Skip to content

12 Comments

 1. Christoffer
  Sep 16, 2014 @ 21:06

  Vad betyder dom röda prickarna och den gröna med texten JAL?

  Reply

  • Tommi
   Sep 16, 2014 @ 21:50

   JAL, troligen “Jaktledare”, har något att göra med militär flygledning.

   Reply

  • MeaDiva
   Sep 17, 2014 @ 10:00

   Hej,
   JAL står mycket riktigt för Jaktledare och de röda plupparna är flygräddningsärenden som varit under pågående vakt.
   Ett litet klargörande på kartan, alla enheter som syns på kartan har inte vinch och kan därför inte inte verka mot båtar som har problem. Sjöfartsverket har helikoptrar i SAR beredskap i Göteborg, Ronneby, Visby, Norrtälje och Umeå. Just nu byts helikoptertyp vilket gör att Visby just för tillfället har någon helikopter i beredskap.
   /Tobias

   Reply

 2. JIMMY
  Jan 26, 2015 @ 15:12

  Är det farligt att segla?
  Jag har kollat en del på statistik för olycksfall och drunkningsfall till sjöss.
  137pers. drunknade 2014. Av dessa drunknade 21st i samband med “fritidsbåt”.
  Ca 10-15% av totala antalet drunkningsolyckor sker till “havs”.
  Ca 90% av de som drunknar saknar flytväst och 50-70% är i samband med alkohol. 80-90% av de som drunknar är män. Drygt 60% är män över 55 år.
  Majoriteten drunkningsolyckor sker med små motorbåtar och roddbåtar.

  Dock är det svårt att hitta hur stor andel av drunkningsolyckorna som sker med fritidssegelbåtar då inte alkohol har varit inblandat. Någon som vet?

  Reply

  • Erik Barkefors
   Jan 26, 2015 @ 17:32

   Den enda “bra” tabellen är väl Livräddningssällskapets:
   http://svenskalivraddningssallskapet.se/statistik-och-sakerhet/drunkningsstatistik
   Visst vore det bra om de var ännu mer detaljerad men långfärdsskridskor och snöskoter är i majoritet på vintern. När det gäller fritidsbåtar så är junisiffran hög och där kanske kallt vatten samt midsommar är förklaring?

   Reply

  • Peter Gustafsson
   Jan 26, 2015 @ 17:50

   Jag har läst igenom alla enskilda fall från de senaste åren och min slutsats är att inga drunknar från segelbåtar som seglas aktivt. Ett par “dumdristiga” fall där man seglar rakt ut i havet om vintern, men i övrigt är det ganska ofarligt att segla. Farligare att bada från strand eller gå på bryggan om man är över 65.

   Reply

 3. J
  Jan 11, 2016 @ 23:23

  Olyckan utanför Harstena för ett par år sedan är ett undantag från vad du skriver Peter. kompetent besättning, bra båt osv men vinter segling och dåligt väder. En kvinna omkom och två ytterligare var mycket nära att gå samma öde till mötes men räddades av helikopter och SSRS.

  Reply

 4. Fredrik Södergren
  Jan 12, 2016 @ 06:54

  Du har ju olyckan på Gotland runt för en massa år sedan där en finne tror jag ramlade ur selen till helikoptern och försvann. Aktivt kappseglande och ett dödsfall. Eller Fastnet för den delen. Det finns fall som ni alla såklart vet, men det är ju inte många direkt..

  Någon som har kolla på de vanligaste skadorna i samband med kappsegling? Historiskt är det väl tandlossning på grund av skörbjugg ;).
  Knäskador på fördäck?
  Bom i huvudet?
  Klämda fingrar?

  Fick frågan efter en MR varför mina knäskålar såg ut som dom gjorde… förklarade att det var en gammal Lewmarwinch i vägen => konstig frågande blick hos doktor

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jan 12, 2016 @ 08:12

   Frågan var ju om det är farligt att segla, och jag kan inte hitta några aktiva seglare (förutom de riktigt dumdristiga) i statistiken. 1579 människor har drunknat de senaste 10 åren, och vi har ett par fall med väldigt speciella omständigheter.

   http://svenskalivraddningssallskapet.se/statistik-och-sakerhet/drunkningsstatistik/tidigare-statistik

   Så, man kan nog konstatera att risken är mycket liten om man är flera ombord på dagtid. Är man ensam på natten mitt i vintern och det blåser kuling så är så klart risken något högre. Eller om man är >60 och spankulerar på bryggan :-)

   Tyvärr finns det ingen statistik över skador (mer än rena idrottsskador), men klämskador, hjärnskakning, knä- & ryggskador är nog vanligast. Även här relativt lite jämfört med andra sporter.

   Som jämförelse kan man vi ta ridsporten, där det dör i genomsnitt fyra personer per år och ungefär 13 000 personer tvingas uppsöka akutmottagningar efter olyckor.

   Reply

   • Fredrik Södergren
    Jan 12, 2016 @ 10:27

    Var det ett svar till mig? Jag gav precis några exempel men säger ju samtidigt att det är försvinnande få fall. Alltså borde svaret på din fråga vara nej. No argument there.

    Reply

 5. Fredrik Södergren
  Jan 12, 2016 @ 10:28

  Alltså exempel på aktiva seglare, för att förtydliga..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.