Wrap Up 2017

Dags att sammanfatta ett otroligt seglingsår, framförallt internationellt med både AC och många prestationer offshore. Vårt team hade ett lite lugnare år för att under 2018 göra en rejäl satsning igen – nu på Middle Sea Race. Foto: Henrik Nordqvist.

Årets coolaste seglare är Peter Burling & resten av ETNZ.

Årets prestation är så klart Macif & Francois Gabart. Otroligt.

Årets långa näsa var Silverrudder. Jag och många andra som seglat tidigare hann inte få en av de 450 platserna till racet 2018.

Årets tjôt är samma som vanligt SRS. Heta diskussioner om hur man skall optimera. Och det finns tydligen många sätt att göra det på :-)

Årets beslut var att spika en 10-årsplan, eller en bucket-list, för teamet. Nu vet vi vilka race vi skall köra…

Årets båtsnackis var Cape 31. Att välja årets sweetaste nya båt är svårare…

Men jag tor ändå priset går till J-class Svea?

Nästa års “duell vi vill se” är Diva 34 SC vs Grand Soleil 34.

Årets tråkigaste kommentar. “Segla entyp”. Se till att er klass blir kul, ordna bra kalas och se till att det finns lite sjysst media. Så lovar jag att inte hänga på era klassidor och tala om för er vad som är rätt och inte. Generellt så tycker jag man förminstak vår sport genom att inte bejaka bredden, och alla de fantastiska möjligheter till kul segling som finns. Om Peyron, Burling, Spithill, Aislie och massor av andra av världens bästa seglare kan segla massa olika saker så verkar det ju konstigt att hobbyseglare i Sverige skall hävda att en viss klass, båttyp eller mätregel är det som gäller. Sluta vara så picky – det gör er inte till bättre seglare!

Årets softaste seglats var Marstrand-Malmö i en Lagoon. Aldrig har en nattsegling varit så bekväm…

Årets here we go again tas som vanligt hem av Nyundai Cup & NSS. Vilket år som helst så kommer man att göra rätt både kring formalian, skepparmötet och på prisutdelningen?

Årets quitter måste väl vara jag, som bara orkade med en clinic i J/70 innan båten såldes. Sorry!

Årets lyft för oss var nog Marstrand Big Boat. Från att ha seglat passivt 2016, så tog vi under vintern/våren tag i vår pre-start och strategiarbetet före start, och gjorde bra ifrån oss i tufft motstånd.

Årets svensksatsning var väl fleeten som kom till start på Fastnet Race. Bra insatser av Arcona 465 Salt 2.0, Elliott 44 Matador, Ker 39 Vencom, IMX-40 FoXy Lady, First 40 Delta Control, Archambault 35 Krut & Class 40 Talanta (länk)

Årets repa kom från just Fastnet. Henrik Bergesens nya Class 40 Hydra…

https://www.youtube.com/watch?v=9nHglNNWM4Y
Årets repa för egen del var en eftermiddag med Jonas på J/88 MaiRai.

Årets #fail är när en J/70 fleet med 6-8 båtar erbjuder sig att driva både träning & tävling på en större svensk klubb men efter 6 månader inte kan få svar på om det finns plats för båtarna eller inte. Trots möten och ett antal påminnelser.

Årets tröttsammaste mediatrend. Igen. Att ta en video som är postad 20 gånger på Facebook, lägga den på sin sajt med en underfundig kommentar som “…ni kan aldrig ana vad som händer sedan”. Vi fattar att ni behöver trafiken, men ibland blir det bara tramsigt. Rekordet tog Sailing Illustrated som filmade Live-streamingen från “Adventures of a Sailor Girl” men lade sina egna koimmentarer ovanpå. Dags att fatta vad dela-knappen gör :-)

Årets tröttsammaste Facebook-postningar är de med charterbåtar och TP52:or i en Facebok-grupp som handlar om shorhandedsegling.

Årets fuskare. Italienare på både J/70-VM och i ORC (NM38S Scugnizza). Och det är inga små saker heller.

Årets appendage. Foils. Åt alla håll & i alla vinklar.

Årets segel delas mellan Doyles “Cableless Code Zero” och J0. Hur har vi klarat oss utan de här seglen fram tills nu?

Årets “I’m not worthy”. GYC Yachtmen of the year 2017.

Årets “you’re fired” + årets besvikelse står väl Mark Turner och Volvo Ocean Race för. Att inte kunna få alla båtar till start, och sedan inte komma överens med sina ägare (Volvo) är inte bra. Hoppas man får styrsel på detta tills nästa race!

Årets “reality distorsion field” ligger över Oxelösund. Tidernas minsta startfält på ORC-SM och man kallar det succé?

Årets mest sugna seglare är väl de som har beställt nya båtar. Oavsett om det är en J/121, Baltic 57 eller vad som helst… Den som väntar på nåt gott!

Årets retro är väl den här filmen med Micke Vesala som seglar Bohusracet?

Årets designer är Verdier. Ohotad?

Årets antiklimax var när jag försökte få koll på bra coacher, men fick ett enda svar…

Årets sekundstrid var Bohusrcacet. Till sist vann vi klassen med 30 sekunder före Godevenner. Racet vinner också årets onödigaste rundningsmärke ;-)

Årets spik & årets trevligaste race? var Hollænderseilasen. Bra arr och skön stämning i Son. Och en bra fight med Landmark 43:orna. Nu har vi putsat lite på vår image i Oslofjorden. I samband med detta så går årets trevilgaste klubb till Fredrikstad SF!  

Något jag har missat? Årets riggare? Årets ombyggnad? Årets genväg? Årets “jag skall aldrig segla det här racet någon mer gång”…