Skip to content

65 Comments

 1. Martin
  Jan 14, 2012 @ 12:43

  SFF satsar väl sin energi på att gå ihop med de som seglar runt med diskbänkar ombord(SBU).

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jan 14, 2012 @ 12:53

   Jag har diskbänk. Och är intresserad av OS-segling. Förvirrad.

   Reply

  • Patrick L
   Jan 14, 2012 @ 13:21

   Den främsta kritik som har framförts när det gäller samgåendet är faktiskt att SSF styrelse verkar mestadels intresserad av just elitseglingen och många är oroliga för att det är breddseglingen som kommer att försvinna från agendan. Så jag tror inte diskbänkar har mycket att skaffa med detta problem.

   Förutom Sverige / Kroatien-jämförelsen, så vore det kanske intressantare att förstå vad Danmark gör för att sticka ut så exceptionellt från resten av Skandinavien? Är seglingen mer koncentrerad där? Satsas det mer pengar? Är danskarna av bättre virke? Paul Elvström-effekten?

   Reply

   • MA
    Jan 14, 2012 @ 14:18

    Deras toppspelare i 49er, bröderna Toft (rankad etta i världen), dvs den enda som är topp tre (som visas i artikelns tabell) drog sig i dagarna tillbaka, trots att de troligtvis är den starkaste OS- guld-kandidaten: http://sejlsport.dk/sw14053.asp?dagbogsId=1533

    Danskarna har en stark situation i 49er med många duktiga besättningar men är inte på något vis starkare i de andra klasserna. De har i praktiken inget i Star, 470 herr, Finn eller Laser, klasser där Sverige är klart mycket starkare!

    Reply

    • Patrick L
     Jan 14, 2012 @ 15:10

     OK, då förstår jag. Intressant.

     Du skrev ju själv en läsvärd analys att Sverige halkar efter i detta och blir sämre och sämre:

     http://www.juniorsegling.se/2012/01/gor-som-andra-idrotter/

     Reply

     • MA
      Jan 14, 2012 @ 16:08

      Det är riktigt, men analysen gäller juniorseglare. Det allvarliga är att det kan tippa över på seniorseglandet på sikt! Just nu har vi en hyggligt bra nivå på seniorsidan, om än något tunn! Man bör också veta vad som krävs för att hålla sig i de övre 10% på den internationella arenan. Själv har jag bara 6 års erfarenhet av den typen av segling, efter min aktiva period ville jag bara se skog och mossa…tills mina egna barn började segla! Känns förmätet att stå på någon piedestal och ställa krav på ett landslag i segling som sammantaget har en budget som är lika med felräkningskontot för Team GBR!

      Det jag hoppas på är att vi i Sverige kan få en något större kritisk massa i pre-olympiska klasser och olympiska klasser, på så vis kan vi till viss del bli bra här hemma (jfr danskarnas 49er satsning och svenskarnas Laser dito)!

    • Öresund Regatta, AN
     Jan 14, 2012 @ 15:58

     Jag har också diskbänk(dubbel tom) och bryr mig.
     @Martin Abelius vad gäller danska finnseglare så är de med Hoegh mer än väl med.
     Här är nordens alla resultat från Perth:
     http://sundetregatta.blogspot.com/2011/12/isaf-world-championship-2011-perth-de.html

     Reply

     • MA
      Jan 14, 2012 @ 16:13

      Jo Hoeg gjorde bra i Perth, men han ligger längre ned på rankingen (27)!

 2. Mikael Vesala
  Jan 14, 2012 @ 13:12

  Ledsen men os-segling associerar jag med mässingknapparna på gkss och ksss, och det är inte min inspirationskälla precis. Förstår att Fredrik och Birgmark mfl utför en enorm prestation i det dom gjör, men det är föga kittlande att följa. När det gäller segling utanför min egen sfär, så är jag mer road av segling med inslag av äventyr typ havskappsegling, hastighetsrekord,distanssegling och jag till skillnad från många här är gillar jag se adrenalinstinna undanvindsseglingar. Men detta funkar nog dåligt för OS, så det blir till att fortsätta som vanligt och söka det man gillar på nätet i stället.

  Reply

 3. MA
  Jan 14, 2012 @ 13:16

  Det är väl så att de skrivs väl mest om det går bra, framgångsbloggare och skribenter har vi väl många av? För Sveriges del handlade det väl först och främst att kvalificera nationen till OS, vilket man gjorde i alla klasser, check!

  Detta VM var ju det viktigaste kvalet till OS för alla nationer, 1100 seglare från 79 nationer gör det ju inte direkt enkelt, det är nog den svåraste regattan under denna fyraårs-period .Faktum är att många tycker att OS är “enklare” då det bara tillåts en besättning per klass och kvalificerad nation.

  Jag vill nog påstå att vi har goda chanser i 470 herr, Finn, Laser Radial, Laser och givetvis starbåt. I Laser håller Sverige en hög nivå, vi har tre seglare som alla kan slå sig in på medaljplats, vår herrar i 470 har också en mycket hög nivå.

  Personligen tippar jag de svenska OS-insatserna så här;

  Star: medalj
  Laser: topp 6/medalj
  Laser R: topp 10/medalj
  470 herr: medalj
  Finn: topp 10
  49er: topp 10

  Övriga tror jag inte kommer till medaljfinal.

