Skip to content

10 Comments

 1. Jens
  Mar 21, 2018 @ 11:42

  “Svårt att arrangera SRS kappseglingar”
  Egentligen tycker jag inte det är svårt, men många tycker det administrativa kring en Kappsegling är svårt.
  Varför är då reglerna och reglementet så invecklat?
  Jo därför att det finns en klick seglare som mer eller mindre satt i system att hitta kryphål och klaga på allt.
  Att försöka skriva enklare inbjudningar och seglingsföreskrifter slår tyvärr alltid tillbaka på arrangören.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Mar 22, 2018 @ 01:07

   Fast om jag på bloggen annonserat ett race där vi startar med jaktstart efter egen klocka vid tribunen i Långedrag, rundar Trubaduren och tar egen målgångstid vid Tribunen igen, så är detta enligt SSF en “regional tävling” (eller ännu högre om det skulle dyka upp en dansk eller norrman).

   Då är kraven på funktionärer höga, vilket kan leda till att man inte arrar, håller inbjudan “hemlig” för att klassas som lokal segling, eller helt enkelt struntar i vad SSF föreskriver.

   Jag tycker, precis som VKSF, att det är ganska stor skillnad på 100 optimister som kör kval och en handfull SRS-båtar som kvälls-seglar. Vill man göra segling tillgänglig för alla så bör de synas i regelverken.

   Jag kan också konstatera att några av de sämsta racen de senaste åren har arrats av stora klubbar och väl utbildade tävlingsledare och domare :-)

   Här finns motionen i fråga:
   http://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet-svenska-seglarforbundet/dokument/dokumentbanken/seglardagar/2018-mars/sammanstallning-motioner-2018-med-styrelsens-yttrande-ud-20180226.pdf

   Reply

 2. Tomas Andersson
  Mar 22, 2018 @ 13:31

  När det gäller seglingar i Vättern och Mälaren, där samma vatten delas mellan 4 olika distrikt i varje sjö så tillhör ju de närliggande klubbarna olika distrikt och det förenklar ju inte heller saken.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Mar 22, 2018 @ 14:00

   Jag ser helt enkelt inte kopplingen mellan geografi och ambition/krav? Ett klubbmästerskap i matchracing eller 49:er på GKSS ställer mycket högre krav på funktionärerna än en shorthandedsegling runt en ö,

   Jag tycker det känns uppenbart att dagens strukturen bygger på en den klassiska “pyramiden” som hanterar ungdoms- och OS-segling, men där man helt har missat det som klassas som bredd- eller motionsidrott. Denna bild var uppe på Seglarträffen i höstas, så man har ju fattat att det finns – nu måste man väl anpoassa sina processer och regelverk till detta?

   Skall vi gissa att det krävs en “gul tävlingsledare” = seglare som har koll på läget ;-)

   http://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet/for-klubbar/seglartraffen/dokumentation-2017/pyramiden-blir-rektangel.pdf

   Reply

 3. Peter
  Mar 23, 2018 @ 09:26

  det är väl inte ovanligt inom idrotten att med ökning av intagningaområdet ökar prestationskrav. SM brukar vara lägre prestationskrav än EM och toppen ligger väl på VM. Samma kan väl gälla även när mot regional och klubbnivå. Tycker dock att just SM/EM/VM visar kopplingen tydligare.

  om jag förstått det rätt så skrivs det ju vad tävlingen är riktad mot. Jag vill se en öppning att en tävling som rikta sig i stort sett mot regioen kan även besökas av seglare från andra länder… Kan vara knepigt i gränstrakter… där regionalt och internationellt är flyttande…

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Mar 23, 2018 @ 11:10

   Ja, men inte heller ovanligt att det är precis tvårtom!

   Jag har inget problem att med två polare arra en segling i skärgården med shorthandedseglare från norra Europa – just för att det är motionssegling. Men jag skulle aldrig ge mig på att ordna ett KM i GKSS i vares sig Laser, 49er, Drake eller nåt annat utan att ha bra domare på plats.

   Man verkar helt ha missat att motionärer kan tävla internationellt UTAN att det är EM eller VM, utan bara för att det är kul.

   Den geografiskma uppdelningen/definitionen återspeglar ju inte alls dagens segling – vilkjet man ju också viast på bilden ovan. Då är det ju inte orimligt att kraven på arrangörerna hänger med?

   Reply

   • seglaren
    Mar 23, 2018 @ 21:43

    På vilket sätt skulle du vilja dela in prestation/krav? På något sätt borde man ju veta eller få info vilket ambitionsnivå arrangören tänker sig.

    Reply

   • Peter Gustafsson
    Mar 23, 2018 @ 23:49

    Jag vet inte, men många andra sporter lyckas ju hålla isär motionsidrott med tävling i seriösa discipliner.

    Ingen blandar ihop det lokala swimrun-loppet (som råkar locka folk från hela Norden) med klubbmästerskap på S02?
    Ingen blandar ihop motionslopp på cykel som göteborgsgirot eller Uddevalla MTB med Scandinavian Open?
    Ingen tycker det är konstigt att Svenska Gymnastikförbundet anser att bara två av åtta stadier av sporten fokuserar på “maximal prestation” medan övriga prioriterar andra värden: https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/gymnastik/portal/pw/utvecklingsmodellen/stadier/

    Ju mer man tittar på andra sporter, desto tydligare blir det att seglingens klassiska färgpyramid adresserar en väldigt liten del av vår sport. Och att de som inte passar in i denna, känner ett begränsat engagemang.

    Jag tror att steg ett är att erkänna att det finns “motionssegling” (som väl är det 80% sysslar med), “äventyrssegling” och ett spektrum av aktiviteter som man behöver förhålla sig till – och se hur man som klubb eller furbund kan addera ett mervärde som motiverar medlemskap eller andra avgifter.

    Sedan tror jag att eventen själva är ganska bra på att positionera sig mot utövarna.

    Reply

 4. Peter
  Mar 23, 2018 @ 17:39

  Stäng all trafik på nätet och låt folk ta sig till sona respektive hamnar så flyter allt spm förr.

  För många sitter på sina kammare och tappar fokus på själva ämnet.

  SEGLA.

  Vi hinner inte allt sålänge dagen har 24 timmar.

  Jag har full förståelse och lyfter dessa människor dom fixar o trixar med tävlingar och allt som detta innebär.

  Men vi andra som bara vill del ta.

  Åk till din hamn och lägg kraft och snacket på bryggan.

  Dåååååååå sätter seglar antalet igång igen.

  De e så.

  /
  Peter

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Mar 23, 2018 @ 18:13

   Du tror det skall bli precis som som förr igen?

   Det finns väl många klubbar och arrangörer som hoppas på det, men jag tror deltagarsiffrorna talar sitt sitt tydliga språk. Det har hänt en del på 30 år…

   Så klart är det i klubbarna det borde hända, men att tro att seglingen inte behöver förändras i takt med resten av samhället, och alla andra sporter, är nog inte vägen framåt. I alla fall inte om man vill locka de som är födda efter 1960 :-)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.