Skip to content

28 Comments

 1. jonasw
  Jan 17, 2014 @ 17:42

  Vilken är bästa filmen om segling? Kanske inte finns så många, men Wind är bra iaf.

  Reply

 2. BD Fisken
  Jan 17, 2014 @ 18:39

  He he he… underbar recension. Den skall jag se. Älskar kalkoner.

  Reply

 3. Ted Lundberg
  Jan 17, 2014 @ 20:06

  Kon-Tiki var bra. Orginalfilmen menar jag då.

  Reply

 4. Johan Björling
  Jan 17, 2014 @ 20:34

  Grymt skrivet Peter :)

  Tackar vet jag Skip Novak!

  Reply

 5. Fredrik
  Jan 17, 2014 @ 21:46

  Kolla också The Secret Life of Walter Mitty!!

  Där kör dom fisketrålare från Grönlands ostkust till Island på en natt… Häftig trålare!!

  Reply

  • Fredrik
   Jan 17, 2014 @ 21:47

   Var väl t.o.m västkusten (Utanför Nuuk)

   Reply

 6. Peter Amundin
  Jan 17, 2014 @ 22:02

  Jag hade i alla fall stor behållning av att läsa denna recension – riktigt kul!

  Reply

 7. Andreas
  Jan 17, 2014 @ 22:28

  finns väl en film typ…Open Water 2
  Sägs vara en höjdare, man passade på att bada och ingen fällde ner badstegen så de simmar o drunknar en efter en har jag hört…
  Skall försöka se båda i helgen….

  Reply

 8. Andreas
  Jan 17, 2014 @ 22:31

  Morning light er vel mer en reality/dokumentar enn en film, men er verdt aa se
  http://www.imdb.com/title/tt1198405/

  Reply

 9. srsseglaren
  Jan 17, 2014 @ 22:38

  Minns en sådan händelse(Open Water 2) som skall ha inträffat i verkligheten under -80 talet, med en ung besättning, båten hittades tom, vädret skall ha varit bra sol och varmt ?

  Även filmen “All is Lost” för tankarna till författaren av boken “mina fem skeppsbrott” ?

  Reply

  • Per
   Jan 18, 2014 @ 23:42

   Läste att det är en skröna.
   Finns en bok som heter “råttan i pizzan” där vandringsägner tas upp,
   I den finns detta ex med och tydligen finns det inget reggat om en sådan händelse.
   Enl skrönan ska båten ha hittats med handdukar och kläder i aktern osv

   Reply

 10. mr G
  Jan 17, 2014 @ 23:13

  …men tänk då så många filmsessioner ni bevistat och njutit av utan att veta att andra suttit och våndats av allehanda brister! Fångas av historien och glöm allt annat…
  PS. Sedan kan jag hålla med om att flertalet producenter/regissörer borde ta in fler expertkonsulter!

  Reply

 11. F424
  Jan 18, 2014 @ 00:03

  Lysande recension! Skall inte se filmen men noterar av trailern att förpiken tydligen är da shit när man skall till att slagga på havet :-)

  Reply

 12. Bosse
  Jan 18, 2014 @ 09:10

  För snart 10 år sedan seglade vi i Stockholms skärgård. På Dalarö kom ett tyskt filmbolag och ville hyra båten till en långfilm som skulle spelas in i Stockholms skärgård, svensk miljö med tyska skådespelare.
  Huvudrollinnehavarens båt stämde enligt manuset på vår båt, lång, skonarriggad, klassisk segelbåt. Vi låg tre veckor på Dalarö och båten var ofta med i filmen.

  Vid ett tillfälle skulle det filmas under segling. Massor av grejer och folk lastades på. Allt från kamerakillar,ljudkillar, regissör till sminktjejer, var nog 7-8 st. Sekvensen skulle vara en konversation mellan båtens ägare och hans fästmö. Vi seglade ut på Jungfrufjärden med fullt ställ och låg på en styrbordsbog när alla ägarens repliker filmades i ett antal tagningar, han stod vid ratten och styrde. När det var klart så flyttades grejerna runt och man filmade fästmön iförd bikini när hon solade på däck. Jag låg i sittbrunnen hoptryckt för att inte synas, ingen annan kunde segla. Allt gick bra.

  Efter ett halvår fick vi en CD från bolaget, bänkade oss framför tv och den första inledande sekvensen i filmen var just denna tagning.

  Det roliga var att man hade klippt ihop deras samtal , när han pratade var det styrbord och när hon svarade var det babord. Aldrig gjort så snabba slag, blåste runt 8 meter bidevind så det var bra tryck.

  Filmen sågs av 9 miljoner tyska äldre, medelålders kvinnor som enligt bolaget var målgruppen.