  Jag skrev faktiskt om detta redan i oktober: http://www.juniorsegling.se/2011/10/det-hettar-till-i-os-klasserna/

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jan 14, 2012 @ 14:55

   Tack för feedback. Du är ju i en position där du hade kunnat skriva en bra artikel med lite rejäl analys. Som sagt, det var nog den tuffaste regattan mellan två OS, så det borde vara intressant att dra lite slutsatser.

   Vad är det som behövs för att de svenska seglarna skall ta medalj? Det vore ju sensation om det hände i Laser R? Och det har, i alla fall historiskt, inte varit så svenskt att vara “bäst när det gäller”?

   Reply

 4. Feffe
  Jan 14, 2012 @ 13:20

  De kanske har fullt upp med att segla ?

  Reply

 5. J
  Jan 14, 2012 @ 15:41

  Hey, jag tycker allt att jag har uppdaterat ganska flitigt… Misstänker att jag dessutom sammanfattade VM..

  Reply

 6. J
  Jan 14, 2012 @ 15:51

  Nog för att pengar inte är allt, men Danmark har ju klart bättre ekonomiska förutsättningar än Sverige och Norge.

  Reply

  • MA
   Jan 14, 2012 @ 16:14

   Ja du har ju bra insikt i dansklägret :-)

   Reply

 7. Björn
  Jan 14, 2012 @ 16:17

  Våra svenska seglare har mycket att lära från t.ex. en sådan som
  Jon Olsson.

  Reply

  • Stefan Blom
   Jan 14, 2012 @ 17:11

   JA, med en Zebrastripad (numer svart/orange) Lamburgini med takbox och parkerad utanför någon av våra kända vattenhål (typ Värdshuset på Marstrand eller Sandhamn) full med P-botar borde ge effekt likt Jons i Åre ;-) Detta är ju naturligtvis en PR strategi från Jons sida och alla som vill bygga varumärke borde läsa på hur Jon byggt sitt. Riktigt bra gjort måste jag säga.

   Första steget borde kanske vara att börja segla andra båtar än sitt core redskap. Att börja verka och synas bland de stora regattorna i Sverige och Norden tillsammans med individuella PR kampanjer, ej SSF:s trummande. Inget illa mot SSF, de gör det bra tycker jag, men tror att man måste skapa mer intresse kring individerna.

   Dock tycker jag det är lite anmärkningsvärt att de svenska längdskidåkarna fixar det så bra då dessa framhävs mer som ett kollektiv än på individnivå. Haag/Jönsson jobbar annorlunda i riktig mot individfixering men detta har ju inte fallit väl ut iår. Norge och övriga Europa, kanske inte Finland, skapar ju intresse på individnivå genom olika fanklubbar etc etc…

   Petter Northug är ett bra exempel som går att jämföra med Jon Olsson. Kanske är det åter vår Jante-lag som träder in. Statliga SVT är också bovar i dramat…grrrr…(nu fick de lite diss..)…där allt måste vara så likgiltigt.

   Vad är det Peter G brukar säga, det är Rockstarts vi behöver fler av :-)

   // Stefan Blom

   Reply

   • MA
    Jan 15, 2012 @ 11:54

    Vem är Jon Olsson.

    Reply

    • Patrick L
     Jan 15, 2012 @ 12:36

     Reply

    • Stefan Blom
     Jan 15, 2012 @ 13:09

     Åres megastjärna, även mkt stor internationellt inom sina grenar. Sponsorvärdet på honom är enormt. Med i stort sett varenda skidmagasin. Visar han sej ute bland gatorna i Åre så har han en svans i sitt följe.

     Min poäng var inte att apa efter honom i minsta detalj, det hade nog inte funkat för seglarkillerna/tjejerna men man borde kunna jobba mer individuellt med sitt personliga varumärke. Då kanske Jon kan vara en bra inspirationskälla…

     Stefan

     Reply

     • MA
      Jan 15, 2012 @ 19:08

      Aha, jag tillbringar inte så mycket tid i Åre eller några andra skidorter heller för den delen. Är han skidskytt? Nej det är ju han Bryan Ferry som håller på med det. Jag är kanske inte så hipp, min Vovo fick en p-bot utanför Pizzeria Ancona i Floda häromveckan….räknas det?

      Är det en dokusåpa vi pratar om, eller seriösa idrottare i segling?

     • Stefan Blom
      Jan 15, 2012 @ 20:17

      Abbe, han får nog ses som en seriös idrottare. Läs mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon_Olsson .

      X-Games innehåller “faktisk” surfning, är dock osäker på om det är med segel eller vågsurfning. Det kan man i och för sej också Googla…

      /7 Stefan Blom

     • Öresund Regatta, AN
      Jan 15, 2012 @ 20:35

      Surfa på nätet kanske?

     • Orvar Bäcklin
      Jan 16, 2012 @ 06:47

      MA, zoom ut! Helikopterperspektiv!

      Tråkig (“typisk Svensk”?) inställning att se Jon Olsson m.fl. som dokusåpa bara för att de lyckas och har gjort ett namn för sig själva. I ett längre perspektiv handlar det ju om att trygga tillväxen och locka unga idrottsmän/kvinnor till segling som väl får anses vara en tämligen svårtillgänglig sport. En eller ett par riktiga “rockstars” tillika förebilder är väl kanske precis vad den här sporten behöver för att få unga att satsa.

      Men visst, man kan välja den självcentrerade vägen också, jag har mina båtar och mina vatten och det är jag nöjd med..

    • Magnus Grävare
     Jan 15, 2012 @ 19:26

     9 medaljer på X-Games, kan ju inte vara en seriös idrottare….

     Kan inte hitta hans rankingplacering någonstans.

