Hur höja sitt SRS?

Dagens I-landsproblem? Det är kul att seglarna gillar Marstrand Big Boat Race (1-2 juni 2013) . Men nu letar Hansson 31 Piano efter sätt att jacka upp SRS-talet för att få vara med.

Nästa projekt blir väl att fixa upp mättalet från SRS 1,207 (blir 1,209 när deplacementet justeras från 3200 till 3100 kg) till SRS 1,22 så att Piano får vara med på Marstrand Big Boat Race.

Några bra tips?

76 Comments

 1. Jonas Nov 9, 2012 Reply

  Leif E. Hade samma “problem” för 10 år sedan, med en Dehler29 (som blev min…).
  Hängde på en överstor spinne och extra lång spinnbomm ifrån en grannbåt.
  Hepp. Upp ett par hundradelar (om jag minns rätt, rätta mig Leif!).

 2. Joakim Nov 9, 2012 Reply

  Krysslänsbana på MBBR då borde väl en masttoppshissad spinn vara ett led i sökandet efter högre SRS. Fathead likaså.
  Assy på bom kan ju vara kul fast kanske inte på en Hansson 31 på kryssläns
  Mvh Joakim

 3. Sir Nov 9, 2012 Reply

  Varför inte köra två grupper och dubbla deltagarantalet? En över och en under? Det är ju SRS tävling och inte entyp! Måste vara Sveriges enda tävling som stänger ute sina kompisar från en seglarfest – Märkligt!

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 9, 2012 Reply

   “Allt för alla” är den andra vägen att gå. Men det finns redan massor av sådana race? Det behövs inte ett till.

   På samma sätt så vänder sig andra framgångsrika race som Bohusracet eller Harken Solo Challenge till en mindre, väl definierad målgrupp. Och det här är inte mer exkluderande än att man väljer att ordna regattor med bara entypsklasser.

   Den största anledningen är egentligen att få maximalt med segling på en helg. Med allt från folkbåtar till TP52 så lär det vara svårt att hålla alla happy.

   • Peter Nov 12, 2012 Reply

    jag har dock inte sett tävlingar SRS max 1,20.

 4. Pelle P Nov 9, 2012 Reply

  Allt som ökar kryssprestanda; liten/långsam båt behöver allt den kan för att överleva på 1:a kryssen.

  • Team exilia Nov 10, 2012 Reply

   Menar du att småbåtar är missgynnade?

   • Carl Fjällman Nov 10, 2012 Reply

    Ja, när dom blir överseglade i starten/ 1:a kryssen, sedan har dom ju förhoppningsvis fri vind när storbåtarna ångat iväg.

    • JA Nov 12, 2012 Reply

     Japp!
     + att de får segla följande kryssar i krossadvind!

   • Author
    Peter Gustafsson Nov 10, 2012 Reply

    Det är bara något man måste förhålla sig till och anpassa sin strategi efter. Små båtar har sina fördelar, och man måste naturligtvis utnyttja dessa.

    Förra året var 1:an “medelsnabb” och 2:an en av fältets långsammaste båtar. Blir vi 60 båtar så måste vi kanske ändå måste köra två klasser…

 5. Patrik A Nov 9, 2012 Reply

  Code 0 ni behöver inte ens ha någon, räcker ju med att den står med i mätbrevet ;-)
  Annars är en fathead stor effektevt för att få höjt SRS eller varför inte Kolmast samt ökat djupgående… fast allra effektivast är en riktigt bred spinnaker/gennaker det triggar upp SRStalet till oanade höjder.

 6. Peter Nov 9, 2012 Reply

  det går väl alltid att ange lägre vikt, större segelyta mm. i mätbrev än verkligheten och SRS åker upp. Skulle gissa att 10-12% lägre vikt och då får han 1,22. sen får han helt enkelt seglar 1-2% snabbare…

  • Johan Nov 10, 2012 Reply

   Pimpningen ska väl och resultera i att båten blir snabbare både på pappret och i verkligheten, annars är det ju rätt meningslöst. Eller är MBBR en sådan seglarfest som alla snackar om? Då kan man ju mäta in vilken balja som helst med STOOOOORA segel så att man hamnar över cuten.

   • Peter Nov 10, 2012 Reply

    är alltid en fråga vad man är ut efter…
    här var väl frågan i första hand att kunna delta.

  • Hum! Nov 11, 2012 Reply

   Att ange falska mått/uppgifter i mätbrev är alltid att fuska.

   Notera att mättals gränsen är satt för att skapa en regatta för större båtar. Det är inte ok om de skall behöva vänta på båtar som inte skulle varit med.

   För en kryss/läns bana hade jag satsat på MH spinnare med längre bom. Jag tror inte den aktuella båten mår bra av mer kryss yta.

   • Joachim Hammerö Nov 11, 2012 Reply

    Deltagarna på MBBR behöver inte oroa sig för att vänta på denna Hansson 31. Seglar i princip jämnt med Kjell W i hans First 35, vilket också kommande DH-tal antyder.

    • Joakim Nov 11, 2012 Reply

     Det är inte illa för en liten 31-fotare baserad på gamla Dominant 95 från förra århundradet.
     Riktigt fint bygge verkar det vara.
     Mvh Joakim

     • Joachim Hammerö Nov 11, 2012

      Båten är en riktig läckerbit och segla kan den verkligen.

