Bohusracet 2008

bohusracet2008-6.jpg
Bohusracet är västkustens enda shorthandedsegling. Man har kört ett antal år, men det har mest varit en intern tillställning för Uddevallaseglarna. Nu var intresset större. Kul med alla möjliga båtar. Från en ny Arcona 460 och en sportig Cheetah 30 till IF och Trio. Och ganska många par som seglar tillsammans. Jättekul.

Start inne vid Viken Ägirs klubbhamn i Uddevalla. Kryss/sträck ut under nya Uddevallabron i SSV 4-6 m/s. Arcona 460 rycker direkt och vi och Match 35 Miss Match har en bra fajt ut genom sundet. De har genua och går lite snabbare när det lättar ur, medan vi tågar på i byarna. Vi är före ett tag, men de kommer kapp. Matchrace ner innanför Orust. Till sist får vi en lucka, som växer ytterligare när de byter till fock. Tycker att vi håller avståndet till Arconan bra, och det är svårt att avgöra hur vi går mot båtarna bakom.

Vrider succesivt på SV efter Tjörnbroarna samtidigt som det ökar. Käkar lite medans det är någorlunda lugnt. Biff Stroganoff och vin.Vi kryssar nära Tjörn och kliver över till Kärrsön och St Dyrön för att få strömlä. Tjörn Runt på två man.

bohusracet2008-1.jpg
Ganska mycket motström så vi går innanför Åstol och tätt på Marstrandsön för att söka strömlä. Sjön börjar bli otrevlig och det har ökat till 10-12 m/s (ja, det är ju Marstrandsfjorden). Men vi går som tåget med bra twist i focken och full stor. Skulle man köra länge skulle man revat, men nu skall vi bara runda fyren innan det blir halvvind norrut. Håller oss nära land tills vi kan nå Hätteberget på babord. Strömmen där ute var kanske 1 knop…

Rundar och släpper på seglen… Högkant. Går inte att hålla kurs och får nu plocka ett rev. Kör högt för att komma ut i den starkare nordgående strömmen. Ser bra ut och medströmmen ökar kontinuerligt. Bara att mata på. Plösligt säger det POFFFF och en stor gul figur uppenbarar sig bakom ratten… Va fan!??!? Danbuoyen har lossnat och blåst upp sig… ner med vår nye kille i lovartskojen där han ligger med blinkande lampa…

Försöker få lite sömn, men sjön är tuff. Jag åker på en släng sjösjuka, men vi lyckas ändå driva båten fullt. Vad fan håller man på så här för. Skriver en mental komihåglapp: aldrig mer.

bohusracet2008-2.jpg
Skönt att det aldrig blir helt mörkt, och vid 02.00 så minskar vinden så vi kan slå ut revet och sätta gennakern för att gasa på in mot Fjällbacka. I sådana här lägen är det annars lätt att bli passiv och bara sitta och åka, men vi var snabbt på det trots en tuff natt.

bohusracet2008-3.jpg
Fin segling in i Fjällbackaskärgården. Soluppgång och våra gippar sitter perfekt. Natten är redan glömd. Det här är livet.

Rundar innanför Valön 04:51. I efterhand visade sig att vi ledde hela racet här. Nertagning och kort sträckbog ut i havet där vi kan sätta igen.

Den här gången stora gennakern för en fin slör norrut. Halvvägs lättar det ut, och vi måste skära ganska radikalt för att hålla fart i den gamla sjön. Känns ändå ganska bra, men båtarna bakom slapp ett den riktigt lätta vind som vi hade här… När det fyllde på så kunde vi slöra in till Strömstad, runda Furholmen, plocka ner och sträcka ut igen. Väl ute ur skärgården kunde vi halvvinda rakt mot Tresteinerne med lilla gennakern. Men återigen motade det och blekade ur fullständigt. Jobbigt!


