Høststormen gjorde skäl för namnet

jwalk.jpg
Høststormen i Trondheim gjorde skäl för namnet. J/133 J-walk II toppade 21 knop innan man var tvugna att plocka ner gennakern. Foto: Svein Petter Aagård.

Vindar på upp till 50 knop, flera man-över-bord och mycket skador på båtarna (läs rapporterna här).

Sammendrag av skader på båter:
Regine, knukket bom ødelagt storseil
ASISS, storseil
Pirat, genakker
Lusso Lupa, genakker
Out of Space, mast
Galateia, spinakker
Exuma, rullesystem, forstag, muligens mast, fokk, bombeslag
XOR, Storseil og fokk
J-WALK II, kleshenger
Moonduster, storseil
ARI, mast (deltok ikke i regattaen)
MS DOS, 1 stk gennaker nordvest for Rødberg.1 stk klasseflagg blafra seg i hjel nord for Agdenes. ;-)
Njord IV, fokk og storseil

Men värst måste det ändå vara för den seglare som låg 25 minuter i sjön innan han blev uppplockad av en annan båt (hela storyn här):

Vi var litt spent på vindforholdene ute i leia, og der økte vinden på med 46 knop i kastene. Alle mann ble purret på dekk for å reve storseilet…

Utkikk på babord, Henrik, meldte om et blinkende rødt lys. Vi klarte ikke å identifisere det, det var ikke på land, det skal ikke være noe bøye der, det beveget seg ikke som en båt. Vi holdt samme kurs og fulgte lyset avventende, helt til Henrik melder ”det er en mann i sjøen!”. Det var den røde hodelykta vi hadde sett, og han gikk opp og ned med bølgene. Han vinket til oss og vi organiserte oss for en redningsaksjon.

Pressemelding fra Trondhjems Seilforening

06.10.2010 08:56

Helgen 1. til 2. oktober arrangerte TSF sin årlige ”Høststorm-seilas”. Denne går fra Trondheim til et rundingsmerke øst for Fjellværsøya og tilbake til byen. Dette er en tradisjonsrik regatta som har vært arrangert i over 30 år. På forhånd var det meldt liten kuling, men det skulle vise seg at vinden ble vesentlig sterkere – til tider i storm styrke. I de krevende forholdene falt to personer i sjøen fra ulike båter under arbeidet med å redusere seilføringen om bord. Den ene ble raskt tatt om bord i egen båt – den andre ble liggende i sjøen i ca. 25 minutt før han ble plukket opp av seilbåten Interpido II..

Styret i Trondhjems Seilforening har hatt en evaluering av hendelsen, og vil rette en stor takk til båter som kom til unnsetning. Spesielt vil vi framheve mannskapet på båten Intrepido II for redningsdåden – her ble det utvist meget godt sjømannskap av skipper Arne Rathe, vaktsjef Kristine Suul Brobakke, Maren Krogstad, Andreas Krogstad, Sunniva Stenmark, Marius Brevik, Eik Høy, Guro Sylling, og Henrik Larsen. Vi vil også takke nyttetrafikken som deltok i søket, som med sine kraftige lyskastere lyste opp redningsområdet. Mange båter søkte nødhavn på Brekstad og fikk god assistanse der av Arve Flatås og Erling Haug med fordeling av havneplasser. I tillegg vil vi takke regattaarrangør Harald Brataas og Lars Nordmo med tett oppfølging og god kommunikasjon med deltagende båter.

I lys av dette vil Trondhjems Seilforening fortsette å holde fokus på god sikkerhet, og vi vil på nytt tilby sikkerhetskurs, VHF-kurs etc. til våre medlemmer gjennom vintersesongen. Vi vil også arrangere et åpent medlemsmøte før jul hvor sikkerhet vil stå på programmet.

Einar Sveian
Leder

Odd Erik Dahlen
Nestleder