Close
Skip to content

19 Comments

 1. Mattias
  Dec 17, 2008 @ 16:16

  Reply

 2. MiniMe
  Dec 17, 2008 @ 17:48

  inte första gången… samma sak hände 1998.

  Reply

 3. Stippe
  Dec 17, 2008 @ 18:03

  Dehler är ett mycket starkt märke med moderna båtar och dom kommer igen. Huvudkonkurrenten X-Yacht har nog ännu värre strul med mycket låg orderingång.
  Läget för båtbranschen är riktigt illa totalt sett…? Förmodligen så kommer vi att få se sammanslagningar där inget är omöjligt.
  //SP

  Reply

 4. Erik B
  Dec 17, 2008 @ 18:41

  Några stycken återförsäljare jobbar på att ta över. Gissar på Benelux, Danmark och kanske någon mer (Italien?). Konkursen var tydligen enda chansen att bli av med en vd som var på väg att bryta avtalet med statliga garantin.

  Reply

 5. Henke
  Dec 17, 2008 @ 18:45

  …och vår nya D29:a är “nästan klar”. Vad det innebär kan man ju undra, inte de nyheter jag ville ha så här lagom till jul. Spännande fortsättning följer…

  Reply

 6. krister
  Dec 17, 2008 @ 19:49

  Och alla pratar om hur starkt ett varumärke är….cashflow glömdes…Företaget är väl bankrutt pga pengar saknas? inte pga en VD…det där är fiktiva rapporter.
  Alla styrelser kan förändra ens egna ledningsgrupp…

  Satsa på starka märken som kan hantera konjunkturförändringar!
  Tom Bavaria är ett starkare brand ur en cashflow aspekt. inte att förakta i dessa tider…

  Reply

 7. Erik B
  Dec 17, 2008 @ 19:50

  Henke,

  Du tillhör ett gäng på ca 60 st som har beställt båtar av Dehler. Vet inte om du köpt via NL-leasing för isåfall är ju inte kapitalet osäkert. En eventuell konkursförvaltare vill ju ha ut så mycket som möjligt ur varvet så alla halvfärdiga bör ju då färdigställas och levereras. Och till saken hör ju att en konkursansökan är inlämnad. Vet ej reglerna i Tyskland men i Sverige är det en lång procedur med bl a kontrollbalansräkning innan verksamheten slår igen. Du kan också begära en inteckning i båten medan den står i Holland.

  Reply

 8. Gamenius
  Dec 17, 2008 @ 21:24

  Jeg har jo vært litt nærvøs for at det samme skal kunne skje med andre verft, men jeg vet at Pogo klarer seg bra. De har lange ventelister. RM snakket jeg med i morges og de hevder at ting er bra. Fikk denne beskjeden fra Mr Lepoutre hos RM Yachts:

  “I am just back from Paris Boat Show, where we sold 8 boats. We have now more than 2/3 of the 2009 production already ordered. We have fight hard this automne and we have received good results. The crisis is there for marine industry but we are in the good way to pass through without trouble.
  Also the RM brands is increasing in notoriety and over foreign countries (we sold 3 RM 1200 during the mediteranean tour, in Italia and Spain).”

  Reply

 9. Nobbe
  Dec 18, 2008 @ 10:01

  Dehler har gått från ett 100 båtsvarv till 200 båtsvarv. De har satsat, varit väldigt offensiva och tagit fram nya modeller bla en 60-fotare som kostat skjortan – står man då med order på 60 båtar och är dimensionerad som 200 båtsvarv och de anställda inte får lön så är det lätt hänt att begära bolaget i KK. Bara hoppas att de snabbt hittar en lösning på rekonstruktion

