Blurs guide till Båtmässan 2013

Snart är det vår! Eller i alla fall båtmässa i Göteborg och det är ju nästan samma sak.

Viktigast är att anmäla sig till Pantaenius Bohusracet som står i monter C06:08. Specialdeal på anmälan i montern. Det skall jag, Lars Idmyr och ett antal andra göra, och så är det tävling med tjejerna med Stina Jansson i spetsen som verkligen mobiliserar i år. Jag tror vi kan få ihop 50 anmälningar på mässan!!!

Jag skall också presentera det senaste från M32 Cup där orter och datum blir officiellt. Och kanske några nya namn…

Som vanligt är det helt omöjligt att få koll på vad som ställs ut. Ryktet säger 12 segelbåtar? Några man bör kolla in är väl J/70, Salona 38 och Xp 33. Några andra tips?

Årets snackis är skepparkransen. Tips till mässan: gör en lista på vilka båtar som ställs ut i stället för att göra en sida om skepparkransar. Bara en idé :-)

Lördag 2 februari

12:00-16:00 Tjörn Runt 50 år (stora scenen, mer info)

Startskottet för Tjörn Runts 50-årskalas startar på Båtmässan. Kom och fira det med oss! Det bjuds på ett spännande scenprogram, aktiviteter, tävlingar och senaste nytt om Stenungsunds Segelsällskap, Tjörn Runt och Lilla Tjörn Runt.

16:00-18:00 Tjörn Runt informationsträff till seglarna (H1, mer info)

12:00 Göteborg – Island på 5 dygn (North Sails-scenen anmälan)
Sommaren 2012 seglade 14 personer ombord på Farr 65:an Celeste of Solent (www.farr65R.com) 2150 M. Seglatsen gick från Långedrag direkt till östra Island. Seglatsen gick sedan vidare till Färöarna, Shetland, Fair Isle, Orkney, Skagen och tillbaka till Långedrag. En segling fylld med fantastiska många naturupplevelser och härlig segling. Föredragshållare: Bengt Tarre, Jens Bengtström

15:00 North Sails-scenen: Tall Ships Race 2013 (North Sails-scenen anmälan)
Tall Ships Race är ett årligt internationellt ungdomsevenemang med syftet att utbilda ungdomar i sjömanskap och navigation. Johan och Nicholas berättar om Swan 48 Gigi som deltog 2012. En seglats där de både fick användning av spinnaker och Trysail. Föredragshållare: Johan Formgren, Nicholas Rolander.

Söndag 3 februari

12:00 SRS (North Sails-scenen anmälan)
SRS lanserades 2011 som ersätter till LYS och är det populäraste respitsystem för breddkappsegling i Sverige. Pelle Lindell en av hjärnorna bakom det nya SRS systemet går igenom hur det fungerar och förändringar inför 2013. Föredragshållare: Pelle Lindell, Svenska Seglarförbundet.

13.00 NESL Cup (North Sails-scenen anmälan)
Hur gör vi kappsegling mer tillgänglig och attraktivare för en bredare målgrupp? North European Sailing League, NESL, erbjuder ett nytt kappsegling koncept där man inte behöver äga sin båt för att få en komplett kappseglingssäsong. Bekymmersfri kappsegling i kombination med härliga seglingsarenor, både nationellt och internationellt. Vi berättar om konceptet och historien bakom detta, från klassuppbyggnad till Volvo City Sailing och Mästarnas Mästare. Föredragshållare: Markus Danielsson, NESL och Tomas Skålén CB 66 mästare.

15:00 ORC international (anmälan)
ORCi är den respitregel som Havskappseglingsförbundet jobbar aktivt med. Den är sanktionerad av ISAF och i år går EM i Sandhamn. Vad krävs för att få båten att mäta in? Vad är nytt för i år och vad är framtidsplanerna? Föredragshållare: Henrik Ottosson, North Sails och Martin Nilsson, Havskappseglingsförbundet.

