Finn Flyer 42 Avantime | seglar

I tisdags kväll hade jag chansen att komma ut och segla lite med nya Finn Flyer 42 Avantime. Den ursprungliga tanken var att ta lite coola bilder från en annan båt, men rejält brall, regn och höstskymning gjorde det omöjligt. Istället åkte jag med ombord.

Alla bilder finns här, men ett litet urval nedan.

ff42_avantime-13.jpg
Första provseglingen med en ny båt är alltid speciell, och så klart finns det småsaker som behöver justeras. Man allt funkade, inget gick sönder och det är uppenbart att det finns potential. Båten balanserade bra när folk kom upp på railen och det var relativt enkelt att nå 7.6 knop som borde vara målfart. Tricket är ju att få upp lägstanivån och ligga på samma speed i två dygn. På undanvinden rann det iväg bra. Relativt lätt båt + stor spinnaker gav stadigt 9-11 knop utan att det blev besvärligt i byarna.

SRS landade ju på 1.43 (mätbrev) vilket låter rimligt.

ff42_avantime-2.jpg
En del riktigt snygga lösningar. Till exempel repeaterskärmar med Expedition integrerade i sittbrunnsbänkarna.

ff42_avantime-3.jpg
Och vad kan det här vara? Naturligtvis är luftning av tankarna integrerat i mantågsstöttorna. Snyggt. Men dyrt när man böjer dom…


ff42_avantime-1.jpg
Mycket nya prylar. Seldéns rigg & däcksutrustning, Spinlock avlastare, Holmatro winschar, Liros löpande rigg, UK segel och Nexus NXR instrument.

ff42_avantime-4.jpg
Mycket snyggt. Målet har varit att göra en racebåt ovan däck, men ett bra konferensutrymme under däck. Och det tycker jag man har lyckats med, även om jag själv kanske inte hade satt upp stora skärmar överallt. Men allt sånt går att plocka ur när det skall kappseglas på allvar.

ff42_avantime-5.jpg
Ännu en stor skärm. Bra idé, men skåpet bakom (med VHF) går inte all öppna… här får man fundera lite till.

ff42_avantime-6.jpg
Hmmm… ser ju helt ok ut?

ff42_avantime-7.jpg
Det skulle faktiskt behövas lite halkskydd på rufftaket. Det var halt för både fördäckare och mastman.

ff42_avantime-8.jpg

ff42_avantime-9.jpg

ff42_avantime-11.jpg

ff42_avantime-12.jpg