Vem vinner cuperna?

För ett par veckor sedan tittade vi på vilka båtar som vann race i Stockholmsregionen.

Det har ju varit en del snack om att SRS favoriserade vissa grupper av båtar, men det var svårt att dra några slutsatser från materialet. Ganska många båtar hade mätbrev av olika skäl, men det var en hälsosam blandning av både långsammare och snabbare båtar jämfört med standardbåten.

Då det i Stockholmsregionen finns massor av ambitiösa seglare med välmeckade båtar, så hade det varit intressant att se hur det ser ut på andra ställen. Och över ett antal race. Därför gjorde jag samma övning på cuperna i ett antal regioner:*) jag har valt att inte skilja ut ORCi-båtarna i tabellen ovan.

Slutsatserna man kan dra är väl att Stockholm har fler mätbrevsbåtar vilket kanske är rimligt. På samma sätt är det fler mätbrev bland de nya lite större båtarna, vilket inte heller är udda. men tittar man generellt så verkar standarbåtarna klara sig fint. Det känns också som en sjysst mix av entypsbåtar som Express, Farr 30 och Scampis (även om de inte kör så mycket entyp längre) vs produktionsbåtar som seglas i sitt standardutförande.

Jag tycker att fördelningen ser ytterst rimlig ut?