Skip to content

222 Comments

 1. Anders Nilsson
  Dec 6, 2012 @ 23:20

  SRS kräver ju att båtarna vägs och mäts in om det ska bli någon reda på mättalen.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 6, 2012 @ 23:25

   ORC Club och SRS har exakt samma krav på vägning (acceptera en standardvikt eller väg/mät din båt för ett mer rättvisande mätetal) så det är ingen skillnad. Normalt tar väl ägaren själv alla mått i ORC Club? Så på detta sätt så jämför man två entalssystem som bägge baseras på i stort sett samma indata.

   I övrigt tycker jag att vi har visat att det funkar fint att blanda vägda och icke vägda båtar i breddfält, och så lär det ju vara i de flesta ORC Club-fält också.
   http://www.blur.se/2012/10/06/vem-vinner-cuperna/
   http://www.blur.se/2012/09/18/vem-vinner-racen/

   Reply

   • Anders Nilsson
    Dec 7, 2012 @ 00:16

    Olika åsikt.
    Nu kan jag inte kolla det men om jag minns rätt när jag kollade tidigare så är alla First 35 som har SRS-brev tyngre än den som har SRSv. Slumpen kan ju göra att det faktiskt är så men visst är det ett märkligt sammanträffande?

    Reply

    • Anders Nilsson
     Dec 7, 2012 @ 10:18

     Äh – egenintresse? Jag tycker att baserat eller ej på ORCi spelar ingen roll. Finns ju ingen anledning att göra en dålig kopia. Det är ju ändå inte samma.
     I dagsläget är det fler skåningar än på mycket länge som funderar på att delta på långväga race. Min roll i SHF i dagsläget är att är de som är intresserade av att köra ORCi på Gotland Runt, Kieler Woche, MAIOR, ORCi EM/VM, BBC, Århus, KDY Race Rig-Tig etc så kan jag hjälpa dem med kontakter så de får till inmätning, vad det kostar, säkerhetskrav etc. Vill de vara med på Royal Ocean Challange kan de få dagsläget vad gäller uttagningar.

     Reply

     • Pelle P
      Dec 7, 2012 @ 10:34

      Intresant Anders; hur många är “I dagsläget är det fler skåningar än på mycket länge som funderar på att delta på långväga race.”?

     • Anders Nilsson
      Dec 7, 2012 @ 14:47

      Maria och Kracer som vanligt. Grynet, Carmen, Yro och Yxi de jag vet som har konkreta planer att lämna sundet 2013 för respitrace.
      Patrik Jenegård med ny XP38 vet jag också har funderingar.
      Detta är de som då inte är klassbåtar. Bland dem är det som vanligt de galna J-24 seglarna som är över hela planeten och seglar. 3-5 H-båts seglare som brukar delta i SM och VM sammanhang. En Yngling och en 606 som brukar segla utanför sundet. Nytillskott här 3 Melges-besättningar. Det är de som jag har lite koll på. Kanske några i C55.

     • Pelle P
      Dec 7, 2012 @ 15:08

      Så en 6-7 st båtar kan vara på G!

     • Anders Nilsson
      Dec 7, 2012 @ 15:54

      Ja, och det som diskuteras bland skåningarna är Big Boat Challange i Kerteminde, Palby Fyn Cup, ÅF Offshore race, ORCi EM och Marstrand Big Boat Challange.

    • Anders Nilsson
     Dec 7, 2012 @ 14:37

     Kjell med first 35 Maria kollade upp det och det var fel det jag skrev om First 35ornas vikter.

     Reply

    • Leif E.
     Dec 7, 2012 @ 19:30

     Enligt min åsikt borde de båtar som önskar ha annan vikt i sitt SRS mätbrev än standard tabell vikt vägas. I dag gäller det endast för SRSv båtar.
     I varje fall så borde de inte få ange högre vikt än lättaste vägda SRSv båt.

     Reply

     • srsseglaren
      Dec 7, 2012 @ 21:06

      Kanske inte är helt hundra, men har uppfattat att det behövs en vägning vid både SRS och SRSv mätbrev om vikten avviker från standard, för den senare krävs mätman vid vägning ?

   • Peter Gustafsson
    Dec 7, 2012 @ 07:40

    Eftersom du är styrelseledamot i ORCs klassflörbund så förväntar jag mig att du har den positionen :-)

    Jag har också ett egenintresse. Enklare segling för mig och lägre kostnader för SRS.

    Jag kan inte se skillnaden kring vikt? Men du som är insatt kan ju förklara hur ORC Club har en så mycket bättre kvalitetssäkring kring vikt för de seglare som inte orkar eller vill mäta/väga?

    Reply

  • Patrick L
   Dec 7, 2012 @ 06:46

   Anders, alla NorLYS-båtar är mätta av mätman så de har nog ett minst lika bra dataunderlag sett över hela fleeten som vi har i Sverige. Alla är inte vägda men precis som i Sverige finns då en standardvikt. Självfallet är det allra bästa om man har exakta uppgifter på allt men Norge har tillräckligt bra underlag för att snabbt komma med i SRS om man väljer det spåret. Jag förstår att man har ORC Club som alternativ, det är en färdig lösning det också. Men kostnaden är högre och utbytet med Sverige blir noll eftersom ingen seglar ORC Club här längre. Vi får se vad det blir.

   Reply

   • Peter
    Dec 7, 2012 @ 08:36

    det är seglen som mätes i NORLYS. tittar man på vikterna så är båtarna oftast inte vägda.

    Reply

 2. Peter
  Dec 7, 2012 @ 00:58

  avvakta och se. Om man gär enligt seilmagasinets så leder ORC-baserad-LYS klart före SRS och NORLYS. Skillnaden mellan NORLYS och SRS är dock inte så jättestor (6%).

  ORC tror jag nog känns för många mer pålitligt då det finns i botten samma beräkningar som för ORCi. Sen vet jag också att nogrannheten tar stryk med bristande och/eller förenklad indata. Det är dock ingen skillnad mot andra system. beräkningsmodellen känns dock mer tillförlitligt. En annan sak som jag vill minnas är att även inom ORC har man tagit fram en en-siffer-variant. Tydligen vill man inte kommer för långt ifrån dagens NORLYS ändå (åtminstone inte respittalen).

  Jag kunde inte låta bli att titta in under “kolla också in…”

  Under “SRS-tabellen 2010″ kunde man läsa:
  citat:”I tabellen har jag tagit med några exempel på båtar som vinner både på sitt norska LYS och på sitt lägre svenska. Om X-34, X-35, First 36.7 och First 40 vinner i Norge, vad är då anledningen att sätta lägre SRS-tal på dessa i Sverige (där de inte kappseglas lika aktivt)?”

  En liten jämförelse (Båttyp, SRS 2010 (enligt artikel), SRS 2012(tabell)):

  X-34; 1,26; 1,264
  X-35; 1,33; 1,335
  First 36.7; 1,28; 1,281
  First 40 (fanns aldrig i SRS-tabellen); 1,37; ???

  Utom First 40 (som tydligen fick 2010 negativ säkerhetsmarginal men oklart då det var då som nu mätbrevsbåtar) har idag samtliga kritiserade båtar i princip samma respittal. det fungerade tydligen inte 2010 men fungerar nu.

  Reply

  • Peter
   Dec 7, 2012 @ 01:29

   jag vart nyfiken hur det var med First 40. 2010 fanns endast en med mätbrev som hade 2009 1,37. i mätbrevsrevisionen 2010 bedömdes att den hade hamnat för lågt och lades på 1,40. Idag ligger samma båt på 1,387 (kollade ej om båten har samma utrustning idag som 2010). det kom några till de senaste åren och de ligger idag kring 1,39/1,40.

   Reply

 3. Stefan P
  Dec 7, 2012 @ 07:24

  En båt som man vill kappsegla i borde man kunna investera 5-8000:- i och mäta in i ORCi priset skulle säker minska om ett större antal visar intresse och sätter press på tillverkare. Då finns ett respitsystem som enligt de flesta beräkningar här på Blur går att kappsegla med, som gäller i flera länder och framför allt som man själv kan laborera med och optimera sin båt. Testa ORC sail planner det är något för all som diskutterar tiondelar hit och dit i SRS det är riktigt häftigt bara det värt inmätningen. När den nya internationella regeln kommer finns alla data inmatade så det torde gå ganska lätt att uppgradera. I Finland seglar Swan 37, Inferno 31, Dehler 33 och X 41 under ORCi så det går bara man vill.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 7, 2012 @ 07:32

   Vi pratar breddsegling.

   En båt i Tromsø som skall segla en enda segling om året!!

   Att betala 8-10′ för ett mätbrev + licens + startavgift + medlemsagifter i massa olika förbund. Kom igen. Det fulseglas redan idag för att det är för krångligt i Norge.

   Reply

   • Stefan P
    Dec 7, 2012 @ 08:11

    SRS är mycket nära att inte funka längre heller. De diskussioner som förs på Blur kring SRS är far away för den som seglar en gång i Tromsö eller Arkösund. Mitt budskap var för samtliga som har någon annan ambition släpp SRS gå vidare och gör SRS/NOR LYS eller whatever till en enkel i många fall orättvis men gratis lösning som får många att börja segla. Jag seglar gärna under den regeln när andan faller på men börja mixtra med den välja då en annan regel och där förspråkade jag ORCi. SRS har enligt mig redan ballat ur.

    Reply

    • srsseglaren
     Dec 7, 2012 @ 08:43

     Hänger kanske inte med ?
     Men första inlägget var att alla borde gå över till ORCi ? och att mätkostnaden på 5-8000 var försummbar/hanterbar ?

     En anledning att Norge nu diskuterar alternativa vägar, kanske är att NORLYS har valt att alla båtar skall ha ett LYS-brev och detta verkar har lett till färre deltagare sett över hela landet ?

     Om inmätningskostnaden för LYS är för hög ? kanske en ännu högre kostnad för ORCi mätning inte blir mer rätt ?
     Om målet är att öka antalet kappseglare ?

     Reply

    • Pelle P
     Dec 7, 2012 @ 08:51

     Oj vad negativ du är Stefan P!
     Allt som begärs är enkelhet och möjlighet för så många som möjligt att tävla. Då tror jag inte ORCi/club är vägen att gå.

     Reply

    • Patrick L
     Dec 7, 2012 @ 12:03

     Stefan, diskussionerna som förs på Blur gällande SRS berör väl knappast “alla”. Vi är många som seglar SRS och är fullt nöjda med de mätetal vi har fått, utan att fundera vidare på hur man skall optimera. Alla som seglar entyp vet att i det individuella resultatet ligger många, många procent på seglad tid i allt annat än mätetalet (sådant som dessutom är billigt att åtgärda) medan det sitter väldigt få procent på mätetalet som sådant (vilket oftast också är dyrt att göra något åt).

