Gotland Runt – alternativ

När det inte blir något Gotland Runt, så kanske det finns andra sätt att komma ut på havet, antingen som halvorganiserad träning eller alternativt race för solo och doublehanded.

Johan Lundqvist och Mikael Ryking skissar tillsammans med gänget på no-crew på ett race för solo och doublehanded (länk).- Arbetsnamnet är Dèfi Mer Baltique 2020. Personligen tycker jag att man har krånglat till det lite med nya säkerhetskrav och en idé om fossilfri segling. I grunden helt rätt, men man kanske skulle göra det på riktigt med bra framförhållning…

Det andra upplägget, Öppet Hav 2020, är mer informellt och sprunget ur den gruppering som seglat Visbypokalen. Just nu 13 båtar intresserade. Mer info nedan. För dem blir det väl en balansgång för att klara rekommendationerna från SSF…

Hej,

Ni som är med på denna mail-lista har alla anmält er till Visbypokalen (med något undantag) och som sådana har ni gedigen erfarenhet av att segla på havet varför det här mailet i första hand vänder sig till er.

Hur ställer ni er till att köra en alternativ segling dagarna runt Gotland Runt då det blivit avblåst?

Hänsyn har vi försökt ta till väldigt många faktorer såsom att vi helt undviker sammankomster innan och efter seglingen samt med en föreslagen bandragning som vi tror även den hanterar tex Gotlänningarnas oro för eventuella haverister som kan landa hos dem och belasta deras samhällsapparat genom att segla längsmed kusten och inte runt eller till Gotland.

Om ni skulle kunna tänka er vara med på något alternativ dessa dagar – läs gärna igenom bifogad fil med förslag till alternativt upplägg från oss på Matador som vi skissat på i samråd med ett flertal andra erfarna havskappseglare och med input från diverse andra bra aktörer. 

Förslaget är högst preliminärt och synpunkter och kloka tankar mottages tacksamt för kalibrering innan slutligt format sätts.

Vad tror ni som är likasinnade om något i enlighet med bifogat förslag? Hiss eller diss? Vill ni vara med på något sådant? Av eller på?

Om ni vill vara med – skicka mig gärna ett mail med svar och då också med info om vilken båt ni representerar samt kontaktinfo (mail och mobil).  

Mvh

Jonas Grandér
jg@nordika.se


Hej,

Vi är nog fler än vi som förberett sig för en säsong med kappsegling och som så sakteligen får se sina race avbokade för säsongen – och givet gällande situation, risker och myndighetsdirektiv är det givetvis helt rätt agerat av de många klubbarna och organisationer som annars ordnar alla fina race.

Då vi ändå är många som har reserverat tiden i våra kalendrar och har båtar liggande redo för att seglas med tänkte vi på Matador stämma av med er om det skulle finnas intresse för att informellt samordna en form av kappseglingsträning med ungefär samma distans som vi annars skulle seglat på Gotland Runt?

Vi kan kalla det för Öppet Hav där vi för att minimera risker om vi ger oss ut på en runda på havet genom att ingen besättning möts IRL utan all info delas digitalt.

Förslag på upplägg i grova drag till alternativ när G-Runt inte blir av enligt följande:

Kappseglingträning – start fredag den 26e juni (många har haft det som preferens – men vi är flex och kan starta på lör eller sön också om det funkar bättre för merparten av seglarna).

Inga sammankomster varken före eller efter start – All info virtuellt.

Självklart startar eller deltar ingen om man är sjuk eller har sjukdomssymptom!

Start-tider och bandragning publiceras på nätet – och all rapportering från båtarna görs per sms eller via FB där vi kan lägga ut info i någon lämplig grupp.

Samma säkerhetsförslag och upplägg som på Visbypokalen för säkerhetsutrustning då ingen säkerhetsorganisation kommer finnas.

Inget formellt arrangemang – dvs det finns ingen organisation som står bakom förslaget utan det är ett privat och icke publikt initiativ. Deltagande sker helt under skepparens eget ansvar.

Endast för båtar som genomfört liknande seglingar/tävlingar tidigare – vilket även gäller för merparten av besättningen. Över natt på öppet hav.

Ingen deltagaravgift eller liknande då det inte sker någon sammankomst varken före eller efter seglingen.

All segling sker på svenskt territorialvatten med nuvarande bandragning och vi undviker att segla nära eller runt Gotland för att visa hänsyn till Gotlänningarna.

Förslag på bandragning – i grova drag (ca 300 nm):

 • Start från Kanholmsfjärden (mellan KSSS gamla startstuga och någon boj)
 • Sen ner till Jungfrufjärden – och vidare till Mysingen (skärgårdssegling)
 • Vidare söderöver till Landsort (söder om Landsort)
 • Runda Gustaf Dahléns fyr (om BB)
 • Därefter över till Gotska Sandön (om BB)
 • Vidare norrut till Bogskärs fyr (om BB) (ligger ungefär halvvägs mellan Almagrundet och Åland)
 • Vidare norrut till Flötjans fyr (om BB)
 • Runda ner söderöver – och ha Svenska Björn om SB (i vissa sjökort även benämnd S Klätten)
 • Vidare ner mot Almagrundet (om SB)
 • Segling in mot Sandhamn – men norr om Korsö – där man vanligtvis seglar ut på Gotland Runt
 • Viker ner mot Jungfrufjären och;
 • Målgång utanför Saltis – mellan Norra och Södra Norrholmen (för att undvika knepig vindfattig del sista vägen in mot Saltis)

Totalt ca 300 nm och erbjuder både skärgårdsdelar med strategiska vägval på både ut och hemturen – samt öppet hav och olika vinklar. Ev kortar man banan vid lätta vindar. Och ev avblåser man om forecast är väldigt kraftig vind ihållande (typ över 30/35 plus och med helt tokig vindriktning).

Vad tror ni? Kan vi få till något bra och ändå kappsegla med omsorg om varandra och andra?