Kvalificerad för Mini Transat 2011

losblad.jpg
Grattis till Ulf Brändström som har kvalificerat sig för Mini Transat. Efter ett antal tuffa kvalseglingar är han nu på spåret. En kul bieffekt är att han är 21:a av 180 på rankingen. Snyggt!

Några av er kanske mins Ulf från mitt shorthandedforum 2010. Då var man ju lite tveksam om han skulle ro iland satsningen. Men nu verkar det onekligen gå.

Jesper Hoffstedt har ju seglat med Ulf och har många bra artiklar på sin blogg.Våren 2010 anlände jag till kappseglingsbasen i Lorient med min Mini på släp. 2400 sjömil och många Papphammarscener senare är jag nu kvalificerad för Mini Transat 2011. Seglingen i Frankrike, Classe Mini, båtarna, miljön och alla människor runtikring är verkligen en fantastisk upplevelse. Lorient är Frankrikes havskappseglingshuvudstad nummer ett. Här byggde tyskarna en gigantisk ubåtsbas under andra världskriget och när de allierade bombade sönder staden i slutet av kriget var det enbart ubåtsbasen som blev kvar. Frankrike var sargat och behövde nya hjältar. Det sägs att det var i bakvattnet av detta som soloseglare som Eric Tabarly blev Frankrikes nya nationalhjältar. Därför känns det helt naturligt att delar av ubåtsbasen idag används för att husera ett 50-tal Minis och många Figaro II och Farr 30. På den enda krogen i området, La Base, äter seglarna i hamn lunch, frukost och middag.

Om man läser sin Seahorse är det minst sagt kändistätt inne på La Base. Groupama, Banque Populaire, Virbac Paprec 3, MOD70, Class40, Figaro II, Farr 30, M34, Tabarlys gamla Pen Duick VI och ett femtiotal Minis samsas alla i hamnen. En inspirerande och väldigt lärorik miljö för en svensk solonybörjare som jag.     I ovanstående miljö har det förstås varit en fröjd att utveckla min solosegling. Det hela inleddes med Demi-Clé 2010(150Nm double) som jag seglade tillsammans med Andy Wood. En brittisk gentleman med 100 000-tals sjömil innanför västen och som gärna drar sig för att byta segel i hopp om att “the wind soon changes again”. Woodys riktiga styrka är egentligen riktigt tjuriga förhållanden. Då säger han bara “fighting against the face of diversity” och biter ihop i ett brittiskt grin.

Två månader efter Demi-Clé var det dags för Mini Fastnet (600Nm double) tillsammans med Aymeric Belloir som jag träffade en kväll på La Base. En briljant, fransk, undanvindsseglare med ett bitvis lynnigt humör till sjöss. Jag förstod aldrig varför han envisades med att väcka mig genom att kasta ett vinschhandtag i huvudet på mig. Kanske var det för att jag under ett tidigt pass lyckades sumpa hans franska sittdyna över bord. Han svor illa på franska manér när han kom upp sömndrucken och insåg vad som skett. Det positiva var att han lärde mig mer om fransk undanvindssegling i planande båter och sedermera även tagit rollen som min coach. Väldigt trevlig kille, särskilt i hamn!

Nästa utmaning på väg till kvalificeringen var 1000 sjömil solo på en bana mellan La Rochelle och Fastnet Rock där man får starta när och var man vill. Många segelbyten, fiskebåtar, delfiner och lastfartyg blev det under 10 dagar ensam till havs. Egentligen var det nog här jag lärde mig mest. Till och med att bestämma positionen med en sextant vilket är obligatoriskt. Jag kan varken säga att jag prickade positionen exakt eller drev båten max hela tiden. Men jag lärde mig massor och förstod att det inte var så svårt som det kan låta. Min taktik var att hela tiden hålla mig aktiv. Byta segel. Kolla navigation. Lyssna på väder. Kolla efter båtar i horisonten. Äta. Sova. Och så byta segel igen. I tio dygn med delfiner, fåglar och fiske/Cargo skepp som enda sällskap.

Säsongen 2011 inleddes som året innan med Demi-Clé (150Nm double). Denna gång med Jesper Hoffstedt som gast ombord som numera går under benämningen ”Krysspojken” i Mini samanhang på grund av hans bevisade skicklighet i detta område.

Förra veckan fullföljde jag slutligen Pornichet Select (300Nm solo) och är därmed kvalificerad för Mini Transat 2011. Från La Rochelle i Frankrike till Salvador de Bahia i Brasilien. 4200 sjömil solo. Med en veckas stopp på Madeira. Just nu är båten på varv för att lagas efter att jag kolliderat med en fisketrålare i slutet av Pornichet Select. I juni,juli och augusti ska jag ner några helger för att träna och coachas av nämnda Aymeric Belloir. Sen är det bara att ladda inför starten den 25:e september i fantastiska La Rochelle.

Om jag fullföljer Mini Transat blir jag andre svensk efter Pia L’Obry att genomföra seglingen.

Classe Mini är en mycket bra skola och deras upplägg med kvalificering hjälper en verkligen att bli en bättre seglare. Jag kan verkligen rekommendera fler svenskar att testa detta.

För så svårt är det inte.

Tror jag :).