Navigare Race Week 2011

DSC_0015.JPG
Har ni smitit iväg och kappseglat utan att berätta nåt för oss andra?

Hej Peter,

Liten rapport och några bilder från Navigare Race Week / Salona Trophy 2011 som gick av stapeln förra veckan i skärgården utanför Split, Kroatien:

Första gången för oss och en fantastiskt trevlig upplevelse! 

För något år sedan läste jag en artikel om Navigare Race Week / Salona Trophy. Att kappsegla på varmare breddgrader i oktober i likadana båtar lät tilltalande. Att samtidigt få besöka en rad trevliga öar och umgås under trevliga former på kvällarna med gamla och nya kappseglingsvänner från Norden gjorde valet lätt; det här måste vi prova!

Kan efter förra veckans segling konstatera att vi gjorde helrätt!

Fantastiska förhållanden; 28-30 grader i luften, 27 i vattnet, strålande sol och finfina vindar. Även påhälsning av delfiner under pågående race! Mycket trevliga, välseglande och välfungerande båtar (12 st Salona 37:or) med helt ok segeluppsättning; full-lattestor, genua, fullspinn. Lite överaskande för mig var att båtarna var så oerhört jämnbördiga – detta blev verkligen entypskappsegling. Besättningarna var från Sverige, Norge och Åland. En blandad och duktig kompott där alla satsade hårt på vattnet och stämningen på de gemensamma restaurangkvällarna var väldigt positiv – och hög. 

Christer Ericsson har hållit i arrangemanget i 6 år och gör ett strålande jobb. Seglingsledningen på vattnet sköttes av Alen Kustic med medhjälpare. Alen kom direkt från seglingsledning av senaste RC44 racet med Coutts, Törnqvist och de övriga så startlinjer, banläggning och all seglingsledning var imponerande. Alen la konstant perfekta banor med minimala hjälpmedel trots skiftande förhållanden. Där har en del av våra seglingsledningar hemma i Sverige – även på stora klubbar – en hel del att lära… (keep it simple).

Efter 6 år är det nu dags för de 12 Salona 37:orna att säljas. Förhoppningen är att eldsjälen Christer – som just pensionerat sig – skall fortsätta arrangera men då i nya båtar. Bl.a. diskuterades First 35:or mfl men konjunkturen har viss påverkan här. Håll tummarna för att Christer fortsätter för det här var riktigt kul!

Vi som seglade “Reggea” och hade så kul var en kombo av gubbar från X-332 Sport “Boxer” och Arcona 340 “Imperiet”:

Mats Victorin
Paul Nord
Lars Henriksson
Fredrik Westin
Carl Hjertberg   
Lars Bergfeldt

P.S. Tack Harald Axling för att du lurade ner oss… D.S.

DSC_0040.JPG

IMAG0117.jpg

Resultat NRW 2011.jpg

9 Comments

 1. Bengt Rosengren Oct 13, 2011 Reply

  Grattis Mats!
  Hoppas också att Christer får till en fortsättning på detta fantastiska arrangemang. Hörde innan vi åkte av Boris på Mande charter att de förmodligen skulle skaffa nya Salona 38:or till nästa år.
  Hälsningar från båten med mixad besättning både gällande kön och nationalitet och som slutade 2:a totalt.

  • Mats V Oct 13, 2011 Reply

   Tack, Bengt! Vi får verkligen hoppas att det blir 12 nya båtar (eller ännu fler! :-) ). Ännu fler borde få chansen att testa detta evenemang!

 2. Patrick L Oct 13, 2011 Reply

  Grattis! Låter onekligen nice :-)

  • Mats V Oct 13, 2011 Reply

   Du får testa nästa år, Patrick, istället för att sladda runt en slalombana i ett kylslaget Danmark… ;-)

   • Patrick L Oct 13, 2011 Reply

    Fast det var väldigt kul det också…så mycket segling, så lite tid… :-)

   • Sam V Oct 13, 2011 Reply

    Grymt brossan, och grattis hela gänget. Varmt och skönt och labra brisar, plus stor ratt verkar vara er grej :-)

    Om det får en fortsättning kanske det vore en idé att senarelägga det ett par veckor? Säsongen blir ju allt längre här hemma, tack vare högteknologiska långkalsonger och klimatet å sånt.

 3. Nordh-O.S.T.en Oct 13, 2011 Reply

  Har själv varit med tre år innan och kan bara hålla med. Kul arrangemang och kul sätt att tävla/segla/umgås. Hoppas på en fortsättning, då är vi garanterat med igen.

  Ingen som har en total resultatlista från denna gång?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.