  Reply

 10. Stippe
  Dec 18, 2008 @ 18:43

  Krister, om det finaste med Bavaria är “Bokslutet” så låt gå för det. Bokslutet kanske t.o.m. var det vackraste på dom båtarna… Både Bavaria och Hanse är två tyska AMS-projekt som hittills lyckats jättebra med att massproducera mycket prisvärda fritidsprodukter. Precis som ADRIA, Delphi eller Harmony har man också byggt massor av prisvärda produkter för semesterbruk.
  Om jag har förstått så har alla båttillverkare jätteproblem, som vi nog bara sett början på. Men Bavaria o Hanse får säkert lite tyskt statsstöd snart så att man kan sänka priserna lite mer än konkurrenterna.
  Annars så tror många experter att just de lite mer prestandaorienterade/ nischade tillverkarna Dehler/X-yacht/RM/ESSE/J-Boats m.fl. kommer att klara sig betydligt bättre än de som bara bygger semesterlådor till “medelsvensson”.
  //SP

  Reply

 11. Ulf
  Dec 19, 2008 @ 13:54

  Det ryktades i paris om att J-boat ligger illa till?

  Reply

 12. Smile
  Dec 19, 2008 @ 17:16

  Ulf! Mycket modigt att ta upp på denna sida:-)

  Reply

 13. Peter Gustafsson
  Dec 19, 2008 @ 17:36

  J/Europe är inte helt förskonade. Man betalar snällt sina fakturor till leverantörerna, men är i ett så kallat “softguard”-program. Det är ett franskt upplägg som innebär att man skjuter på skatt och annat och även kan justera sin arbetsstyrka. De kunder som finns i loopen får garantier från distributörer och J/boats USA.

  Reply

 14. Henke
  Jan 9, 2009 @ 14:18

  Reply

 15. Dehlerdoris
  Mar 24, 2009 @ 17:18

  När det gäller Dehler så har en “konkursansökan” lämnats in av de anställda i december 2008.
  Någon konkurs är det inte (inte än iallafall). Varvet är under s.k. rekonstruktion och enligt en välunderrättad källa så kommer varvet snart att fortsätta bygga klara de 60 båtar som ligger i order. Gissningsvis så fortsätter Dehlervarvet i Freineohl en mindre kostym än tidigare. Dessutom med en annan ledning. Inte otroligt att varvet kommer att ledas av några av de större europeiska återförsäljarna.
  Dehler har byggt segelbåtar sedan 1962, man kommer säkert att klara upp detta här också.
  Det kommer nog att hända en hel del inom den här branschen, där nog inget är heligt. Alla fritidsbåtsvarv har jätteproblem.
  Dom svenska varven som säljer mycket till tyskland/europa har trots allt en svag kronkurs som extra “livboj”. Den gamla hederliga Kronan är nog svensk exportindustris räddning…? Precis som tidigare…

  Nu till något mycket roligare!!! Har ni kollat dom nya lanternorna.
  Perfekt för W2Star. Titta på;
  http://www.dehlerdoris.blogspot.com
  Ska testas på W2SBaltic 27/5-30/5.

  //Stefan

  Reply

 16. Henke
  Mar 25, 2009 @ 18:30

  Nyhed!

  Dehler som kom under konkursbehandling den 16.12.2008, forventes at være reetableret ultimo april 2009 med nye ejere.

  Allt enligt Melfar Marine.

  Reply

 17. Erik B
  Mar 25, 2009 @ 20:09

  … och när man pratar om Melfar…

  De sponsrar ju MELFAR MARINE 2 STAR CUP – 13. juni 2009 där det finns fina priser bl a:

  Flotte præmier:
  Overaltpræmie: Tungeste besætningsmedlems vægt i rødvin – til både med målerbrev.
  Overaltpræmie: Tungeste besætningsmedlems vægt i rødvin – til både uden målerbrev.
  Løbspræmier og lodtrækningspræmier.

  http://www.melfarmarine.com/shownyhed.php?news_id=36

  Reply

 18. Anders
  Apr 23, 2018 @ 13:31

  Och nu vart det Bavarias tur att gå i konkurs!
  http://www.boote-magazin.de/aktuell/news/sondermeldung/a49124.html

  Reply

 19. Pelle Fälth
  Apr 27, 2018 @ 11:38

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.