Varför fightas inte seglare på samma villkor?

En av punkterna på mässan förra lördagen handlade om varför killar och tjejer inte fightas på samma villkor.

En mycket kompetent panel med bland andra Anna Holmdahl-White, Marie Björling-Duell och Johnie Berntsson diskuterade vad man skulle göra för att få fler tjejer att ta steget vidare.

Det diskuterades hur tjejer borde bjudas in till samma event som killarna, och att sponsorerna till sist borde inse vilken grej det är med tjejsegling. Allt detta är så klart helt rätt, och det tas många initiativ i rätt riktning.

Detta är ju inte heller unikt för segling. Eller sport. Jag är just nu i Silicon Valley på ett stort event för startups och snabbväxande mjukvarubolag, och detta var ett genomgående tema under hela arrangemanget. 50% av talarna var tjejer och många aktiviteter med inklusion som tema. Superkul!

Men tillbaks till seglingen.

Vi lever i ett av världens mest jämställda länder. Förbundet drivs av många jätteduktiga tjejer. Vi har världens i särklass bästa event på tjej-touren i Lysekil. Tjejerna varit med i olika konstellationer på Marstrand i många år. Och några var med och tränade M32.

Men vi kommer inte loss?

Jag kan tycka att frågan är rätt ställd. Men att perspektivet blivit fel.

Fokus här ligger på matchracing. Som trots allt är en väldigt liten del av seglingen om man ser till antalet utövare. Det är också en ganska usel disciplin ur ett kommersiellt perspektiv, då inte ens herrar i världstoppen kan försörja sig på sin matchracing. Även Ian Williams har ju flera projekt i luften.

Vare sig Björn Hansen eller Johnie har väl kunnat försörja sig på sin matchracing? Även touren och de flesta eventen har varit förlustaffärer. Att se det som en framkomlig väg för tjejer som vill segla professionellt är kanske inte modellen?

Vill man verkligen leva på sin segling så får man komplettera med andra gig, oftast på större båtar.
Dessutom har vi väl särskilt många svenska herrseglare som valt denna profession? En handfull kanske? Martin Strömberg, Andreas Axelsson och några enstaka till. Så även på herrsidan så har vi ett extremt stort manfall (!) mellan OS- eller seriös amatörsegling och en proffskarriär.

Och här kommer min andra spaning.

Detta är snarare ett svenskt fenomen!?

Jag vet inte om det gjordes en ordentlig analys efter SCA-satsningen, men det var ett projekt med många svenska kopplingar, och där det var ett antal superduktiga svenska tjejer på Lanzarote och testade.

Snacket efteråt var att många hade blivit erbjudna en plats, men valde att tacka nej.

När ”The Magenta Project” sedan lade beslag på platserna både i senaste Volvo Ocean Race och nu är på väg in i America’s Cup (Carolijn Brouwer ser ut att bli rorsman på DutchSail) så måste man ju fundera på varför vi inte har några svenska tjejer med?

Och endast en eller två svenska herrar som är aktuella när det skall seglas på en här nivån.

Innan vi diskuterar olika lösningar, så kanske man behöver fundera vad det är som inte funkar när vi väl får chansen? Annars är risken att vi fortsätter coacha duktiga tjejer i vissa discipliner, men som vare sig kan eller vill ta steget vidare.