Koll på båten med Sentinel

Det är ingen hemlighet att jag gillar teknik ombord…

Eller att jag i mitt arbete träffar massor av bolag som skall koppla upp saker för att kontinuerligt kunna övervaka dem.

Men jag har ändå varit tveksam till alla käcka små apparater som man skall stoppa i sin båt för att hålla koll på var den är, och om det finns ström i batteriet eller inte.

Men i vintras så blev jag kontaktad av Sentinel Marine. De är en kroatisk startup, och hade fått mitt namn via Seascape, som använde deras trackers på alla sina 24:or. De två bolagen samarbetade också kring sailingrecord.com

Installationen var enkel. Bara att ansluta till batteriet (helst före huvudströmbrytaren, då man ju vill att den alltid skall vara på) och ladda ner en app. Fota av QR-koden och sedan var man igång.

Det som vi lade lite krut på i vintras var integrationen med NMEA2000 och våra B&G H5000. Det var första gången man såg några av mina givare (!) men jag lät den bara vara på så utvecklade de nya versioner som gjorde att den kände igen alla värden i H5000. För att de skall komma i appen så måste så klart nav vara påslaget.

Extra kul att få jobba med agila startups som är snabba på pucken.

Under våren upptäckte jag att jag blev beroende av att kolla klimatet i båten…

Alla rutter sparas automatiskt. Inte så viktigt om man kör Expedition, men kul att ha när båten skall gå till Medelhavet. Både för vägtransporten så klart, men det känns också tryggt att ha kontroll på båten hemifrån.

Man kan så klart göra mycket mer, och ansluta dörrar, länspumpar och annat. Och ha mobilen som en fjärrkontroll till sin båt för att sätta på eller slå av saker.

Men det viktigaste för mig var ändå insikten att det gav mig något, och inte bara var en kul gadget.