     Reply

     • O
      Jan 15, 2012 @ 19:53

      Vad är x-games?

     • Misilen
      Jan 15, 2012 @ 20:25

      Vad är x-games?

     • MA
      Jan 15, 2012 @ 23:49

      Säger mig inget, faktiskt! X-games är det något för x-aktiva, eller vad är det?

 8. J
  Jan 14, 2012 @ 17:20

  Ang hur vi är rankade så beror rankingen på resultat gjorda under de sista 2 åren, graderingen på regattan, samt även, tror jag, hur många ur topp 20 i världen som är med på regattan. Med andra ord, vill man bli bra rankad i världen så ska man välja sina fajter. Tex VM 4an från i år, och dessutom topp 5 på säkert 5 världscuper i år, Simon Grot…. GER, ligger på typ samma plats på världsrankingen som mig(25). Mer rättvisande är såklart senaste VM resultat. Där hade vi väl 3(Lööf/Salminen, Wigforss och Matchrace) besättningar topp tio om jag inte missminner mig.

  Jag kan hålla med om att vi som landslag är fruktansvärt dåliga på att uppdatera. Och kanske framför allt sprider vi oss på lite väl många ställen.

  Men det går att följa de flesta besättningar:
  Laser:
  http://www.gksslaserteam.com
  http://www.teamwigforss.com
  http://www.jstal.se

  https://twitter.com/#!/jesperstalheim
  https://twitter.com/#!/Wigforss
  https://twitter.com/#!/EmilCedergardh

  49er:
  Kalle och Charlie: http://www.facebook.com/groups/122576277773061/
  Jonas och Niclas; http://www.facebook.com/SWE49erOlympicChallenge

  470
  Anton och Seb: http://www.facebook.com/pages/Team-Dahlberg%C3%96stling/226860890661681
  http://470challenge.com/

  Lisa/Astrid
  http://www.facebook.com/groups/136247116433624/

  Ingrid/Linnea
  http://www.470sailing.se/

  Finn:
  Tillander: http://www.facebook.com/JohanTillander
  Allanson: http://www.sailbjorn.se/
  https://twitter.com/#!/sailbjorn

  Matchrace:
  http://www.teamannakjellberg.se/ Finns på twitter och Facebook också.

  Star
  http://freddyloof.com/
  De är ju tyvärr inte så duktiga på att uppdatera kanske..

  Nu vet jag inte hur många av dem som faktiskt har uppdaterat efter VM, men jag vet att åtminstone Kalle och Charlie har. Sorry om jag glömde någon.

  J

  Reply

 9. J
  Jan 14, 2012 @ 17:27

  Jag skrev ju precis en tokigt lång kommentar, hamnade den i spam-filtret pga för många länkar tro?

  J

  Reply

 10. Johan
  Jan 14, 2012 @ 18:00

  Svensk segling kommer föbli mellanmjök,
  I Sverige är hockey och fotboll nr 1 inom media, i Norge längdskidor och i Danmark segling.

  Denna konservativa uppfattning är svår att rubba, vi ska vara tacksamma att vi har nått framgångar i OS och VM med de knappa resurser och intresse som finns i landet.

  Reply

 11. Gustaf Dyrssen
  Jan 14, 2012 @ 19:08

  En i mitt tycke mycket bra punkt att diskutera.

  Om man ändå inte får resultat och ingen (utanför gruppen utövare) egentligen bryr sig om resultaten. Varför spenderar dom stora klubbarna en sån oproportionerlig mängd med pengar och energi på detta (mitt intryck av situationen). Klubbar skall vara för och med medlemmarna inte tvärt om. Själv är jag i princip ointresserad av hur det går för svenska seglare i OS eller VM (kan tänka mig att undanta någon som är uppväxt i och för klubben och kämpar hårt själv för sin sak). Att det däremot kommer flera seglare på helg seglingar (unga som äldre) och om vi har trevligt tillsammans med seglingar, grillningar och middagar det tycker jag är otroligt viktigt. Att våra barn lär sig segla för trevnad och hur man beter sig till sjöss och socialt tillsammans det känns som områden av vikt.
  Inom dessa områden har klubbarna inte varit speciellt aktiva jämfört med utländska klubbar. (Jag hör dock till min glädje att KSSS jobbar hårt att föra upp dessa delar på agendan 2012).

  Reply

  • Mikael Vesala
   Jan 14, 2012 @ 21:37

   Huvet på spiken! Precis min åsikt, men du uttryckt det bättre!

   Reply

 12. Magnus Grävare
  Jan 14, 2012 @ 19:43

  Peter,
  Jag tar din artikel som en påminnelse att jag lovat att publicera min analys av VM på http://www.svensksegling.se förhoppningsvis dyker den upp där snart….
  Under tiden så kan jag sända med lite statistik som visar att det inte är så nattsvart. Sverige kvalificerades till OS i 8 klasser vilkat var samtliga vi deltog i. GBR är direktkvalificerade men här nedan har du en lista på i hur många klasser som andra länder kvalade in i:
  FRA 10
  NZL 9
  USA 9
  ESP 8
  CRO 8
  SWE 8
  BRA 7
  GER 7
  ITA 7
  CAN 7
  FIN 7
  ISR 6
  NED 6
  POR 6
  POL 5
  GRE 5
  RUS 5
  NOR 5
  JPN 5
  SUI 5
  DEN 4
  CHN 4
  ARG 4
  BEL 3

  Istället för att titta på rankingen som tyvärr inte säger så mycket så roade jag mig häromdagen med att titta på statistik från de regattor som vi ansåg viktigast under 2011, nämligen världscupen på OS banorna i Weymouth, För-OS på samma plats och VM i Australien. Statistiken visar att vi har en OK bredd men att vi inte fått till det vi önskar, nämligen medaljer.

