Vem är den typiske seglaren?
Viktor Karlsson på Planningverket har tittat lite närmare på vilka seglarna är. Stämmer det med fördomarna eller kan man dra några nya slutsatser?
Om man definierar ”seglare” som en person som ägnar sig åt segling (kappsegling eller semestersegling) minst sju dagar om året så finns det totalt 208 000 ”seglare” i landet.
58% av dessa seglare är män och 42% är kvinnor. Så ja, seglaren är oftare en man men seglingen är ändå avsevärt mer jämt fördelad än exempelvis golf där över 70% av utövarna är män, för att inte tala om jakt där männen står för 90% av utövandet. Den typiske seglaren är ganska jämt fördelad över åldrarna med toppar i grupperna 25-29 och 45-49 år. I de åldrar som ligger däremellan kan man anta att seglarna är mer upptagna med sin familj, barn osv.Ganska precis hälften av seglarna innehar en segelbåt i hushållet där den vanligaste båtstorlekarna är 24-30 fot respektive 31-36 fot. Genomsnittligt försäkringsvärde är 332 000 kr, vilket ju ungefär är vad en fin Maxi 95:a eller en nedprutad X99:a av en tidig årsmodell kostar.
Vidare kan man fastslå att segling är något man gärna ägnar sig åt i landets två största städer. Storstockholm och Storgöteborg har tillsammans en knapp tredjedel av invånarna i Sverige men står för nästan 56% av seglarna.
När man fortsätter att analysera Sifos siffror så framkommer bilden av att seglaren är en högutbildad höginkomsttagare som påfallande ofta är egenföretagare eller arbetar inom forskning/utveckling, fastigheter eller telekom. Den som seglar går oftare än andra på opera eller klassisk konsert men shoppar kläder eller spelar TV-spel mer sällan.I Orvesto, som ligger till grund för den här analysen, får undersökningsdeltagarna uppge vilka kapitalvaror och andra tillgångar som finns i hemmet. Exempelvis äger 69% av seglarna någon form av segel eller motorbåt. 27% av seglarna har en egen espressobryggare jämfört med 20% för hela riket, vilket väl speglar den storstadsprofil som segelsporten ändå har. Vad seglarna inte äger visar på det faktum att de flesta bor i storstad. Seglare innehar i lägre utsträckning än genomsnittet hund, katt och fyrhjulig motorcykel.
Sociala medier pratas det mycket om nuförtiden så det ämnet måste väl behandlas även i denna analys. Skillnaderna i beteende mellan seglare och övriga befolkningen är inte särskilt stora. Seglare facebookar mindre och är mer frekventa på mer nyttoorienterade sociala medier som Linkedin, Twitter och inte minst Wikipedia. Är seglare mer kunskapstörstande än andra? Detta går även igen när man ser till TV-kanaler, seglare är den grupp som är överlägset mest intresserad av SVT:s Kunskapskanalen. Annars är man avsevärt oftare inne på Spotify jämfört med hela befolkningen.
Andel av hela svenska befolkningen resp seglare som dagligen besöker nedanstående sociala medier:
Vad gäller övriga TV-kanaler så visar undersökningen att seglarna inte har något större intresse av att titta på TV. Om man bänkar sig i TV-soffan så är det för att i första hand se på SVT:s båda kanaler. Jämfört med medelsvensson så ägnar man istället mer tid på internet och för att läsa böcker.
Förutom segling så är seglare främst intresserade av utförsåkning, motorbåtar, och längdskidåkning. Seglar bryr sig dock inte särskilt mycket om vad som skall hända i framtiden, det man är allra mest ointresserad av är astrologi. Utseendet verkar också vara oviktigt, hårvård, hälsovård och skönhetsvård kommer långt ner på listan. När är seglare som folk är mest då? Ja intresset för fotboll motsvarar nästan exakt hela befolkningens intresse, 26,5% av seglarna är ”ganska” eller ”mycket” intresserade av fotboll, vilket motsvarar index 99 i nedanstående tabell.
Vanligaste bilmärket bland seglare är inte oväntat Volvo. Om man istället tittar på vilka märken som är överrepresenterade i den här gruppen hittar man entusiastmärken som Landrover, Mini och Alfa Romeo. Även BMW, Fiat och Audi är populära val i denna grupp. Intressant är att Saab är klart underrepresenterat bland seglarna, endast 6% av dessa innehar en Saab jämfört med drygt 9% för hela befolkningen och exempelvis drygt 13% för golfarna. Varför gillar seglare inte Saab? Den frågan förblir obesvarad, är det för att genuan inte får plats? Eller för att seglarnas arbetsgivare har sagt nej till Saab som tjänstebil mot bakgrund av biltillverkarens problem och senare konkurs?På många sätt blir samhället och även seglarna allt mer individualistiska i sina val och ovanstående kategorisering är en slags minsta gemensamma nämnare för seglarkollektivet. Så om man tar denna analys ett steg till så tror vi att framtidens seglare inte alls vara en lika homogen grupp som dagens. Vidare finns det undantag, det seglas även långt utanför storstäderna, det finns seglare som hatar utförsåkning, som inte har Iphone eller espressobryggare men istället är intresserade av kändisar och krukväxter och som dessutom kör Saab.
Källa: Orvesto 2011:3, en marknadsundersökning om Sifo skickar ut årligen till närmare 45 000 svenskar i åldrarna 15-79 år.
