Det tar tre år att komma up to speed?

För tre år sedan så hade vi en ganska livlig diskussion om SRS och hur vissa båtar var missgynnade i SRS. Diskussionen fortsatte 2013 när det var dags att söka mätbrev.

Jag var kanske för tuff i min ståndpunkt att man SRS var “good enough” och det man behövde göra för att åstadkomma resultat var att lägga tid på sin segling. För mig tar det normalt tre år att få ut prestandan ur en ny båt, och då arbetar vi ganska seriöst med det. Jag sammanfattade en del av dessa tankar i “7 steg för att få upp farten”.

Rikard Isby var en av de debattörer som hamnade i skottgluggen. Vi var sällan överens, men jag tror i alla fall att det framkom en del nya perspektiv… Jag är sorry om det blev väl hett i vissa lägen.

Därför är det extra kul att se att Rikard nu leder den Nationella SRS-rankingen i sin First 30JK Peekaboo. Bra resultat i både Viggan Open (3:a) och Sandhamn Open (där man var 2:a på havsköret).

All cred till alla seglare som jobbar på för att få ut det mesta ur sina båtar.

Kul att det funkar för Rikard och grattis till ledning i SRS-rankingen.

13 Comments

 1. Mattias Allroth Jun 20, 2015 Reply

  Vilka race räknas in i SRS rankingen egentligen ?

  Är det upp till varje enskild arrangör att skicka in resultat eller hur funkar det ?

 2. Rikard I Jun 22, 2015 Reply

  Jag är rädd att ditt “grattis” mest känns som en käftsmäll efter din sågning av bl.a. vår båt. Sedan är väl sanningen mer att det tar 3år att bygga om båten till att hjälpligt passa in i SRS-mallen. Och då blir det sedan bra resultat i race där övervägande nya båttyper deltar…men självklart skoj att vi leder serien.

  • seglaren Jun 22, 2015 Reply

   där ser vi att man inte bara ska stirra blind på båttyp utan behöver titta även vad som har gjorts med båten. Vet ej om det är så bra för en breddregel att båt behöver byggas om alt extra utrustas.

   Det är mycket kvar av serien och därför vill jag inte gratulera ännu.

   • Hannu Jun 23, 2015 Reply

    Fast båtarna blir ju ändå ofta ombyggda och extrautrustade, som vår First 31,7 som den gamla ägaren rustat för full besättning och massor med fina segel, nu är det jag och frugan som seglar och då börjar shorthanded config kännas mer intressant :-)

  • Anders Jun 24, 2015 Reply

   Jag vill gratulera Rikard med besättning till fin båtfart och bra seglat! Rikard, vi kommer igen på ÅFOR, då ska de där futtiga sekunderna vara på rätt sida strecket… :-)

   //Anders på J/105 CAG Novus

 3. srsseglaren Jun 23, 2015 Reply

  Att anpassa båten efter hur och vad som skall seglas låter som ngt bör göras för varje båttyp ?
  Om mätetalet bara innehåller segel som används mycket blir resultatet bättre i kombo med mer träning.
  Läs gärna vad P.Svanberg skriver på No-Crew under saxat om shorthandsegling på en Omega 36 rätt vanlig båttyp:http://www.no-crew.se/saxat/
  Stort tack Jimmy för att fixa så att kommentarerna från facebook syns suveränt :) sorry för tidigare gnäll.

  • seglaren Jun 24, 2015 Reply

   Naturligtvis anpassas båtarna men frågan är till vad. Det är väl skillnad att anpassa båten för full crew, shorthanded, bekvämare segling, snabbare segling eller “att passa in I SRS-mallen”.

 4. Tor Jacobson Apr 21, 2016 Reply

  Äntligen tar någon itu med hipster-skäggen till sjöss…

  Enligt mail från seglarförbundet gäller nämligen:

  “Nu drar Svenska Seglarförbundet igång sin satsning med nationell rakning för Sveriges samtliga SRS-seglare. Detta för alla seglare som vill mäta sina krafter och kunskaper med andra seglare runt om i hela landet.”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.