penta tyckte jag att dessa nästan alltid skötte sig, inte världens bästa motorer men supporten var bra.
  MEN olika dealers hade sina egna agendor och sänkte konsekvent Penta. Givetvis höll Penta dessa dealers med kort kort koppel. Konsekvensen av detta var att det tog lång tid för oss att bygga relationen med Penta, men efter detta samt förhandling av villkoren så var det många gånger lättare att ha Penta som betalare än en … båtägare…..(menade givetvis inte Du Peter…)

  Så, summering. Låt inte dealern köra Penta blajet, dealern skall bara fixa detta. No excuses. Är det en bra dealer får dom backning av Penta.
  Välj en bra dealer och bygg relationen med denna. Inga konstigheter.

  BB

 20. BB Sep 25, 2007 Reply

  Jan. Precis så skall det fungera. Härligt.
  Problem – lösning.
  Och som kund betalar man för toppservice. You get what you pay for.

 21. Per Engdahl Sep 25, 2007 Reply

  Gör så här så startar motorn. Lossa den rödgula kabeln. Håll den mot den röda. Nu startar motorn. Du lossar först på MDI boxen som redan är gjort på din bild.
  Vill man snitsa till det så kan man koppla en tryckströmbrytare på en kabel upp till sittbrunn.
  Eftersom nästan alla av årets VP motorer har detta fel så är mdi boxarna slut. Därav lång leveranstid.
  /En luttrad charter uthyrare.

 22. Author
  Peter Gustafsson Sep 28, 2007 Reply

  Brum brum!

  Fredag 13:00 – ny box och 7 minuters jobb, sen tuffade den igång igen. Skall montera boxen på skottet istället så kanske den inte vibrerar så (även om de säger att det är en ny modell som skall vara utan problem).

 23. Sven G Oct 2, 2007 Reply

  Tänk så rätt Galenskaparna hade med sin “Mocken”. Ta med daj 3 tusen!

 24. Johan R Oct 4, 2007 Reply

  Har också en dylik motor.. Räcker sladdarna för att montera bredvid motorn, på skottet?

  hej/Johan

 25. Author
  Peter Gustafsson Oct 4, 2007 Reply

  Ja, sladdarna räcker, så jag skall sätta min på skottet. Men se till att få den bytt först.

 26. stefan häger Oct 16, 2007 Reply

  Hej, har en dufour 34 Performance med den nya Pentan i. Efter att ha läst om Peters äventyr, kontakta jag min “guldleverantör” av Penta delar i Frölunda, inga problem ta med dig motorpapper
  och den gamla boxen så får du en ny blev svaret.
  Bra service. Här har ni kontaktnamn och telefonnummr om ni hamnar i nöd, Göran MITAB 031-7623148

  PS Peter hoppas du får fart på skutan, om inte så kan du alltid
  byta upp dig till en Dufour 34

 27. Author
  Peter Gustafsson Oct 16, 2007 Reply

  Tjenare Stefan,

  Göran och hans killar på MITAB har fått äran att pyssla om min motor framöver. Rekommenderas varmt.

  Hoppas vi får se dig och Dufouren på några kappseglingar nästa år. Så kan vi diskutera “uppgradering” i baren efteråt :-)

 28. Bjarke Nov 7, 2007 Reply

  Hvor kan man kende igen om man har den gamla dårlige elektronikbox eller den nya ?

  Bjarke

 29. Carina Dec 14, 2007 Reply

  Hej! Kan varmt rekomendera en kille i Torslanda lagun när det gäller Volvo Penta (speciellt deras drev), en verklig service kille
  Han driver en egen verksamhet brevid sin anställning på GREFAB

 30. martin frykholm May 29, 2008 Reply

  Jag har en Dufour 385 ny juli 2007, min fru hade tröttnat på allt mek med gamla motorn vp MD11 i den egenhändigt byggda Gamblern
  Från början var det fel på startdelen men i mitt fall gick det inte att stänga av motorn, man fick öppna motorluckan o stänga av manuellt.
  Förra helgen skulle vi kappsegla i Saltis, släpa en drake dit. All mat inhandlad, gastarna bokat in helgen, startavgift betald etc.
  Motorn startar ej. Jag ringer Beckerbåt, får reda på att ett trettiotal motorer haft detta fel, de skulle ha fixat felet i vintras men glömt bort, nu är delen restad. Man tycker att VP borde ta sitt ansvar, tänk om vi legat i ytterskärgården o det blåst upp, vem ska betala räddningsbåt? vp? beckerbåt?
  Jag anser att vp borde köpas upp av Janmar eller vem som helst. Så lär man fixa motorn direkt. VP kan ju inte överleva i längden med en sådan otroolig slöhet o slapphet och nonchalans om folks liv och semestrar. Inte ens meddela att motorn pajar efter 10 starter. Eller hur?

 31. per jensen Jan 19, 2013 Reply

  Hej VP D1-30 ägare kolle temp på olja i sumpen, vid maxbelastning ??120g> ??l olja oxiderar ??vid 110> mvh Per

 32. Fredrik Lönegren Jan 20, 2013 Reply

  Ja du Peter. Ibland blir man helt stum och arg hur man blir behanlad. I mina kundreltioner brukar jag alltid tänka att jag ska hjälpa kunden så bra som bara möjligt, “ger jag bra service”. Blev fostrad till det på min första arbetsplats, vi hade en chef som lät alla få försöka, att vi fick våga och tänka själv. Hög servicegrad finns liksom i det företagets kultur. Ibland när jag kommer till ställen så märker man direkt om man blir ARTIGT bemött och får bra servive. Något som får mig som kund att skina upp, bli glad och känna mig trygg. Jag fattar inte hur dom personer som ger dålig service och inte känner ansvar för sin uppgift kan sova gott om nätterna. Måste vara stora egoprofiler. Ibland när man påpekar att man INTE får service så kryper personen/ stället djupare in i sin puppa och ger ännu sämre service, skrämmande.
  Om du vill ge alla läsare bra service i ämnet så starta en poll “här har jag fått dålig VP service”, och så listar du alla serviceställen (på tex Västkusten som var aktuellt i denna tråd).

  Om nu eldosan är så dålig så skulle ja kräva av VP att dom ändrar till ett gammalt tryggt startsystem, eller parallell nödstart, och/ eller så skulle jag kräva en extra startbox som reserv tills dom kan visa att boxen håller måttet. Lycka till

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.