Söt… Omega 10 metre


En av årets trender verkar vara bloggare som byter båtar. Senast i raden är Johan Granath som ligger bakom alla fantastiska bilder på skota.se. Nu är hans M30 till salu och det blir en Omega 10 istället.

Nej, det var ingen Maxi Racer eller Farr-plugg som folk slipade på i Florida, utan Dan Turesson hade rätt när han gissade på Omegan. Och varvet var Precision BoatWorks.

10.2 x 2.6 x 1.7 m, tomvikt: 2 ton varav blyköl 1 ton.
Stor och fock: 49 m²

Följ hela storyn på Johans nya sajt www.10meter.se

PS. Andra (mer eller mindre) kända bloggare/båtbytare 2007 är Blur, Condevor, Milliways, Rule 69, Saphira, T-son, White Lady & Öresund Regatta. Arne K på regatta.nu byter båt hela tiden. Och vi väntar fortfarande på nån indikation från Joakim Rodebäck

14 Comments

 1. F Oct 30, 2007 Reply

  Vad är SWEET med den…?

 2. Ingemar B Oct 31, 2007 Reply

  Precis vad vi alla letade efter, en “upphottad” Albin Vega – yeah!

 3. Author
  Peter Gustafsson Oct 31, 2007 Reply

  Jaja… jag och alla andra hade så klart valt en J/100 istället!

  Men jag tycker ändå att båten platsar, då man faktiskt försöker göra en modern dagsseglare med klassiska linjer. Tittar man på mått/vikt så kan den ju bli kul att segla? Andra båtar med samma stuk är ju Alerion Express eller Tofinou.

  Men som sagt, J/100 är ju det som gäller om man skall ha en dagsseglare på boj utanför kontoret (i mitt fall Mölndalsån).

 4. Suck! Oct 31, 2007 Reply

  Peter!
  Du har ju inga som helst krav på båtarna i denna kategori.
  Men du har rätt i en sak och det är att J/100 blir perkekt i Mölndalsån:-)

 5. Ingemar B Oct 31, 2007 Reply

  Alerion Express – halloj eller?! En förstorad Folkbåt. Vad tillför dessa båtar, dagseglare på 10 meter? Hur vidarutvecklar men en retroprodukt? Skall bli kul att se om Volvo nyintroducerar Volvo Amazon! Inte ens värt att skriva om!

 6. Jocke_R Oct 31, 2007 Reply

  Okej en ny båt är nog på väg. Men jag har två problem som de övriga verkar sakna, liten budget och jag kan inte nöja mig med en standardbåt. “Custom” efter eget huvud är det som gäller! Vi får se vad det blir…..

 7. Author
  Peter Gustafsson Oct 31, 2007 Reply

  Jag vet inte hur bra koll du har på bilmarknaden, men just retro verkar vara det som gäller; både små bilar som Mini och Fiat 500 och muskelbilar som Ford Mustang och Charger. Inte så praktiska, inte så nytänkande men individuella och med en stark historisk koppling.

  Det är väl bara Volvo som inte lyckats återknyta till historien… en modern P1800 hade varit ett järvt grepp.

  Finns det en anledning till att “moderna” dagsseglare inte skulle funka i Sverige? Eller anser vi att Folkbåtar, H-båtar och Expresser räcker gott för att täcka detta segment?

  Men man kan säkert fortsätta parallellen till bilbranschen – Sverige har Europas näst äldsta bilpark, så detsamma borde gälla på båtsidan :-)

 8. F Oct 31, 2007 Reply

  Får fortfarande inte ihop hur Melges32 och denna kan gå i samma SWEET grupp. Du borde ha en RETRO där denna kan ligga tillsammans med Novan och Folkbåten ;-)

 9. Author
  Peter Gustafsson Oct 31, 2007 Reply

  Det är ju “borderline”-fallen som gör att vi får konsensus på vad som gäller (och inte).

  Omega 10 hamnar nu i kategorin “Söt…” istället! Tillsammans med folkbåten. Jag hoppas alla fattar skillnaden mellan “Söt…” och “Sweet…” :-)

  Novan hamnar i kategorierna “LYS-racers från 80-talet” och “Been there – done that – got the T-shirt”.

 10. Ingemar B Oct 31, 2007 Reply

  Jodu Peter,

  Förvisso har du rätt att en och annan biltillverkare plockar fram några exemplar för sakens skull och att det finns entusiaster som köper dem, men de för ju liksom inte utvecklingen framåt direkt! För hur produktutvecklar man en retroprodukt? Man kanske låter det gå 20 år sedan lanserar man ytterligare en variant av Mini elle folkabubblan.

 11. Olof T Oct 31, 2007 Reply

  Peter, i senaste numret av Teknikens Värld kan man se avslöjande bilder på hur nya V30 kommer se ut (ungefär), och den kommer ha en del drag av P1800ES!

 12. Johan Oct 31, 2007 Reply

  Fegis! First impression last…. :-D

  /johan

 13. Author
  Peter Gustafsson Oct 31, 2007 Reply

  Nytt omdöme efter provsegling :)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.