Måndag 4 februari

18:00 Volvo Ocean Race (North Sails-scenen anmälan)
Martin Krite har hunnit med två VOR, en fjärde plats med Ericsson 3 och nu senast en totalseger med franska Groupama. Martin delar med sig erfarenheter från sina två resor runt jorden. Föredragshållare: Martin Krite, vinnare av VOR ombord på Groupama.

Tisdag 5 februari

18:00 Bohusracet Debreif (North Sails-scenen anmälan)
Vi tittar närmare på 2012 års race vi går igenom möjliga vägval och vad som visade sig vara bäst och varför. Föredragshållare: Henrik Ottosson, North Sails.

19:00 Personlig säkerhet ombord (North Sails-scenen anmälan)
Det finns mycket utrustning som kan bidra till ökad säkerhet, om man vet hur den används och håller den uppdaterad. Vi demonstrerar några av de prylar som ökar säkerheten och tipsar om att använda dem på rätt sätt. Föredragshållare: Rikard Samuelsson, Liros och Martin Nilsson, Happy Yachting.

Onsdag 6 februari

18.00-20.00 Volvo Ocean race med team SCA (stora scenen, mer info)

18:00 Getting up to speed (North Sails-scenen anmälan)
Att få fart på en ny båt är alltid svårt, och tar längre tid än vad man tror att hitta farten. Men med metodiskt arbete så kan man snabbare hitta dit, och ha roligt längs vägen. Peter Gustafsson berättar om arbetet med, och erfarenheterna från, J/109 och J/111. Föredragshållare: Peter Gustafsson, J/111 Blur.

Torsdag 7 februari

15:00-19:00 SSF, Fredrik Lööf och utmärkelser (stora scenen,
mer info)
15.00-16.15 Presskonferens: Fredrik Lööf avslöjar sin nya OS-satsning.
16.15-18.00 Scenintervjuer med OS-medaljörerna
18.00-19.00 2012-års utmärkelseutdelning.

18:00 Flerskov ”Entry level” (anmälan)
Flerskrovsegling har blivit populärt och lockar både unga jolleseglare och kölbåtseglare. Vad krävs för båt & av besättning? Hur kan man prova på? Föredragshållare: Danny, Search Magazine.

Fredag 8 februari

17:00 Modern löpande rigg (North Sails-scenen anmälan)
Johnny Källman från Liros Scandinavia förklarar skillnader mellan olika fibrer som används i moderna linor. Hur nyttjar du de olika och unika egenskaperna hos high-tech material och använder dem till rätt ändamål ombord. Att få tamparna att fungera tillsammans med däcksutrustningen som avlastare och vinschar är inte heller helt självklart, vi tittar närmare på hur de bästa lösningarna ser ut och de små förändringarna som gör hela skillnaden! Föredragshållare: Johnny Källman, Liros Scandinavia.

Lördag 9 februari

12:30-15.00 Pantaenius Bohusracet (stora scenen, mer info)

Pantaenius Bohusracet kan liknas vid Vasaloppet till havs och älskas av alla som gillar utmaningar men också av dem vill uppleva seglingens tjusning tillsammans med andra. Short handed seglingen, som arrangeras av SS Viken Ägir och startar 28 juni i Uddevalla, samlar allt från proffs till amatörer. Få senaste nytt och träffa andra tävlande. Lyssna till dem som lyckats bäst kring hur man förbereder sig och genomför seglingen, bl.a. berättar Peter “Blur” Gustavsson om taktik, vägval och hantering av olika situationer och Henrik Ottosson från North Sails ger tips om segelval och trim.

Första delen av programmet fokuserar vi på dig som funderar på att genomföra seglingen för första gången eller vill göra det lite bättre än sist. Efter det borrar vi ner oss i tävlandets detaljer och ha en panelfrågestund där du som vill vara med och slåss med de bästa får tips om framgångsreceptet. Du får också möjlighet att tycka till om seglingen och komma med förslag om förbättringar.

