Skip to content

16 Comments

 1. Pelle P
  Jul 21, 2009 @ 13:02

  Mkt tråkig historia, hur undviker vi sådant i framtiden?
  Speciellt misslyckandet att få upp den nödställde i båten.
  Att man åker i sjön är en sak men att besättningen inte har kunskap?/utrustning? för att få upp en ur vattnet det tål att tänkas på.
  Kan bara se till mig själv och jag har inga bra svar. Har personen livsele måste det vara enklare; i med någon i sjön som krokar i ett fall e dyl. Men utan sele, vad gör man då?
  Har inte gått någon livräddningskurs etc som bla krävs på Twostar mfl, finns svar där?

  Reply

 2. Johan
  Jul 21, 2009 @ 13:31

  Krav på att tex minst 50% av besättningen gått isaf:s säkerhets kurs from cat 4 är nog en mycket bra början. Dock så kan man antagligen inte undvika dessa mycket tragiska olyckor till 100%.

  Reply

 3. Martin
  Jul 21, 2009 @ 14:09

  Var uppe på däck utan livlina eller?

  Reply

 4. JOJJE
  Jul 21, 2009 @ 16:17

  Livlina..!

  Reply

 5. Leino
  Jul 21, 2009 @ 23:22

  Kvittar hur många kurser man går om man ändå inte tänker sig in i sådana här situationer låångt innan de händer.
  Det som spelar roll är att hela tiden vara på sin vakt och medveten om vad som kan hända o tänka ut plan a,b,c,d samt att ha tränat manöverbord under ordnade former ombord på den båten.

  Reply

 6. Peter Gustafsson
  Jul 22, 2009 @ 07:57

  TT: Sökande efter seglare avblåst

  Den danska sjöräddningen har avblåst sökandet efter en 54-årig seglare som i måndags föll i vattnet utanför Nexö på Bornholm under kappseglingen Baltic Sprint Cup. Beslutet tisdag förmiddag att sluta leta motiverades med att det inte längre finns hopp om att hitta kvinnan vid liv.

  Seglaren, som kom från Lübeck i Tyskland, ledde en besättning på sex personer ombord på den tolv meter långa yachten DHH Cross-Match.

  -Hon är en av de mest erfarna kappseglarna i Tyskland. Det är väldigt tragiskt. Vi utgår från det värsta, sade Henning Rocholl från arrangören Sail & Race till etermediebolaget Norddeutsche Rundfunk.

  Fick ett rep runt halsen
  Kvinnan kan ha varit död redan då hon föll i vattnet.

  -Vi vet inte om hon var död eller medvetslös, sade vakthavande befäl vid Bornholmspolisen till nyhetsbyrån Ritzau på tisdagen.

  Kvinnan befann sig uppe i masten då hon fick ett rep runt halsen. Hon hängde från masten med linan om halsen innan hon ramlade i vattnet, så kanske hade hon redan hunnit kvävas.

  De övriga besättningsmedlemmarna försökte förgäves rädda kvinnan. Seglingstävlingen avblåstes efter olyckan men beräknas fortsätta på fredag.

  Reply

 7. Johan
  Jul 22, 2009 @ 08:51

  Leino!
  Utbildning kan göra att man blir kunnig så man kan vara “på sin vakt och medveten om vad som kan hända o tänka ut plan a,b,c,d samt att ha tränat manöverbord under ordnade former ombord på den båten”.
  Alla har inte denna kunskap medfött.
  Det är absolut inte säkert att det hade gjort att denna tragiska olycka förhindrades men säkert många framtida och dåtida.

  Reply

 8. Leino
  Jul 22, 2009 @ 17:27

  De som har lite fantasi o förutseende utan att gå kurs då? Ska de tvingas betala för att lära sig vad de redan kan? Tror säkert kurserna är bra o bör rekomenderas men dumt att tvinga folk, tycker jag.

  Reply

 9. Brorsan
  Jul 22, 2009 @ 18:16

  Håller med dig Leino. Dessutom var kvinnan väl meriterad och troligen långt mer kunnig och riskmedveten än vad än färsk kursdeltagare skulle vara. Självklart måste försiktighet och sunt föruft tas i akt, men ibland skiter det sig lik förbannat. Vid tävling tycker jag flythjälpmedel och/eller bör användas, men jag avskyr att tvinga folk.

