NM38S Scugnizza diskad + regel 69

När jag var i Köpenhamn på ORCi-VM i somras så var det mycket snack om Italienska NM38S Scugnizza som hade vunnit EM i Grekland någon vecka tidigare.

Alla inom ORC, från tekniska experter till mediafolk, visste att något var skumt. Scugnizza mätte alldeles för lågt, men ingen kunde sätta fingret på vad det var som inte stämde. Man hade kontrollmätt och gått igenom hela båten utan att hitta något.

Men något var skumt.

Och det pratades redan då om att man skulle ha dolda vattentankar i aktern som fylldes med vatten vid mätning, och som tömdes när det var dags för race.

The Jury decision found that Scugnizza’s Italian team deliberately broke RRS 2, RRS 78.1, and ORC Rating System Rule 304.3a and was thus in breach of rule 69.1(a) and disqualified from all races of the championship regatta held in Porto Carras, Greece on July 3-10, 2016.

Baserat på den info jag har, så verkar man ha monterat “balkar” i aktern, som såg ut som förstärkningar men som kunde fyllas med vatten. Omöjliga att hitta vid en rutinkontroll, men nu verkar man alltså ha knäckt nöten.

Frågan är varför det har tagit så lång tid? Någon besättningsman med dåligt samvete som har skvallrat kanske?

En annan fråga är hur straffet kommer att se ut. Rimligen åker hela besättningen på en längre avstängning. Man har ju tidigare vunnit två VM (2012+2013) och det måste ju kännas sådär att vara tvåa bakom dem… Lite humor är att de väl vann 2013 för att Low Noise fuskade med vikten :-)

As a consequence of the disqualification of Vincenzo de Blasio’s Scugnizza by an International Jury convened after receiving an allegation of gross misconduct, a new winner is declared for Class C in the 2016 ORC European Championship regatta organized by the Nautical Club of Thessaloniki and the Offshore Racing Congress.

The Jury decision was that Scugnizza was in breach of rule 69.1(a) and thus disqualified from all races of the championship regatta held in Porto Carras, Greece over 3-10 July 2016. Therefore Aivar Tuulberg’s Arcona 34 Katariina II from Estonia has been elevated from runner-up to being the new 2016 ORC Class C European champion. Another Estonian entry, Ott Kikkas’s Italia 9.98 Sugar is the new Silver medalist and Baxevanis Athanasios’s X-35 OD Baximus from Greece is the new Bronze medalist.

“This decision was difficult and long in coming, as it involved complex issues related to sailing trim, yet we applaud the Jury for upholding the integrity and principles of both our rules and the rules of the sport,” said Bruno Finzi, Chairman of ORC.

Regeln de åker på:

69.1 Skyldighet att inte bete sig grovt olämpligt
a) En tävlande får inte bete sig grovt olämpligt vilket inkluderar grovt brott mot en regel, att uppföra sig mycket olämpligt, visa grov brist på sportsmannaanda eller uppträda på ett sådant sätt att sporten bringas i vanrykte. I hela regel 69 avser ”tävlande” medlem i besättningen eller ägaren till båten.