Comet 31 Sport med inbyggd broms?

I senaste numret av Segling har man testat Comet 31 Sport. Blev lite konfunderad av nedanstående:

Jag provade seglingsegenskaperna i kappseglingen Nordic Yachts Open, 40 sjömil på två man genom Stockholms skärgård i 6-9 m/sek. Det gav god koll på vad båten kan. Intrycket är att en Comet 31 Sport balanserar fint på rodret, har kraftigt gensvar och är suveränt kontrollerbar. Båten ligger lätt på vattnet, är livlig, rörlig och rolig att styra. När jag hittade spåret loggade vi 6.5-6.7 knop på kryssen.

Rodret löpte trögt, vilket egentligen stör när lycka är två fingrar på krängpinnen. Men Comet 31 Sport har så stor kraft i rodret och reagerar så snabbt, att det troligen blir för lätt att tappa kontrollen annars. Nu finns en sorts inbyggd broms, rorsman hinner parera.

Rodret är stort och storseglet stort, en kombination som ger den kraftiga kontakten i rodret. Comet 31 Sport behöver en ovanligt fast hand på rorkulten.

Först. Det är något fel här. Antingen på designen, bygget eller folket ombord. En modern 50-fotare går att styra med två fingrar, och det finns ingen anledning till att det skall vara annorlunda här. Jag undrar om det är tillverkaren som hittat på att det är bra med en “inbyggd broms” för att båten är så fruktansvärt sportig? Bullshit!

Sedan undrar man ju lite över prestandan. I artikeln fokuserar man på “fina seglingsegenskaper” och säger att båten är är snabb när man inte lyckas segla banan snabbare än Scampi, Express och Nova (hela resultatlistan)? När Båtnytt testade lillasystern, Comet 26, menade man att den hade “mediokra seglingsegenskaper”, och det är nog upp till bevis på den här modellen också.

Hade Auto Motor & Sport testat en ny italiensk sportbil men inte varit snabbare runt banan än en Saab från tidigt 80-tal, så hade det nog varit förstasidesstoff :-)