     För mig är prioriteringen solklar – visst skall man ha bra grejer och vikten av fräscha segel skall inte underskattas, men absolut bäst utfall får vi av att ha rätt folk ombord, träna på det vi är dåliga på och jobba med ständiga förbättringar efter varje race och träningspass. Enligt min väldigt grova generaliserade mening är varje timme och tusenlapp som spenderas på att sänka mätetalet (eller få båten att gå fortare i förhållande till mätetalet) i stort sett kastad i sjön om man inte VET att man ständigt seglar på 98-99% av besättningens och båtens potential. De allra flesta kölbåtsseglare tränar alldeles för lite för att vara där.

     Tanken med SRS är att man skall kunna komma med det man har och få mätetal efter det för en billig penning. Många är faktiskt nöjda med utvecklingen i SRS, inte minst för att det numera dessutom går fort att få mätbrev. SSF investerar för att få mindre personberoende och snabbare hantering.

     Att påstå att SRS är nära att haverera tycker jag är grundlöst. Det må vara att du personligen inte gillar systemet, men SRS mår bättre idag än på länge. Självklart finns alltid de som är missnöjda (oftast de som får höjt), det ingår i spelet.

     Sägas skall också att jag (som du vet) tycker ORCi är bra och det finns plats för det systemet i Sverige. Men inte vore inmätningskostnader på 8-15.000:- och sedan en tredubbling av mätbrevsavgifterna det som för svensk breddsegling framåt! Jag tycker det fungerar utmärkt som det gör idag – SRS är ett breddsystem som kan feeda ORCi med de seglare som vill segla mästerskap i respit istället för entyp.

     Reply

     • SWE
      Dec 7, 2012 @ 12:06

      Väl skrivet! Jag delar din uppfattning fullt ut!

     • srsseglaren
      Dec 7, 2012 @ 12:14

      Dito
      Halkar aldrig pennan ngn gång ?
      Hur kan det bli så väl formulerat varje gång ?

     • Peter
      Dec 7, 2012 @ 13:43

      låter nästan somatt det passar även för LYS…

     • Peter
      Dec 7, 2012 @ 13:46

      Vet faktiskt inte varför dessa reaktioner. Stefan var väl tydligt vem han avser som skulle satsa på ORC och låter vara breddsegling åt just breddseglarna. det finns säkerligen plats för både och.

     • Gustaf Dyrssen
      Dec 7, 2012 @ 17:52

      +1,

      We are on the same page.

      MVH,

    • Peter Gustafsson
     Dec 7, 2012 @ 13:53

     +1 Patrick!

     “SRS är mycket nära att inte funka längre heller”
     “SRS har enligt mig redan ballat ur”

     Kanske dags för en “reality check” på SHF? Vill ni representera fler seglare än den lilla skara som seglar ORCi så är det nog läge för studiebesök runt om i Sverige? Om nu breddsegling över huvud taget intresserar er?

     Ni är välkomna till västkusten där de stora båtarna hade 331 starter i SRS vilket är en ökning med 30% jämfört med 2011. Mätregler finns inte ens på agendan när ägarna träffas.

     Om det är att “balla ut” så kanske fler regioner skulle må bra av det?

     Reply

     • Stefan P
      Dec 7, 2012 @ 14:25

      Hej jag uttalade mig som SHF representant utan det är min personliga åsikt. Efter att ha läst ovanstående tycker jag inte det finns någon anledning att ändra den. vad jag säger är att de som har ett så stort intresse för sin sport att olika SRS mätetal kan generera så mycket energi. De bör tänka på ett annat respitsystem och lämna SRS eller vad det heter till dem som seglar någon gång för kul. Det systemet skall vara gratis, tillgängligt och enkelt. Nu används det inte så och tyvärr blir breddseglingen lidande av det. Trevlig helg som jag tänker tillbringa i Göteborg.

     • Stefan P
      Dec 7, 2012 @ 14:26

      Inte som SHF representant skall det vara :-).

     • Pelle P
      Dec 7, 2012 @ 14:34

      Välkommen till GBG Stefan P!!!

     • Per X Lundqvist
      Dec 8, 2012 @ 00:30

      Tänk på vad du säger i helgen Stefan. Allt du säger kommer att vändas emot oss. Håll dig nykter och klä dig snyggt så inte SHF blir sveriges sämst klädda män oxå. Snacka om guilt by association…

     • Peter Gustafsson
      Dec 8, 2012 @ 00:43

      Det är nog ingen fara :-)

      Men har man en styrelse där många av ledamöterna är kraftigt negativa till SRS så får man nog svårt att attrahera de seglare som tycker att det funkar ok och inte har lust och ambition att segla något annat.

      Problematiken är ju inte ny… skall man vara “klassförbund för båtar som deltar i havskappsegling” så kanske man skall fundera över vad det innebär när 90% av utövarna seglar SRS. Alternativt är man “klassförbund för ORC” vilket kanske gör livet enklare…

   • Anders Nilsson
    Dec 7, 2012 @ 19:41

    Jag har i detalj redovisat vad det kostar att få en båt inmätt i ORCi om skrovfil finns. Finns inte den är det dyrt annars hamnar man på upp till 4300kr i Skåne.
    Här är min redovisning:
    http://sundetregatta.blogspot.se/2012/12/orci-inmatning-7-000-10-000kr-ar-det.html

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Dec 7, 2012 @ 20:01

     Siffran 7-9.000 nämndes av Martin Nilsson (från SHF) på ägarmötet i förra veckan. En halvdags mätning på land + en heldag i vattnet + resor och ersättningar till mätman.

     Kanske kan vi få hit de Skånska mätmännen då de verkar rejält mycket billigare :-)

     Vi har själva tittat på att mäta in J/111 för att få ett VPP och kanske aspirera på en plats på Borholm, men det kändes lite avtändandade att lägga två dagar + 10 kkr på det…

     Reply

     • Peter
      Dec 7, 2012 @ 20:23

      ersättning till mätman bestäms av just mätman. Där kan det väl skilja en hel del.

     • Anders Nilsson
      Dec 7, 2012 @ 20:24

      Det är vad jag betalt. Då hade jag inga hotellövernattingar att betala. Kollade med Kjell och han betalade ungefär samma när han mätte in sin First 34.7.
      SSF har höjt provmätbreven rejält. För 10testbrev betalade jag bara 240kr.
      Ett tips är ju att man kan ta en liknande båt och göra testbrev för att få ut VPP enligt ORCi. Då kan man ändra till sina egna segel och se om det är lönt att ta straffet i SRS eller DH. Då upptäcker man också var det är förenklat i reglerna.

     • Peter Gustafsson
      Dec 7, 2012 @ 20:31

      Been there. Done that. Men för att slippa kallas blåbär så måste jag ju ta ut ett riktigt mätbrev :-)

     • Anders Nilsson
      Dec 7, 2012 @ 20:39

      Blåbär? Har väl inget med vilket mätbrev man har. Mätbrev skaffar man om man vill delta i ett race som är kul och kräver det eller? (I ORCi fallet går min gräns vid att det finns skrovfil)

  • Oscar
   Dec 7, 2012 @ 10:06

   Vilken värld lever du i?!

   För 95% är 5-8000:- faktiskt mycket pengar, blir förbannad när man är så naiv att man inte ser hur det är i verkligheten!

   Reply

 4. Johan
  Dec 7, 2012 @ 08:46

  Ett perspektiv/frågeställning som mjag tycker är viktig är att å ena sidan måste det finnas ett enkelt sätt att få med “blåbär”, alltså dom som seglar typ Lidingö Runt / Tjörn Runt / Ornö Runt / Arkö Runt med samma syfte som 90% av alla Vasaloppsåkare – var med på ett race och “få diplom. För denna målgrupp, låt oss kalla dem blåbär eller familjer, får det inte finnas några trösklar, eller så måste trösklarna vara väldigt låga för annars komemr breddseglingen att fortsatt minska. Å andra sidan är det minst lika viktigt att “BLURs huvudsakliga målgrupp” kan segla med “rättvisa” som primärt kriterium.
  Den första målgruppen behöver “standard-LYS” (SRS?) medan den andra behöver ett tekniskt mer utvecklat respitsystem.
  Den risk som uppstår, är att även “proffs-besättningar” eller “semi-proffs” gör bedömningen att man har bättre vinstchans i blåbärsklassen… såsom vi sett utvecklingen i bland annat Gotland Runt.

  Hur kan man styra upp det?

  Reply

  • Per L
   Dec 7, 2012 @ 16:48

   +1 Johan.

   Vi behöver två klasser. Korpen (SRS) och Elit (ORCi):

   – Låt SRS vara ett enkelt, billigt system som gör det möjligt för oss korpseglare att ha lite kul. Tvinga oss inte att behöva fundera på hur man ska optimera varje år, mäta in med mätman, väga båtar osv. Det ska inte behövas – känns som om vi är på väg åt fel håll här. Låt bristerna vara så pass stora så att elitseglarna väljer något annat. Det här systemets fokus ska vara till oss som seglar 1-3 race per år i Korpen div 3. Med skitig botten och öl i kylen. Gärna tillsammans med övriga korpenseglare i NO, DK och FI.

   – Låt ORCi vara elitseglarnas klass där de stora pojkarna får göra upp. En klass för de med ambition, ekonomi och träningstimmar i ryggen.

   Reply

   • Erik Barkefors
    Dec 7, 2012 @ 16:58

    SRS är enkelt för den stora massan med närmare 700 tabellbåtar som det inte kostar något att segla som. Har man en ovanlig båt så kan man mäta själv och hålla det på en relativt billig nivå men det skulle man ju “åka på” oavsett vilket respitsystem som används.
    SRS tvingar ingen att optimera däremot så ger det möjlighet att mäta in det man har, när det avviker från båtens grundstandard, och ger då högre eller lägre respittal.
    Skitig botten och en last öl finns det inget respitsystem som tar hänsyn till. Däremot kanske Kustbevakningen har synpunkter om man tullar i förrådet innan man är i hamn ;-)

    Reply

    • Peter
     Dec 7, 2012 @ 17:42

     just optimering har underlättats och det har viss signalvärde. Jag tänker då bara på provmätbrev och tredje decimalen. Mer finns.

     Reply

   • Sam V
    Dec 7, 2012 @ 23:41

    Rätt pretto att kalla ORCi elit och SRS korpen. De flesta av oss är korpseglare. Eliten är några få svenskar som stöds av SSF, som våra OS-medaljörer. Eller människor som Alex Thomson och Anna Tuncliffe.

    Vi andra är enligt SSF:s definition motionärer, vare sig vi seglar SRS, ORCi eller entyp. Några SRS-seglare, entypers, och de flesta som väljer att segla ORCi, lägger lite mer tid och/eller pengar på att göra resultat. Men kom inte och påstå att en kölbåtssatsning, oavsett regel eller entyp, är elitidrott. Oftast är det ett gäng gubbar som seglat ihop länge och tränar några gånger inför säsong. Det kan räcka långt. Ibland, gudskelov, dyker det upp ungdomar som satsar och hugger.

