Poly-Skagen Race 2009

Prognosen lovade både vind och regn då starten gick i Långedrag på fredag morgon. 13 båtar med besättning och 9 båtar i shorthanded-klassen, både rutinerade rävar som First 31.7 Trindy och duktiga entypsseglarna på X-99 Stino som provade på shorthandedsegling på havet för första gången… Själv seglade jag med Magnus Hansson, så det var spännade att se hur det skulle funka.

Länsstart utanför Långedrag. Hetast var Trindy, Stino och vi och när vi efter lite strul med strumpan fick upp gennakern så kunde vi gasa iväg västerut. Lite väl brant ett tag, så vi fick plocka ner en kort stund i hamninloppet och blev då omkörda av SunOdyssey 54DS Anne af Göteborg som så klart är svåra att hålla bakom sig på lite hårdare halvvind. Banan går sedan lite norrut genom Kalvsund och norr om St Osets fyr innan man siktar på Skagen. Och när vi föll av mot Kalvsund kunde vi åter sätta gennakern och köra om Anne.

När vi väl kom ut i havet och fick en brant halvvind med fock, så kom hon såklart tillbaka som ett ånglok och försvann föröver. Efter ett tag kom också First 40 som körde med full besättning och startade 10 minuter efter oss farandes. Alla valde grym överbåge, då det skulle vrida emot och alltid står ganska mycket nordgående ström utanför Skagen. Vi gick helt OK och hängde av de båtar som vi borde och jobbade bra för att hålla max fart i en ganska byig och vridig vind (och ganska mycket regn). Provade ett rev kort, men slog ut det för att kunna köra max även när det lättade ur periodvis. Till sist kom motvridet och massor av vind, så det blev två korta slag i 15 m/s för att komma in mellan pirarna.

Resultat ditsegling, shorthanded:
1. Anne af Göteborg SunOdyssey 54DS Thor Maugesten 1,31 (ej spinn)
2. Blur J/109 Peter Gustafsson 1,29
3. C-pod Bavaria Match 35 Ulrik Ceder 1,28
4. Trindy First 31.7 Jonas Kjellberg 1,19
5. Monkey Business X-332 Urban Edvardsson 1,24
6. Stino X-99 Jan Ernfjord 1,25
7. Milo First Class 10 Claes Redin 1,25
Miss Match Bavaria Match 35 Andreas Samuelsson 1,28 DNS
Xiphias X-332 Jan Plantoft 1,24 DNS

Helt knôfullt i Skagen. Massor av båtar och hur mycket folk som helst. Tydligen är det jordens partyhelg och folk kommer både med båtar och landvägen. Så det var perfekt att bara stövla röätt in i sina seglarställ och få sig ett par pilsner… Bra party till långt in på småtimmarna. Lördagen ägnades åt fria aktiviteter, vilket i vårt fall innebar sovmorgon, softa, prisutdelning för etapp ett (massor av fina priser) och lite lugnare kalas än på fredagen. Massor av vind, så man började ju fundera på hur hemresan skulle se ut…

På söndag morgon ven det fortfarande i masterna. Alla såg sammanbitna ut och försökte få koll på hur stora spinnakers som andra tänkte köra. Prognosen talade om SV vridande till V, 8-12 m/s.

Man har en lite annorlunda startprocedur. Man startar mellan pirnockarna. Man kör motor fram till startskottet går, och på skottet får man börja hissa storen. När den är i topp slås motorn av, och när man passerar pirarna får man hissa försegel. Lät helt galet, men funkade bra och måste ha varit en syn för de semesterseglare som lämnade hamnen samtidigt. Återigen var det Stino, vi och Trindy som var heta i starten.

Upp med den lilla R5-gennakern och iväg, Stino satte också och så drog vi iväg på rhumbline. Alla andra körde utan spinn och valde den klassiska överbågen, men skulle det vrida på väst så var det väl bättre att gå lite lågt i början? Bra fart, stadigt runt 10 knop och lite medström. Perfekt. Efter ett tag ökade det på lite och vi såg väl som mest 13 m/s. Tyvärr var sjön lite svår, men vi lyckades ändå få till ett antal riktigt bra surfar på +15 knop. Broachade ett par gånger också, men då berodde det mest på okoncentrerad styrning… På slutet vred det till 240 grader och vi hade också en sydgående ström som gjorde det knepigt att komma ner till St Oset, men nära den svenska kursen så strömmade det norrut som det skulle och vi prickade fyren perfekt. Stino hade hängt på bra hela vägen (X-99:an går otroligt bra på hård undanvind) men hade gått lägre och fick köra genua ett tag på slutet för att nå fyren.

3 timmar & 15 minuter till St Oset, 10.7 knop i snitt över en timme och toppfart 18.97 knop!

