Var hittar man bra roderlager?

Det verkar som att roderdiskussionen engagerade många läsare. Här kommer en fråga till på samma tema…

Har perifert följt den lätt nördiga tråden om roderblad… vilket fick mig att tänka på min och ägare till systerbåtars situation.

Sun Fast 40.3 har djupa smala roder som är lagrade med det Jeanneau kallar “self aligning bearings” som i verkligheten består av delrinlager som är fästade i hylsan med ett “industrigummirör”. Jeanneaus tanke är att eventuell böjning i hjärtstock eller annan “icke-linjaritet” ska tas upp av flexibiliteten i industrigummit. Funkar “sådär” på Sun Fast med djupt roder (ca 205 cm. På Sun Odyssey med grundare roder uppstår inte samma böjmoment så ägare av de båtarna har inte motsvarande begränsning i upplevelse som vi med djupa roder (&högre riggar) har.

Vi har nu demonterat både delrinlager och gummihylsan och avser ersätta med ett sfäriskt rull-lager som är självlinjerande på riktigt. Målet är en roderkänsla i högsta klass.

BLURs läsare vet säkert vad det finns för möjliga leverantörer av sfäriska rullager som är värda att kontakta!