    Min lilla erfarenhet och stora övertygelse är att de som skapat och administrerar SRS inte har en dold agenda utan strävar efter ett system som ska fungera så rättvist och enkelt som möjligt. Bra att det debatteras vilket säkert bidrar till att det blir mer rättvist. SRS har ju tom en facebooksida (skrivet utan ironi). Men riktig rättvisa uppnås som alla vet bara i entyp.

    Intressant att SRS, som tog många av oss på sängen, nu är ett alternativ för hyllade NORLYS. Och att britterna är på väg att ge upp sitt LYS-inspirerade system. Säger något om vår tid där valfrihet är ledstjärna och standard något ont. Då är LYS är förlegat och SRS verkar vara en vettig efterträdare.

    Sen kan folk jiddra om hundradelar tills de dör, det verkar höra till.

    Reply

    • Per X Lundqvist
     Dec 8, 2012 @ 00:18

     Lika bra att dementera innan shf får även detta på halsen;-) Per L som gjorde det lätt ironiska (?) inlägget om elit och korp är inte samma per L som råkar sitta i shf och seglar X-332. Denne Per L har inte påstått detta alltså inte heller SHF med rådande retorik. Själv kör vi både och. Sen verkar det vara en 4-5 peter som gör inlägg…

     Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 7, 2012 @ 17:26

   Om det nu finns en så kallad “elit” som har tränat 4 gånger och köpt ny genua så definieras de väl inte av vilken regel de seglar efter? Är man elit så seglar man Melges 32 eller TP 52 och inte en 20 år gammal cruiser på två regattor varje sommar.

   Det är väl snarare racen som skiljer sig åt. Race runt öar och kappsegling på kul är breddseglingar och där borde alla kunna segla mot samma på hyfsat lika villkor. Där skall det vara enkelt att vara med oavsett båt och ambition, och då tycker jag SRS gör ett bra jobb i förhållande till kostnad och komplexitet.

   Sedan finns det mästerskap där blåbären kanske inte vill eller kan ställa upp. Då bör man kanske ha ORCi som regel för SM, EM och VM. Och race som Royal Ocean Cup där många länder måste enas om en seriös regel.

   Att hålla på att dela bredd-race i massa olika klasser skapar bara splittring mellan de som tycker att de är elitseglare och de som de facto seglar lika bra fast i andra klasser.

   Reply

   • Peter
    Dec 7, 2012 @ 20:19

    på sätt och vis rätt men när det skapas en regel för just breddsegling vilka tillghör då målgruppen? förväxlar det nu inte vem som får vara med! Spektrum stäcker sig från nybörjare till proffsen och det skiljer sig åt mellan de olika poler vad som är viktigast, annrs hade vi inte fått en del av de senaste ändringar.

    I mina ögon har det skett en förskjutning av fokus mot elit och bort från just nybörjare/sällankappseglare, tröskeln har höjts, inte minst med mätbrevsavgiften.

    Reply

    • Rikard I
     Dec 7, 2012 @ 22:00

     Jag håller med dig. Det har blivit svårare för sällanseglaren med nuvarande system. Det är färre procentuellt som återfinns i tabellen, så det kräver då en anmälan till SSF med allehanda data som troligen är okända för sällanseglaren, betala 700 kr och sedan kanske orka med att anmäla sig till årets KM. Tror inte det….

     Vi behöver ändra mindsettet om vi verkligen vill ha fler seglare.

     Ett är att se till att uppdatera tabellen med fler båttyper; varför inte där det finns minst 3,4,5 mätbrev med liknande data. Medelvärdet vore ju tillräckligt bra om vi ska lyssna på de som förordar dagens mätregel. Ett annat är att sänka inträdesbiljetten för de som vill segla spontant; spontanmätbrev kanske skulle vara en väg… Det finns säker mer.

     Reply

    • Peter Gustafsson
     Dec 7, 2012 @ 22:11

     Det finns ingen statistik som stödjer din tes.

     http://www.blur.se/2012/10/07/kappseglingsdeltagare-2012/

     Kan man få 64 båtar på en busksegling i Västerås så kan man få ut båtar var som helst. Svensk breddsegling lever och frodas på många ställen, så det går inte att hävda att SRS är ett problem.

     Framför allt inte om man jämför med Danmark eller Norge som har haft stora tapp i deltagandet. Där går vi de facto mot strömmen, vilket säkert Norrmännen har observerat.

     Men du har rätt.

     Vi behöver ändra mindset.

     Gnälla lite mindre och aktivera fler seglare med de verktyg vi har. Det har Västerås, Linköping, No-crew, Falsterbo, Marstrand Big Boat och massor av andra eldsjälar visat.

     Reply

     • Peter
      Dec 7, 2012 @ 22:37

      “64 båtar på en busksegling i Västerås ” det avser Höstkroken i Västerås. Det kallar jag nervärdering.

     • Peter Gustafsson
      Dec 7, 2012 @ 22:45

      Killen som alltid kan hitta en negativ twist på allt jag skriver?

      Du vet mycket väl vad jag menar!

      Det är precis det här breddsegling handlar om. Inte Sandhamn eller Långedrag. Eller ett konferensrum på SSF. En vanlig klubb mitt i busken. Eldsjälar som får ut varenda båt som finns. Alla har kul och det är ett hejdundrande kalas.

      Busksegling är det finaste som finns!

      Sedan kan du och Rikard hävda att allt går åt helvete. Ni har säkert mer eller mindre bra skäl att driva den linjen. Det är tur att ni inte har medhåll från seglarna som verkar segla mer ju sämre det blir ;-)

     • Rikard I
      Dec 7, 2012 @ 22:54

      Om att lägga locket på är att ändra mindset, så står jag över. Statistiken kommer inte av sig själv. Hur många sällanseglare/nybörjare har tagit ut mätbrev i år? Hur många sällanseglare har inte fått möjlighet att tävla regelrätt i år? Det tror jag inte vi vet. jag hoppas att dessa har hittat en väg runt formalian.

      Så varför ska vi vara nöjda att 1000 st har tagit ut mätbrev i år? Är det bra?

      Om nu Norlys byter fot för att antalet seglare går ner och Norlys kräver att alla har mätbrev för att tävla. Vad kan vi dra för slutsats av detta?

      Jag vill åtminstone att vi verkar för att tröskeln för alla som vill tävla är så låg som det bara är möjligt.

      Sedan kommer jag att verka för att SRS behandlar alla båtar efter samma formel, så att alla deltagare värderas så rättvis som det är möjligt.

      Är det inte något alla vi kan skriva under på?

    • Patrick L
     Dec 8, 2012 @ 09:03

     Rikard, Norge byter inte respitsystem för att antalet seglare går ned. De gör det för att de har ett system med stora manuella inslag där tidsåtgången tar knäcken på de ideella krafter som är inblandade i att sätta talen utan att talen blir mer rättvisa för det! Det är en ohållbar situation och det var precis åt det håll vi var på väg i Sverige tidigare men nu har styrt upp.

     Vad gäller mätbrev vs tabell så handlar det om balans. Visst vore det fint om alla kunde segla utan att ta ett enda mått. Men det är ett faktum att väldigt många båtar inte stämmer överens med de mått som ligger till grund för tabellen. Systemet med en massa kombinationer av tillägg och avdrag var minst sagt svåradministrerat för tävlingsledningarna och dessutom svårt för motståndarna att ha koll på. Det gjorde att tilltron till systemet blev lägre och lägre bland seglarna och SSF kunde inte kunde göra så mycket åt saken. Enda vettiga möjligheten var att ta bort möjligheterna till avdrag och tillägg och låta folk ta ut mätbrev istället. Det finns säkert ett antal missnöjda som tidigare kunde köra på tabell men nu måste ha mätbrev men det är ändå ett engångsjobb som skall göras och värdet av det är ett betydligt mer trovärdigt och sportsligt rättvist system för alla.

     Du sätter likhetstecken mellan “sällankappseglare” och de som tidigare hade tabell men nu måste ta ut mätbrev. Så är det ju inte. Många av de sällankappseglare du tycker så synd om finns/fanns ju inte i tabellen tidigare heller utan var tvungna att ta ut mätbrev redan då, så för dessa är det ju ingen negativ förändring. Processen att ta ut mätbrev har tvärtom blivit både enklare och snabbare med det nya systemet. Det är inte så många år sedan man fick ha en personlig kontakt med Kjell M för att hinna få ut sitt mätbrev före Lidingö Runt.

     Min bedömning är att det för sällankappseglaren som har en ren standardbåt inte har blivit någon skillnad (kan fortfarande köra tabell), för sällankappseglaren som hade standardbåt med avdrag/tillägg har det möjligen blivit något krångligare (men har ju i stort sett all info som krävs för att ta ut mätbrev ändå), för sällankappseglaren med en icke-standardbåt har det blivit enklare (processen för att ta ut mätbrev är nu tydligare, enklare och snabbare) och för alla har systemet inneburit en större sportslig rättvisa från perspektivet att fler båtar nu faktiskt har de mått och segel som de har tal för.

     Att antalet seglare går ned med det nya systemet blir inte sant för att man upprepar det. Vi har många tävlingar där antalet seglare ökar med SRS, sannolikt för att “mellanskiktet” tycker att systemet har blivit rejält bättre för tävlingsverksamhet och har slutat ropa på IRC eller ORCi. Det torde till syvende och sist vara bra även för nybörjarna?

     Reply

     • Patrick L
      Dec 8, 2012 @ 09:10

      …med “mellanskiktet” menar jag de som seglar mer än 1 kappsegling per år men inte en massa seglingar i olika respitsystem såväl som entyp.

     • Erik Barkefors
      Dec 8, 2012 @ 09:49

      Niklas på Tangosailing gör bra statistik för Sörmland varje år. Deltagarantalet har ökat från 2009-2012 med antalet startande båtar; 375, 370, 421 respektive 423.
      http://www.tangosailing.nu/2012/11/02/•-statistik-deltagarantal-i-sormland/
      Trenden ser alltså positiv ut till skillnad från Norgeexemplet.

     • Anders Nilsson
      Dec 8, 2012 @ 09:49

      Patrick L
      SRS fungerar som det är tänkt att fungera och det är en klar förbättring tycker jag. LYS fungerade inte som det var tänkt att fungera. Det är en stor förbättring. Ett fantastiskt bra jobb som ligger bakom.
      SRS seglingen som sådan har inte gått ner i Skåne. Det gjorde den inte heller för att en del klubbar provade med DH2012 i år. Både segling efter DH och SRS ökade. Vi hatar inte SRS för att vi seglar efter DH.
      Det är väl bara bra att norrmännen tar tag i sina problem. Frågan är de vill ha något som fungerar på annat sätt än SRS.
      Det som inte fungerar är att om seglarna får underliga resultat så får de inte heller svar på varför det blev så.
      Peter Gustafsson undrade tidigare vad SHF gör för SRS seglarna som seglar havskappsegling/distanskappsegling/respitbansegling. Skulle inte SHF, förutom att vara ORCi klassförbund, kunna jobba officiellt med att samla förslag till förbättringar och remissinstans till förändringar i SRS. Då kanske man slipper ifrån en del av det tråkiga bryggsnacket. Var med i SHF och påverka.
      Det är ju korkat att vi som seglar efter en massa regler och trivs med det skulle vara med i en massa förbund.