  Antal medaljer (på de ovannämnda regattorna)
  1 GBR 14
  2 AUS 9
  3 NED 7
  4 FRA 6
  5 USA 6
  6 NZL 6
  7 BEL 3
  8 BRA 3
  9 ESP 3
  10 CRO 2
  11 DEN 2
  12 ITA 2
  13 FIN 1
  14 GER 1
  15 GRE 1
  16 IRL 1
  17 ISR 1
  18 JPN 1
  19 POL 1
  20 RUS 1
  21 SWE 1

  De ser alltså lite bättre ut för Sverige om vi räknar antal gånger ett land är placerat bland de 10 främsta:
  1 GBR 23
  2 FRA 20
  3 NZL 18
  4 USA 17
  5 NED 14
  6 AUS 14
  7 ESP 14
  8 SWE 14
  9 DEN 10
  10 GER 10
  11 BRA 7
  12 FIN 7
  13 AUT 6
  14 CRO 6
  15 IRL 6
  16 ITA 6
  17 ISR 5
  18 JPN 5
  19 POL 4
  20 POR 4
  21 BEL 3
  22 CAN 3
  23 GRE 3
  24 RUS 3
  25 ARG 2
  26 BLR 2
  27 CYP 2
  28 EST 2
  29 NOR 2
  30 SLO 2
  31 SUI 2
  32 CHN 1
  33 CZE 1
  34 LTU 1

  Så i år så får vi jobba på att få till fler topplaceringar och nöjer oss inte med att vara högt upp på rankingen över topp-tio placeringar.

  Mvh
  Magnus Grävare
  Förbundskapten
  Svenska Seglarförbundet

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jan 14, 2012 @ 19:56

   Nu börjar det likna något :-)

   Segling är ju inte bara komplex på havet, utan resultat och rankingar kan tolkas lite som man vill. För sporten tror jag det vore bra om ISAFs ranking faktiskt var relevant och något man kunde kommunicera kring. Matchracingen är bättre på detta?

   Det är väl också därför jag efterlyser lite “mjukare” analyser där man på ett nyktert belyser vad som är bra och mindre bra. Så vi ser fram emot din analys från VM.

   Reply

   • Magnus Grävare
    Jan 17, 2012 @ 11:40

    Tack Peter för att du tog upp det här ämnet.
    Jag skall försöka göra ett bättre jobb med att dra mitt strå till stacken. Jag tror att det är viktigt för sporten att det finns lite stjärnor och OS är den bästa möjligheten för mindre mediala sporter att visa upp sig och att ta medaljer är den absolut bästa garanten att lyckas i detta sammanhang. Den uppmärksamhet som vi eventuellt kan skapa borde kunna locka fler att segla mer.
    Personligen har jag svårt för dem som, i mitt tycke alltför lätt, ser konfliktsituationer mellan de olika formerna av segling. Alla är lika mycket värda och möjligheten att tävla både mot världens bästa och rena nybörjare (ibland på samma regatta) är definivt en del av sportens tjusning.
    Fast ärligt talat fattar jag egentligen inte att alla inte seglar moth :-)

    Tittade för övrigt en gång till på ISAFs ranking. Britterna som dominerar sporten har nu tagit ut deltagare i 5 av de 6 herrklasserna till OS och de har följande ranking:
    18. Ainslie, Finnjolle
    17. Patience/Bithell, 470
    7. Goodison, Laser
    26. Percy/Simpson, Star
    10. Dempsey, RS:X
    Alla dessa kommer sannolikt att slåss om medaljerna i augusti. För fullständighetens skull skall jag också nämna att GBRs damer ligger i toppen på rankingen 3 av 4 klasser. Det är därför jag måste använda andra instrument när jag värderar var vi står gentemot andra länder.
    Mvh,
    Magnus

    Reply

  • MA
   Jan 15, 2012 @ 12:16

   Problemet med denna typ av redovisning är att den kan vridas och vändas både för och emot! Det ligger givetvis i förbundskaptenens intresse att polera siffrorna, dessvärre köper inte publiken, allmänheten eller media den typen av resonemang. Om vi inte kan använda oss av ISAF rankingen utan att varje nation (undantaget de som är på topp) hittar på egna analyser, ja då är vi fel ute! Tror faktiskt inte vi sett dessa varianter om det var Sverige i toppen!

   Det tragikomiska är att man använder resultaten när det passar bäst, några exempel, våra damer i 470 vann förVM i Perth 2010, stor uppmärksamhet. Det var bara det att de bästa var hemma, startfältet på 13 båtar var av lokal karaktär. Tydligtvis anser inte nu vår förbundskapten att världscupen i Miami 2011 vara något att räkna med när han räknar på sitt sätt. Då var inte Rasmus Myrgrens vinst något att räkna med, eller?

   Inte undra på att allmänheten inte begriper! Det enda som allmänhet och media begriper är medaljer, sen kan vår förbundskapten räkna hur han vill! Det är tyvärr så enkelt.

   Reply

   • Magnus Grävare
    Jan 15, 2012 @ 18:42

    Hej Martin,

    Nej det var inte alls ett försök att polera siffrorna då hade jag nog kunnat presentera det på ett annat sätt. T.ex. så vann ju Rasmus Myrgren världscupen i Miami som du mycket riktigt påpekar och Lööf var på pallen i Starbåten vid ett antal regattor.

