Reversibla vinschar från Seldén

selden_10947b.jpg
Ibland tror man att allt är redan är uppfunnet, men så dyker det upp saker som känns så där lite extra smarta. Vad sägs om en vinsch som man kan backa genom att hålla nere knappen på handtaget? Skall bli mycket spännande att prova!

Seldén tar nu steget fullt ut i sin satsning på däcksutrustning och lanserar vinschar utvecklade med ett stort mått nytänkande. De går att reversera. Man kan alltså även backa vinschen! Konstruktionen är patenterad och lyfter begreppet vinsch mot en helt ny dimension.

Vinschen är manuell och av ”self-tailing” typ med två växlar framåt. Man börjar vinscha medsols med snabbväxeln och växlar ner genom att rotera vinschhandtaget motsols. Så långt är allting som vanligt. Det geniala med Seldéns vinsch är att linan släpps ut genom att man låter vinschen rotera baklänges. På toppen av det specialkonstruerade vinschhandtaget finns en knapp som bekvämt trycks in med tummen och vinschen är klar för att backa. Vinschhandtaget roteras medsols och linan slackas. Linan ligger kvar i self-tailingen hela tiden vilket gör att man enkelt kan trimma skot, fall och gaj utan att röra linan. 

Snabbt fintrim är en farthöjande fördel för kappseglaren!För familjeseglaren innebär funktionen säkerhet – inga händer är i närheten av trumman när tampen matas ut. Eftersom vinschen manövreras med endast en hand är den idealisk för ensamseglare som kan styra och trimma samtidigt.Vinscharna kommer att visas på METS Amsterdam 16-18 november (monter 09-204) och finnas tillgängliga under våren 2011. 


selden_10946.jpg
R30 och R40 funkar för 8–12 mm lina och R46 och R52 för 10–14 mm.

Seldéns har fått patent på knappen i handtaget som kopplar in/kopplar ur backfunktionen och friktions-bromsen som gör att man inte får all kraft i handtaget när man backar.

Intressant att man lyckats göra dem så lätta, troligtvis genom att centrumtornet är i komposit:
R30 = 3,7 kg | Harken Radial 35.2STA = 3,6 | Lewmar alu 30ST = 4,2
R40 = 3,8 kg | Harken Radial 40.2STA = 3,8 | Lewmar alu 40ST = 4,9
R46 = 4,8 kg | Harken Radial 46.2STA = 5,2 | Lewmar alu 46ST = 7,2
R52 = 6,5 kg | Harken Radial 50.2STA = 6,0 | Lewmar alu 50ST = 11,3

Vinschhandtaget har samma sockel som andra handtag. Man kan alltså använda vilket handtag som helst i Seldéns vinschar, men för att få 2-speed + backfunktion krävs Seldéns handtag. Använder man Lewmars one-grip funkar low speed + back.
 
selden_IMAG0075.jpg

Vinschen har testats under de två senaste säsongerna, bland annat på Anders Hansens Kracer 40R som i år vann stora klassen i Öresund SRS Cup. ”Vinscharna ger högre båtfart genom att det är så mycket enklare att trimma snabbt”, säger Anders.