Skip to content

13 Comments

 1. Mr G
  Dec 26, 2010 @ 16:25

  ISAF vill inte ha kvar Starbåten i OS på grund av att dom inte kontrolerar Starbåtsförbundet som dom gör med övriga klasser.
  Starbåtsförbundet går bla. inte med på att ta bort Starbåts VM och alla andra OS klassers VM till förmån för ISAF:s Grand Prix serie som enligt ryckte är på förslag

  Reply

  • Freddy
   Dec 27, 2010 @ 01:47

   Kvalar Staren in till OS? Antal nationer, världsdelar där den seglas?
   Jag har hört att den troligen faller ut på detta? Men kan säkert vara som du “MrG” skrev.

   Reply

   • Gerhaed
    Dec 27, 2010 @ 07:55

    Enligt ISAF:s lista så är Starbåten den största tvåmans båten med 377 rankade rorsmän det är bara Laser och Laser Radial som har fler rankade seglare.
    Staren har också ett av världens största klassförbund med fleeter över hela världen och ca 2000 medlemmar.
    Betr. kval så har dom de tuffaste kvalen av alla OS klasser, det är bara 15 nationer som kvalar in + värdnationen. jag tror att det är ett 40-tal Lasers.
    Så det är nog inte anledningen?

    Reply

 2. Fredriksson
  Dec 26, 2010 @ 16:27

  Reply

 3. Fredrik
  Dec 26, 2010 @ 17:46

  “… or the Olympics will become an irrelevant Junior Regatta.”

  Är det inte redan det? Åtminstone från ett svenskt perspektiv. Kan sätta pengar på att fler läsare (läs 90%) på den här bloggen bryr som mer om SRS-tal än om olympiska spel.

  Reply

 4. MC
  Dec 26, 2010 @ 18:44

  Lite intressant är det att de har på förlag att ta bort Staren till OSet i Brasilien när brasilianarna är favoriter i den klassen och att det är i den grenen som de har störst chans att ta guld på hemmaplan. Såg någonstans att presidenten för landet eller den brasilianska OS kommittén (kommer inte ihåg vilken) gick ut och sa att de inte tänker arrangera OS om inte staren är med. Dock så menar han nog inte allvar men jag förstår hans poäng. Lite som om Sverige skulle arrangera OS och de tar bort damernas curling som Sverige har vunnit de senaste två gångerna, eller någon annan sport där Sverige är favoriter.

  Reply

 5. Lars Sörqvist
  Dec 26, 2010 @ 19:10

  Inget ont om Staren, Finnjollen, 470 etc , men personligen tycker jag att det vore bra om de klasser som finns i OS ligger lite närmare fronten av den tekniska utvecklingen som sker inom vår sport. Visst, det är inte materialet som ska vara i fokusen utan det sportsliga, men jag tror inte att det är bra om det blir ett allt för stort gap mellan OS-klasser och annan high end kappsegling. Förr eller senare kan det resultera i en ganska stor klyfta inom sporten. Redan idag upplever jag att det finns tendens till en sådan olycklig gruppering. Inte allt för sällan hörs t ex här på Blur nedlåtande uttalanden om OS-klasserna. Tror därför att långt mycket viktigare än vad media tycker om olika båttyper är hur vi kan hålla ihop segelsporten genom att ha klasser som känns rätt…
  Ett exempel då detta fått mycket negativa effekter är brädseglingen. I OS-sammanhang har man envisats med att ha väldigt konservativa och primitiva brädor, medan utvecklingen redan på 80-talet stack iväg på ett extremt sätt i världscuppen. Det blev två läger. OS-seglare och proffsen i världscuppen. Media hade länge ett stort intresse av världscuppen, men ratade fullständigt OS. Personligen tror jag att detta varit en bidragande till att brädseglingen senare tappade så mycket i popularitet…
  /Lars

  Reply

  • Freddy
   Dec 27, 2010 @ 01:40

   Mycket bra skrivet.
   Det är inte titeln som styr media status!!
   Också så spelar det ingen roll hur man ligger framme i den tekniskt sportsliga utvecklingen!
   Vad som styr mediaintresset är:
   – proffsig PR organisation
   – pengar
   – folks förmåga att våga(och inte bromsa kreativitet)
   Sappade på TV i förrgår. Det var tävling i sten,sax,påse. Stor TV bevakning med stor publik. Vadslagning på deltagarna. Intervju med deltagarna.
   Har också sett på TV “längd hopp med hund”.
   Detta tack vare att dom sporterna är lätta, billiga att skapa ett bra TV koncept runt. Dessa sporter har också en bra PR organisation som drivit fram detta. Sveriges PR kunskaper och resultat inom segling är inget att skryta med, tyvärr!

   Reply

 6. Mr G
  Dec 26, 2010 @ 19:11

  Jag tycker att den största poängen är att inte sabba seglingen.
  Bara för att vissa okunniga personer tror att media och sponsorer kommer strömma till seglingen om man seglar med färgade segel nära land i lotteri artande förhållande.

  Reply

  • carl-axel forssen
   Dec 27, 2010 @ 00:04

   Håller med , Kappsegling är speciellt särskilt bankappsehgling tex kryss länsbana det innehåller en massa gobitar som bara de som varit med vet att uppskatta.
   Jämför schack , inte speciellt mycket action men de som spelar kan vara helt sålda för att det är så svårt ( som segling)

   Reply

 7. Valerius-Hanzon
  Dec 27, 2010 @ 18:13

  Inte direkt någon ny diskussion, det som förvånar mig är de som fortfarande tror att segling kommer bli en publiksport. Redan på 1960-talet och, troligtvis tidigare, hade man dylika diskussioner. Det stora bedrägeriet som Paul Hendersson så väl beskriver är att OS är det event som skall ge oss mest media (vart fjärde år). Under 14 dar skall segling slåss med alla stora och små idrotter, det krävs nästan att någon seglare drunknar för att dr stora mediabolagen skall uppmärksamma seglingen. Tror att OS är en stor upplevelse för deltagarna och en ännu större upplevelse för ledarna som får vara med i sammanhang som de annars bara kan drömma om. För Sveriges del har det en stor ekonomisk betydelse för idrotten, en stor del av det statsfinansierade idrottsbidraget går till OS-satsning (topp och talang samt löner för ledare)!

  Segling som publiksport är också en våt dröm, under VOR stop-over seglades SM i 49er och 29er på samma “arena” som matchracingen. Det var väldigt publikt och häftigt, men inte var där någon publik inte! Folk begrep inte vad det gick ut på, trots speaker och annat! SSF har också försökt med SM-veckan i Malmö, inte heller där kom det publik, trots stor satsning och spännande finalseglingar!

  Man kan önska att det blir bättre, låt oss hoppas! Löste faktiskt en helsida om optimistseglare som skulle iväg och segla VM, helsida i GP häromdagen, så nog skrivs det allt

  Reply

 8. Sluta prostituera vår sport! | BLUR
  Jan 9, 2011 @ 16:03

  […] here: Sluta prostituera vår sport! | BLUR Post a […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.