Klockren nertagning vid Hälsö, och en snabb bidevind i mål vid Kalvsund. Stino under 10 minuter efter så de slog oss på korrigerad, men sedan dröjde det länge innan First 40 och Mumm 36 dök upp. Lite kul att två tvåmansbesättningar i småbåtar körde hårt med spinnaker medans racebesättningarna valde att ta det lugnt…

Vi väntar på den officiella resultatlistan… (skulle tro att vi tog hem det). Men i vilket fall en helt fantastisk dag på havet!!! Tack alla!

speed1897-1.jpg
Drive it like you stole it!!!

Update, resultat från doublehanded
1 Blur J/109 Peter Gustavsson 2 2
2 Anne af Gbg Sun Odyssey 54 Thor Maugesten 1 4
3 Stino X99 Jan Ernfjord 6 1
4 Monkey business X-332 Urban Edvardsson 5 3
5 C-pood Bavaria match Ulrik Ceder 3 5
6 Milo First 31,7 Claes Redin 7 6
7 Trindy First 31,7 Jonas Kjellberg 4 DNF
20 Miss Match Bavaria Match Andreas Samuelsson DNS DNS
20 Xiphias X332 Jan Plantoft DNS DNS

och Lys-Klassen
1 NN First 40 Pär Larsson 1 2
2 Reneth Najad 361 Reine Eriksson 4 1
3 Aero Mumm 36 Mikael Grunström / Roger Ahlqvist 5 3
4 Isabel Jeannau 43 DC Robert Jaccobsson 2 7
5 Bea Brus Najad 400 Lilian Kristensson 3 6
6 Olydia Wasa 360 Percy Andersson 6 4
7 Catleia Dehler 39 Dennis Olsson 7 9
8 Mimosa Maxi 108 Göran Karlsson 13 5
9 Sir-Väs Mamba 363 Mats Widing 10 8
10 Spira Bavaria 35 M David Ivarsson 8 11
11 Spiro Duofor 34 Fredrik Eliasson 9 13
12 Pixel Blue Andriu 40 Carl Swensson 12 10
13 Yarva Bavaria 38 Martin Linde 11 12
14 Carpe Ventum Elan 31 Hans Artursson 14 15 DNS

22 Comments

 1. Anders Dahlsjö Aug 30, 2009 Reply

  Såg ut att ha varit en skön resa hem.
  Själv stog man och mecka rigg i lördags för att bli klar till Göteborg Offshore Race. Är det några av båtara som var med i helgen som skall delta?

  Anders

 2. Janne E. Aug 31, 2009 Reply

  Ja det här med att segla “shorthanded” var som sagt nytt förr oss på Stino,
  Vi är ju väldigt samtränade, men är då 6st ombord, nu var det bara Janne P o jag.
  Vi är ju vana i kryss-länsbanor där det händer saker hela tiden på ett helt annat sätt än på den här typen av segling.
  Tyckte segling var kul till hälsö, men att därifrån ha en halvvind över till Skagen på kanske 4h… inte det optimala för en X99:a där det fattas mycket “dökött” på railen.
  Vi konstaterade att vi inte gjort ett enda slag på dom första 4,5h på racet.
  Vi hade inte heller någon chans mot dom betyligt snabbare “halvvindsbåtarna” och att dom samtidigt var mer rutinerade på den här typen av segling visade sig både på smartare vägval och senare i resultatlistan.
  Vi ville visa att vi var lite duktigare än så och det tror jag vi gjorde på hemresan, där vi inte gjorde ett enda slag och inte en enda gipp… Hmm?!
  På resan över till Skagen undrade vi varför de allra flesta gick så onödigt högt, men det förstod vi senare när vridet kom och vi låg om möjligt ännu sämre till.
  Samma på hemseglingen så gick de flesta åt helt fel håll igen tyckte vi och denna gången hade vi rätt…
  Satte våran lilla blåsa och tuffade på riktigt bra vi kunde inte gå riktigt så högt vi ville, gjorde några “stygga” uppskärningar och bestämde oss för att gå lite lägre och hoppas att medvridet som dom pratade om skulle komma och det gjorde det oxå men lite för sent och det fattades en del, så vi plocka ner spinnarn ett tag för att lova upp en stund för att åter sätta vid Oset, där var vi var 3,5 minuter efter “Halvvindsracern” J-109:an…
  Det var vi nöjda med, riktigt nöjda…
  Båtarna bakom var långt efter och vi förstod nu att vi seglat bra och skulle ha en bra chans att slå “Bluren”, vi tappade ett par minuter på sista biten från Hälsö till målgången på Framnäs med det räckte nog till seger i alla fall.
  Vi toppade 17,0 och hade några minuter där vi körde riktigt bra och gjorde en 13 – 14 knop under en lång stund.
  Sjön var lite gropig och det blir lätt lite blött på 99:an men det är kul båt och nu hände det en del fast vi inte slog eller gippade en enda gång… =)
  Det var som du skrev Peter, en riktigt kul segling hem och totalt sett en bra helg.

