Vad är det som inte funkar för SCA?

Nu är vi där igen. Vi börjar känna igen mönstret från tidigare ben? SCA är bra med. Men tappar hela tiden lite grann. Man är aldrig snabbare än någon annan.

Sedan chansar man lite. Tar en flyer. Ligger nästan alltid på ena sidan av fältet. Aldrig mitt i. Ibland hämtar man hem lite. Men sedan går tåget och man tappar kontakten.

Vad är problemet?

Har man problem med båtfart? Har man inte kompetens att segla båten fort? Är rorsmän och trimmers sämre än på de andra båtarna? Eller orkar man inte driva båten lika hårt?

Eller är det i transitionerna man tappar? Vid segelbyten och snabba beslut saknar man kanske den beslutskraft som krävs och det tar lång tid? Richard Brisius menade ju innan racet att man ville ha en “flatter management structure” med mindre fokus på skippern. Straffar det sig nu?

En gäst ombord under ett träningsrace i Abu Dhabi hade följande kommentar:

If there’s one thing I noticed that possibly use improvement, it would be for the girls to make sure they always know who’s in charge when it hits the fan. A gentle inshore race in Abu Dhabi might be fun and the consultation amongst the girls is always going to be valuable, but the challenges on the next leg may need a fast, clear decisionmaker in the crew.

I så fall är det ett managementproblem? I alla andra framgångsrika Atlant-projekt har det funnits en stark skipper?

Kanske är det taktik och navigation som inte hänger med? Vi har ett entypsrace där det gäller att vara kall och lära sig av de andra båtarna. SCA inledde med en flyer i Gibraltar och har konsekvent tagit lite större risker. Utan att kunna casha in?

Vad är egentligen haken?

SCA och deras problem diskuteras också på Sailing Anarchy. Där verkar många vara överens om att man helt enkelt är långsammare och hela tiden seglar i lite mindre tryck än toppbåtarna.

Sedan måste väl teamet själva, eller VOR, i något läge ta upp frågan? Nu har vi hört om hur jobbigt och blött det är ombord. Nu är det dags att ta tag i den sportsliga vinkeln. Man har sagt att man är med på samma villkor som alla andra, och jag tycker att vi som fans förtjänar att höra hur resonemanget går.