Bavaria 32 vs Elan 310


Här är senaste snackisen, bland framförallt Bavariaseglarna.

Inför en presentation i tidningen Segling var vi inbjudna till gemensam fotografering på Kanholmsfjärden måndagen den 7 december, allt enligt tidningens chefredaktör Joakim Hermansson. När den fräcka Elanen, en båt mer fokuserad på racing, dök upp visade det sig att de kom med full kappseglingsbesättning, 6 man med segelmakare och allt. Det visade sig att Curt Gelin ville göra farttester. Det var väl inte riktigt det vi förberett oss på. Vår båt var just riggad och inte seglad en enda meter, och dessutom med endast en ovan besättningsman. Nåväl, vi är inte de som ger upp så vi genomför lite farttester.

Förutsättningarna var:
Elan 310: Fina kappseglingssegel i Kevlar med fullattestor och stående lattor i en stor fock från Hammel Sails. 6 man på railen.

Bavaria Cruiser 32: Rullmast och rullfock av High-Tech typ med stående lattor från Elvström.
3 till 4 mans besättning.

Vind mellan 6 till ca 10 m/sek


På halvvinden från Stavsnäs över Kanholmsfjärden håller båtarna inledningsvis jämn fart. När det blir mer öppen bog glider Elanen ifrån med sin större fullattestor och rundar “Röko” med ett försprång, efter 3,7 distans. När vi vänder upp passar vi på att justera skotpunkter och hissa stor och fock ordentligt, som vi tidigare inte hunnit göra. Vinden har nu ökat och båda båtarna seglar med fulla ställ. Farten är förvånansvärt jämn. När byarna kommer tar dock Elanen bättre höjd mycket beroende på att den genom den större besättningen lyckas segla båten mer upprätt och får därmed bättre lyftkraft från sin köl.

Skillnaderna är dock inte mycket större en de jag upplevt mellan båtar när man kappseglar med entypsbåtar.

Slutsats
Vad fick vi då ut av det plötsliga farttestet. Vi kan konstatera att den sportiga Elan 310 är en bra seglare, fin undanvindsbåt och tar bra höjd på kryssen, kanske något vekare än Bavarian. Det som förvånade var nog ändå hur bra nya Bavaria Cruiser 32, designad av Farr Yacht Design, seglar, och det med rullsegel!

Farr:s designuppgift var att skapa en komfortabel familjebåt med smidig segling och bra allroundegenskaper. Man kan inte låta bli att imponeras av resultatet.

/ Bernt Lindquist

Tipstack till Torodd Olsen.