12:00 SeaCart 26 (North Sails-scenen anmälan)
Som ett komplement till SeaCart 30 lanserades SeaCart 26 OD 2012. Calle berättar om första säsongen med nya båten och vad man planerar för The Multi Cup 2013. Föredragshållare: Calle Hennix, SeaCart Performance Trimarans

15:00 M32 Cup & Marström 32 (North Sails-scenen anmälan)
En helt ny Skandinavisk proffstour i Marström 32 med bland andra Fredrik Lööf och Mattias Rahm. Vi får höra de senaste nyheterna och skvaller om platser och team. Vi berättar om vinterns segling på Garda och lite om segeldesign för flerskrov. Föredragshållare: Peter Gustafsson, projektledare för M32 Cup, och Martin Strandberg, North Sails.

16:00 Personlig säkerhet ombord (North Sails-scenen anmälan)
Vi ser att trenden inom svensk segling går mot shorthand, bristen på gastar som kan vara med och den personliga utmaningen lockar många. Vid single- eller doublehanded segling blir dock säkerhetstänket mycket viktigt. Och detta är inte bara för kappsegling, vid semestersegling på två är det minst lika viktigt att tänka på den personliga säkerheten. Vi går igenom vad som kan vara bra att tänka på och demonstrerar säkerhetsprodukter som gör er segling både säkrare och enklare. Föredragshållare: Rikard Samuelsson, Liros och Martin Nilsson, Happy Yachting.

Söndag 10 februari

12:00 Farr 30 / X-35 (North Sails-scenen anmälan)
Martin och Johan seglar och driver två projekt framgångsrikt tillsammans och har ett silver från sommarens Farr30 VM i Båstad. Kom och lyssna vilka hur de bygger upp sin satsning mot X-35 VM i Malmö 2013. Föredragshållare: Martin Strandberg, Farr 30 Farrbar2 och Johan Lindell X-35 Firefly.

Salona 38 Båtmässan

22 Comments

 1. Per Jan 30, 2013 Reply

  Jag tar Peters tips till mässarrangörerna. Fixa lista över båtar. Försåtr varför det inte finns en sådan. Svårt marknadsföra en BÅTmässa till seglarna om man offentliggör att det bara är tiotalet båtar. Det var visst en långt utdragen prisförhandling & nedjustering innan man till sist fick ihop detta tiotal. Älvsjö lär ha drygt det dubbla, vilket inte heller imponerar.

  De “vuxna” båtar som kommer synas i Göteborg är:
  1. XP33
  2. Sun Odyssey 33
  3. Oceanis 34
  4. Salona 38
  5. Swedestar 415
  6. Arcona 340
  7. Najad 410
  8. Najad 440
  9. Hanse 325
  10. Hanse 345
  11. Hanse 385
  12. Balt 27
  Dessutom kommer “dagseglare” visas:
  1. MF
  2. J70
  3. C55
  Å så jollar förstås..
  Jag kan ha missat någon men då finns det säkert någon som bidrar med att komplettera. Ex vis har Lange Maritim plats bland segelbåtsutställarna men det framgår ingenstans om dom visar någon båt. Dehler finns i utställarlistan men på varvets egna hemsida har dom inget om mässan.

 2. S/Y Jan 30, 2013 Reply

  Intressant med OS-guldmedaljörens Fredrik Lööfs nya OS-satsning och Tjörn Runt.
  Svenska Seglarförbundet skulle presentera alla landslagsseglare med i OS och VM-trupperna, det hade varit bra PR-tillfälle att sprida vilka seglarna är till en bredare allmänhet och få nya affischnamn för media att hänga upp sig på.

 3. S/Y Jan 30, 2013 Reply

  Varför är det 30 procent färre anmälningar nu till Bohusracet i år jämfört med vid årsskiftet i fjol? Är det nya anmälningssättet för krångligt? Var det för tufft i fjol? Är Shorthand tävlandet inte så populärt? Allmän trend? Eller vad? Hoppas det rättar till sig, kom igen!

  • S/Y Jan 30, 2013 Reply

   *27% ligger närmare sanningen tror jag.

