Skip to content

17 Comments

 1. Leino
  Apr 2, 2010 @ 11:22

  Hur coolt som helst!!!

  Reply

 2. Andreas i Missmatch
  Apr 2, 2010 @ 12:09

  Döjysst!
  Var tvungen att visa denna för Ewa. Sade att det var nya HP1030…hon gillade det inte, men sen såg hon ju att det var något helt annat…och började prata om 12-18knops fart är nog lagom…med tyngre båt som går stabilare…
  och familjelyckan är återfunnen :-)
  MVH Andreas i Missmatch

  Reply

 3. Mikael Vesala
  Apr 2, 2010 @ 13:51

  Fan. Blir lika fascinerad varje gång jag ser dessa skiffar. Undrar ängsligt var detta ska sluta…

  Reply

 4. Kalle
  Apr 2, 2010 @ 15:52

  Cool porrfilmsmusik…

  Reply

 5. Large
  Apr 2, 2010 @ 17:59

  Nätan som att windsurfa……

  Reply

 6. Aage
  Apr 2, 2010 @ 20:34

  Långfredagen blev betydligt mindre lång………………

  Reply

 7. Arild
  Apr 2, 2010 @ 21:19

  12 fot skiff. Roret og utriggerene er bygget ut 2 til 4 fot bak båten.

  Reply

  • ClaesE
   Apr 3, 2010 @ 16:39

   Jag hörde på en annan film att peket också är tolv fot. Brutalt var ordet :-)

   Reply

 8. Stefan G
  Apr 3, 2010 @ 22:59

  Jag har svårt för 12-fotarna. Känns lite som miniskidor eller minimoto. Mer tokigt än bra. Varför slösa bort så mycket rigg, segel och seglare på ett litet skrov som fladdrar fram som en gummibåt med för stor motor? Spännande att titta på iofs…

  Reply

  • Mikael Vesala
   Apr 4, 2010 @ 15:05

   Har aldrig seglat en, men kan tänka mig att det lockar fram betydligt mer adrenalin att segla 12-fotskiff, än segla en 70-tals deplacementbåt aldrig så väl… Fast jag tillhör den udda skaran seglare som tycker det är roligare med en fartig undanvind än kryss…

   Reply

  • Jonas
   Apr 4, 2010 @ 15:29

   Liknelsen med miniskidor och minimoto är ju spot on!

   Mikael: Varför gå direkt till att jämföra med 70-tals deplacementbåt.? 12-fotarna har ju både större och mindre nära släktingar som är snabbare och antagligen antagligen lockar fram lika mycket adrenalin. Mothjollar, 14- och 18-fotare är alla nog snabbare både på kryss och “fartig undanvind”

   Reply

   • Leino
    Apr 4, 2010 @ 16:23

    Hä ä svårt o förklar för en som int begrip, som Ingemar Stenmark sa.

    Mothen har väl inte ens gennaker, 14ft är mer begränsad, 18ft kräver 3 pers o antagligen lite större budget.
    Var fick du att dessa skulle vara snabbare ifrån???

    Reply

    • Jonas
     Apr 4, 2010 @ 21:16

     Nu vet jag inte några exakta toppnoteringar, men jag vill minnas att jag läst/hört att de gör ca 20 knop, vilket mothen ju slår numera. Bärplan kompenserar ganska väl för bristen på genacker… ;-) 14 fotarna är visserligen begränsade men jag tror nog de är snabbare runt en bana. 18 fotarna har du rätt i att man är 3 på och att de nog kostar lite mer.
     Det som förvånade mig är att de här små bestarna inte ser ut att gå så fort, utom dom korta stunder dom lyckas få hejd på studsandet. Då ser det ut att gå…

     Reply

     • Leino
      Apr 5, 2010 @ 01:35

      Jag vill minnas mig ha läst att de ofta överstiger 25 knop… kanske mothen oxå kommer upp i, jag vet inte ;-)
      Är dock tämligen säker på att det är en väldig skillnad på känslan av att en gennaker drar o lyfter hela skrovet ur vattnet mot att bärplan lyfter upp det. Just känslan av att hissa ett sketstort stycke nylon o bara köra är helt enorm. Skulle tro de går ännu bättre i lite mindre vind o framförallt i plattare vatten men visst fan går det undan även här!!

   • Mikael Vesala
    Apr 4, 2010 @ 18:17

    Jonas. Alltså.. var bara tvungen att kontra på Stefan G:s kommentar om slösa segel mm. Med rätt båt blir ju undanvind hur kul som helst, och jag lockas av det jag ser på filmen tex. gillar farten, spänningen, tekniken. Att båten lyfter i fören är ju meningen för mindre våt yta, och högre fart. Att det lätt går åt pipan med simtur som följd sätter ju lite extra nerv i seglingen.

    Reply

 9. Silver Surfer
  Apr 4, 2010 @ 23:27

  Men sammenligningen med windsurfing er ikke dum. Hopperiet minder om en uerfaren surfers tur med for meget sejl på et Formula-brædt…..For meget op og ned og for lidt fremad….Men et Formula-brædt kan man få til at holde op…..

  Reply

 10. Jona
  Apr 6, 2010 @ 12:56

  Det ser onekligen häftigt, roligt och snabbt ut och jag vill genast införskaffa något snabbt och litet. Ända tills jag inser att jag har en Formula Windsurfingutrustning som går dubbelt så fort och kostar hälften så mycket… ;-)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.