Karateyachting

“företeelsen att med händerna efterlikna två båtars inbördes position (inklusive slag och rundningar) ackompanjerat av en ivrig berättelse om vad egentligen hände (eller borde ha hänt) på vattnet.”

Dags att göra en ordlista. Vad är egentligen “bäverhydda” eller “GKSS-techno”?

Om alla bidrar med konstiga, roliga, antika eller påhittade uttryck så lovar jag att sammanställa. Är det förresten nån som har kvar en gammal lista från nån seglartidning där man förklarar “brallar ollon” och “negrer på vattnet”

Uppdatering 070312: jag hittade “Sprächen you seglish” av Per & Mats Göthlin. Den måste vara skriven nån gång på tidigt 80-tal?

“Att segla är nödvändigt. Att kunna segla menar väl de flesta.Men så är det inte alls. De bästa seglarna sitter inte i båtar. De står på bryggan. Och seglar. Snackar och svadar på. “Hur kan man överhuvud taget försöka att landa vid den där bryggan. Kolla så punigt han seglar. Slå mitt framför sin konkurrent”. Opitimistklassen har de skickligaste bryggseglarna. Därefter kommer de som aldrig suttit i en båt.

Snabblektion i konsten att segla
För alla dessa och andra som snabbt vill låta seom de kan segla presenteras här en unik parlör. När andra seglarkompisar kör med mossiga uttryck som ta pinn, kasta en tamp osv, glider du fram med stopskott, gruskör, och punkteringar på tungan.

Inget påhitt
Snacket som presenteras i Seglarnas Parlörlexikon är inte påhittade. Svenska landslaget, havskappseglareliten, m.fl kör med det här slaget av termer. Så då kan ju även du göra det.

Ta ut sumpen på kärret
Båge, Holk, Låda, Hoj, Vagn, Skuff.

Segel: Töj, Lapp, Duk, Brytartöj (fint segel som står perfekt).

Sticka ut och segla: Ut och töja, Bända, Ut och bäjsa, Ta ut sumpen på kärret.

Dålig segling
“Som det nu har oxat till sig måste vi ligga här och stöna vid märket. Det verkar att bli ytterligare ett gruskör för oss! Skärpning på slören nu, annars har vi en källargång framför oss grabbar!” Vad den upphetsade rorsman vill säga är, att osom vinden nu har trasslat till det måste man ligga och pina höjd vid kryssmärket. Skärper man sig inte på slören blir det ett verkligt dåligt race. Kanske en jumboplats.

Dålig segling: Gruskör, Källargång, Oxigt (Lasern går sakta), Stön i lådan (båten går sakta).

Orsaken till vår missnöjde vän uppe vid rundningsmärket är kanske att han redan i våras ropade in ett stolpskott. Dvs en båge utan den minsta rusgång i:

Långsam båt: Stolpskott, Stoppkloss, Ljummen rulle

Snabb båt: Sjuss i kartongen, Rusgång.

Kylig segling
Om någon ropar: “Vilket mörker! Kyligt. Iskallt.” så tro inte han klagar på väderleken. Nej, det är bara ett hopplöst konstaterande att han ligger mycket dåligt till i kappseglingen. När man ligger dåligt till i en segling:
Vilket mörker!

Kyligt, Helrökt, Pyrt, Loppet är kört.

Obegripliga väderrapporter
För den verklige inne-seglaren kan väderleksrapporterna vara svåra att förstå. Varnar SMHI för byig hård bris – är risken stor att han inte fattar det allvarliga läget. Hade Åsa Bodén istället sagt: “På morgonen brajs som senare sular i mot ett verkligt jättepulver från sydväst. Negrer att vänta. Ta ett hiss i trasorna innan du för en Dubble-Pinball” så hade vår vän fattat galppen direkt.

Blåsa: Bralla, Tuta i, Bralla ollon, Rökare, Körare, Raketbrall, Pulver, Brajs (lagom bris) Negrer på vattnet.

Mojna: Doja ur, Punktering (ingen vind alls).

Reva: Ta en hiss i trasan.