   • JanO Jan 30, 2013 Reply

    Tror det beror på att man nu måste betala samtidigt som man anmäler sig. Då måste man vara 100% säker på att man ska segla. Didigare kunde man dra sig ut fram till sista betalningsdagen.
    Tror det fylls på ju närmare sista dan vi kommer.

    JanO, X-412, PrimeX

    • S/Y Jan 30, 2013 Reply

     Hoppas att det är så, men jag tror inte det gynnar deltagandet. Det är bättre med glada laxar en sura mörtar…

    • Hans Jan 31, 2013 Reply

     Exakt J-O, varför har ni inte anmält er…? :)
     Ni har ju tom ett reserverat (lågt) startnummer efter förra årets fina resultat.
     Vi hoppas på ett rejält lyft gällande antal anmälningar under och efter båtmässan. Tror att det är nu som de flesta börjar fundera på segelsäsongen.

     • JanO Jan 31, 2013

      Vi är anmälda sedan några veckor månad, verkar inte som uppdateringen i listan sker löpande. Får fråga Pär Bäck om detta.
      Svårt bara att toppa förra årets resultat. Men i år hoppas jag vi ska hinna träna lite också. Och så hoppas vi på mycket kryss…

      JanO

    • Author
     Peter Gustafsson Jan 31, 2013 Reply

     Vi anmäler oss alla på mässan. Inga ursäkter!

     • Bosse Bergqvist Jan 31, 2013

      Vi anmälde oss igår.

      En textruta (för mätbrevsbåtar) som anger vad man skall skriva in om man saknar mätetal hade underlättat.

      Mätetal 1,xxx accepterades vilket gjorde att jag kom vidare och kunde betala anmälningsavgiften.

     • F424 Feb 3, 2013

      Klart!

     • Author
      Peter Gustafsson Feb 11, 2013

      Jag gissade på 50 anmälningar under mässveckan. Det blev 43. Inte illa!

     • Bosse Bergqvist Feb 12, 2013

      Jättekul att det redan är 96 besättningar som anmält sig till årets Bohusrace.

      Tack till Happy Yachting, North och Peter G för att ni tog ett nytt grepp och arrangerade de uppskattade föredragen i er påkostade “speakers corner”.

  • Hans Jan 31, 2013 Reply

   Vi väntar på “BLUR-effekten” :)

  • Pär Bäck Jan 31, 2013 Reply

   S/Y Din kalkyl är helt riktig om man ser till anmälda. Men om man tittar på betalande anmälda så är det faktiskt fler i år än i fjol.

   Så att få in betalning i samband med anmälan kan ses som riskfyllt. För mig som arrangör spar det ett antal timmars jobb med att koppla ihop anmälningar med inbetalningar. Men samtidigt så kan det skrämma folk att anmäla sig. Så vi får se hur det blir nästa år.
   Men jag hoppas inte att ett annat betalningsförfarande skall skrämma båtar från att segla.

   /Pär
   PS Missa inte Mässerbjudandet och anmäl er i vår monter till reducerad avgift samt att man får senaste utgåvan av tidningen segling Ds

   @ JanO du är anmäld jag har inte haft tid att uppdatera sidan.

 4. johan Jan 30, 2013 Reply

  Blurs tips till mässan – här är listan.
  Stora båtar:
  XP33
  Sun Odyssey 33
  Oceanis 34
  Salona 38
  Swedestar 415
  Arcona 340
  Najad 410
  Najad 440
  Hanse 325
  Hanse 345
  Hanse 385
  Balt 27
  Dessutom mindre båtar:
  MF
  J70
  C55
  +jollar
  Har jag missat nåt – lägg till!

 5. Per S. Jan 30, 2013 Reply

  Skulle detta inte bli en storsatsning på segling?
  Tydligt att Scandinavian Sailboat Show i Gustavsberg samlar flest båtar inomhus denna vinter!
  Apropå programmet, har mässan lagt ned eländet med Curt Gelin:s båt för året?