     • srsseglaren
      Dec 8, 2012 @ 11:08

      Vet eg. inte varför Norge har problem med minskande antal seglare ?
      Kan vara som Patrik skriver att det tar för lång tid samt dom som arbetar med att ta fram brev inte räcker till ?
      Info skulle uppskattas ?
      Frågade Kjell M. vem som var bakom samma förslag i Sverige utan svar ?
      Att det skulle behövas mycket tid för att ta fram mätbrev till alla kappseglande båtar även i Sverige borde kanske ha kunnat förutses ?

      Att dom gamla avdragen skulle vara några problem var en nyhet, efter att dom funnits i så många år så visste seglarna vad som gällde och bland arrangörer brukar det finnas tillgång till seglare ?
      Men det är troligt att slopandet av dom samt en beräkning och bedömning av förändringar av varje båt med fock,genua, spinn, typ av prop. idag ger en mer rättvisare användning en tidigare ? det är åtminstone min uppfattning.

      Att antalet seglare inte minskar totalt i Sverige kan bero på många orsaker ?
      Det finnas kul seglingar som lockar.
      Eldsjälar som drar igång nya seglingar jmf No-crew.
      Att dom som har lagt tid och medel på att väga o mäta båten belönas med ngt lägre mätetal vilket gör det roligare att segla fler seglingar.

      Men för dom som har seglat ett tag har kunnat notera att båtar som inte seglade så ofta och nu inte finns med i tabellen, för att båttypen är borttagen eller tex pga motoravdraget nu saknas inte kommer till seglingar.

      Det kanske blir det färre i små lokala klubbseglingar som då gör att dessa seglingar dör ut ?
      All segling små lokal som nya större borde leda till att fler seglar ? och därför vara ngt positivt ?

      Instämmer med allt Anders N. skrev, möjligen kan SHF ha en typ av båtar som är mer likartade än SRS-listans båtar vilket skulle kunna göra att SRS utvecklades för att bättre anpassas till dessa ?jmf tidigare bedömning av sportbåtar i LYS vilket var ngt högt ?

      All info som kan leda till jämnare segling för hela flottan borde vara intressant.

      Det var lite darrigt tidigare när båtar tilläts deltaga inte bara i klubbens seglingar utan även i sanktionerade seglingar utan att det fanns några SRS-tal.

      Men idag har man kommit långt och förhoppningarna att nya bedömningar, nya verktyg samt kontroller skall leda till snabba och bättre brev är stora :-)

     • Rikard I
      Dec 9, 2012 @ 08:41

      Patrick, tack för din beskrivning. Jag har inget emot SRS’s princip trots att vissa vill lägga in mig det facket. Jag tycker dock att det finns aspekter som dagens system inte hanterar så bra. Dessa kan förbättras, så att ännu fler kan segla utan att behöva administrera sin segling. Jag tycker inte synd om dessa sällanseglare utan jag vill underlätta för sporten att växa.
      Att vi som redan är sålda på segling projicerar våra värderingar på nybörjaren, tror jag inte gynnar sporten alls.

      Och jag ber er sluta att dra paralleller till LYS, så tror jag att vi löser upp de hinder som kan finnas.
      Att behöva ta ut mätbrev i princip för alla nyare båtar är ett sådant i min värld. Det går att fråga sällanseglaren vad de anser om saken.

    • srsseglaren
     Dec 8, 2012 @ 09:54

     Där blev det nog en del frågetecken.

     Reply

   • Peter Gustafsson
    Dec 7, 2012 @ 20:28

    På samma sätt så har ambitionen, träningsdosen och seriositeten ökat i Vasaloppet, Vätternrundan och massa maratonlopp. Men ingen skulle komma på att idén att låta 30 proffs och 15.000 amatörer tävla på olika banor :-)

    Proffsen har sina egna tävlingar i alla sporter, men kan man locka alla kategorier till samma breddtävlingar/folkfester så gynnar det alla så länge arrangören har fokus på rätt saker. Återigen, det handlar om format mer än mätregler.

    Reply

   • Claes
    Dec 17, 2012 @ 09:59

    Har sagt det förr – Elit, är väl spec dom som seglar entyp, där de verkliga seglingsdimensionerna är avgörande.

    De diskussioner vi har i detta forum, säger väl allt om hcp-seglingars problematik.

    Banläggningen (läs typ “djävulshålet) förstärker många gånger problematiken för hcp-seglingar – vem vågar / har råd ………

    Tycks inte som Lööf / Salminen´s insats nämnvärt förändrat hållningen

    Reply

 5. Sam V
  Dec 7, 2012 @ 09:32

  Även i UK blåser förändringens vind. Pga för lite indata ska man ska överge PYS, som väl är snarlikt LYS. Istället ska RYA gå över till något som verkar påminna om SRS. Undrar om någon seglare i UK kommer bli förorättad?
  http://www.rya.org.uk/newsevents/news/Pages/Changeoftackforcruiserracing.aspx

  Reply

 6. Pelle P
  Dec 7, 2012 @ 14:27

  +1 Patrik L, om vi alla kollar vad denna tråd handlade om från början så står det;
  Kravspesifikasjon
  Et enkelt system for å møte behovene og kravene til breddekappseiling
  Ettallssystem
  Ikke en konkurrent til ORC/IRC
  Lave kostnader
  Lett å få båten målt og registrert
  Reviderbart og etterprøvbart
  Enkelt å komme i gang med å seile
  Fungere både for nye og eldre konstruksjoner
  Bedre skandinavisk samarbeide
  Klar til å kunne benyttes for seilsesongen 2013

  Är inte detta klart och tydligt att våra kära grannar vill KOMPLETTERA ORC med något för breddseglingen?????

  Reply

 7. Erik Barkefors
  Dec 7, 2012 @ 17:22

  Kanske dags för en ny tråd – Fakta och myter om SRS…

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 7, 2012 @ 17:32

   Jag tror inte vi behöver ännu en tråd om det :-)

   Oavsett regel så finns det alltid ett antal seglare som anser sig missgynnade. Det finns också många som älskar att analysera och diskutera tusendelar och principer (både tekniker och jurister är överrepresenterade inom segelsporten).

   Att jag tröskat igenom tusentals båtar och resultat för att visa på att det funkar helt ok har ingen som helst påverkan när man har bestämt sig för hur det är.

   Jag tycker att det finns många av exempel på att man kan locka massor av seglare, på alla ambitionsnivåer, i alla sorters båtar och ha förbannat kul tillsammans. Och när seglarna stannar hemma beror det på helt andra saker. Det räcker för mig…

   Reply

  • Patrick L
   Dec 8, 2012 @ 09:15

   Det finns en “frågor och svar” på SRS hemsida. Bidra gärna med frågeställningar att ta upp där.

   http://svensksegling.se/Batteknik/SRS/SRS-Fragorochsvar/

   Reply

 8. Andreas E
  Dec 7, 2012 @ 18:21

  Väl skrivet. Vi behöver ett enkelt, billigt bassystem med stabilt, snabb admin som gör att många kan mötas på banan. SRS känns som de enkla självklara valet, det torde finnas en ganska god förståelse att det inte är exakt och inte alltid rättvist (TP52 o SRS känns iskallt ibland). ORCi känns som weapon of choice för närområdet, när det är mästerskap och mer noga.

  Jag skulle önska att alla krafter o förbund gjorde sitt för att nå mål om ökat deltagande, där gränsöverskridande deltagande, samverkan känns givet, där konsolidering borde vara i det flestas intresse.
  Sluta med trashtalk, både avseende regler eller respit vs onedesign. Jobba för mest roligt för pengarna, mer segling till folket, mest mästerskap för mig ;)

  Vi kanske borde hitta en regelsponsor som får namnsätta regeln mot att cert blev kostnadsfritt eller nog lågt, typ “Liros Rules” o så slipper vi nationalistproblemen

  Reply

  • Andreas E
   Dec 7, 2012 @ 18:23

   Som vanligt kommer mina replies inte på rätt ställe. Det var tänkt mot Patrick L inlaga. /a

   Reply

  • Patrik A
   Dec 8, 2012 @ 07:55

   Jag trodde SRS betydde ScandinavianRespitSystem ;-)

   Reply

 9. Eivind
  Dec 7, 2012 @ 23:31

  Etter å ha lest denne opphetede diskusjonen om hva vi bør velge som handikapregel i Norge er det nærliggende å konkludere med at vi i hvert fall ikke bør blande oss inn i noe som har med SRS å gjøre:-)

  Ellers så er jeg for min del bare ute etter å få en MÅLEREGEL og ikke en “regel” som er basert på “tyckande” sånn som LYS er i dag!

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 7, 2012 @ 23:44

   :-)

   Reply

  • Patrik A
   Dec 8, 2012 @ 13:33

   Skulle ändå vara kul att på ett enkelt sätt kunna kappsegla på båda sidor gränsen utan en massa krångel. Trots att jag haft vissa åsikter kring SRS så är det ändå fantastiskt mycket bättre än tyckarsystemet LYS. Finns alltid någon som blir drabbad av höjning vid en övergång till SRS men rättvisan skulle på det stora hela bli bättre.
   Själv beklagade jag mitt för höga SRStal ända tills jag själv kom på att jag dragit för lite vid mätningen av mitt Code1/gennaker segel på halvbredden och rundat av åt fel håll så mitt Code1 blev ett alldeles för djupt Code0 med 2cm marginal utan att jag fattade någonting och på en fockbåt är det en avsevärd skillnad på SRStal.

   Reply

   • Peter
    Dec 9, 2012 @ 00:03

    tror nog inte att det gör så mycket men det kan vara spännande att se var det bli med rätta måtten. Sen kan naturligvis årets översyn av formeln påverka också.

    Reply

   • Eivind
    Dec 9, 2012 @ 12:03

    Vi kan gjerne ha et felles system for min del, men det må være en måleregel som ikke er avhengig av statistikk og som gjør det mulig å få et måletall som oppleves “rimelig” fair. Jeg seiler selv en X-50 med kort kjøl som er utrustet med tanke på tur og shorthanded seiling. Det finnes vel bare en båt med den konfigurasjonen jeg har i hele Skandinavia, så det vil aldri bli mulig å få et godt statistisk grunnlag for denne (i år seilte jeg bare en regatta og ble i den liggende i vindstille i tre timer etter et katastrofalt veivalg inn til Arendal i TwoStar).