  Reply

 10. Edward
  Jul 22, 2009 @ 22:00

  Men hade det inte varit bra med ett tvingande krav på att ha gått någon typ av kurs för att få vara med på en havskappseglingsbåt? Tror att ett sånt krav hade varit bra, framförallt för att få in unga jolleseglare i kölbåtssäkerhet.

  Reply

 11. Linus
  Jul 22, 2009 @ 22:40

  #10
  Hur många hade då tagit steget till havskappsegling?

  Reply

 12. Peter Gustafsson
  Jul 22, 2009 @ 23:17

  Havskappsegling kommer alltid att vara en riskabel sport. Det är väl en del av attraktionskraften, även om det gäller att hålla riskerna på en hanterbar nivå.

  Det är en svår avvägning mellan att ställa höga krav från arrangörshåll, för att vara på den säkra sidan, och skepparens eget ansvar. Och i slutet av dagen kan inga säkerhetsregler eller utbildningarna frånta skepparen ansvaret att starta och genomföra en segling. Och oavsett vilka krav som ställs för deltagande, så tar arrangören inte större ansvar för vad som sker på havet.

  För höga krav leder till lägre deltagande, och då också till att folk får mindre erfarenhet av att segla på havet. Och det finns ingen utbildning som kan ersätta egna erfarenheter med båt och besättning i hårt väder (det är väl därför man måste kvalificeringssegla till Fastnet och andra tuffare race).

  Jag tror det är viktigt att föra en öppen debatt om detta. De flesta större race har en vettig nivå (Cat 2* på Nordsjön, Cat 3 på TwoStar och Gotland Runt) men sedan blir det svårt. Vi har sett GKSS kräva Cat 3 för att segla från Långedrag till Vinga och nu har t.ex Færderseilasen valt att införa Cat 4. I grunden bra, men de flesta båtarna uppfyllde inte reglerna (framförallt på segelsidan)! Man vet nog detta från arrangörshåll och struntar i att kontrollera.

  Jag tror man måste kombinera ett aktivt säkerhetsarbete (som förresten drivs mycket bra av SHF) med att faktiskt få ut folk så att de får erfarenhet av hur det är på havet när det blåser småspik och man måste byta försegel.

  *) http://www.sailing.org/specialregulations.php

  http://www.blur.se/tag/sakerhet/

  Reply

 13. martin
  Jul 23, 2009 @ 07:59

  Tvång är inte rätt väg, info och diskussion tack.
  Seglarna har ett eget ansvar!
  Sen händer tyvärr olyckor, lär av dem!

  Reply

 14. Julle
  Jul 23, 2009 @ 09:30

  Oavsett antalet kurser och oavsett all säkerhetsutrustning i världen så kommer folk alltid att trilla överbord från båtar och dö (eller båtar sjunka och folk dö). Det enda sättet från att inte drunkna i havet är att hålla sig därifrån. Det går säkert att konstruera ett liv utan risker där alla får möjlighet att bli hundra år utan att skada sig (om det är önskvärt) men då kommer folk att dö av leda istället…
  Det är givetvis oerhört tragiskt och beklagligt för denna kvinna och hennes anhöriga, besättning och vänner att detta hänt, men samtidigt så dog hon görandes det hon troligen tyckte var bland det roligaste hon visste. Ge mig det vilken dag som helst framför att ruttna bort på en långvård!

  Reply

 15. Peter Gustafsson
  Jul 23, 2009 @ 10:17

  Jag tror havskappsegling har otroligt bra statistik sett över tiden. Många fler olycker sker under semestersegling eller i strandkanten.

  Ni brukar ju ha bra koll… hur många har omkommit under havskappsegling i Sverige? Jag känner bara till olyckan under Gotland Runt 2002, men det kanske finns fler?

  KSSS drabbades av sin första dödsolycka i samband med Gotland Runt-seglingen. I den hårda vinden spolades skepparen Mauri Luukala, på den finska båten Argon överbord, norr om Gotland. Efter 17 minuter var en räddningshelikopter från den svenska sjöräddningen på plats, men vid bärgningsaktionen gled seglaren ur både räddningsselen och sin flytväst och drunknade.

  En annan fråga. Har det någonsin skett att man gått i flotten på en svensk kappsegling?

  Reply

 16. HenrikA
  Jul 24, 2009 @ 10:14

  Hej! På tal om flott, när jag och min gast diskuterat kring säkerheten i W2S så har vi alltid haft alternativet att lösa ut flotten för att enklare få en person som hänger i livselen tillbaka i båten via den om problem uppstår att hissa ombord personen. Är det något som diskuteras på säkerhetskurserna?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.