  Poly-Skagen Race kommer vi absolut segla igen.
  Lite annan typ av segling än vi normalt seglar, men det är många trevliga seglare och det är lätt att må bra i Skagen.

  Vh Janne E. X99 SWE22 Stino

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 31, 2009 Reply

   Mycket snyggt seglat av bröderna på Stino. Vi kom fram till att vi inte hade några problem att bli slagna av er på hemvägen (så länge vi slog alla med full besättning och tog hem racet sammanlagt)…

   Vi ses på Sista Chansen. Då hoppas vi på lite mer kryss!

 3. Janne E. Aug 31, 2009 Reply

  Jag får säga detsamma och grattulera till totalsegern!
  Gött jobbat! =)

  Ja, lite mer kryss, lite kortare race, lite mindre vågor, en duktig rorsman, en fördäckare som vet hur man gör och ett par duktiga killar till…

  Vh Janne E. X99 SWE22 Stino

 4. o Aug 31, 2009 Reply

  varför måste alla spela så kass musik i sina seglingsvideor?

 5. Jonas K Aug 31, 2009 Reply

  Grattis Blur !
  Själva valde vi att “fega lite” söderut innan vi hissade blåsan.
  Hade 1 1/2 timma kanon resa med spinnare, toppade dryga 15kn.
  8 Nm innan Oset lossade gaj ur spinnbom och ett helt sanslöst trassel
  av spinnaker runt förstag och genua blev resultatet. Skot och gaj satt som berget och fallen snodda i toppen, inget gick att få ner. Var tvugna att gå direkt till Björlanda för enbart stor och fladdrande spinn/genua. 2 tim meck innan vi fick ner allt. Tack Stino för att ni var standby i hamnen !!
  Skam den som ger sig, nästa år kommer vi igen !

  Hälsningar,
  Jonas och Tore i Trindy

 6. Jack Sparrow Aug 31, 2009 Reply

  Grym segling och grattis!

  Men som sagt, musiken. Har du en samlingsplatta till gamla vuxenfilmer man kan låna om man vill göra en seglingsfilm med musik..? ;)

 7. Dannibig Aug 31, 2009 Reply

  Riktigt snygg video. Är den tagen med kameran Panasonic Lumix DMC-FT1?

 8. Erik Aug 31, 2009 Reply

  Hei, Skulle også gjerne vite hva slags utstyr du bruker å filme med, selv bruker jeg ett pocket kamera av typen Olympus Y 1030SW, ulempen er at det tar kun opp 10sek av gangen i høyeste oppløsning. Sjekk film fra helgens Hollenderseilas: http://seilmagasinet.xstream.dk/webnode//player/mediamaker_player.php?id=862

 9. Author
  Peter Gustafsson Aug 31, 2009 Reply

  Kameran är en Panasonic Lumix DMC-FT1. Vattentät, tålig, tar ok bilder och filmar i HD (720p) vilket ger helt bra resultat (HD på YouTube). Quicktime 8 minuter blir 2 GB på kortet. Man kan också köra något som kallas AVCHD Lite och då blir det 15 minuter/2 GB men betydligt svårare att bearbeta.

  Och Erik, se till att få upp filmerna på YouTube, så kan jag lägga in dem här.

  Och jag kan inte hjälpa att ni inte gillar The Hives, sveriges enda rockband med stil!

  Borde förresten inte någon besättning skaffa sig ordentliga namn som gänget i The Hives (Howlin’ Pelle, Nicholaus Arson, Vigilante Carlstroem, Dr. Matt Destruction & Chris Dangerous) så att det blev lite mer Rock’n’Roll i Seglingsverige??

  http://www.myspace.com/thehives
  http://www.thehivesbroadcastingservice.com/
  http://www.youtube.com/user/thehivestv

 10. Author
  Peter Gustafsson Aug 31, 2009 Reply

  Här är tiderna på hemresan (shorthanded + full besättning). Inte illa av en X-99 att vara före en First 40 på seglad tid…