    Hvorfor vi i Norge og Sverige ikke har sett mer på IRC som et alternativ har jeg ikke sett noen god forklaring på, det er jo et system som har rated over 6000 båter rundt “hele kloden”.

    Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 8, 2012 @ 15:01

   Hej Patrik, kul att det löst sig med ditt SRS.

   Pratade med Sten Bergqvist och han var inne på att hotta till sin Alltiett 35 och vara med och köra igen. Tyvärr var vår gamla “whomper” lite för stor för båten… annars tror jag 135 m² hade blivit perfekt :-)

   Reply

   • Patrik A
    Dec 8, 2012 @ 23:38

    Hej Peter tror tyvärr också att den är för stor, har du sett någonstans en guide hur man får fram optimal(läs maximal) liklängd på ett givet riggmått masttopp till peke halspunkt för en runner?

    Reply

   • Peter Gustafsson
    Dec 9, 2012 @ 00:07

    Jag har sett siffran 8% någonstans för en “general purpose gennaker”. Så här har det sett ut på våra största runners:

    J/111 15.645*6.53 vs FL 18.50 = 9% längre än raka vägen
    J/109 15,11*5.70 vs FL 17.50 = 8% längre än raka vägen

    Reply

  • Team Dehlerdoris
   Dec 8, 2012 @ 16:18

   Eivind justering av “rattläget” känns nödvändig i den här “never ending” SRS-diskussionen i Sverige. Tycker det är jätteskönt att vi har kommit bort från LYS där “skitig botten” o andra flummiga parametrar såsom besättningsskicklighet, segelstandard, kölform, båtskick m.m. blivit en klart liten del av respittalet. Dessutom var gamla LYS behäftad med övrig flummig input såsom mycket bristfällig statistik och där hela systemet till stor del byggde på “subjektivt tyckande” av en mycket liten grupp personer och där insyn i bedömningar och fakta var totalt höljt i dunkel. Idag kan vi se alla huvuddata om varje enskild båt som har certifkat. SRS är ingen konstruktionsregel som man ska bygga båtar efter o därav så ska inte beräkningsmodellen vara officiell.
   Om någon kan hitta på en mätregel som ger rättvisa åt alla båttyper så är det bara att gratulera. Oavsett ORCi, IRC eller SRS eller nåt annat så kommer “nischbåtar” typ Pogo o Wasa 55 ägare aldrig att kunna enas om ett ett rättvist system i alla vindstyrkor och vindriktningar.
   SRS ska fungera i spannet 3-7 m/s på en rundbana och systemet kommer då alltid att gynna allroundbåtar som seglar bra just i det spannet som också är normalt i svenska sommarförhållanden. Extrembåtar som planar i 10-12 m/s, 130gr. TWS eller extrema lättvindsbåtar ligger utanför normalintervallet. Man gör ju trots allt ett val när man köper en båt. Hotspots i 17 knop kan ju också vara skithäftigt, men om en skitlång Wasa 55 rullar om en extrem 33 fotare med 1 knop i samma vindstyrka på lite öppen bidevind med ett lägre SRS så behöver det ju inte det vara fel på själva SRS systemet för den skull.
   Sedan kan tydligen alltid någon vrida o vända på allt som skrivs o sätta negativ twist på det mesta om SRS i något syfte. Jag kan inte tycka annat än att SSF-TK har gjort ett bra jobb med själva systemet och med mindre justeringar så tror jag att SRS är klart lyckat för oss breddsglare, som vanligen inte hittar så många arrangörer som anordnar ORC-race på hemmaplan.
   SRS-race är också precis lika enkelt som att arrangera som gamla LYS-race för en arrangör. Inte att förglömma.
   Stefan K
   http://www.dehlerdoris.blogspot.com

   Reply

   • Peter
    Dec 8, 2012 @ 19:29

    imponerande vad du fick det ifrån utan ens har haft insyn hur respittalen sattes. Det har hävdats här en del som var långt ifrån sanningen men av någon konstigt anledning uppfattades som sådan. Trokigt att det är så. Det som är underligt att i många fall kom/kommer SRS fram till samma bedömningar som vart hård kritiserade när bedömning gjordes av LYS-kommittén. Då kan man ju undrar är det vägen att kommer fram tiull samma slutsats så viktigt?

    Nu som då finns statistiken med i leken och det är väl inte så konstigt. Men statistiken var även under LYS endast en del i bedömningarna. För mätbrevsbåtar användes statistiken i mycket begränsad omfattning. måttjämförelse och jämförelse med andra respitsystem hade då betydligt större inverkan. Sen fanns även verktyg som hjälpte till med bedömning.
    Snack om tyckandet…

    citat från SSF’s hemsida:” SRS-talen i tabellerna är avsedda att spegla vad bästa båt av respektive båttyp kan prestera och de är baserade på kappseglingsstatistik, båttypsjämförelser och erfarenhet.”

    inte ens där finns skillnad mot LYS/SWELYS och SRS före 2011. Formeln är dock en typ av båttypsjämförelse och just ny är det det som i praktiken knuffar undan i många fall statistik och erfarenhet. Men även idag förekommer det att justeringar görs, mao. det man ser på mätbreven eller i tabellen är inte alltid resultatet av formeln.

    Just bristen av ORC-arrangemang tycker jag är tråkigt då detta driver utveklingen av just breddseglingssytemet åt ett visst håll. Sen kan jag inte yttrar mig om det är svårare att arrangera ORC-seglingar än SRS-seglingar. Jag tror nog mer att det är lite moment 22. finns inga inmätta båtar är underlaget inte så stor och om det inte finns arrangemang så blir det ju inte så många som vill mäta in sina båtar.

    Reply

    • Oscar
     Dec 8, 2012 @ 22:03

     Som alltid lite svårt att hitta tråden i det du skriver, men vill du ha tillbaka LYS som det var innan SRS infördes?

     Reply

     • Peter
      Dec 8, 2012 @ 22:57

      jag har inte fått svar på varför det är bättre att få fram ett respittal på 1,28 genom en formel än 1,28 genom en empirisk bedömning? Mycket skit att påståtts.

     • Oscar
      Dec 8, 2012 @ 23:26

      Peter, om nu formeln ger samma resultat, så som du antydde, är det ju fantastiskt bra med SRS.
      Antalet nya båtar och varianter på dessa har ju ökat drastiskt de sista 10 åren. Att respitmässigt (baserat på kappseglingsresultat) kunna ge alla dessa nya båtar ett handikapptal vore ju helt omöjligt.

      Vad är problemet?

     • Sam V
      Dec 8, 2012 @ 23:27

      Trokigt

    • Peter Gustafsson
     Dec 8, 2012 @ 23:22

     Rätt eller fel så togs beslutet att göra om systemet. Du tycker det är fel. Det är ok, men det finns ingen väg tillbaka. Time to move on.

     Reply

   • Rikard I
    Dec 9, 2012 @ 09:22

    Om vi fokuserar på SRS, så kan vi vara överens om att regeln ska värdera alla båtar på samma sätt; SRS-talet ska spegla båten optimala perfromance för vindregistret 3-7 m/s och den ska göra det på rundbana. Eller hur?

    Om SRS-regeln då inte värderar alla båttyper lika, vad tycker ni att vi gör då? Vända på oss och somna om?

    För även om mätregeln är hemlig, går det att finna ut dess representation matematiskt.
    Den berättar att om man använder samma formel på många båttyper som bygger på parametrar som LOA, SA, D, B, DEPL, SAP etc, så visar det sig att det finns avvikelser på -0,05 till 0,08 som inte går att förklara på direkta skillnader i mätbreven.

    Utöver detta så är SRS 2012 lite för förenklad, så att den inte helt tog hänsyn till vissa fartgivande parametrar. Är det OK?

    Och om resultat från seglingarna under året visar sig ge fördel till vissa fundamentala egenskaper, ska vi då bara acceptera detta?

    Om vi alla är överens om att dessa avvikelser är OK i en rättvis regel, så då kan vi luta oss tillbaka. Alternativet är att justera regeln, så att vi når så långt som möjligt mot en rättvis regel.

    För er som vill veta mer, så finns det publicerad representationer av LYS på nätet som går att använda för kvalitativa jämförelser. Sök på “LYS2” “LYS3”

    Reply

    • Erik Barkefors
     Dec 9, 2012 @ 09:27

     Vilka båttyper eller parametrar är det som gynnas respektive missgynnas enligt din matematik?

     Reply

    • Oscar
     Dec 9, 2012 @ 10:11

     Ge lite konkreta exempel. Du bara antyder.

     Vilka fartgivande parametrar?

     Vilka fundamentala egenskaper?

     Reply

    • Peter Gustafsson
     Dec 9, 2012 @ 10:18

     Då var vi tillbaka i samma diskussion igen.

     Jag tycker att din fina omtanke om “sällankappseglarna” hamnar i skymundan när du ständigt propagerar för att din egen båt, First 30JK, är så missgynnad.

     Vi har tidigare konstaterat att man inte kan se de mönster du pratar om i resultatlistorna, utan alla sorters båtar finns med i topp på både cuper och enskilda race. Dessutom har First 30 ett rimligt SRS som ligger i partitet med vad båten har i NorLYS, IRC, ORCi, PHRF och andra regler. Riktigt duktiga seglare hävdar bestämt (och har visat detta) att man kan vinna race med det SRS du har och att du kanske inte seglar upp till potentialen efter alltför kort tid i båten.

     Diskussionen var intressant en eller två gånger. Men inte längre.

     Det är synd att personliga agendor skall få sätta tonen i den här debatten. Du gillar inte att komma sist och Peter (Kross) är fortfarande bitter efter att han blev petad från sin position inom LYS/SRS.

     Det är dags att höja blicken, och jag tror att de norrmän som följer diskussionen kan skilja på sakfrågorna och era personlga kampanjer.

     Reply

     • Oscar
      Dec 9, 2012 @ 11:05

      Aah, så det ligger till.

     • Peter
      Dec 9, 2012 @ 11:47

      PeterG, det likanr nu faktiskt förtal. Inlägget ovan var ett svar på påstående om LYS som skanar grund. Att du sen kopplar ihop det med något annat får du fan står själv för.

     • Peter Gustafsson
      Dec 9, 2012 @ 12:14

      So sue me!

      Fakta: du var tidigare ordförande för SRS-gruppen men fick sparken för att ni inte kunde komma överens om SRS framtida utveckling. Sedan dess har du kritiserat SRS och organisationen bakom förändringarna i 100+ kommentarer här och i ett antal andra forum. Du har också delat med dig av information som rimligtvis borde vara intern och inte avsedd att spridas.

      Du kan ju hävda att det inte finns något samband.

      Släpp det. Gå vidare. Du har massor av bra input och tillför mycket här på bloggen. Det är synd att vi alltid skall hålla på att älta samma gamla saker.