    • Author
     Peter Gustafsson Nov 11, 2012 Reply

     Vilka race baserar du detta på? Ven Runt? I så fall är väl en Starbåt också lika snabb som en First 35 eller HP 1030 :-)

     • Joachim Hammerö Nov 11, 2012

      Flera andra mindre race, bla Kullaseglingen där den verkligen forsade förbi det mesta. Någon har tidigare sagt om Piano, att när den har bra besättning blir den “oslagbar”. http://hycsail.se/?page_id=86

      På Ven Runt var det ju lite chansartat och både vindriktningen och styrka passade en välseglad Starbåt perfekt, med nästan ingen spinnakersegling. Ibland kan det ju bli så att en båt med speciella egenskaper får fördel, men nästa gång blir det mycket spinnaker och då får ju en Stare betydligt svårare att hävda sig. Det brukar jämna ut sig över säsongen.

 7. Peter g Nov 9, 2012 Reply

  När kunskapen är bättre en materialet. Eller materialet bättre än…..!

 8. Author
  Peter Gustafsson Nov 9, 2012 Reply

  Mät in en stor genua som du sedan glömmer hemma.

  Med Novan så var vi för små för att segla Watski Skagerakk TwoStar, så vi fick anmäla oss med genua för att kvala in. Missade dock att ta med den :-)

  http://www.blur.se/2007/06/17/watski-skagerrak-twostar-2007-2/

  Vårt bästa shorthandedrace någonsin. Sedan har det bara gått utför…

 9. srsseglaren Nov 9, 2012 Reply

  Vad gäller ?
  Om mätetalet höjs enbart för att kvala in till ett race utan att farten ökar, går kanske att leva med på det racet ?
  Men ett mätbrev gäller sedan hela säsongen och påverkar resultaten på alla andra race 2013 ? undantaget shorthand om man begär ett sådant mätetal ?

  • Peter Nov 9, 2012 Reply

   det går söka ändring. Det gäller visserligen begränsad antal gånger.

 10. Team Dehlerdoris Nov 9, 2012 Reply

  Anders B. ett tips är nog att ta det lite piano o avvakta SRS 2013 innan du gör något med din båt.
  Stefan K
  http://www.dehlerdoris.blogspot.com

 11. Anders B Nov 10, 2012 Reply

  Tack för alla goda tips. Hoppas väl mest på den lösning som Stefan Dehlerdoris antyder, dvs gör ingenting, det fixar sig ändå. Med topphissad spinne eller code0 som reservutgångar. Det brukar väl vara lättvind i Marstrand sådär års?

 12. Feffe Nov 11, 2012 Reply

  Nu börjar detta med SRS bli riktigt roligt ju ! :-) Tänk att det finns någon som vill att båten ska gå snabbare och dessutom är villig att ta konsekvensen av det genom ett högre mättal. Känslan innan har ju varit någon form av optimering i fel riktning men bara på pappret. Härlig inställning Anders !

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 11, 2012 Reply

   Som jag visat tidigare så finns det ingen sådan “trend” i att slöa ner sina båtar. 40% av de som vinner race är snabbare än orginalbåten.

   http://www.blur.se/2012/09/18/vem-vinner-racen/

   Blur är väl ett annat exempel där vi troligtvis har höjt vårt SRS med 0.02 för en snabbare undanvindsgarderob.

   • Feffe Nov 11, 2012 Reply

    Jag tror inte att någon försöker slöa ner sina båtar i båtfart ? Att båten däremot mäter bättre med bibehållen prestanda är väl det som diskuterats flitigt tidigare ? ( avvikande djup, riggar, etc. )

    Nu verkar ju inte det vara något stort problem i verkligheten enligt dina uträkningar ? Kanske mera snack än verklig optimering ?

    0.02 är säkert rimligt för de förändringar ni gjort, i alla fall tills någon med en likadan båt i standardutförande blir omseglad, då kommer nog diskussionen igång igen :-)

 13. Fredrik Lönegren Nov 11, 2012 Reply

  S/Y Piano
  är det inte bara att fråga om man får vara med och segla på deras gräns för lägsta mätetal. Hoppas tävlingsledningen är flexibla.
  Jag förstår om dom avböjer för att din båt förstör deras logisik och säkerhet. Men om det inte spelar någon roll så vad kan någon ha emot att man beräknar resultatet på ett högre SRS än det ni har.
  Mitt sunda förnuft tycker nog att det är en dum omväg att mäta om båten för att få vara med och tävla. Och det är ju inget VM. Det är ju en “kul” tävling

