Ornö Runt 2007


Pär Lindforss (min segelmakare) vann ju Ornö Runt förra året i sin Nova. I år var Johan från skota.se med, så det blev lite bra bilder och inside-rapport. Kolla in deras galleri!

Totalt blev det 157 startande, vilket är något fler än förra året. Kul!

Även i år såg det bra ut… länge… men i totallistan kör man från i år också flerskrov, så först har vi en hög med Formula 18 och Seacartar :-) Men bästa kölbåt är ju alltid något! Kanske kan han hämnas på nåt sätt med Novan under Archipelago Raid?

 • 1. Hällsten/Ekefalk Team Arc’Teryx Formula 18
 • 2. Arne Sjöberg 100+ Formula 18
 • 3. Rickard Oberpichler Team Knot SeaCart 30
 • 4. Per Westergren Voltaren Gel Formula 18
 • 5. Petter Karlberg KARLBERG media AB Formula 18
 • 6. Niklas Fransson Team Fransson/Magnerius Formula 18
 • 7. Team Bergström/Linder Formula 18
 • 8. Erik Wik seglingsrekord.se Formula 18
 • 9. Calle Hennix AUDI S Experience SeaCart 30
 • 10. Pär Lindforss Noctiluca Albin Nova
 • 11. CJ Söder/ K Rutberg Team KTH Formula 18
 • 12. Håkan Fahlén Team Fahlén/Ahldén Formula 18
 • 13. Lennart Eriksson Nordimar Maxi 95
 • 14. Bruno Skog Mah-Jong Smaragd
 • 15. Henrik Evrell Aida First 40.7

Alla resultaten här.


Här kommer Pärs egen rapport:

Besättningen samlades vid åtta i Dalarö. Björn hade kört ner båten på fredagkvällen så det var bara att kliva ombord och köra ut till starten. Besättningen denna gång bestod av Pär och Björn Lindforss, Mats Jadesköld, Yngve Gustafsson, Göran Sandberg och Johan Granath.

På väg ut till start fördelade vi arbetet ombord. Vi passade också på att göra vår försäsongsträning en halvtimme före start då vi gjorde några slag och satte spinnakern. Lite disskusion ombord hur starten skulle läggas upp men vi enades om att gå på ostsidan av ön som ligger direkt efter starten. Detta brukar inte löna sig men i år var det hel rätt.

Första delen bestod av en lätt undavind under ganska stråkiga förhållanden. Vi lyckades träffa rätt och kom fort i kapp de klasser som startat före oss. I slutet av Ornöström innan Junfrufjärden blev det ett stort vindhål där vi ännu en gång lyckas hitta rätt spår och komma ut i den nya vinden tillsammans med ett par båtar till. Innan resten av fältet fått den nya vinden hann vi säkert segla tio minuter vilket gjorde att vi fick en rejäl lucka.

Nu var det bara Anders Åhman med sin X-95 kvar att segla mot i vår klass. Anders lyckas segla ifrån oss med två minuter upp till norra rundningen. Efter rundning tilltog vinden och vi fick kryssa i 6-7 m/s på hela ostsidan av Ornö. Sakta började vi närma oss X-95:an och efter halva kryssen hade vi kämpat oss förbi.

Efter den södra rundningen blev det en fin spinnakergång upp till mål. Vi kände att vi seglat bra och förstod att vi antagligen var snabbaste kölbåt. Grattis till F-18 gänget som totalsegrade och tack till Tyresö båtklubb för ett kanon race, som vanligt. Vi kommer tillbaks nästa år och då ska vi visa att det är enskrov som gäller.

Hälsningar

Pär Lindforss
Nova 28


Ralf Aspholm och Datacom (Sveriges hottaste IMS-hoj) kom in som 37:a.

5 Comments

 1. Anders May 26, 2007 Reply

  Fast nu har väl resultaten lite att göra med besättningen och inte bara med båten att göra. Aspholm ställde inte riktigt upp med första femman, åtmisnotne inte vad jag hört.

  A

 2. J May 28, 2007 Reply

  Den manövern ser dyr ut.

 3. Ralf A May 28, 2007 Reply

  North Sails skall få chans att visa sina färdigheter med spinnakern…

  Tyresö båtklubb arrangerar återigen en fantastiskt bra regatta. Stort grattis till dem samt förstås till totalsegraren och till Pär med besättning som snabbaste enskrovsbåt!
  Kul att det blev så många deltagande båtar – passa på och bjud med era båtgrannar till nästa års Ornö runt så blir vi ännu fler – vi kommer och skall ha “starkare tyg” i vår spinne tills nästa år!

  Seglarhälsningar
  Ralf A
  DataCom

  ps Glöm inte att anmäla er till Sandhamn Open och Gotland Runt – man kan segla LYS även på dessa regattor

 4. Author
  Peter Gustafsson May 28, 2007 Reply

  Tjenare Ralf & kul att du också läser blur.se!

  Tur att man inte blir stressad av alla duktiga seglare som läser det man skriver :-)

  Som du säger – dags att vända trenden och se till att så många som möjligt kör de stora racen. Ser själv fram emot att segla GR med Pär – förväntningarna är väl skyhöga nu.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.