Skip to content

20 Comments

 1. Tweets that mention Nyfiken på… Johan Wigforss | BLUR -- Topsy.com
  Nov 22, 2010 @ 23:19

  […] This post was mentioned on Twitter by Peter Gustafsson, Ewa Luvö. Ewa Luvö said: Inspirerande läsning! RT @blursailing: Nyfiken på… Johan Wigforss http://goo.gl/fb/Nygaf […]

  Reply

 2. Anders
  Nov 23, 2010 @ 03:25

  Johan verkar som d flesta andra laserseglarna vara en riktig atlet som sliter hårt. Dagens OS-seglare har en imponerande drivkraft !

  Reply

 3. Greven
  Nov 23, 2010 @ 10:49

  Någon som förstår nu vad som menas med elitseglare och korpseglare?

  Reply

  • Pär Johansson
   Nov 23, 2010 @ 12:14

   Ja, jämfört med landslaget så seglar vi alla i korpligan. Befriande att läsa ett reportage som inte tar upp mätregler utan som enbart fokuserar på seglingen i sig. Tänk om man kunde få så där mycket tid på vattnet i en Farr 30!

   Reply

   • Sam V
    Nov 23, 2010 @ 12:46

    SWE Sailing team består av knappt fyrtio personer. Att kalla resten av seglarsverige för korpen är aningen förenklat. De flesta idrotter har många steg mellan elit och korpen. En klubbkappsegling på onsdagkväll kan ses som korpen, seriösa satsningar på t ex havskappsegling eller entyp inte. Att sedan förbundet valt att definiera allt utanför eliten som motionärer är deras sak. Förenklat det också.

    Reply

    • Greven
     Nov 23, 2010 @ 15:29

     Nu är ju SWE Sailing team bara toppen på pyramiden av elitseglande killar och tjejer! Här finns hundratals somnseglar kval och mästerskap i jolleklasserna. Dessa tränar kanske inte mer än tre-fyra pass i veckan, från mars till december. Hur många kölbåtsseglare gör det? Har själv seglat en del havskappsegling i rätt så seriösa sammanhang VM/EM, men vi tränade inte ens 1/4 så mycket som jolleseglarna. Oftast blev det några kvällar och någon helg, ibland var alla på plats.

     Reply

  • Leif E
   Nov 23, 2010 @ 12:40

   Tävlingsbestämmelser och tävlingsregler Korpfotboll 7-manna
   Korpförbund/korpförening som vill arrangera lokala tävlingar kan använda Korpens tävlingsregler men har rätt att utgå från sina egna lokala regler.
   Tävlingsbestämmelser och tävlingsregler för korpfotboll 7-manna Följande gäller för korpfotboll i korpens nationella arrangemang, Sommar och Vinter-Korpiaden samt ev kval. Vissa avvikelser av klassindelning mm kan förekomma vilket meddelas av arrangören
   Svenska Fotbollsförbundets regler gäller med följande undantag och preciseringar:
   Korpamatör Korpamatör är den spelare som har tävlingslicens i Svenska Fotbollsförbundet. För att korpamatörer ska få delta får de inte tjäna pengar på sin idott
   Korpmotionär Korpmotionär är den spelare som inte har tävlingslicens i Svenska Fotbollsförbundet.
   Spelklasser 7-manna fotboll Dam Herr Mixed Klassindelning görs lokalt i varje förening/förbund avseende korpmotionärer och korpamatörer.
    Vid fel användande av spelare har tävlingsledning dock rätt att agera enligt Korpens tävlingsbestämmelser kap 5 OBS! Endast tillåtet att deltaga i ett lag/klass Vid för få deltagare/klass kan ihopslagning av klasser ske Åldersklasser Korptävlingar arrangeras i huvudsak för deltagare från 16 år och uppåt Åldersindelning görs lokalt i varje förening/förbund Vissa undantag kan göras gällande ålder. Dispens ges av tävlingsledning
   Spelregler Gruppspel med minst 4 lag i varje grupp Matchen spelas på avsedd 7 manna plan med måtten 40*20 m 6 utespelare+ 1 målvakt obegränsat antal avbytare Ej tillåtet med spel med hand Ej tillåtet med glidtackling Tillåtet med tillbakaspel till målvakt- dock får inte målvakt ta med hand. Målvakt får inte kasta direkt i mål Inspel (från långsidan) istället för inkast. Mål kan inte göras direkt på inspel. Boll får slås direkt i mål vid frispark samt hörna. Efter mål är det avspark och det lag som släppt in mål sätter igång spelet vid mittcirkeln. Speltid Matcherna spelas i två halvlekar med 15 minuter rullande tid dvs 2*15 min Paus 2 minuter mellan perioderna Finalen spelas 2 x 15 minuter rullande tid Vid oavgjort resultat i cupspel gäller straffläggning i kvartsfinaler, tre straffar per lag och därefter sudden death-straffar till avgörande sker.
    Vid oavgjort resultat i cupspel i semifinal och final gäller 5 minuter sudden death-spel, därefter straffar som ovan Uppträdande En deltagare kan få tillsägelse, varning eller bli utvisad enligt Korpens tävlingsbestämmelser kap 5h