 14. Anders B Nov 11, 2012 Reply

  Piano har varit med på totalt 5 race, alla noggrannt redovisade på min blogg.
  Race 1: Segling i slutet av september 2011, WBS avslutningsrejs för säsongen. Botten var noga rengjord (vilka andra tvättar botten inför ett klubbrace innan upptagningen?), vi seglade bättre spår än alla “hemmaseglare”, på slutet blev konkurenterna stoppade av ett lastfartyg. Segermarginalen var drygt en minut efter 3 timmares segling.
  Race 2: WBS vårregatta, i mycket lätt nordlig vind och nordgående ström. Kom långt ner i fältet, ca 1 timme på beräknad tid efter Farr 30.
  Race 3: Kullaseglingen. Startade i första start, vi ryckte väldigt på första kryssen och sen gled vi iväg. Vi vann stort, First 35 seglade 2 minuter snabbare på en bana som tog 5 timmar. Vi var aldrig i närheten av dom andra båtarna, så någon fartjämförelse var helt enkelt inte möjlig. Vi gjorde en klockren kryss från fyren Svinbådan över till Hornbeck i 2 – 3 knops sidström. Ett kort slag medström där strömmen var svagare, slog när vi kom ut i den starkare strömmen och bogade rakt upp till märket. I Grynets blogg skriver Anders N att dom gick helt fel på det benet.
  Race 4: Ven Runt, hela förklaringen till att det gick bra (2 minuter seglad tid efter starbåten som vann) är att vi seglade rätt i strömmen. Samma sak här som i Kullaseglingen. Kryss i sidström, seglar man rätt så bogar man märket – i det här fallet segla SB halsar 225 grader i nordgående ström och COG 270 grader.
  Race 5: WBS kräftsegling. Blev trea efter 2 Expresser. Spinnakerbombeslaget bockades vid sättningen, så det blev ett race utan spinnaker med mättal som om vi hade spinnaker. Expressernas segermarginal motsvarade ganska väl mättalsskillnaden mellan spinnacker/inte spinnacker.
  På Kullaseglingen och Ven Runt seglade jag med bröderna Edman, SM i Express, VM, NM i H-båt, dvs otroligt välmeriterade och framförallt kan dom hantera segling i ström.
  Det finns helt enkelt ännu inte ett tillräcklig underlag för att göra en ordentlig bedömning av om Piano har fel mättal.
  Jag har hört snacket på bryggorna: Piano är styv (kölvikt 40% och kolmast), båten bara accar när byarna kommer, när moderna C/R (kölvikt typ 25% och Al-mast) först kränger och sedan accar. Jag har byggt båten så, kul att det märks! Men har också fått betala för det med högre mättal.
  Faktum är att Piano hittills inte seglat bredvid vare sig First 35 eller nån annan 35 fotare. På Kullaseglingen seglade vi snabbare än Dehler 34SV Grynet, naturlagarna stämmer även för Piano och det ska inte vara möjligt att segla fortare än Grynet när vi seglar i likvärdiga förhållanden. Vi var helt enkelt på olika ställen på banan och seglade i olika vindar.

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 11, 2012 Reply

   Du menar att det spelar roll hur man seglar sin båt :-)

   Att göra alla förberedelser och ha några riktigt bra gubbar med ombord brukar göra skillnad.

   Det hade varit kul att se er på samma startlinje som några riktigt duktiga båtar i samma storleksklass. Om det är rätt att speeda upp båten till 1.22 eller ej vågar jag inte uttala mig om, men det är smickrande att MBBR lockar så mycket.

 15. Per weiskvist Nov 12, 2012 Reply

  Jeg overvejede faktisk, om vi skulle sejle op og deltage i MBBR i 2013, men desværre er datoen den samme som for den største kapsejlads i Danmark, nemlig Fyn Cup, med ca. 350 deltagere, har jeg netop fundet ud af.
  Et Big Boat Race, er vel normalt tænkt som et race for store både, for at tiltrække tilskuere og sponsorer, og netop for ikke at have voldsomt forskellige sejlarealer at tage hensyn til i starterne. Hvis man udelukkende laver Big Boat Race på måltal, er der vel en sandsynlighed for, at hurtigt flyvende sportsbåde på 20-24 fod, kan stille op i et Big Boat Race – er det hensigten ? så kald det Marstrand Race i stedet, efter min mening, for ikke at blande det sammen, og skabe forkerte forventninger nogen steder.

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 12, 2012 Reply

   Hej Per,

   Big Boat Race är i första hand en chans att ha trevligt och få segla riktigt mycket över en weekend. Vi har så många race runt öar, så alla vill verkligen segla 5-6 tajta banseglingar över en helg.

   Du oroar dig för “flyvende sportsbåde”, men jag tror nog de flesta vanliga cruiser/racers är lika oroliga för din planande Ker 11.3 :-) Förra året blandade vi X-99, Cheetah 30, Farr 30 och X-50 på samma bana utan problem. Alla var happy!

   Tittar du på deltagarlistan från i år http://www.blur.se/images/MBBR12-startlista-v1.pdf så tror jag du har svårt att hitta ett lika tajt fält på en banseglingsregatta i våra vatten – inklusive de danska Big Boat-racen?

   Nästa år har vi ett antal nya 40-fotare och minst en TP52, så då är det troligt att vi får dela upp i flera klasser.

   För att hantera “flyvende sportsbåde” så har vi frågat Melges 24-seglarna om de vill vara med men köra på en egen bana.

   • Per weiskvist Nov 12, 2012 Reply

    Lyder fornuftigt, at dele op i klasser, så det bliver så fair som muligt. Lyder som et super arrangement, og jeg håber vi kan komme op og deltage på et tidspunkt. Sejles der kun efter SRS ?

   • Author
    Peter Gustafsson Nov 12, 2012 Reply

    Bara SRS 2013. Vi hjälper till med mätbrev för de som behöver.

 16. S/Y Nov 27, 2012 Reply

  Sitter här och läser om hur man kan höja sitt SRS-tal. Planande båtar och båtar med längre vattenlinje kanske verkligen ska ha högre SRS-tal rent generellt.

