X-99 VM i Norge

VM2007 3.jpg
Social klass. Just nu pågår Hankö Race Week som uppvärmning inför nästa veckas VM, som samlar 30 båtar från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.

Vårt hopp står väl framför allt till SWE22 Stino som går tokigt fort på hemmaplan. De har inlett Race Weeken lite trögt med en OCS och en 6:a, men det är ju nästa vecka som det verkligen gäller.

VM 1-2-3-vmx99 sandefjord.jpg
Så här såg det ut förra gången man körde i Norge. Det var 2003 då Wiklunds var med och kom 2:a (resultat).

Angående VM i X99 så gick det senast i Norge i Sandefjord 2003. 54 båtar deltog och det var rätt hög klass på seglarna, med flerfaldige världsmästaren Flemming Fjord på ”Velux” som storfavorit. Det vimlade av OS-seglare och segelmakare på toppbåtarna, klassen var som störst och mest konkurrensutsatt åren kring millennieskiftet (innan X35 lanserades).

I de svaga vindarna så gick en svensk båt väldigt bra och överraskade hela klassen genom att bli totalt tvåa. Mats Victorin på ”Wiklunds” var till slut den enda båt som kunde hota ledaren ”Velux”, men vinden dog ut så sista racet blev inställt. På Wiklunds var vi ändå glada. Det var den bästa placering en svensk båt någonsin fått på ett X99-VM. Bäst tidigare var Michael Collberg i VM i Marstrand 1999 med en tredjeplats (i samma båt som Wiklunds, SWE 288). Vi som seglade ombord var bördiga från både Väst- och ostkusten med Mats Victorin som skeppare/rorsman, Sam Victorin, Håkan Lyrheden, Anders Tholén, Carl Hjertberg, Hans Strandberg.

VM Ledning i sista.jpg

VM team Wiklunds glada.jpg