     • Peter
      Dec 9, 2012 @ 14:15

      fel igen, men lägg nu av själv.

    • Oscar
     Dec 9, 2012 @ 17:08

     Rikard,
     Kollade på “lys2, lys3”.
     Menar du att detta sätt att beräkna skulle var “kvalitativa jämförelser”?

     Så viktiga parametrar som kölvikt och djupgående är inte ens med.

     Reply

     • Rikard I
      Dec 10, 2012 @ 21:31

      Hej Oscar,
      Tack för din konkreta fråga. Det är bl.a. barlast% (kölvikt) som SRS förefaller att inte ta hänsyn till korrekt. Därmed finns det ett gäng vekare båtar vars prestanda felbedöms; elan 310/350, first 30, first 27.7, sunfast 3200, jod35 som några få exempel.
      Enligt uppgift ser DH-regeln det på ett annat sätt, åtminstone för vår pärla.

      Det som nu händer i SRS liknar den utveckling som First 27.7 råkade ut för i lys. Den bedömdes först till ett lystal 1.26 och är i dag nästan utdöd som tävlingsbåt. Den har idag i SRS en empirsk reduktion på minst 0.06 mot formeln som äldre tabellbåtarna representerar, för att kompensera för ett hög värdering och för att reflektera den mer korrekta prestandan.

      Enklast ser man “trenden” om man jmf likvärda 31-fotare. Normal båtteknisk teori och praktik räcker inte för att förklara de stora skillnaderna i SRS-tal mellan ex.vis x99, hansson 31, elan 310, dehler 32, first 30 och a31. Dessa skillnader syns inte vid tävling i srs-vindar, vilken de i så fall borde göra.

      Peter G: Det ska vara OK att driva utvecklingen framåt. Dagens approximation av båtfart i SRS kan bli bättre så att fler båttyper kan tävla på lika villkor. Det borde vara en självklarhet.

     • Peter Gustafsson
      Dec 10, 2012 @ 22:21

      Rikard. Kan du inte förklara för mig varför alla regler, oavsett om de är baserade på VPP, empiriska data eller uträknade, placerar First 30JK på samma ställe som SRS. Har alla regler samma “inbyggda fel”?

      Sedan hade det varit intressant att höra vilka målfarter du har på kryss i olika vindstyrkor?

     • Peter
      Dec 11, 2012 @ 00:35

      jämförde med HN:

      båttyp HN-grupp SRS enligt HN SRS enligt tabell/mätbrev
      X99 24,0 1,24 1,254
      Hansson 31 finns ej i HN-tabellen
      Elan 310 23,0 1,22 ca.1,22
      Dehler 32 23,5 1,23 ca.1,21
      First 30JK 24,5 1,25 ca.1,25
      A31 26 1,28 finns ej i SRS

      det kan dock bli ändringar då en del av de omnämnda båttyper är rätt nya i HN.

      Sen vet jag ej vilka empiriska korrektioner som finns. empiriska korrektioner är dock ett annat kapitel särskilt med tanken på att det är oklart hur de sätts.

     • Oscar
      Dec 11, 2012 @ 09:11

      Spontant, utan att veta, bara tycka.

      De båtar du har räknat upp är båtar som förväntas att kunna plana. Finns säkert en parameter i den sk empiriska biten i SRS där dessa båtar klassas in.

      Med all rätt. Tittar du på alla flashiga videos som är gjorda i hårdvind så verkar de ju plana. Har du planat med din? Troligen inte, men i Frankrike gör dom det i nedförsbackarna.

      Ta XP33, den planar ju redan vid 8m/s enligt en okunnig säljare. Hur ska den klassas i SRS? Som en planande båt givetvis. Kan den leva upp till det? Förmodligen inte.
      En suverän besättning i en X99 kommer att smiska en halvdålig besättning i en XP33.

      Rätt eller fel?

     • Peter
      Dec 11, 2012 @ 09:43

      Jag vet ej om man kan ha så höga tankar kring just empiriska korrektioner. Enkelt uttryckt är det en anpassning mellan det som formeln visar och det som erfarenhet alt. andra respittsystem visar.

      En annan fråga är hur detta lösts rent organisatoriskt.

     • Peter
      Dec 11, 2012 @ 09:56

      @PeterG, “Har alla regler samma “inbyggda fel”?”.

      Jag tänker då på Albin Express som i princip alla andra respitsystem värderas långsammare men jag tror knappast att man anser inom Norden att Albin Express ligger för högt.

     • Oscar
      Dec 11, 2012 @ 10:18

      Peter. Ja, enkelt uttryckt så är det väl så att det är en anpassning mellan formel och erfarenhet, vem vet?

      Helt ok, är väl så det ska vara.

      Har fullt förtroende för de som gjort denna erfarenhetsmässiga justering som ligger till grund för att mättalet anpassas för en speciell båttyp. För en insatt som är van att analysera måste det vara lätt att göra en bedömning av ett skrovs prestanda med utgångspunkt från de bilder som skickas med vid ansökan.

      Finns ju många på BLUR som kan uttala sig om fartpotentialer i nya båtar utan att ens ha sett undersidan av skrovet.

     • Team exilia
      Dec 11, 2012 @ 12:31

      X99an planar om det blåser mer än 12,5 m/s på plattvatten

     • Rikard I
      Dec 11, 2012 @ 12:54

      Peter G: Orsaken till att reglerna förefaller att sammanfalla är att åtminstone SRS tar intryck av IRC och ORC. Sedan är det fortfarande modeller, varav ORC förefaller vara den mest noggranna med sin nästan 80 sidiga tekniska beskrivning.
      IRC och SRS består naturligt så av mer approximationer. Jag är OK med modeller, men t.o.m. ORC inser att dessa går att förfina.
      Därmed betyder det att SRS approximation kan förfinas ännu mer. ORC tar hänsyn till rätande moment explicit, medan SRS bygger det på en förenklad beskrivning som därmed bara är giltig i sin “sweet spot”.

      Oscar: jo, F30 planar/surfar fr.o.m 7 m/s med vågor och högre på plattvatten. Men som du vet, SRS ska spegla fartpotential vid 3-7 m/s och då krävs det väldigt optimala vågförhållanden för att accelera till en surf ;-)

     • Rikard I
      Dec 11, 2012 @ 13:03

      Oscar: din fråga om kvalitativa analyser; om du använder en formel som innehåller de fartgivande parametrarna; L, RM (D, B, DEPL, kölvikt), DEPL och segelarea som ex.vis LYS2 och byter bredd mot djup, plottar den för ett antal tabellbåtar och korrigerar konstanten så att flertal har samma värde i LYS2 och SRS, så kan du sedan se vilka båttyper som sticker ut och själv bedöma om det är rimligt eller inte. Det är ett möjligt sätt. Tänk på att det blir en approximation…

     • Peter Gustafsson
      Dec 11, 2012 @ 13:04

      Så du säger egentligen att alla regler, inklusive ORC, har missbedömt din båt? Och de som vinner med exakt samma mätetal som bara haft tur?

      Jag vet inte, men jag tror du har svårt att få gehör…

     • Oscar
      Dec 11, 2012 @ 13:23

      Rikard, så du vill ha olika SRS beroende av vind?

     • Rikard I
      Dec 11, 2012 @ 16:54

      Oscar: Nej, jag tycker att breddsegling ska bygga på ett tal för enkelhetens skull. Sedan att vissa båttyper är snabba i lättvind och vissa i hårdvind; det har jag inget problem med. Om det inte passar någon så finns det alternativa regler. Merparten av tävlingarna går i medelvindsförhållanden, så det blir därför relativt rättvist. TK har i mina ögon gjort helt rätt bedömning för SRS-regeln.

      Peter G: Nej, du kan inte dra den slutsatsen. ORC bygger på VPP och tar därmed hänsyn till Rätande moment. Så vitt jag kan se av analyserna, så har dock SRS 2012 dålig korrelation för bl.a kölvikt som finns i databladet. Det syns även i resultatet från årets tävlingar.

     • Peter Gustafsson
      Dec 11, 2012 @ 22:53

      Rikard, exactly my point – ORC VPP är superavancerat, men placerar ändå din båt på samma ställe som SRS i relation till andra båtar.

      Antingen har ORC rätt, och då stämmer SRS också ganska bra.

      Eller så har ORC fel (precis som alla andra) och då har du en teori som du är ensam om.

      Dina resultat hade blivit desamma oavsett vilken regel du räknar efter. Jag förstår inte vad du är ute efter?

      Sedan är jag fortfarande intresserad av hur väl du seglar upp till ORCs VPP?

     • Rikard I
      Dec 12, 2012 @ 09:00

      Peter G: din slutsats förutsätter att alla båtarna i SRS värderas lika med ORC. Och så är inte fallet; merparten finns överhuvudtaget inte i ORC.

      Att det finns en korrelation mellan SRS och IRC, samt ORC och SRS beror på att TK sannolikt tar hänsyn till kända ORC/IRC-mätetal vid sin egen empiriska värdering av vissa båtar. Detta går att tydligt i SRS 2012 i och med att nyare båtar värderas med en annan formel än för äldre båtar. Grundformeln är säkert densamma men den empiriska delen influerar med denna effekt.

      SSF har fått information om detta faktum tillsammans med kölviktsproblematiken kopplat till förra årets resultat.

      Och för din info – jag är ute efter att SRS blir en regel för alla som vill tävla i Sverige; spontant 1 gång om året på varje Ornö Runt (som vi gjort sedan 70-talet; tur att vi inte krävdes på mätbrev under den tiden) eller regelmässigt som du själv och där val av båtttyp inte ska spela någon större roll. Det går väl att ta i hand på.

     • Peter Gustafsson
      Dec 12, 2012 @ 09:31

      Som sagt. Lycka till i dins spaningar.

      Mitt tips: tejpa upp ORCi VPP i sittbrunnen. När du seglar efter deras siffror kommer du att vara i topp. Oavsett vilket SRS-tal du har.

      As simple as that.

     • Rikard I
      Dec 12, 2012 @ 14:27

      Tack för de värmande orden.
      Alternativet är att göra som fransmännen med sina F30 som anpassar sig till IRC med att reducera segelplan för kryss och undanvind, flytta förstaget bakåt, köra med Code (SRS-specifik); preliminärt kan vi reducera SRS med 0.05 och då ger det sig säkert ändå.

     • Peter Gustafsson
      Dec 12, 2012 @ 14:35

      Ja, att mecka sig i form är nog vägen att gå…

     • Rikard I
      Dec 12, 2012 @ 16:51

      Nja, köpa mer segel låter det som i mina värld. Det kan vara anpassning till den regel som gäller och en del av förberedelser som krävs för att nå toppen.

      Men jag tror fortfarande att SSF vill att vi seglar på lika villkor inför SRS 2013, så de brister som identifierats i verkligheten kommer förr eller senare att täppas igen.