  Läser frågor och svar från SRS-kommittén. Jag tycker det blåser alltmer för varje år… vet inte om jag har statistiken med mig, men Tjörn Runt har varit ganska blåsigt med medelvindar på över 7 m/s!?!.

  Så här skriver man i alla fall på frågan Vad är definitionen för SRS 2012?
  SRS-talet skall representera en båts maximala prestandapotential på en cirkelbana i 3-7m/s. En båt med ett SRS-tal 1,000 ska som bäst kunna segla i 4,5 knop i snitt runt cirkelbanan. En hundradel på mättalet, eller ”en pinne” som vissa säger, motsvarar alltså 0,045knop i fart.

  Min båt som icke är planande och kommer upp till maxfart ökar inte efter 6-7 m/s. Har ingen exakt statistik på min så jag vet inte.
  Tänker jag fel?

  Vindar på 0-3 m/s då kommer ingen i mål i alla fall…!

  Är inte SRS-talen väl generösa för de stora?

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 27, 2012 Reply

   Here we go again.

   Jag tror vi har vridit och vänt på dessa frågor ett antal gånger utan att hitta ett mönster eller statistiskt underlag som pekar på att lätta/tunga/breda/smala/nya/gamla båtar är gynnade (eller missgynnade). Det finns många teorier som har svårt att finna stöd i verkligheten:

   http://www.blur.se/2012/09/18/vem-vinner-racen/
   http://www.blur.se/2012/10/06/vem-vinner-cuperna/

   Däremot kan vi konstatera att >85% av seglarna känner sig missgynnade :-)

  • srsseglaren Nov 27, 2012 Reply

   LOL
   Hoppas Blur aldrig tröttnar :-)

   Går det att få info om vilken båttyp som ligger fel denna gång ?

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 27, 2012 Reply

   Skall vi anta att S/Y har en lite mindre båt?

  • S/Y Nov 28, 2012 Reply

   Jag har grottat ner mig i statistik under kvällen och blir förvånad över hur hög medelhastigheten verkligen är under dygn. Medelvinden bra mycket närmare 7 m/s än 3 m/s.

   Segelsäsongen är maj-september (i huvudsak): medelvind månad för månad på några ställen spritt över landet:
   Bjuröklubb 5.5 5.4 5.1 5.3 6.1
   Svenska Högarna 6.2 5.9 5.7 6.2 7.2
   Gotska Sandön 5.2 5.0 5.0 5.3 6.2
   Måseskär 6.4 6.6 6.5 6.7 8.0
   Vinga 6.5 6.0 6.2 6.4 6.6
   Ölands norra udde 5.9 5.7 5.4 5.6 6.7
   Falsterbo 5.7 5.8 5.8 5.8 6.6
   Kullen 6.5 6.1 6.4 6.8 6.7

   Då är frågan om SRS-talen är att det blåser lika ofta i de olika vindhastigheterna 3-7 m/s eller om de ligger närmare verkligheten i sin bedömning.

   Jag vill poängtera att jag inte har kritiserat SRS-talen att de är fel, men jag blir väldigt nyfiken på hur SRS-talen sätts om vinden antas vara så svag som 3-7 m/s… Jag har liksom inte stött på det förrän nu.

   • Patrik A Nov 29, 2012 Reply

    Arvika totalt 22 kappseglingar 2012 alla omvänd SRS : 2st så lite vind att ingen kom imål 16st 0-3m/s, 2st 3-7m/s, 1st 5-25m/s med tillhörande tromb se youtube sök: distanssegling Arvika
    Din stistik S/Y är för mig helt främmande ?!

    • S/Y Nov 29, 2012 Reply

     Du får betvivla “min” statistik. Jag betvivlar inte alls att det blåser mindre mitt inne i de Värmländska skogarna. “Min” statistik säger att det ser ut så här i Arvika månad för månad mellan maj-spt:
     2.0 2.0 1.8 1.6 1.5 1.7

     För er som inte har koll på var Arvika ligger så är det här:
     http://www.hitta.se/karta?ref=start#var=Arvika&from=1&pageCount=20&level=1&sm=6&rlm=1&center=6549524:1401324&type=map&zl=2&bounds=6611299:1301774,6627224:1335924

     SRS-talen kanske skulle baseras på 2-10 m/s, jag vet inte, jag blev bara förvånad över att SRS-systemet sattes på så låga vindhastigheter. Jag är inte ute efter att hänga någon jag seglar både små och stora båtar. Mitt syftet är att alla ska ha så fair tal som det bara går. 3-7 tycker jag är väl snävt.

     • Peter Nov 29, 2012

      jag tror nog inte att man får tar det med vindstyrkan för allvarligt. större intervall medför dock att sportigare båtar och speciellt planande båtar kommer ha svårare att hävda sig på kappseglingsbanan utom när det just blåser deras vindar. Det gäller för övrigt exterem överriggade också. I den punkten tror jag dock att formeln inte ens klara av om en båt behöver revas vi 2-3 m/s (eller byte av försegel).