    Men som du säger så förstår allmänheten sig på medaljer och bryr sig inte så speciellt mycket om en seglare gör en fantastisk prestation och blir 8:a som Johan Wigforss blev i Laser på VM.

    Tyvärr så är världsrankingen ibland väldigt missvisande (t.ex. så är Ben Ainslie 18:e efter två svenskar). Ett ganska dåligt instrument för analys hur man ligger till alltså. Inför 2013 så görs ganska stora förändringar av rankingsystemet så det kanske blir lite bättre i framtiden.

    Så den statistik jag presenterade var inget försök till skönmålning utan en jämförelse jag hade gjort av olika länders resultat på de regattor där alla deltog med sina bästa lag, alltså de två tävlingarna på OS banorna och VM i Perth. Jag var nyfiken på att se dels hur väl vi låg till i jakten på medaljer inför OS 2012 jämfört med andra länder och dels använde jag antal topp-tio placeringar som ett mått på “bredd”. Det senare också för att det är ungefär den nivå som Sveriges Olympiska Kommitté kräver för att en idrottare skall bli uttagen till OS. Statistiken jag presenterade gällde dessutom endast de 8 klasser vi deltog i (alltså inga vindsurfers) och för att kunna få en relevant bild inför OS så räknade jag bara 1 seglare/besättning från varje land. Denna rensning spelar ganska stor roll på statistiken i Finnjolleklassen där britterna har 4-5 bra killar och i 49er där Danmark och britterna igen har 3-5 bra båtar var. I övriga klasser så är det av ganska marginell betydelse då det finns i stort sett en “bra” båt per land.

    Men det är medaljer vi önskar på OS och vi har uppenbarligen en bit kvar. Jag tycker att vi har ok resultat på “bredden” men alldeles för få toppresultat. Våra bästa seglare i de 8 båtklasserna på VM kom på 5-13 nationsplats.

    Slutligen vad det gäller 470 dam på För-VM så kan du gärna få kalla det en regatta av “lokal karaktär” om du vill. Men en vinst ger alltid mersmak och 5 av de 8 främsta från VM 2010 deltog.

    Mvh,
    Magnus

    Reply

    • MA
     Jan 15, 2012 @ 23:56

     Ditt uppdrag – fixa medaljer! Så krass är verkligheten, jag vet hur svårt det är och lätt att säga, men på OS gäller bara en sak i allmänhetens och medias ögon. Sen får du räkna hur du vill. :-)

     Reply

     • magnus
      Jan 16, 2012 @ 01:17

      Nej medaljerna får seglarna fixa själva…men vi är många som hjälper till och gör allt vi kan för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem.

      Alla kommer inte att ta medalj förstås, men jag kan lova att alla seglarna lägger ner sin själ i detta och jag tycker de gör ett riktigt bra jobb.

      Det blir ett spännande år.

      /Magnus

 13. Tommy L
  Jan 14, 2012 @ 19:52

  Frågan i ingressen, “vem bryr sig ?” – jag tror tyvärr att svaret är “de närmast sörjande”.

  Seglingens problem i Sverige (och många andra länder) är att den inte lyckats bli en medial sport. Och om man inte lyckas väcka medias uppmärksamhet, så lyckas man inte heller väcka allmänhetens intresse. Och eftersom allmänheten inte bryr sig, så bryr sig inte heller media… osv osv. Dvs att seglingen lider av ett Moment-22 när det gäller uppmärksamhet. Tyvärr påverkar detta inte bara allmänhetens intresse för sporten, det påverkar också många utövares intresse:

  Om jag skulle fråga den grupp ungdomar som jag har att göra med på klubben om de kan namnge en känd seglare, svensk eller utländsk, så tror jag inte att jag skulle få ett enda svar – möjligen med undantag av Pelle Petterson (vilket iofs inte är ett dåligt namn att känna till).

  Seglingen i sverige saknar “rock stars”, individer som folk i allmänhet känner till. Dessutom saknar aktivt kappseglande ungdomar också dessa “rock stars”, eller kanske hellre förebilder: frågar man ungar inom andra sporter om de kan namnge nån världsstjärna inom sin sport (fotboll, hockey, basket, tennis, skidor, innebandy, handboll mm) så kan de rabbla upp hur många namn som helst, men så är det inte inom seglingen, åtm. inte i sverige. Seglingens stjärnor är helt anonyma i mediabruset. Men man är också rätt anonyma inom klubbarna.

  Medias totala ointresse är således en stor del av orsaken till att det enbart är de närmast sörjande som bryr sig, tom när det gäller elitsegling typ OS, AC eller VOR. TV4 gjorde ju ett försök att visa VOR förra omgången, men jag vill minnas att man la programmet så sent en vardagkväll att det bara var de närmast sörjande som orkade titta. Den pågående omgången av VOR lyser – så vitt jag vet, jag tittar knappt på TV numera – helt med sin frånvaro från all svensk mediabevakning.

