Är det den tiden på året?

Det är den tid på året då alla har lagt upp sina båtar och vill prata SRS…

Det är också den tid då många, ofta före sent, försöker ta sig till Kanarieöarna för att starta i ARC eller ta sig till BVästindien på annat sätt. Och det brukar alltid vara nåt galat gäng där oddsen är alldeles för höga. Kombinationen med lite gröna seglare, en halvfärdig båt och tajt deadline är sällan bra.

Först ut har vi den här killen som knappt kom ur Stockholms skärgård i busväder.

Mannen har nyligen köpt en segelbåt och har aviserat att han ska segla båten till Spanien. Mannen avseglade från en småbåtshamn i Stockholms södra skärgård måndagen den 23 oktober med destination Malmö. Den sista kontakten med anhöriga i land var under natten mot onsdag den 25 oktober. Då uppgav mannen att han befann sig på en position cirka 4,5 nautiska mil nordost Arkösund.

Hela storyn här.

Sedan har vi Jennifer Appel och Tasha Fuiava som hävdar att de flutit omkring i 5 månader, men det är mycmket som verkar konstigt. Man råkade ut för en storm som ingen annan har sett redan första dagarna – men vände inte tillbaka. Sedan gick spridaren sönder, så man kunde inte segla. Man verkar inte ha försökt fixa detta – trots att man snickrade ihopå en trasig watermaker. Man hävdar att all kommunikation var utslagen – och att man inte ville trycka igång sin EPIRB eftersom man ju inte skulle dö inom 24 timmar. Och massa andra saker som inte stämmer.

Lite som Lost (en riktigt usel film) – fast i verkligheten.

De har i alla fall gjort stort avtryck i media.

BBC – US sailors’ rescue: Doubts emerge over survival story
Sailing Anarchy /Brian Hancock – ding and dong
Slow boat sailing – 5 Months Adrift! Really? Deep Dive

Till sist har vi gänget på Greenings i Clipper Round the World Race som lägger upp båten på land direkt efter starten i Kapstaden. Allt verkar ha gått bra, men det är ju inte första gången det händer…

6 Comments

 1. Claes Nettelbladt Nov 10, 2017 Reply

  ”Knappt kom ut ur Stockholms Skärgård”. Men Peter – Harstena är en bra bit söder ut. Vad är det för båt?

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 10, 2017 Reply

   Om man skall till Spanien, så är 40′ inte en bra bit :-)

   Osäker på vad det är.

 2. Tomas Nordh Nov 10, 2017 Reply

  Tror att det är/(var) en gammal B-31a.

 3. Author
  Peter Gustafsson Nov 18, 2017 Reply

  Fler dåliga nyheter från Clipper Race:

  We are extremely saddened today to report the fatality of Simon Speirs, a crew member on board CV30, (GREAT Britain).

  Simon, 60, from Bristol, UK, was on the foredeck assisting with a headsail change from Yankee 3 when he was washed overboard. Although he was clipped on with his safety tether, he became separated from the yacht in the Southern Ocean at approximately 0814UTC (1414 local time) in a rough sea state, in 20 knots of wind, gusting 40.

  The team’s man overboard recovery training kicked into immediate effect and despite the rough conditions, Simon was recovered back on board by the Skipper and crew within 36 minutes, at which point CPR was immediately administered by three medically trained crew, which included a GP. However Simon sadly never regained consciousness and was pronounced deceased at 0925UTC. The cause of death is unconfirmed at this time but thought to be by drowning.

  All other crew are reported safe and are being supported remotely by the Race Office.

  https://www.clipperroundtheworld.com/news/article/fatality-statement-simon-speirs–cv30

  • Anders Nov 19, 2017 Reply

   Vad pysslar de egentligen på Clipper race, det känns som att de har ihjäl någon varje omgång!

 4. Author
  Peter Gustafsson Dec 8, 2017 Reply

  Ett annat, lite proffsigare, sätt att göra det på…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.