Är det den tiden på året?

Det är den tid på året då alla har lagt upp sina båtar och vill prata SRS…

Det är också den tid då många, ofta före sent, försöker ta sig till Kanarieöarna för att starta i ARC eller ta sig till BVästindien på annat sätt. Och det brukar alltid vara nåt galat gäng där oddsen är alldeles för höga. Kombinationen med lite gröna seglare, en halvfärdig båt och tajt deadline är sällan bra.

Först ut har vi den här killen som knappt kom ur Stockholms skärgård i busväder.

Mannen har nyligen köpt en segelbåt och har aviserat att han ska segla båten till Spanien. Mannen avseglade från en småbåtshamn i Stockholms södra skärgård måndagen den 23 oktober med destination Malmö. Den sista kontakten med anhöriga i land var under natten mot onsdag den 25 oktober. Då uppgav mannen att han befann sig på en position cirka 4,5 nautiska mil nordost Arkösund.

Hela storyn här.

Sedan har vi Jennifer Appel och Tasha Fuiava som hävdar att de flutit omkring i 5 månader, men det är mycmket som verkar konstigt. Man råkade ut för en storm som ingen annan har sett redan första dagarna – men vände inte tillbaka. Sedan gick spridaren sönder, så man kunde inte segla. Man verkar inte ha försökt fixa detta – trots att man snickrade ihopå en trasig watermaker. Man hävdar att all kommunikation var utslagen – och att man inte ville trycka igång sin EPIRB eftersom man ju inte skulle dö inom 24 timmar. Och massa andra saker som inte stämmer.

Lite som Lost (en riktigt usel film) – fast i verkligheten.

De har i alla fall gjort stort avtryck i media.

BBC – US sailors’ rescue: Doubts emerge over survival story
Sailing Anarchy /Brian Hancock – ding and dong
Slow boat sailing – 5 Months Adrift! Really? Deep Dive

Till sist har vi gänget på Greenings i Clipper Round the World Race som lägger upp båten på land direkt efter starten i Kapstaden. Allt verkar ha gått bra, men det är ju inte första gången det händer…