  Visst, det är svårare att göra actionfylld TV av segling än av många andra sporter, men att det går att göra, visade ju bl.a australiensarna med sina TV-sända 18ft races från Sydney för ett antal år sen. Och idag finns det dessutom teknik (gps, web-tracking mm) som gör att det skulle vara enkelt för folk att följa ett race, vare sig man sitter på piren, i klubbrestaurangen eller hemma i soffan, men media har inget intresse… SVT visar hellre backhoppning, curling, o hästhoppning än segling…

  Kanske våra seglarstjärnor ska börja röja lite mer ute på stan, i likhet med andra, större mediaidrotters stjärnor, och på det sättet skapa lite mediabrus…? ;-) Nån liten skandal på krogen t.ex väcker säkert aftonbladets o expressens intresse, och all publicitet är ju bra publicitet, har jag hört sägas…. :-) :-) [OBS! skämt! – bäst att lägga till den kommentaren, i vår allt mer politiskt korrekta värld…! :-) ]

  Sen refererade ju Peter till min blogg i ingressen: skälet att jag inte skriver nåt om våra OS-seglare (eller andra storheter) är att jag försöker begränsa ämnena på min blogg till sånt som jag har kunskap o egen erfarenhet av, och en relation till. När det gäller vår OS-satsning är jag i stort sett lika okunnig som allmänheten… :-)

  –tommy

  Reply

 14. O
  Jan 14, 2012 @ 21:49

  Många bryr sig under olympiska spelen, följer seglingarna och räknar poäng. Vilket får sägas vara bättre än det där VOR som väl inte ens seglarnas släktingar följer längre.

  Reply

  • Gustaf Dyrssen
   Jan 15, 2012 @ 08:00

   Att titta och kommentera ett tillfälligt nyhets flöde är inte nödvändigtvis att bry sig. Att räkna poäng är underhållning eller tidsfördriv, det gör ingen skillnad för ditt liv, och dom flesta tycker inte ens det är underhållning Jag har inte sett någon som säger, – jag längtar till nästa OS så jag får läsa dessa spännande seglings nyheter, med 100 gilla tryckningar som följd.

   Segling är fysiskt och en en mental sport som generellt går ganska långsamt ( du är sällan på din max puls men du får ändå jobba hårt i korta bursts) det är en metal utmaning som liknar schack, Där många element och parametrar skall ta hänsyntill för att nå framgång. Och det är inte sällan under en regatta som den slutgiltiga vinnaren in har vunnit någon del segling.

   Jag tror att Amerikas cup håller sakta på att bli TV sport för att den görs i ett format som utmanar den atletiska sidan av segling. Givetvis på bekostnad av den mentala. Båtarna är så korta om folk att besättningen försöker hinna med allt och det är inte sällan man ser en vurpa som kommer av att någon glömt att släppa fock skotet. (vanligaste orsaken till att en katta välter framåt när man faller av).

   Jag är otroligt intreserad av kappsegling men skulle aldrig titta på OS seglingar. Båtarna går för långsamt och det händer för lite. Det kanske möjligtvis finns någon rundning som är spännande och 1-2 minuter runt starten som man skulle vilja se. Men dom andra ca 60 minutrarna är olidligt långsamma, speciellt utan sammandrag, ingen som förklarar vind förhållanden utan man blir droppad vid en ganska vacker men ointressant bild av 5 båtar som bara seglar. Vem skulle titta på 5 hockey spelare som bara åker skridskor ????

   För den som utför seglingen är det givetvis anorlunda och jag är djupt imponerad av hur duktiga dom är.
   Men bara för att dom är duktiga, trevliga och en bra personer betyder inte det att det behöver vara huvud fokusen på hela svensk segling inom klubbar och SSF. Och när men dessutom inte når resultat blir fokusen ifrågasatt precis som den skall bli för att en evolution av svensk segling skall kunna fortgå.

   Reply

   • Pär Johansson
    Jan 15, 2012 @ 10:57

    Haha, det är ju precis så här det är. Kan vi inte bara inse att det inte finns ngt intresse från allmänheten att titta på en Laser regatta. Som seglare, orkar jag bara titta ngr minuter. Om det skall gå hem i media så behövs det ngt mer spektakulärt, båtar som välter, folk som flyger överbord, slagsmål på kajen etc.

    Reply

    • Patrick L
     Jan 15, 2012 @ 11:05

     Slagsmål på kajen hade vi ju i Kiel, synd att ingen filmade då!

     Reply

     • Feffe
      Jan 15, 2012 @ 11:38

      Det var ju en kamerabåt som låg pyrt till under VM i Perth ? :-)

      Jag måste säga att jag har svårt att följa diskussionen. Varför skulle segling vara en sport som följs med stort mediaintresse ? Vem skulle tänkas ha ett intresse ?

      Målgruppen är ju liten och uppenbarligen inte homogen = taskig precission och kostsam… Vad är det ni försöker sälja ?

      Vilket behov är det som ska tillfredsställas ? Spänning ? Dramatik ? Avkoppling ? Är det samma “seglare” som följer bohusracet som följer OS ? Vad är en realistisk målsättning för Svensk segling ?

      Många frågor men vet man inte vart man ska är alla vägar lika bra :-)

   • MA
    Jan 15, 2012 @ 11:45

    Vad är snabbt och fartfyllt? 20 knop? I relation till annat så blir den stora allmänheten inte imponerad av 20 knop (moppefart)! Vill de se fart då väljer de något med motor!

    Jag håller med om att vår sport inte är särskilt intressant för publiken! Det som givetvis är intressant vid ett OS är finalerna och medaljerna. Några medaljer piggar alltid upp och skapar intresse för idrotten segling.

    Sen tror jag nog att många av våra elitseglare i t.ex Laser gärna utmanar Gustav i ett race i 10 m/s (gärna med pulsklocka)?

    Jag har alltid tyckt att seglingen är en idrott för utövaren, vad andra tycker bryr jag mig inte särskilt mycket om! Om det sen är optimist, Laser, bräda, folkbåt, MR eller VOR är för mig ointressant så länge utövarna har kul!