     • Pelle P Nov 30, 2012

      Håller med dig Peter; bäst att tona ner betydelsen av vindstyrkan. 3-7m/s = 5m/s ± 2 m/s.
      Så med andra ord “ska” medelvinden i Sveriga vara 5m/s, stämmer det? Låter rimligt ( nu skiter vi extremfallen som Arvika och ALLA andra vikar och sjöar där kvällsracen går), vad man kan fundera på är om marginalen ±2m/s är vettig. Ska man sansa sig riktigt kan man fundera på hur stora skillnaderna blir i gränserna, 3 och 7m/s? Flyttar vi dom till 2 och 8m/s ska en lättvindsracer ökas(SRS talet) i registret runt 2m/s men kommer troligen att behöva en sänkning vid 8m/s!!! Vad landar jag på? Jo, “svensk medelvind” borde vara intresant, är den 5m/s? Var ska man mäta den? Självklart är svaret, SMHI`s stationer måste gälla. Kom nu inte med klubbens väderstationer och liknande, är själv i (mätinstrument) branschen så jag tror mig veta hur dom fungerar och framförallt placeringar mm…

     • S/Y Nov 30, 2012

      Det är väl det statistiken visar att medelvinden tycks ligga en bra bit över 5 m/s. Och 1 m/s är inte så lite i de här sammanhangen.

     • Pelle P Nov 30, 2012

      Helt rätt S/Y; men nu gäller SRS HELA Sveriges kuster och sjöar mm. Så visst måste medelvinden räknas över hela fältet?!

     • S/Y Nov 30, 2012

      Helt rätt Pelle P; men då kanske SRS ska vara 3-9.

      Arvika är djupt inne skogarna. Kan tänka mig att SRS utgångspunkt utgår från Lidingörunt. Är det rätt gissat tro?
      Frågan är dock hur många procent av racen och starterna som går i sådan förhållanden.

      Det är inte som Hake-, Gullmar-, Nordreälvs- eller Rivöfjorden.

      Det handlar inte bara om stor vs liten båt. Det finns ju båtar med genua och fock, stor liten spinnaker, genaker osv som jag gissar skulle påverka SRS-talet ganska betydande även mellan båtar med samma längd på vattenlinje. Tänker jag fel?

      För övrigt fortsätter jag att gräva ner mig i vindstatistiken!

     • L-B Gustafsson Nov 30, 2012

      Framför allt handlar det i så fall om hur många procent av tiden under SRS-regattor blåser det i angivet intervall, inte om medelvärde från X antal mätstationer under en period. Vindstyrkan vid tidpunkter då det inte är regatta måste bortses ifrån om det skall vara objektivt.

     • Author
      Peter Gustafsson Nov 30, 2012

      Min känsla är att det inte spelar någon roll om man skriver 3-9, 2-10, 4-8 eller 0-15 m/s för det går inte i ett entalssystem att jämna ut skillnader genom hela registret. Man behöver inte ha en högskoleexamen i matematik för att inse det…

      För att talet skall stämma över ett så stort register som möjligt, så är det enda vettiga att räkna på en båt som är powered-up och där man får ut det mesta av teoretisk prestanda. Man kan också ha en idé om när detta sker.

      Till och med i ett avancerat VPP har man svårt att beräkna farter utanför detta område. Alla som har sett ett ORC eller design-polar vet att det stämmer ganska dåligt i 2 m/s och 12 m/s. Men i 6 m/s så ligger många väldigt nära verkligheten.

      Med andra ord, så spelar “medelvindstyrkan” liten roll (det är väl tur att vi inte lever i ett land då det blåser 2 m/s i snitt, för då hade man hadt mycket svårt att sätta vettiga mätetal). Skillnaden mellan 5-6-7 m/s är marginell för de flesta normala båtar

      Man skulle (om man orkade) kunna ha ett resonemang om hur detta drabbar olika båtar. Vad innebär det att en låttvindsraket krämar ut 100% av teoretisk prestanda i 4 m/s medan en Neppare eller Nova med fock behöver 8 m/s för att vara med i matchen… Vi vet att de i lätt- respektive hårdvind blir svåra att rå på, men över en säsong så blir resultaten ganska rättvisa.

      Det hade varit intressant att se vindstyrkan över en säsong. Är det en normalfördelning?

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Normalfördelning

      Man skulle också kunna anta att “prestandaprofilen” på den svenska fleeten ser likadan ut. De flesta båtarna är allround och seglar bra mot sitt mätetal i mellanvind. Sedan finns det ytterligheter som presterar otroligt bra i respektive ände av kurvan.

      Om någon ville göra en doktorsavhandling på detta så skulle man säkert kunna räkna ut hur många race som är fair på en säsong :-)

      Det var teorin…

      I praktiken tycker jag inte att det går att se något tydligt mönster, utan toppbåtarna är av väldigt olika typ och storlek.

      Men Novan hade vi en hårdvindsbåt där SRS/LYS kanske inte “såg” fartpotentialen för att den inträffade i mer vind. Men J/111 tar vi däremot massor av straff för att vara snabbast i 2-3 m/s. Och betalar för detta genom hela registret. Det lustiga är att våra resultat med två helt olika koncept nästan är identiska. En möjlig skutsats skulle kunna vara att det beror på andra saker?

     • Peter Nov 30, 2012

      tidigare fanns ett större intevall inom LYS men det hade till följd att båtar med lite mer extrema egenskaper hade svårt att hävda sig. Personligen tyckte och tycker jag att det är i det närmaste omöjligt att uppfylla dessa krav på intervall och därför skulle det har varit bättre att definera hellre den filosofin som ligger till grund.