     • Rikard I
      Dec 13, 2012 @ 09:42

      Peter G: för att ta ett exempel; enligt ORC och med den vedertagna omräkningsfaktorn 808, så har First 30 enligt Pickwick 3’s mätbrev ett motsvarande SRS-tal om 1.196 i rundbana med random vindhastigheter mellan 3-7 m/s.
      Det är mer rätt i förhållande till båtens potential än dagens SRS på 1.25.

      Så jag antar att du utgått från GPH när du dragit slutsatsen att uppnå ORC VPP är tillräckligt. Men då skulle det fattas 4-5% till toppen allt annart lika, eller hur.

     • Peter Gustafsson
      Dec 14, 2012 @ 18:39

      Rikard, jag vet inte vad du har för version på Excel, men någonting konstigt är det :-)

      2012 fanns det följande First 30 i ORCs databas. Med din “vedertagna omräkningsfaktorn 808” så får de motsvarande SRS = 808/GPH.

      1 Team Normar GPH 638,2 -> 1,266
      2 First 30 643,9 1,255
      3 Goochem 645,2 1,252
      6 SCHLAFMUETZE 648,4 1,246
      7 PICKWICK 3 651,2 1,241
      4 BATON 652,5 1,238
      5 PILE OU FACE 655,6 1,232
      Median 1,246 Snitt 1,247

      Detta kan ju jämföras med den Svenska fleeten:

      E4536 Rikard Isby First 30 PeakaBoo 1,255
      E4354 Stephan Berntsson First 30 EIRA 1,252
      E4797 Jørn‐Erik Ruud FIRST 30 ‐10 Team Normar 1,250
      E4390 Olle Tjernberg First 30 Milou 1,249
      E4636 Oxelösunds båt o motor First 30 Basil 1,243
      E4788 Jonas Lindqvist First 30 Desire 1,240
      Median 1,250 Snitt 1,248

      Den enda slutsats jag kan dra är att First 30 JK mäter extremt lika i SRS och ORC.

      Team Normar ser ut att ha samma konfig i bägge systemen, så man skulle kunna hävda att SRS är snällare mot First 30 :-)

      Mitt råd kvarstår alltså: segla upp till de farter som ORC räknat fram i sitt VPP så kommer du att vinna race. Då får du också krängningsvinklar vilket borde vara extremt intressant för din båt.

      GPH: General Purpose Handicap is an average representation of all time allowances used for simple comparisons between boats and possible class divisions. It is calculated as an average of the time allowances of 8 and 12 knots true wind speed for the Circular Random pre-selected course.

     • TRE
      Dec 13, 2012 @ 12:45

      Vad menar du Rikard?

      PICKWICK 3 har ett ORC- club brev från 2012 (ORC Ref FRA00000952) med GPH på 651,2. Om vi använder 808 som du säger blir det 808/651,2 = 1,241 och inte 1,196 som du påstår. Hur har du räknat?

      ORC definierar GPH såhär:

      GPH: General Purpose Handicap is an average representation of all time allowances used for simple comparisons between boats and possible class divisions. It is calculated as an average of the time allowances of 8 and 12 knots true wind speed for the Circular Random pre-selected course.

      Det är alltså en cirkelbana i vindar med medelvärdet från 4,1 och 6,2 m/s i ORC VPP. Använder du någon annan definition eller ett annat mätbrev?

     • Rikard I
      Dec 14, 2012 @ 20:18

      Ta medelvärdet av time on distance för pickwick 3 för SRS vindregister om 3-7 m/s; 6-14 knop och se vad ni får.

     • Peter Gustafsson
      Dec 14, 2012 @ 20:30

      Rikard. Omräkningsfaktorn 808, som du kallar “vedertagen” gäller bara för GPH. Inget annat. Se mina kalkyler ovan. De funkar även för de flesta andra båtar.

      Men det är klart. Det är ju inte fel att lansera ännu en hemsnickrad teori för att visa att din båt är den långsammaste moderna 30-fotaren.

      Jag borde ha kollat detta med Juan K när han var i Göteborg i veckan…

     • Rikard I
      Dec 14, 2012 @ 20:31

      Peter G: när man använder den segelsättning som Normar uppger i Norlys, så motsvarar det ett SRS på 1.28-1.29. I Norlys värderas det till 1.24. Det går inte att dra slutsatser från den jmf – olika regler olika bedömningsgrunder.
      Faktum är fortfarande att barlast% inte används i SRS-formeln, vilket missgynnar ett stort antal båttyper. Det syns i resultaten. Eller har du någon data som talar emot det faktumet?

     • Erik Barkefors
      Dec 14, 2012 @ 20:42

      Här kan ni hitta First 30 JK i det ranska empiriska handikappsystemet:
      http://www.ffvoile.net/ffv/web/pratique/habitable/HN/FRA/tables/home2.asp?CL=TOUT&BATEAU=First+30&GR=&Submit=Valider#

      Och här finns sec/mille att läsa ut för “grupp 24,5” som First 30 JK går i:
      http://www.ffvoile.net/ffv/web/pratique/habitable/HN/FRA/tables/coef.asp

     • Peter Gustafsson
      Dec 14, 2012 @ 20:46

      Rikard. Jag vet inte om du medvetet struntar i vad andra skriver eller om du spelar dum? I vilket fall så gynnar det inte ditt case…

      Jørn-Erik Ruud skrev 2012/08/29 at 14:11 “vi har målt inn samme seil i SRS som i norsk LYS”. Tittar du på ORC-brevet så finns samma segel där.

      ORC Club = GPH 638,2 motsvarar SRS ~1,266
      SRS = 1,250
      NorLYS = 1.24

      Men du kan ju med en dåres envishet hävda att SRS har fel. Och att ORC är rättvisare mot din båt. Segla där nästa säsong så kan du ju dra nya slutsatser sedan.

     • Rikard I
      Dec 14, 2012 @ 21:34

      Exakt Peter; I och med att ORC GPH och SRS bygger på olika vindregister, vilken användning har vi då av din jämförelse?
      Problemet är att ORC bygger på VPP och SRS bygger på en förenkling för att fungera som breddregel. Så vilken omräkningsfaktor som “gäller” går det inte att dra någon slutsats om; det varierar faktiskt mellan likvärdiga båtar av samma längd.
      Vissa båttyper korrelerar någorlunda med en given faktor pga att TK tycks använda dessa vid sin sammanvägning.

      Merparten finns det ingen motsvarighet i ORC så då blir resultatet att dessa seglar mot en annan formel/empriskt skillnad upp till 0.08; prova att förklara varför det skiljer 0.1 mellan ex.vis hansson 31 och First 30 med lika längd. Den skillnaden kan vi inte skylla JK på, hur mkt du än vill. Jag är säker på att han inte SRS för ögonen då han designade båten.

     • TRE
      Dec 14, 2012 @ 21:49

      @ Rikard

      Jag är nyfiken på hur du får fram detta medelvärdet. I det ORC club brevet som jag får fram ser jag inte tider i olika vindstyrkor.

      Hur vet du all detta om SRS? Var har du hittat informationen om formel/empirisk korrektion på 0,08?

      Har du gjort någon beräkning på vad andra båtar skulle få för SRS med ditt sätt att räkna?

     • Peter Gustafsson
      Dec 14, 2012 @ 21:51

      Whatever!

      Det är ingen idé att vi argumenterar.

      I ena stunden hänvisar du till en “vedertagen omräkningsfaktor” för att (när vi förklarar hur den används) backa och hävda att det inte går att dra någon slutsats.

      Jørn-Erik Ruud vinner race med precis samma båt och mätetal, och hävdar dessutom att båten mäter helt ok. Då blir ju ditt lilla korståg i det närmaste pinsamt.

      Jag tänker lägga min energi på att segla i stället för att hålla på att argumentera för att mitt mätetal är 5% för högt. Det borde du också göra. Skillnaden mellan oss är att jag seglar upp till farterna i ORC VPP vilket du inte gör. Och massa SRS-snack lär inte ändra på den saken.

     • Rikard I
      Dec 15, 2012 @ 07:42

      Peter: jag förstår att du vill försvara din ståndpunkt med näbbar och klor. Men låt mig berätta en saga så här vid juletid. Den har viss verklighetsförankring.

      Två segelbåtar tävlar runt en ö om 24 Nm. Jag råkar segla min kompis Elan 310 med SRS 1.232 och tomten råkar seglar en normbåt med SRS 1.000.

      Vindstyrkan under tävlingen varierar helt random mellan 3 och 7 m/s under hela seglingen.

      Vi seglar båda upp till VPP enligt ORC till 100%; normbåten har då medelfart på 4.5 knop eller GPH(SRS)=800 (3600/4,5). Elan 310 har en medel-GPH(SRS)=686.7 motsvarande 1.165 ggr normbåten eller 5.24 knop enligt mätbrevet.
      Tomten seglar i mål efter 320 min, jag med Elanen kommer i mål på 274,7 min.

      Så räknar segelledningen ut korrigerad tid för Elan 310 till 338 min och för tomten om 320 min. Tomten vinner med 18 minuter trots att vi båda seglade upp till båtarnas respektive VPP. Vad är fel i den bilden?

     • srsseglaren
      Dec 15, 2012 @ 07:55

      Hyschhh ,
      Inte så högt, men misstänker att tomten inte finns ?
      Berätta inte för ngn.

     • TRE
      Dec 15, 2012 @ 08:48

      Rikard, felet är att du har tittat i fel mätbrev och inte alls seglat upp till ditt VPP.

      Med den segelförningen du och din kompis har blir GPH värdet 655,6. Att ni då seglar lite sämre än VPP för den långsammaste Elan 310 som hade ORC brev i år (GPH 680,9) gör det inte bättre.

      Hade ni seglat upp till ert VPP så hade seglad tid blivit 262.24. Omräknat hade det blivit 323, alltså blir ni slagna med 3 minuter efter drygt 5 timmars segling.

     • Rikard I
      Dec 16, 2012 @ 09:10

      Hej Tre,
      Det du säger är rätt om SRS skulle motsvaras av ORC’s GPH. Det gör den dock inte. Definitionen är:
      GPH = medelvärde av 8 och 12 knop, rundbana.
      SRS = medelvärde av 3-7 m/s, rundbana.

      SRS ger då att GPH inte kan användas vid jmf utan att motsvarande medelvärde av 6,8,10,12,14 ska användas.

      Och jag förstår definition av normbåten korrekt i SRS skulle den ha motsvarande 800 i ORCi.

      Någon som har insikt i SRS får gärna invända mot detta om det är något som skulle vara missförstått. Det är inte helt enkelt att separera definitioner från SSF från vedertagna sanningar.

     • Peter Gustafsson
      Dec 16, 2012 @ 09:32

      Din egen påhittade definition “SRS = medelvärde av 3-7 m/s, rundbana” är tyvärr långt från SSFs:

      SSF skriver att “strävan är att SRS-talet ska representera en båttyps bästa potentiella prestanda på en rundbana i mellanvind.”. Alltså inte medelvärde.