    Reply

 15. J
  Jan 15, 2012 @ 13:35

  Utan att lägga mig i diskussionen allt för mycket så har flertalet personer sagt att de följt mig under VM. Det handlar om personer från där jag bor men förmodligen aldrig träffa t. Om de räknas till närmast sörjande låter jag vara osagt.
  Om och när väl VM organisationen släpper statistik från trackern på VM så kommer nog många bli förvånade över siffrorna. Vill minnas att jag blev rätt förvånad över tractracs siffror från mästerskapen i Öresund för ett par år sedan.

  Reply

 16. Martin Blomberg
  Jan 15, 2012 @ 20:13

  Kanske vore något att övertala något tv-bolag att göra en dokusåpa med 5 killar och 5 tjejer runt 20-30 som samlas för att segla någon kölbåt.
  Träningsläger i Stockholms skärgård och olika kända seglare och idrottare kan komma och coacha. Målet måste ju sedan vara att köra någon cup i norden eller europa under sommaren. Säg en månads träning och sen ut på vägarna och delta i seglingarn.
  Ett perfekt sätt att även marknadsföra regattor eftersom man borde kunna göra ett helt avsnitt för varje regatta med kompletterande information om tävlingen och intervjuer med andra deltagare.
  Eftersnack och debriefing efter racet där deltagarna får sätta sig i ett litet bås med kameran och gråta ut :P. Kan människor sitta och titta på robinson borde detta kunna vara en hit. Gäller bara att få tittarna att heja på och hoppas att seglarna ska lyckas under säsongen och lida med dom när det går dåligt och glädjas när allt fungerar.

  Vad välja för båtklass? Helst trailerbart och internationellt. Blir ju roligare tv om deltagarna måste köra iväg långt med båtarna på släp och hitta fram och registrera sig för seglingarna. :).

  Finns det något sådant som gjorts på ett seriöst sätt?

  Reply

  • Öresund Regatta, AN
   Jan 15, 2012 @ 20:38

   Man kan ju ta Tjörn Runt och tvinga dom igenom Djävulshålet med en 2.5m djupgående 40-fotare. :-)

   Reply

  • Allan W
   Jan 17, 2012 @ 07:57

   TV3 gjorde något sådant men utan tävlingar med 11:or i samband med första Victory Challenge-satsningen om jag minns rätt. Mediakändisar skulle lära sig segla och de fick det att se roligt ut.

   Reply

 17. Svenne
  Jan 16, 2012 @ 17:10

  Ska bli kul att följa de svenska seglarna i OS, jag är optimist och tror att några kommer att göra riktigt bra seglingar.
  Besättningen på Staren kan knipa guldet vilket inte är det samma som att de gör det, men kunnandet finns där och lite nerver förstås.

  mvh

  Svenne

  Reply

 18. Peter Gustafsson
  Jan 17, 2012 @ 07:48

  Bara för att knyta ihop säcken… Jag tycker att många av seglarna gör ett helt ok jobb. De skall träna, segla, resa, ragga sponsorer, tigga pengar, hålla fansen happy, …

  Men det som kändes konstigt var att ingen annan verkade “nörda in” på deras segling. Det finns tokiga människor, inklusive undertecknad, som snöar in på massor av annan segling utan att det finns en omedelbar payoff. Utan bara för att det är kul. Och det ger ju dessutom någon typ av positiv effekt på det generella intresset.

  Och lever man med de här seglarna i sitt jobb, som coach, ungdomsansvarig, PR- eller informationsperson så känns det som att det är straffspark på att göra olympisk segling lite intressantare.

  På samma sätt så finns det sidor, bloggar och forum i de flesta andra sporter där man kan diskutera senaste matchen, förbundskaptenens insats eller någon liten materialfråga. Och de drivs av folk som har koll på läget. De är förstås för de närmast sörjande, men de är ändå ett bevis på att det finns något intressant att diskutera.

  Jag är helt säker på att man kan göra olympisk segling intressant för många fler, och att det finns intressanta profiler i landslaget som förtjänar att lyftas fram.

  Reply

  • Feffe
   Jan 17, 2012 @ 09:42

   Hur kan du dra den slutsatsen, dvs att ingen “nördat” in på OS-klasserna ? Jag tror vi var ganska många som följde VM i Perth via live-blogg, tracker och TV-sändningarna ? Mediapaketet var ju nästan i klass med VOR ?

   Jag fick min nyhetstörst ang de Svenske mättad i de medier som erbjöds, jag tycker arrangörerna gjorde ett bra jobb och förhoppningsvis kommer OS-arrangörerna göra det samma ?

   Nej min analys är att de som följer OS-klasserna kanske inte finns här på BLUR ? Bloggen vänder sig ju kanske till en annan målgrupp men viktningen är ju mera mot Sweeta båtar som man kan segla på två än mot OS-klasserna, dvs de närmast sörjande räknar inte med att hitta informationen / diskussion här och söker sig någon annanstans ?

   Tror vi alla att OS-klasserna fungerar som katalysator för att skapa morgondagens stjärnor såsom Cayard & Co går den inte att bortse ifrån. Jag förstår att det inte går att täcka all segling i världen på en blogg, OS-klasserna är ju också en spretig blandning med allt från Matchrace till jollar och än så länge kölbåt. Men faktum kvarstår, internationellt är det stort med OS-segling och jag skulle gärna se att BLUR lyfter fram killar som Benjamin & Philip som åker ner på VM och seglar mot de bästa trots att de inte har samma förutsättningar som alla “rockstars” som är med där. Det finns säkert flera exempel, träffade på bla Allansson i somras, en otroligt sympatisk kille som verkligen verkar leva för sin Finnjolle-segling.