   Reply

  • JP
   Nov 23, 2010 @ 15:19

   Jo, men egentligen ingen skillnad på segling jmfrt med andra sporter. Eliten är bra, riktigt, riktigt omänskligt bra !

   I vissa sporter är det dock inte lika tydligt ( kanske segling är en sådan ? ) som i andra. Ta t ex höjdhopp. Där är det ganska enkelt att förstå, ta in och förhålla sig till hur bra eliten är….

   JP

   Reply

   • Matts A
    Nov 23, 2010 @ 19:53

    Hörde en av Laserseglarna, Victor Västernäs, intervjuas på GKSS Höstmöte nyligen. Tydligen har Lasergänget varit på Bosön för samma tester som andra elitidrottare kör. Ett moment var gamla klassiska “Plankan” – statiskt på tå och underamar med rak rygg utan svank. En bra tid på Bosön är 6 minuter. Victor gjorde 26 minuter..! Min PT är rätt nöjd med mina 60 sekunder…

    MA

    Reply

    • Large
     Nov 24, 2010 @ 08:14

     6 min gör min 10 åriga dotter…………

     Reply

     • Tim
      Nov 24, 2010 @ 08:43

      Kanske just för att hon är 10 år och lätt som en fjäder? Victor är stor som ett hus! (nåja, i jämförelse…) Hade varit kul att veta hur absoluta världseliten ligger till i dessa tester? Jämförelse mellan olika klasser? jolle vs kölbåt?

     • Peter Gustafsson
      Nov 24, 2010 @ 09:34

      Det är ju tur för Dennis Connor, Brad Butterworth och andra korp-seglare att det inte bara handlar om fysik :-)

    • Hubbe
     Nov 24, 2010 @ 13:36

     Respect

     Reply

    • Greven
     Nov 24, 2010 @ 13:49

     Tycker kanske att en bättre egenskap är att ta sig till övre tredjedelen (guldfinal) på en internationel regatta, för det var väl segling vi pratade om?

     Reply

     • Johan
      Nov 24, 2010 @ 14:14

      Jo absolut, men jag tror inte du blir sämre seglare av plocka bort döfläsket och förbättra flåset…!
      Själv så har besättningen påbörjat träningen för nästa säsong med olika aktiviteter. Risken är att vi får plocka in en 6:e gubbe när det blåser istället för fem. :)
      Nu blir det bandy med 4-5 skridskopass i veckan, det ska väl förbättra flåset och då koncentrationsförmågan för många lättvindsseglingar i sommar! :)

     • Hubbe
      Nov 24, 2010 @ 17:25

      Bäst är väl att ha bägge egenskaperna ? Och fysiken är kanske en bra sak att ha när man seglar en utpräglad fysisk klass ?

 4. Johan
  Nov 24, 2010 @ 00:03

  Går det få Search Magazine per post fortfarande? Jag har sprungit runt i sportbutikerna utan att lyckats få tag i exemplar.

  Reply

  • Niclas Dahlgren
   Nov 24, 2010 @ 00:59

   Johan, tyvärr trycker vi den tidningen bara i 10 000 exemplar, vilka brukar ta slut fort. Jag gick iväg med ett av dom sista exen till en potentiell annonsör idag, så det senaste numret är tokslut, det också.
   Det går att läsa tidningen online via hemsidan eller Iphone/Ipad appen Qiozk, fortfarande gratis.
   Vi jobbar mot att trycka den i fler ex, förhoppningsvis under 2011.

   kolla in vår facebook fanpage för info om när den dyker upp i butikerna.

   Reply

   • Johan
    Nov 24, 2010 @ 11:42

    Vilka butiker lägger ni ut den i? Det står Team Sportia på hemsidan, men de kände inte till tidningen. Jag har för mig jag sett den där, men icke…

    Reply

    • niclas
     Nov 26, 2010 @ 15:26

     Vilken Team Sportia butik besökte du?

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.