  S – Stino X-99 Jan Ernfjord 1,25 3.53,03 4.51,18
  S – Blur J/109 Peter Gustavsson 1,29 3.47,22 4.53,18
  F – Reneth Najad 361 Reine Eriksson 1,10 4.51,03 5.20,09
  F – NN First 40 Pär Larsson 1,37 3.55,28 5.22,35
  S – Monkey business X-332 Urban Edvardsson 1,24 4.20,53 5.23,29
  F – Sir-Väs Mamba 363 Mats Widing 1,27 4.29,39 5.24,27
  F – Aero Mumm 36 Mickey Grunström 1,36 3.59,32 5.25,45
  F – Olydia Wasa 360 Percy Andersson 1,22 4.29,19 5.28,33
  S – Anne af Gbg Sun Odyssey 5 Thor Maugesten 1.31 4.11,26 5.29,22
  F – Mimosa Maxi 108 Göran Karlsson 1,13 4.57,02 5.35,38
  F – Bea Brus Najad 400 Lilian Kristensson 1.2 4.40,25 5.36,30
  S – C-pood Bavaria match Ulrik Ceder 1,28 4.23,12 5.36,53
  F – Isabella Jeannau 43 DC Robert Jaccobsson 1,24 4.33,14 5.38,48
  S – Milo First 31,7 Claes Redin 1,25 4.32,10 5.40,12
  F – Catleia Dehler 39 Dennis Olsson 1,31 4.23,34 5.45,16
  F – Pixel Blue Andriu 40 Carl Svensson 1,31 4.25,58 5.48,24
  S – Spira Bavaria 35 M David Ivarsson 1,28 4.33,30 5.50,04
  F – Yarva Bavaria 38 Martin Linde 1,16 5.03,58 5.52,36
  F – Spiro Duofor 34 Fredrik Eliasson 1,24 4.49,15 5.58,40
  S – Trindy First 31,7 Jonas Kjellberg 1,19 DNF

 11. Claes Redin Sep 1, 2009 Reply

  Vill tacka SSF, Poly Ropes och alla deltagare för en trevlig segling samt räta ut ett frågetecken. På Framnäs fick jag frågan om jag visste vem som startade 3 minuter tidigt. Det var Jag och Lotta (FC10 Milo) som startade 7 min sent…

  Storfallet kinkade och först efter 4 försök hittade vi problemet och kunde komma iväg. Hade inte hårdvindsspinnakern med (glömt) och med den lite besvärliga sjögången vågade vi inte sätta den stora utan körde på stor och fock. Det blev en kul resa hem ändå och när byarna kom gick det riktigt bra, så vi njöt av en problemfri överfart där vi jagade vågor att surfa på och hoppades på mer vind.

  Goa mackor på rotundan, lite trevligt tjöt och sen hem till Saltholmen nöjda och glada efter en riktigt bra seglingshelg. Resultatmässigt inget att skryta med, men vi lär oss hela tiden och har kul.
  ( Räknar man bort 7 min från seglad tid så blir resultatet några pinnar bättre, 5:31:28 korr tid, så vi börjar hitta farten. )

 12. o Sep 1, 2009 Reply

  Jo, det är ditt fel att The Hives inte funkar i videon. Du får antingen ändra videon eller styra upp The Hives. Lätt.

 13. Mattias Sep 1, 2009 Reply

  Stort grattis också från mig. Bra seglat Peter och Magnus.

 14. J-O Sep 3, 2010 Reply

  Seglas Poly Skagen Race i år? Då borde väl starten snart gå.
  Jag kontaktade tävlingsansvarig för att få information om denna tävling som jag inte deltagit i förut. Han lät förstå att man inte ville att tävlingen skulle växa får då blev den inte “mysig” längre. Sen fick jag ett mail när han meddelade att detta var hans personliga och inte klubbens åsikt.
  Så vi valde att inte anmäla oss.
  Det har varit mycket tyst om racet och ingen info på SS Frams hemsida.
  Kanske har de lyckats :), får hoppas tävlingen blir mycket mysig då.

  // JanO på PrimeX

 15. andreas i HP1030 Sep 3, 2010 Reply

  Vi oxå. Googlade lite o sökte men hittade inte info heller, så jag förstod oxå att de ville köra en intern grej. De kör nu tror jag..

  Vad för race är kvar?
  Stelton Cup mfl i danmark vet jag…men några på västkusten?

  //A

 16. Author
  Peter Gustafsson Sep 3, 2010 Reply

  Synd. Vi får ta ett snack med initiativtagarna & SS Fram i vinter för att höra vad de säger. Min uppfattning har varit att de gärna ser fler båtar…

  Starten gick mycket riktigt idag. Se separat inlägg. Knappt 20 båtar på linjen.

  Kvar är GKSS Septembersegling (11/9, och de är definitivt en intern grej), Höstknalten 18/9 (LdSS) och Sista Chansen 2/10 (BKSS).

  • Johan L Sep 3, 2010 Reply

   Kräftköret på Hinsholmen den 11 finns också. Den är numera sanktionerad och öppen även för icke Slörenseglare!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.