      I det ena hörnet fanns (finns kanske idag också?) filosofin att i varje race ska ingen ha fördel mot fleeten. I prktiken innebär det att lite mer extrema båtar har färre tävlingar (endast när det är just deras förhållande) att segla upp till sina respittalen mot fleeten. Allroundbåt blir då överlag kraftigt förfördelat.

      en annan filosofi är att alla ska ha samma chancer över tiden, mao. alla ska ha samma chancer att kunna vinna en längre serie t.ex. Detta medför naturligtvis en större blandning och båtar särskilt extrema båttyper kan vara gynnade av vissa förhållande just den dagen men blir missgynnade andra dagar istället. Här skulle man kunna dra paralleller med cirkelbanan som alla vet finns aldrig men tittar man statistiskt så blir det en cirkelbana om man seglar många olika rund_öarna_banor.

      Som jag uppffattade det så är definition 3-7 m/s en kompromis men som sagt det går inte att följa upp och borde därför tonas ner.

     • Author
      Peter Gustafsson Nov 30, 2012

      Bra feedback Peter, man glömmer ofta att det är en filosofisk (eller kanske strategisk) fråga hur man vill hantera fleeten.

      Och att detta inte är unikt för LYS/SRS utan alla regler måste göra dessa avväganden.

     • srsseglaren Nov 30, 2012

      Om bedömningen av mätetalet skall gälla för ett visst vindspann, samt visa en båts bästa egenskaper ?
      Blir det förmodligen mer rätt om man inte lägger in för låga och höga vind värden ?
      Ju större spann av vindstyrkor som SRS-talet skall omfatta desto svårare blir det att få till ett mätetal som är rätt så ofta som möjligt ?

      Detta då båtars olika egenskaper skiljer sig så mycket.
      Skillnaden blir större ju mer det blåser tex kan då en del sportbåtar börja surfa samt långsmala bli avsevärt mycket snabbare tack vare sin vattenlinjelängd ?

      I vindar under 2 m/s så blir det svårt att finna jämn ren vind även på öppna ytor, det blir därför mer chansartat vem som råkar befinna sig på en rätt plats som har mer vind ?

      Kanske varför vindspannet 3-7 valts ?

      Hur var det med LYS vilka vindstyrkor var det systemet tänkt för ?
      Var det inte ngt större vindspann en 3-7 ?

      Man ändrade på en del bedömningar iochmed införandet av SRS(2011) ?
      bla att långsmala vann lite för lätt då dom kunde utnyttja sin vattenlinjelängd ?
      Samt att sportbåtar låg ngt högt jmf mot fleetet ?
      En del SRS-tal justerades därför.

      Men SRS ärvde mycket av LYS och många mättetal ligger kvar sedan dess och LYS baserades på statistik på gjorda seglingar, därför är det kanske troligt att en del mätetal är baserade på ett större vindspann än dagens 3-7 m/s ?

      LYS började med statistik från Lidingö runt men har sedan dess uppdaterats under årtionden, så det finns förmodligen mycket lite kvar från det ? Express hade 1.08 eller liknande.

      S/Y rör ihop stora och små båtar samt planande och icke planade samt olika konfigureringar som fock och genua samt medelvindar, visst påverkar det men bör kanske ses i ett sammanhang hur ?
      En fock båt går inte nödvändigtvis långsamt i lättvind för att den har fock jmf H-båt som seglar lika eller fortare en Maxi 77 i lättvind men en Safir går inte så bra i lättväder ?

      Vill man koppla ihop allt krävs nog ganska långa avhandligar ?

      Uppfattar det som att S/Y nyligen upptäckt att SRS skall bedömmas från vindspannet 3-7 m/s, samt att “är inte SRS talen lite generösa för det stora”.

      Vilket svängt över till att diskutera medelvindar i Sverige?

      Som L-B Gustafsson nämner kanske det intressanta är vilka vindar som har legat tillgrund för mätetalen hitintills samt vilka vindar vi kan förvänta oss att vi kommer att segla i fortsättningen ?
      Medelvindarna kan kanske styrka en uppfattning om var det blåser mer och var det blåser mindre och då påverka bedömningen vilket uppsättning som borde vara mer eller mindre bra för båten i det området ?
      Men medelvindar och SRS-tal är kanske olika saker ?

     • Peter Dec 1, 2012

      Nix, SRSseglaren, 3-7 m/s ändrades till redan innan. Jag vill minnas att det var 2008. innan dess var vindspannet större men även planande båtar missgynnade. Även det hängde mer ihop med vilken filosofi man ville följa. Världen är inte svart eller vit och så är det även med olika filosofier som omsätts i hantering av båtar.

      Sen är jag nogot tveksam om formeln uppbyggnad klarar av att ta hänsyn till vindintervall.

     • S/Y Dec 1, 2012

      Hur exakt är SRS?
      Finns det en känslighet att SRS-talet?
      Skulle bli annorlunda för en Folkbåt, IF, Accent, Albin 78, Maxi 77, Späckhuggare, H-båt, Cumulus, Alpha, Omega 30, NF, Compis, Express, X-99, IOD, Salona 37, Gambler 38, First 36.7, Luffe 40,04 om man nu gjorde ett SRS-tal för båtarna om det alltid skulle blåsa 5 respektive 6 m/s?

