Kappseglingsdeltagare 2011

kappseglingstrender11.jpg
Här är årets siffror från de största racen med över 50 startande. Antalet är de som de facto kom till start (alltså rensat för DNS och DNC).

Trenderna från förra året står sig. Många medelstora race med bra koncept som växer stadigt, samtidigt som ett par stora race tappar över tid. Det mest anmärkningsvärda är väl Færderseilasen tappar rejält. Bidragande orsaker kan ju vara tuffare säkerhetsregler och licenskrav i Norge, men det finns säkert fler förklaringar? Det skall bli spännande att se vad vad som händer till sommaren.

Kappseglings-deltagare11numbers.jpg

Niklas på Tangosailing har gjort en bra sammanställning över kappseglingarna i Sörmland (nedan). Även i det mindre perspektivet verkar det vara så att forna storseglingar tappar, men nya och mindre race lockar deltagare.

Sörmland kappseglare

Här är också lite siffror från SM-seglingarna. Tack till Elke Cronenberg på SSF som stält samman.

smseglingar2011.jpg

Några andra slutsatser man kan dra?