Vi såg att Arconan hade lätt vind uppe vid rundningen, så nu var det bara att börja kryssa i 2 m/s. Här hade verkade båtarna bakom klarat sig mycket bättre…

Efter rundning så var det bidevind söderut i SV 2-3 m/s. Vi såg en del motström så vi beslöt att falla och gasa för att gå på insidan av koster. Sedan fyllde det på för att under dagen blåsa mellan SSV och SV 5-7 m/s. Före stiltjet (Strömstad) var vi en en kvart före vinnaren, First 31.7 Oursy, och efter (Ulholmsskär) var vi 1:30 efter.

bohusracet2008-4.jpg

Propagandavädet. Vi körde generellt nära land och in mellan öar och bränningar för att hålla oss unden strömmen. Kunde sträcka hela vägen med undentag för ett par korta slag västerut utanför Havstenssund. Rundningar på hemvägen är Ulholmskalvs kummel och Soteskären. Detta för att hålla fältet kustnära av säkerhetsskäl. Då slipper man ju köra kategori 3 med flotte och annat svårt/dyrt.

bohusracet2008-5.jpg
Fantastisk segling genom en helt unik skärgård. Sweden Yachts, Najad och Hallberg-Rassy borde bjuda in Yachting World och andra för att segla Bohusracet. 100% segling + 100% Bohuslän = stor upplevelse.

Till sist får vi runda Smögen, sätta stora gennakern och gasa på österut mot målet på Bohus-Malmön i 8-9 knop. Måste ha sett lite maffigt ut i den trånga rännan. Nedtagning vid färjan för en kort bidevind in i mål 19.30. 27.5 timmars segling var helt OK med tanke på den långa kryssen ut från Uddevalla.


Våfflor och eftersnack i klubbhuset. Försökte dra några slutsatser av rundningstiderna för olika båtar, men man var lite för trött för att tänka klart. Middag och en pilsner på byn innan man kunde krypa till kojs. Hade väl sovit ett par kvartar sedan start, men inte mer än så.

Sammanfattningsvis en otroligt kul segling som kombinerar etapper på havet med finlir i skärgården. Det är mycket roligare att hantera etapper på 20-30 distans än en enda lång på 100 eller 170. Lite som Faerdern, som också blir ett antal kortare race i det stora racet.

Vi var mycket nöjda med vår egen insats. Vi drev båten nära 100% hela tiden, alla manövrar satt som de skulle (också gipparna, som vi strulat med tidigare) och vi gjorde bra vägval och hanterade strömmen på ett offensivt sätt. I efterhand fanns det ingenting som vi hade velat göra annorlunda, och det är inte ofta man kan säga det efter en kappsegling. Att vi hamnade i ett par omräden med lättare vind är ju en del av spelet, och vi kunde egentligen inte göra så mycket åt det. Tittade man på delsträckorna så var vi snabbast på tre av dessa (dels första monsterkryssen där vi seglade helt jämt med en Avance 36 och de sista två från Ulholmskären och i mål).

Stort grattis till Hans Helgesson och Robert Trolled och många tack till Viken-Ägir och Pär Bäck. Vi kommer tillbaka.

1. Hans Helgesson Robert Trolled XSS First 31.7
2. Lars-Ove Swedenfeldt Per-Erik Gröning SSVÄ R6
3. Curt Larsson Marie Jilleskog Larsson SSVÄ Linjett 32
4. Jan Ellisson Britt Marie Erntsson SSVÄ Avance 36
5. Peter Gustavsson Anders Klamer GKSS J/109
6. Lennart Hansson Lars-Gunnar Hansson SSVÄ Mani 32
7. Jonas Pollack Niklas Ullman XSS Banner 33
8. Hans Bäckström Agneta Bäckström SSVÄ 1 Arcona 460
9. Mikael Vesala Leino Svensson SSVÄ Cheetah 30

DNF
Magnus Persson Magnus Olsson TJSS First 33.7
Lars Johansson Eva Henriksson SSVÄ Smögen 37
Ewa Samuelsson Andreas Samuelsson SSVÄ Bavaria Match 35

Alla resultat i Excel.

Initialt var det 20 båtar på listan, men några kom inte till start. Nästa år borde vi bli över 30 båtar!?Här finns vårt spår som KML-fil (för att köra i Google Earth).