     • Peter Dec 1, 2012

      exakt mot vad? mot de enstaka vindstyrkor skulle troligtvis SRS-talen inte alls stämma. En båt med t.ex. mycket segel uppnår maxhastighet tidigare än en båt med mer moderat segelföring. Relationen mellan dessa båtar ändrar sig ju ju högre man kommer i vindregistret. Planande har till och med en svacka i mellanvind, dvs. snabb i lättvind till deplacementfart är uppnått. Sen ligger de mer eller mindre stilla tills de kommer över planingströskeln. Frågar man efter hur exakt SRS-tal är överlag behöver man väl bara jämföra med det man upplever på banan. Då behöver man dock tittar med på båtfart på olika bogar än själva placering för att minimera besättningspåverkan (och även då är det inte helt utesluten).

      Det nyvarande SRS är baserad på SRS 2010 med vissa justeringar 2012. 2011 skilde det mellan SRS2011 och 2010 2% standardavvikelse, dvs. 67% av värden låg inom +/-2% resterande utanför. Sen fick naturligtvis en hel del tabellbåtar och i undantagsfall även mätbrevsbåtar empiriska korrektioner där det var påtagligt att formeln inte klarade av båttypen. Som jag förstått är dock målet att kommer ifrån de empiriska korrektioner.

     • srsseglaren Dec 1, 2012

      Nja, nu angavs egentligen inget årtal för när ändringen i vindstyrka gjordes ?
      Om sanningen skall fram så hade jag inte koll på årtalet : )

      Men kan inte se att man gjort ngn revision av samtliga LYS-tal i samband med vindändring ? så antagandet att många mätetal är baserade på statistik från ett större vindspann kanske stämmer ?

      Var tidigare vindspannet 2-10 m/s ?

     • Peter Dec 1, 2012

      Soory, tolkade tydligen “Man ändrade på en del bedömningar iochmed införandet av SRS(2011) ?” i samband med diskussionen om just vindintervall fel.

      Ändringen kom till för att underlätta för mestadels sportbåtar. Det verkade så att de bara kunde vara med i leken om det blåste just deras vind, dvs. svaga eller starka vinder när de planar iväg. Det var då många sportbåtar fick sänkta LYS-tal.

      tidiagre vindspanne var mindre klar Det nämndes 2-10 och 2-12.

      Sen vill jag hävda att då och nu gick och går det ju inte att leva upp till utan får snarare ses som “medelvind” eller normala kappseglingsförhållanden.

     • Peter Dec 1, 2012

      gick något snabbt på tangenterna, “Sorry” ska det vara…

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 28, 2012 Reply

   Kul med medelvindarna, var hittade du dem?

   Med ett entalssystem så skall man bedöma båtar med väldigt annorlunda prestandaprofiler. I 2 m/s skiljer det mycket mellan olika båtar. Precis som i 10 m/s. I 5 m/s (eller 3-7 som är ett finare sätt att säga mellanvind) så är alla båtar “powered up” och man kan anta att segelplanet ger maximal utväxling och vattenlinjelängd betalar sig.

   Medelvinden är kanske något högre än 5 m/s, men samtidigt avgörs många race i lite lättare områden (sund, bakom öar eller på natten). Och det verkar ju som man har hittat en bra balans när man satt talen…

   De olika båtar jag har haft har sett väldigt olika ut. Novan stod still i det lätta, men blåste det 8 m/s eller mer så vann vi ofta. J/109 var snabb i 2-3 m/s och när det blåste riktigt mycket, men hade det svårt mot större båtar i mellanvind. J/111 är ännu mer “polariserad” och har sitt sämsta område i medelvindarna ovan.

   Bengt Falkenberg har den motsatta aproachen. Maximal vattenlinje i förhållande till mätetalet och edge i mellanvind.

   Men i slutet av säsongen så funkar bägge vägarna ungefär lika bra.

   • Peter Nov 28, 2012 Reply

    sknas även inladet för Vänern, Vättern, och Mälaren (och lite till). sen kan man väl säga att om man skulle ta med större intervall skulle halvplanande och planande båtar får ett straff då det fortfarande gäller prestanda i båtens mest gynsamma förhållande. Får dock inte riktigt till hur man ska kunna avgöra det då om en båt har sina mest gynsamma förhållande har ju de indra inte det. och då blir det lite grann att jämför äplen med päron.

    • Sir Nov 28, 2012 Reply

     Uppenbart är 3-7 m/s för snävt. Borde ligga på kanske ligga på 2,5-10 m/s, det går ju bredda intervallet. Båtarna har ju dessutom en förmåga att bli större och större. Helt klart att det blåser mindre i Vänern och inomskärs typ Lidingö Runt. Natttävlingarna är ju inte så många eller? Vinden avtar på kvällarna generellt, gynnar de större om det inte är jakt start. I Göteborg brukar det inte vara någon större skillnad mellan Vinga och inne i innloppet. Där är väl det oftast bara allra närmast vid typ polismästaren som det blåser mindre jämfört med Sjöfartsverkets vinduppgifter.

    • S/Y Nov 28, 2012 Reply

     Pålgrunden (Vänern) maj-spt: 6.8 6.3 5.7 6.1 6.8

  • Rikard I Nov 29, 2012 Reply

   Hej S/Y, du trampade i ett getingbo.
   För att svara på din fråga: det finns starka indicier att längre båtar hade en fördel i SRS 2012. Viktningen av båtlängd var oväntat låg i formeln och hamnade i närheten av den för kryssegelarea. Indicierna bekräftas även i tävlingsresultaten både på västkusten och i Stockholm. Medianlängden på topp-10 båtar var 35-35.5ft här med de stora flertalet över 33ft.
   Jag tror dock inte att TK gjort denna reducering medvetet utan snarare på att de vill ta hänsyn till många olika parametrar i sin vägning av SRS-tal för att skapa en flexibel modell.

