Konkurrens i Kroatien

Det verkar poppis att segla i Kroatien. Många cruisar där och det har också funnits lite olika sätt att kappsegla på höstarna. I år är det två arrangeman som lockar nordiska seglare.


Scandinavian Racing Week, Kroatien 8-15 september arrangeras av nykomligarna More Sailing som bland annat samarbetar med Tjörn Runt, Mange Olsson och har varit duktiga på att engagera media.

Man kör en vecka med 10 nya Salona 38 – bankappseglingar och distanskappseglingar. Regattaledare och coach är Mange Olsson, som kommer att köra after sail på kvällarna där han går igenom dagens segling och ger tips inför morgondagen. Eventuellt kommer han att hoppa på någon av båtarna som inte ligger så bra till.

Målgruppen är i första hand de som kappseglar, t ex Tjörn Runt, och som vill ta ett steg till i utvecklingen. Hittills är fem båtar bokade och klara, Vättern kors och tvärs, Silverbullet Film, Search Magazine, Comfortbåtar och Kusträddarna i Stenungsund. Ytterligare två båtar är preliminärbokade och ett antal enskilda seglare som vill vara med.


Navigare Race Week, Kroatien 29 september-6 oktober är gamla i gemet. Man har kört ett antal år med Salona med har i år gått över till 10 nya Elan 350, som har gennaker vilket kan bli en ny erfarenhet för många av deltagarna.

I år blev regattan fulltecknad två veckor efter annonseringen och det är många som återkommer år efter år. Det är väl därför som vi inte sett så mycket marknadsföring. Kändisar som hyllat regattan är Curt Gelin och Mats Victorin som vann förra året (hans rapport finns här).

Man försöker se till att det blir ett säkert, intressant och lärorikt upplägg där en duktiga hemmaseglare trivs, utmanas, utvecklas och kanske hittar nya seglarvänner. Man har under alla år haft deltagare från Sverige, Norge och Finland. I år deltar t.ex. två båtar från Ålands SS, en norsk besättning, en ren tjejbesättning från QSS och i övrigt blandade team från seglingsfästen runt om i Sverige.

Mer info här.

Kul att man kan förlänga säsongen på det här sättet!