  Per

 6. Author
  Peter Gustafsson Feb 3, 2013 Reply

  Fler strukturaffärer.

  Extra kul är att Christian Olsson, som är VD, också tar över samma roll i Navico UK och flyttar till England. Grattis! Även om det är synd att vi inte får se honom lika mycket här hemma…

  Navico Holding AS förvärvar Sportmanship Marin AB
  Navico, som tillverkar och marknadsför varumärkena Lowrance, Simrad och B&G, har idag förvärvat sin svenska distributör Sportmanship Marin AB. Verksamheten kommer att bedrivas vidare i befintlig form med befintlig personal under den nya ägaren.

  Säljare är Sportmanship lnvest AB, moderbolag i Sportmanship-gruppen, där bolagen Sportmanship AB, Sail Racing International AB, Berkeley Company AB, Storeship AB och Tradeship Distribution AB ingår.

  Sedan starten har Sportmanship Marin, förutom Navicos varumärken Sim rad, Lowrance och B&G, även framgångsrikt representerat varumärket Lewmar på den svenska marknaden. Sportmanship Marin kommer fortsätta distribuera Lewmar i Sverige och ambitionen är ett fördjupat samarbete med Navico på den Europeiska marknaden. Den framgångsrika struktur kring försäljning och service som byggt upp i Sverige av Sportmanship Marin kommer under 2013 att implementeras i Navicos internationella organisation.

  Fredrik Lewren, CEO Sportmanship-gruppen säger; Trots det tuffa marknadsläget har Sportmanship Marin genom hårt arbete och stort fokus tagit marknadsandelar och haft en positiv utveckling. Med Navico som ägare kommer Sportmanship Marin ha mycket goda förutsättningar att fortsätta i samma riktning. Försäljningen av bolaget är samtidigt ett led i Sportmanship-gruppens ambition att renodla verksamheten mot sport och mode där vi idag finns representerade med starka varumärken såsom Sail Racing, Henri Lloyd, North Sails, Völkl, Berkeley, Dolomite och Sea Life.

  Leif Ottosson, CEO and President på Navico säger; Vi är mycket nöjda med det arbete som Sportmanship Marin har gjort de senaste åren för oss i Sverige. l en allt tuffare marknad är det viktigt för oss att komma allt närmare våra kunder och kunna säkerställa en tätare dialog. Detta med såväl båtbygga re, installatörer och butiker som säljer och installerar våra produkter. Navico är idag världens största tillverkare av marinelektronik för fritidsbåtar. Med våra satsningar på att bättre möta våra kunders behov och med en produktutveckling som gör att vi nu släpper en ny produkt varje månad kommer vi att bli en ännu bättre partner för våra kunder.

 7. Author
  Peter Gustafsson Feb 5, 2013 Reply

  Presskonferensen med Fredrik Lööf är inställd

  Den presskonferens som skulle hållas den 7 februari 2013 kl 15.00 på Båtmässan i Göteborg är inställd.

  Däremot hålls Utmärkelseutdelningen som planerat. Svenska Seglarförbundet delar årligen ut seglingsutmärkelser till några av Sveriges just nu bästa seglare och andra som bidragit till idrotten.

  2012 års utmärkelser delas ut i kategorierna:
  Årets seglare
  Årets bästa kvinnliga
  Årets manliga seglare
  Årets lyft
  Årets junior
  Årets ideella ledare
  Årets bästa placering bland juniorer
  Årets tränare
  Årets arrangör
  Årets havskappseglare

  nya Hålltider:

  kl. 17.00-18.00
  Scenintervjuer med OS-medaljörerna från London Rasmus Myrgren och Fredrik Lööf, nyheter från Svenska Seglarförbundet mm.

  Kl. 18.00-19.00
  2012-års utmärkelseutdelning.

  Plats:
  E-hallen vid segelbåtsbassängen
  Båtmässan/Svenska Mässan
  Mässans Gata 20
  412 51 Göteborg

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.