Planningverket hjälper företag med beslutsunderlag inom marknadsanalys och marknadsstrategi
Dec 5, 2012 @ 13:34
Intressant att kändisar ligger så lågt på intresselistan, med tanke på hur seglingen ofta lyfts fram i medier! Man fokuserar oftare på ett enda känt namn. Besättningen (kappseglingslaget) och sporten referas det sällan till. Kanske något för massmedia att ta till sig om de vill ha fler läsare?
Dec 5, 2012 @ 15:50
Intressant med vad som anses vara utövare…
Jag för min egen del kan konstatera att 2009 var året jag gick från golfare med >300 dagar i utövande till att bli seglare med >8 dagar i utövande!
MVH Andreas numera seglare :-) ?
haha
Dec 5, 2012 @ 15:59
Intressant och klart oroväckande att en så pass fånig sport som golf ligger så högt rankad av oss seglare.
Kändisar, kungligheter o krukväxter verkar däremot ha hamnat mer rätt.. ;-)
Allvarligt talat så finns det ett stort demografiskt problem i båtlivet som bl.a. togs upp i SXK:s Rådslag förra helgen i Hallsberg. Den yngre generationen tycks inte köpa det “campingliknande” liv på basicnivå som de flesta av oss seglare uppskattar. Även om vår båt är en riktigt bekväm farkost så är ju livet ute i skärgården ändå lite krävande på många sätt. Jag har i och för sig aldrig förstått mig på varför “båtfolk” ibland på något sätt tycker att det ska vara spartanskt på sjön utan varken vatten, el, ståhöjd, toalett eller kyl m.m. Det ska också lukta tjära osv. Inte sällan samma personer som när dom kommit iland sätter sig i en värsting Audi med precis all elektronik o superkomfort… Själv kör jag precis tvärtom, gammal 855:a, men det ska vara både high-tech, dusch, ståhöjd o riktigt bekvämt så att man kan vara ute o njuta i 3-4 veckor i båten.
Sweboat kör nu en linje att “det ska vara enkelt att ha båt”, för att locka yngre personer. Bara lämna in skutan till varvet på hösten o hämta ut på våren, blank o fin. Eller hyra båt någon vecka. Kanske bra för en del. Men hur kul är det egentligen? Vet inte riktigt hur detta blivit men det är ju detta “tråkiga” fix o båtmekk som är min o mångas helårshobby och gör båtlivet trevligt året runt. Kanske tillhör jag en tynande grupp, men segling o framförallt kappsegling lockar ju betydligt färre utövare idag, säkert beroende på att det finns mycket annat kul som konkurrerar. Planningsverkets intresselista ger en rätt bra hint om det.. Att kunna vända på den här utvecklingen är nog en rätt svår nöt. Vad tror ni andra, nå´n som har någon annan spaning?
Stefan K
http://www.dehlerdoris.blogspot.com
Dec 5, 2012 @ 16:55
Orsaken till “problemet” står i andra meningen : 42% av seglarna är kvinnor, alltså en mkt högre andel än i många andra aktiviteter. Det är helt enkelt så att fruarna är med och bestämmer och då blir det inte båt eller segling förrän allt det andra på listan är uppfyllt. Och hur löser man detta?
Dec 5, 2012 @ 19:06
Man löser det som en kompis gjorde; Du får en skinnsoffa om jag får en spinnaker ;-)
Dec 5, 2012 @ 18:01
Skepparn; dags att skrota Saaben?:)
Dec 5, 2012 @ 18:11
Mmmmm… det är bara mina gastar som har råd med nya fina firmabilar. Ägaren som skall hålla igång en J/111 får spara in på bilkontot ;-)
(om det nu inte finns en biltillverkare som gärna vill vara “official car” för vårt team)
Dec 6, 2012 @ 19:12
Klokt sagt Peter ! Ganska fin Ferrari man skulle få för en J-111 men har man prioriterat annorlunda så får man köra någon annan bil med Väghållning och förarkänsla :-)
Dec 6, 2012 @ 19:26
Vilken bil skulle kunna matcha J111?
Dec 7, 2012 @ 12:27
Kanske en sån här ?
http://www.youtube.com/watch?v=QpUdgqrNyBQ&NR=1&feature=endscreen
Några bra tips på bra däckspriser ?
Dec 7, 2012 @ 12:59
:) rätt färger också!!
Dec 7, 2012 @ 13:21
Den här är nog bättre – han har ju lyckats att fixa sponsorer ;-)
http://youtu.be/UMBVzsEWvW4
Dec 5, 2012 @ 18:59
Förutom att jag gärna kör Saab och gillar segling, skidåkning och dykning men inte är vidare intresserad av fotboll, golf, kaffe, vin, öl, tobak och kändisar så har jag också en iPhone… Är jag en minoritet då???
Dec 6, 2012 @ 08:27
Nej, du lever i en trollhättenostalgivärld.
Dec 6, 2012 @ 19:14
Haha.. Du är min kompis du Jimmy.
Dec 5, 2012 @ 19:12
några förslag varför åka motorbåt skulle hamna på tredje plats bland intressen för seglare ?
Är det för att hinna till så många race som möjligt ?
Dec 5, 2012 @ 21:38
Motorbåtar är bra som bojbåt, committe boat, domarbåt, till filmteamet osv..
Stefan K
http://www.dehlerdoris.blogspot.com
Dec 6, 2012 @ 06:56
Naturligtvis : )
Så kanske som bobåt till besättningen på Melges och J70 ?
Dec 6, 2012 @ 10:21
jag trodde då kommer Bavaria eller Jeanneau in i bilden…
Dec 6, 2012 @ 16:52
Motorbåten är ju till Hummerfisket!! Fast det går kanske under jakt?