   I och med att regeln är hemlig, så går det inte att gå till bevis här på forumet. SSF/TK har istället fått analysmaterialet och vi får väl se om det blir några ändringar till 2013.

   Till Anders B/Piano: enklast att öka SRS 2012 vore för dig att öka segelarea i krysstället. Det behövs inte många procent. Jag har för mig att det finns en Hansson 31 som gått åt andra hållet med stor effekt.
   Cheers.

 17. Sir Nov 27, 2012 Reply

  Här är ju ändå utgångspunkten att SRS baseras på vindar mellan JUST 3-7 m/s och inte över 7! Det kanske ändå är rimligt att SRS ska bygga på vindar mellan den vinden som krävs i de vanligaste tagen för att hinna ta sig runt banan i tid och vindar upp till 10-12. Där går väl gränsen för vad som är rimliga vindar för att tävlingarna ska startas? Jag visste då inte att SRS beräknas på svag vind som upp till bara 7 m/s!

  • Peter Nov 27, 2012 Reply

   det blåser roligtvis mer på västkusten än på ostkusten och framförallt inne i landet. SRS ska dock gäller över hela landet.

   En annan sak är dock hur just det vindfönstret återspeglar sig i formeln?

   det jag alltid har haft svårt med att kunna säga när, dvs. i vilken vind en båt går bäst mot fleeten, dvs. resterande båtar. Om det skulle finnas VPP så skulle man kunna ta medel av hastigheter i just detta intervall men det finns ju inte för alla båtar och det är alltid någon som går bättre i just sina vindar än andra men det är ju inte samma båttyp genom hela registret.

  • Joakim Axelsson Nov 27, 2012 Reply

   Jag tror på stadig lättvind och kortad bana på Tjörn nästa år=).
   Det lär ju vara otroligt svårt att analysera hur rättvisande stora båtars kontra små båtars SRS är, i all synnerhet utifrån resultat på Tjörn Runt då man startar OCH seglar i olika förhållanden ofta och detta slår naturligtvis åt båda håll vad gäller “rättvisefördelningen”.
   De som tar hem totalen seglar naturligtvis riktigt bra men har också lite tur med förhållandena.
   Mvh Joakim

 18. Peter Nov 27, 2012 Reply

  så gick diskussionerna 2008. en del likheter och en del skillnaderna i diskussionerna men roligt att blicka tillbaka ibland… ;-)

  http://www.blur.se/2008/04/24/lys-bingo/#comments

 19. srsseglaren Nov 27, 2012 Reply

  Lite svårt att bemöta att SRS skulle vara bättre för dom stora ? samtidigt som man anger planande båtar ? det senare har inget med storlek att göra ?
  Kanske avses båtar med höga SRS-tal ?

 20. Author
  Peter Gustafsson Dec 1, 2012 Reply

  OK S/Y, om du nu har koll på medelvinden, så kanske du kan räkna lite på vad det innebär att den fördelar sig på det här sättet:

  http://www.wind-power-program.com/wind_statistics.htm

  Inte helt trivialt :-)

  Stort tack till http://lifeonthelayline.blogspot.se för tipset!

  Jag tror att de flesta av oss nöjer sig med att det funkar otroligt bra i praktiken. Med tanke på den oändliga komplexiteten i både förhållanden och båtdesign så är jag grymt imponerat att ett så enkelt system fungerar så bra. I teorin är det ju helt omöjligt att jämföra Stortriss, Accent, Melges och TP52. Ändå funkar det tillräckligt bra för att vi skall kunna kappsegla mot varandra. Helt sjukt egentligen.

  • Erik Barkefors Dec 1, 2012 Reply

   Dataperioden du länkar till har 25.202 indata i histogrammet. Av dessa är ~6.500 ≤ 5 knops wind. Vid 25% av tillfällena blåste det alltså 2,5 m/s eller mindre. Trots det blev medelvinden ca 5 m/s.

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 1, 2012 Reply

   Någon som orkar kan säkert räkna ut hur många av racen som avgörs i 3-7 m/s om medelvinden är 6 m/s. Tittar man på formationen så skulle jag säga att spannet är mycket rimligt.

   Även över ett race så betyder medelvinden väldigt lite. Ett vanligt scenario är lättvind fram till lunch, sedan 8 m/s sjöbris som stänger av framåt kvällen. Eller på ett offshore-race där det blir helt blekt på natten.

   Så man kan spekulera hur mycket som helst, men det finns alldeles för lite data för att dra några vettiga slutsatser.

  • Erik Barkefors Dec 1, 2012 Reply

   Finns nog ingen gratisstatistik att hämta i efterskott men är man med på kvällen efter varje race går det att hitta vinddiagram på Sjöfartsverkets Vivakarta med både medelvind och byvind samt riktning.
   Kika hur det kan se ut:
   http://segelochpaddel.blogspot.se/2012/10/arko-runt-vader.html
   Vill man ha mer detaljerad statistik är det nog bara att plocka fram plånboken och åka till Norrköping/SMHI…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.