Blokart Swedish Open 2015 i Bromölla

För alla landseglare.

Den 24-25 oktober avgörs Blokart Swedish Open 2015 i Bromölla, granne med Kristianstad. Det är det andra mästerskapet på svensk mark. Blokart är en landseglare i miniformat, som en gokart, med skillnaden att den drivs med segel i stället för en motor. Den kommer från Nya Zeeland och har funnits som entypsklass sedan 2001. Sedan dess har företeelsen med landsegling ökat markant även i länder där landsegling varit mer eller mindre okänt. Däribland Sverige som överraskat på sistone. Anledningen till dess popularitet är bl.a enkelheten. På mindre en 10 minuter har du packat upp din kart ur bagageluckan på bilen och är färdig för att segla. Ytan du behöver är, till skillnad från de landjakter man seglar på större stränder utefter Europas västkust, en bråkdel.

”Närmsta Ica affär”, säger Jonas Bourghardt och skrattar skämtsamt.

Jonas förestår Club Blokart Sweden sedan knappt två år tillbaka och tror stenhårt på sporten som ett komplement till vanlig segling. Det är samma principer som när du seglar katamaran. När ena pontonen lyfter och du är på väg att gå runt måste du falla av för att inte kapsejsa. Lägg därtill de farter du kommer upp i som ofta motsvarar tre gånger vindens hastighet och du seglar på skenbar vind. Det är en upplevelse som är svår att till en början bemästra och förstå då man är jolleseglare från grunden. Ser vi vidare på var en del av seglingen är på väg i dag, med allt högre farter och ”foilande” båtar av alla möjliga slag blir Blokarten i all sin enkelhet och tillgänglighet ett gott inslag till dig som vill lära dig från början, eller den som vill skapa förutsättningar för att träna mera året runt. Blokarten kan nämligen även användas med medar när kylan slår till och bjuder på goda isar. Självklart går det inte att jämföra en Blokart landseglare med en AC 45:a, men det går heller inte att jämföra en Optimist med en VO65:a.

2008 arrangerades det första officiella öppna Världsmästerskapet i Blokart, som sedan dess har körts vartannat jämt år, matchat med det Europeiska Mästerskapet som hölls i maj 2015, på Römö i Danmark. Sverige deltog med åtta representanter och tog hem både ett silver och ett guld. Förutom EM och VM bjuds det in till nationella Europeiska mästerskap näst intill varje månad.

”Det är ett fantastiskt sätt att träffa nya människor från andra länder och lägger du därtill att åldersspannet ligger mellan 9-89 så snackar vi kontakter över ett ovanligt brett register. Det är bara golfen som kommer i närheten av detta, vare sig du tävlar eller bara gör det på skoj. Och precis som i golfen klassas din ”kart” som sportutrustning på de flesta flygbolagen.”

Kul också att Blokart fått till ett samarbete med America’s Cup.