   Återväxten inom Svensk segling måste vara huvudfokus framåt. Ni grabbar här på BLUR, se till att duktiga seglare får möjligheten att styra storbåt vid tillfälle, vågar ni släppa ratten så lovar jag att Ni inte kommer bli besvikna, det finns många duktiga rorsmän att plocka upp :-)

   Peter, ingen skugga på dig, du driver ju på Svensk segling mer än alla oss andra tillsammans men min feedback är egentligen att bredda innehållet på Blur än mera. Seglingen är en för liten sport i Sverige för att bygga subkategorier som ska “bära sig”.

   Reply

  • Fredriksson
   Jan 17, 2012 @ 16:52

   Fotboll och hockey är tacksamma TV-sporter, de spelas på arenor med fasta mått och med en boll eller en puck. Lätt att följa och lätt att skapa profiler vilket medierna och vi som läser/ser/hör är bra på att göra. Sportkommentatorerna är dessutom otroligt kompetenta. Där skapas det många profiler, inte bara Zlatan.
   Seglar gör man på vatten av varierande storlek, därmed är också arenorna väldigt olika. Det gör det svårare att följa i TV. dessutom har varken TV eller tidningarna några kompetenta seglingskommentatorer. SVT har inte haft någon sedan Bengt Frändelius.
   Dessutom borde vi själva, som seglar, som skriver om segling, som pratar om segling och som tycker att vi är bra på att kommunicera segling, skärpa oss och hjälpa till att skapa profiler. Vi har ju Krite, Strömberg, Lööf, Dahlsjö, Myrgren, Birgmark, Berntsson, Kjellberg, Söderström, Eriksson, Gabrielsson m fl m fl.
   Profilerna är förebilder och förebilder behövs för att skapa nya seglare. Och en och annan rubrik. Ju fler profiler desto fler rubriker och minuter i TV.

   Reply

 19. Allan W
  Jan 17, 2012 @ 08:11

  Någon som såg någon seglare på idrottsgalan? Kom inte Berntsson 3:a i matchracing touren?

  Reply

 20. FIN
  Jan 17, 2012 @ 09:07

  Jesper Stålheim var på idrottsgalan!

  Reply

 21. Johan
  Jan 17, 2012 @ 13:50

  Visst går det göra Seglingen till en TV-sport som når allmänheten.
  Jag är helt övertygad om det, men de som sänder från sporten måste ha någon som kan sporten. Finns det någon på TV4 eller SVT som verkligen kan tävlingssegling?

  För att lyckas nå den breda allmänheten och den soffsittande idrottspubliken så tror jag man ska försöka fokusera på idrotten Segling. Inte så mycket på action, material, båttyper osv utan mer på tävling, resultat, träning och seglaren. Börja med korta sammanfattningar, rörliga bilder i dess rätta sammanhang, tydliggörande grafik, resultat. “Action får bli grädden på moset, men först måste seglingen betraktas av allmänheten som den idrott den verkligen är”. Jag gissar att jag inte är den enda idrottsintresserade som imponeras av Marit Bouwmeester. http://www.blur.se/2011/11/25/nyfiken-pa-marit-bouwmeester/

  Vidare så slutar journalisterna förhhoppningvis betrakta åskådaren som nybörjare – “Spinnakern eller ballongseglet”. Hur många gånger förklarar reportern offsideregeln i fotboll? Aldrig.

  Hur många röstade på Team Berntsson som vinnare till Jerringpriset under hösten?
  Enligt Radiosporten genomför förbund som Ridning och Orientering kampanjer för att man ska rösta på “sin sport och kandidat”. “I går vann ridsporten Jerringpriset” visst är de och Rolf-Göran Bengtsson värda det, men när Fredrik Lööf tar hem OS-guld i London då ska han få det. Är Svenska Båtunionen bättre på att “fixa” Jerringpriset än Svenska Seglarförbundet tro?

  Reply

 22. Mats B
  Jan 17, 2012 @ 15:38

  Sportredaktionerna på SVT och TV4 verkar varken vara intresserade eller särskilt välinformerade om vad som är på gång i seglingsvärlden. Om inte vi som är intresserade börjar efterfråga inslag och bevakning kommer det nog aldrig bli något så varför inte maila tips till redaktionerna så fort det är något du vill se. Man kan ju alltid skicka en länk till “What´s up” här på Blur…

  Reply

 23. JonasJ
  Jan 17, 2012 @ 22:58

  Reply

 24. L-B Gustafsson
  Jan 18, 2012 @ 11:20

  I dagens Aftonbladet som jag läste på flyget så stod det att det blir ingen seglingsmedalj på OS!!
  Lööf blir 8:a!!

  Dom vet ju sanningen.

  PS. Enligt samma källa kommer våren rekordtidigt. DS

  Reply

  • Feffe
   Jan 18, 2012 @ 16:24

   Då behöver de ju inte ens segla :-)

   Reply

 25. Sam V
  Jan 18, 2012 @ 12:53

  Jerringpriset gick till en ryttare efter röstningskampanjer i sociala medier. Kan ridsporten så borde seglingen kunna bli bättre på att lyfta fram några stjärnor.
  http://www.resume.se/nyheter/media/2012/01/18/boostad-i-sociala-medier/

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.