Föreläsningar i Västerås

jordenruntpa80min-1.jpg
För er som håller till i trakterna av Västerås kommer det att hända en del kul framöver. Det är WSS och Västmanlands seglarförbund som arrar.

Först ut är Jorden runt på 80 min med Mange Olsson 27/1 (inbjudan)

Sedan blir det en temaserie Från start till Mål (inbjudan).

Tanken med denna kurs under våren är att förbereda våra klubbseglare för kommande säsongs olika seglingar och ge dem en förståelse om förberedelser inför en tävling, hur man genomför en tävling på bästa sätt, trim och taktik under seglingen och hur man analyserar vädret, både före seglingen och under seglingens gång.

 1. Förberedelser inför en tävling
  2010-02-04 kl: 18:00 – 21:00
  Denna kväll kommer vi att fokusera på hur du på bästa sätt förbereder dig och din besättning inför en tävling. Hur anmäler jag mig och vad bör jag tänka på. Lystal eller mätbrev. Hur skaffar jag mig ett mätbrev. Förberedelser inför tävlingen, båt, besättning m m. Registrering tävlingsdagen Inbjudan och seglingsföreskrifter.
 2. Väderanalyser
  2010-02-18 kl: 18:00 – 21:00
  Denna kväll gästas vi av Pia Hultgren från SVT väder. Pia har flera års erfarenhet av väder och har jobbat åt Försvarsmaktens Meteorologiska och Oceanografiska Centrum. Sedan 2007 arbetar hon vid Sveriges Television som meteorolog. Pia har dessutom ett stort intresse för segling vilket gör henne till en utmärkt seglingsmeteorolog.
  Under denna kväll kommer Pia att prata om vad just vi seglare bör tänka på när det gäller väder och vindförhållanden. Går det att lägga upp något samband med vädret som varit? Vad ska jag tänka på när jag analyserar vädret. Helt klart en kväll du inte får missa.
 3. Från starten till första kryssrundningen
  2010-03-18 kl: 18:00 – 21:00
  Under denna kväll kommer vi att gästas av Stefan Winberg från North Sails. Stefan är kanske en utav världens bästa segelmakare. Han har varit med och designat seglen för Ericsson Racing Team och vunnit ett par VM-, SM- och EM-titlar. Denna kväll kommer Stefan att prata om följande: Starten, vad bör jag veta för att göra just den där drömstarten. Första kryssen upp till rundningen. Vilken kant ska jag välja. När vet jag om jag går på låg eller hög bog. Hur trimmar jag för att få bra höjd utan att tappa farten. Förberedelser inför rundningen och länsen.
 4. Från halvvind till läns till den perfekta målgången
  2010-03-25 kl: 18:00 – 21:00
  Även denna kväll gästas vi av Stefan Winberg som kommer att gå igenom hur man avslutar en bra början till att spika den där första platsen som man alltid har drömt om. Länsen, en vilopaus eller hårt arbete med gippar och trim. Skärningsvinklar eller ren plattläns. Förberedelser för halvvinden. Trimmet på halvvinden. Planbåt eller mycket tryck i seglen. Målgången