Gotland Runt | inför 2011

Trots att det är långt kvar till nästa sommar, så måste man nu sätta ramarna för nästa års race för att det skall komma med i sanktioneringen.

Många seglingar har ju ett tydligt koncept som man kör vidare med år efter år, men kring Gotland Runt brukar det alltid finnas mycket diskussioner. Dels är det ett klassiskt race som många kan tycka till om, sedan finns det säkert en viss politik inblandat. KSSS har väl alltid varit försiktiga när det gäller nya saker (som LYS, IRC, double scoring, shorthanded och annat), men med sviktande deltagarsiffror så får man nog klura på hur man skall locka fler seglare.

Förra året var det väl framförallt vanliga seglare i SRS som stannade hemma?

 • SRS -17 båtar 2010 jämfört med 2009
 • ORC CLUB -10
 • ORCi -4
 • ONE DESIGN -1
 • IRC +1
 • CLASSIC +8

I år diskuterar man bland annat att återinföra totalsegrare och när starten borde gå?

Man tog ju bort totalen förra året, och åsikterna har ju varit delade. Personligen ser jag inte riktigt vitsen med en totalsegrare när duktiga båtar seglar i olika klasser och på olika banor. Man brukar hävda att “media måste ha en totalsegrare”, men det blir ändå svårt att förklara att den utses i en klass som innehåller 10% av deltagarna?

Vi röstade om detta förra året och då såg det ut så här.

 • IRC 21.22% (87 votes)
 • LYS 27.56% (113 votes)
 • ORCi 15.37% (63 votes)
 • ingen totalsegrare 25.85% (106 votes)
 • KSSS utser “boat of the week” 10% (41 votes)

Enligt KSSS så är väl ORCi den “enda seriösa regeln”, och då lär det bli svårt att få ihop det. Kung Harald och Zennström vill kanske vara med i fighten… Svårt läge. Vad tycker ni?

Den andra frågan är starten. Eller snarare målgången. Med start mitt i veckan blir det party på helgen efter race. Men då är det omöjligt för seglare att få plats i ett Sandhamn som domineras av partygänget från stan. Svårt läge. Vad tycker ni?

Sedan måste KSSS bestämma sig kring doublehanded. Förra året fanns det med i inbjudan och 62 personer sade i en undersökning här att de ville segla shorthanded SRS. Men KSSS lämnade oklara besked och många stannade hemma i stället. Tipset är att redan nu bjuda in till “shorthanded SRS på bana Alpha” (eller Bravo) så att alla vet förutsättningarna. Då kommer man att få en rejäl klass och början på något nytt & kul.