  Lite kul är att filmbolaget heter Bavaria

  Reply

 13. greg
  Jan 18, 2014 @ 11:10

  en fundering kring redfords ‘SOS’… känns självklart att det var inget svar… kinesar på lastfartyg förstår ‘mayday’, men ‘SOS’ menar inte mycket på VHF.

  Reply

 14. Robert Gustavsson
  Jan 18, 2014 @ 12:55

  Med Robert Redford i huvudrollen antar jag att målgruppen även med denna film är kvinnor i äldre medelåldern. Färre seglingsnördar i den målgruppen varför det inte gör så mycket att filmen har massor av seglingsbloopers. Bara filmen är spännande kommer landkrabborna att se den. Och det är väl det filmbolaget räknar med. Det finns fler personer som inte kan segla än det finns personer som bara ser alla fel och då går filmen med vinst.
  Om jag klampar i klaveret: Apple kör med samma strategi och det verkar fungera ganska bra ;-)

  Reply

 15. mr G
  Jan 19, 2014 @ 01:02

  Suck!

  Reply

 16. Team Dehlerdoris
  Jan 19, 2014 @ 01:36

  Undrar hur mycket liknande tokfel det var i t.ex. Filmen Apollo 13?
  Onedinlinjen är bästa seglingfilmen hittills. Captain Bains o James Onedin helt oslagbara i fighten med moderna “Steamships”.
  Stefan K

  Reply

 17. Feffe
  Jan 19, 2014 @ 09:09

  Det finns bara ett original, Loveboat !

  Reply

 18. Robert B
  Jan 19, 2014 @ 13:56

  Jo, Redfords karaktär har kanske inte så mycket där ute att göra.
  Filmtips? Såg nyligen två dokumentärer som var intressanta, “Deep Water” om britten Donald Crowhursts insats i Golden Globe-“racet” -68/-69.
  Passade även på att se “Wild Eyes” om 16-åringen Abby Sunderlands försök att bli yngsta kvinna runt jorden, inte fem fyrar men ändå sevärd.
  Bägge finns på amerikanska Netflix så antingen flyger man över dit och ser dem eller så ordnar man fram det amerikanska utbudet på annat lämpligt sätt.

  Reply

 19. Petter
  Jan 22, 2014 @ 08:14

  Som sagt, bra skrivet :)

  Reply

 20. Wrap Up 2014 - BLUR
  Dec 28, 2014 @ 18:40

  […] Årets sämsta film är utan konkurrens All is Lost. Se den inte. […]

  Reply

 21. Johan
  Mar 27, 2015 @ 18:28

  Intressant med synpunkterna, tänker se filmen – inte för att lära mig segla, det har jag gjort länge, och jag lär mig fortfarande – men för att se hur de tänker sig dessa händelser som trots allt faktiskt inträffar. Erfarna seglare har seglat in i containers och sjunkit på nolltid, Det finns många bra seglare som har förlorat masten och slagit runt helt, (en del försvann helt) och att man gör jättefel hör väl tyvärr till saken då man kanske inte är tillräckligt utbildad eller erfaren, etc. – eller är helt överväldigad av situationen. Det finns enstaka tokiga ensamseglare med mycket tvivelaktiga kunskaper medan flertalet är fantastiska i sina kunskaper. Klart att man skulle ju använda en radio med längre räckvidd än en trasig VHF – och Mayday är ju regeln men det förekommer nog att folk gör ordentligt fel på de där sakerna också, och får inte kontakt. VHF lär ju inte räcka särskilt långt även om allt fungerar och man kommer ihåg att prata rätt bredvid miken. Man bör förstås ha någon form av satellitkommunikation på öppet hav, men det är nytt; det var inte länge sedan som man huvudsakligen fick investera i HF-radio och en ordentlig utbildning för att nå långt. Vi hade en drivande avmastad landsman söder om Afrika som tydligen bara hade en VHF för inte så länge sedan. Att tankern inte ser Mr. Redford är ju upprörande men inte helt otroligt. Sånt har också hänt. Och ensamseglaren har nog inget speciellt minspel, även om några möjligen passar på då de är ensamma och övar nya grimaser, teater och opera då ingen hör dem, eller berättar roliga historier för sig själva. Att sova i förpiken verkar vara ovanligt då båten går i hög sjö (det skulle väl vara lika bekvämt som att sova i en berg-och-dalbana), men annars varför inte?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Mar 27, 2015 @ 19:30

   Så klart skall du se filmen. I alla fall om du vill veta med hur man i Hollywood tolkar saker som kan hända till sjöss. Meddela gärna vad du tyckte.

   Men mitt tips är att ta pengarna och gå till ett antikvariat. Då får man säkert en hel månads spännande berättelser från riktiga seglare som är med om riktiga äventyr.

   Reply

 22. Är det den tiden på året? - BLUR
  Nov 9, 2017 @ 15:20

  […] som Lost (en riktigt usel film) – fast i […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.