      Därför kan man inte konvertera på det sätt du föreslår.

      Jag har räknat på 100-tals båtar genom åren. Både i Excel men även kört riktiga race med routingmjukvara och ORCs VPP och sedan jämfört resultaten i SRS och IRC. Skillnaderna blir mycket små. SRS = 808/GPH fungerar förvånansvärt väl för de flesta normala båtar. På samma sätt har SRS=1.25*IRC funkat alldeles utmärkt för att se om en båt hamnat rätt i relation till konkurrenterna.

      Jag skulle kunna simulera ett 10-tal race över julen med en First 30JK i skarpa vindar på riktiga banor, men jag misstänker att du inte tänker lyssna på andra argument än dina egna.

     • TRE
      Dec 16, 2012 @ 09:53

      Hej Rikard

      Att jämföra två i grunden så olika respitsystem som ORC och SRS är inte enkelt. ORC bygger på matematiska beräkningar av en båts potential i olika vindstyrkor och vindvinklar. Det är kanske det bästa respitsystem vi har just nu, men har en tröskel som många tycker är hög. Kostnaden för mätning och mätbrev är högre än många båtägare är villiga att betala.

      SRS är ett semiempiriskt system som är enkelt att förstå och använda. Genom att ge varje båt ett respittal kan man tävla mot varandra under hyfsat rättvisa villkor. SRS talet säger egentligen inte så mycket om hur fort en båt ska segla. Det säger bara hur fort båten ska segla jämfört med andra. Jag tror det var Pelle L som tog fram jämförelsevärdet 808 mellan SRS och ORC. Det visade sig att om man använde den siffran stämde LYS/SRS talen med GPH. Peter G kan säkert ta fram en länk så du kan följa den tråden. Det är ju några år sedan.

      SRS talet är alltså inte någon exakt vetenskap. Vinden är “medelvind” och 3-7 m/s är bara en vägledning. Om du vill beräkna farten på normbåten med omräkningsfaktorn 808 blir det 4,45 knop på cirkelbanan och inte 4,5 som du använde.

      Jag tycker nog du bör ta till dig Peter G’s råd. Han har gått igenom den resan du gör när han bytte från Novan till J/109:an. I början gick det sådär, men efter ett tag var dem tillbaks i toppen.

      Kom ihåg att vi gör detta för att det är kul.

     • Rikard I
      Dec 16, 2012 @ 10:55

      Tack för din beskrivning Tre; jag känner till allt det som du säger. Jag förstår samtidigt att du menar väl med ditt svar.

      Det har blivit klart för egen del i och med exemplet, anledningen till varför SRS 2012 såg ut som den gjorde i och med att icke-ORC mätta båtar avvek så mycket från “formeln” och att det därför fanns 3 olika formler beroende på vilken grupp båten tillhörde.

      Med de definitioner som gäller (4.5 knop/800 är ett absolut värde i SRS) och det faktum att TK använder just GPH som förklaring i fall, gör att avvikelserna slutligen föll på plats.

      Jag är mycket medveten om hur jag ligger till mot VPP; problemet att 100% bl.a. inte räcker mot båtar som inte har en VPP eller som gynnas pga längd eller barlast%. Formeln för SRS är en förenklad representation av VPP, vilket är ok.

      Ursprunget för egen del är att SRS 2012 inte behandlade alla båttyper lika – det målet borde vara en självklarhet. Med hänsyn till SSF vilja att hålla regel hemlig så har de fått materialet om avvikelserna och stöd från tävlingar för dessa.

      Med det lämnar jag forumet. Och återkommer kanske då tonläget förändrats från idiotförklarande till stimulerande debatterande. Tack.

     • Peter Kross
      Dec 16, 2012 @ 14:52

      Rikard, kan du kontakta mig? du har intressanta synpunkter som tyvärr inte kan diskuteras här på bloggen.

     • srsseglaren
      Dec 16, 2012 @ 17:49

      Det är antagligen ganska få som ännu haft tillfälle att segla en First 30, än mindre så mycket att man kan bilda sig en bra uppfattning om den seglar upp till sitt SRS-tal ?

      Den Norska båt som förefaller göra det, seglar möjligen under andra förutsättningar i Norge än vad som gäller vid kappsegling runt Stockholm, merparten inomskärs ?
      En gissning är att den genomsnittliga vinden är avsevärt lägre i Stockholm ?

      Det verkar som båten är ganska styv och kanske kommer bäst till sin rätt i högre vindstrykor ? dvs 7 m/s eller möjligen något högre vindar än så ?

      Bla pga att den är konstruerad med sk. chines så blir det våta ytan ganska stor vilket bromsar båten onödigt mycket i lägre vindstyrkor/liten lutning på båt ?
      Jmf bild fem och sex i denna artikel på Hamnen.se
      http://www.hamnen.se/nyheter/provsegling-first-30

      Se gärna tråden “Seascape 27 seglar” .
      Om det är rätt så bör man kanske se över gennacker valen för att eventuellt så ofta som möjligt få mer power ?

      Om tonen vart fel ber jag för egen del om ursäkt för det, samtidigt som jag vill framhålla dom inlägg som skrevs av “Tre” ovan vilket var riktigt bra skrivna tackar för det : )

      Angående stabilitet har jag också uppfattat att det är relativt billigt i SRS får se om det blir lika 2013 ?

     • Peter Gustafsson
      Dec 16, 2012 @ 18:28

      Racen i Norge var en bra mix av distans och kryss/läns under lite olika förhållanden. Man samlar ju också ganska stora och varierade fält. Därför var ju deras input i den här frågan synnerligen relevant. Synd att den avfärdades.

     • JIMMY
      Dec 16, 2012 @ 18:43

      Nedanstående artikel är inte ny men fortfarande aktuell. De som inte redan har läst den men som finner den här tråden intressant kommer garanterat hitta ett och annat matnyttigt: http://www.blur.se/polar/lindell_handikapp.pdf

     • Peter Gustafsson
      Dec 16, 2012 @ 20:48

      Här är de stora regattor som First 30JK har kört i Norge på NorLYS 1.24. Jag har räknat om några race till SRS 1.25 enligt SRS-mätbrev E4797 och då blev resultatet detsamma.

      First 30JK är livsfarlig i rätt händer.

      Færder 2011 1:a av 40 + snabbast på långa banan
      Færder 2011 4:a av 32
      Hollænderseilasen 2012 1:a av 24
      Moss Raymarine Race 2012 1:a av 13
      Navigare Cup 2011 1:a av 7
      Navigare Cup 2012 1:a av 6

     • Jørn-Erik Ruud
      Dec 16, 2012 @ 21:36

      Etter to sesonger i First 30 JK har vi erfart at båten har et smalt spor på kryss, og at det krever mye trening for å finne sporet. Båten går best i lite til moderat vind (4-14 knop), og går som en kule på lens og slør under alle forhold. Vår erfaring er at våre konkurrenter synes båten har et altfor lavt lystall….. Personlig tror jeg lystallet er nokså rett, men som sagt må det TRENES for å klare å hente ut båtens potensiale. Moss Raymarine Race 2012 ble seilt på pølsebane og under lette vindforhold, dette passet båten utmerket:-)

     • srsseglaren
      Dec 16, 2012 @ 23:31

      Detta inlägg var mycket intressant, tackas för : )
      så båten trivs bäst i 2-7 m/s ?
      Då borde den kanske fungera även i Stockholmsskärgård ?
      Den största focken på Norska First 30 har förlik 12.81 och LP på 4.49, tyvärr anges ej yta men låter stort på en trettiofotare ?
      Svenska mätbreven är ej tillgängliga ?

      Om jag seglade en First 30, hade möjligheterna till ökat utbyte med den Norska besättningen, noga utforskats ?

      Såg att på Faerdern 2011 kom X-99 på 2:a(Team Exilia) och 38:e plats, tot. 7st 99:or deltog, kan tydligen skilja en del ?

      Nu är det rätt knepig segling i skärgårn vilket kan öka utslaget en del ?

     • Peter Gustafsson
      Dec 16, 2012 @ 23:38

      First 30 har masten långt bak och därmed en stor fock.

      Team Normar = E4797 = 1.250
      Storsegel 36,22
      Försegel 3 st 30,32
      Spinnaker 2 st 79,19

      PeakaBoo (Rikard Isby) = E4536 = 1,255
      Storsegel 37,17
      Försegel 1 st 28,94
      Spinnaker 1 st 91,49

     • JIMMY
      Dec 17, 2012 @ 09:49

      Det här med att focken på First 30 är så pass stor är rätt intressant och lite speciellt. Sannolikt en av parametrarna till att den är rask i lättvind men också svårseglad, speciellt med tanke på att båten inte har backstag då mer förstagssagg med ökande vind gör att focken snabbt blir för kraftfull och ”draggy”. Jag pratade med Juan K om detta och hans svar var:

      “If you’ll use the boat for racing, make sure you have a method for adjusting the headstay. This will be very important for performance and Beneteau does not want to adopt it in the standard boat. This can be done with a 1:2 purchase at the hounds with the rope comming down inside the mast and going to a winch”

     • Ulf Brändström
      Dec 17, 2012 @ 10:22

      Håller helt med vad Jimmy säger. Jag nämnde detta till min före detta franska tränare. Han anser att First 30an måste ha backstag eller förstags sträckare. Mer krängning samt tvist än vanliga husvagnar gäller oxså. Aymerics har tydligen varit rätt framgångsrik när han gästspelat och trimmat några av de Franska båtarna.
      Han hälsar att han gärna kommer över till Sverige om någon är sugen på att anlita honom. ( Han jobbar som pro tränare samt fabriksseglare för Nacira)

     • Fredrik Södergren
      Dec 17, 2012 @ 11:23

      Samma problematik som på Tarac som också har en relativt stor förtriangel. Den kompletterades med backstag att haka på för trim och det är som natt och dag. Helt avgörande när det blåser lite.

     • srsseglaren
      Dec 17, 2012 @ 11:40

      Man får hoppas att Rikard I läser ngt av d:o, blir det bara bättre och bättre :-)

      Seglade en av Straumes gamla båtar med lite svep på spridarna med 28 kvm försegel, där fanns monterat en 1:16 utväxling vilket räckte gott för att sträcka utan winch ?
      Jmf bild två:
      http://www.gransegel.se/bok/bok_kap6.htm
      Båda tampändorna kan fästas på samma plats.

      Ngn. som kan förtydliga Jimmys 1:2 utväxling ?

 10. Rolle
  Dec 9, 2012 @ 16:04

  Så fint det är med dessa frågor, våra allra värsta sidor kommer fram ! Här blir det t.om förtal. Vad driver Peter G till att dra det så långt? Smakar illa!

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 9, 2012 @ 17:18

   Det är inte förtal. När man som förtroendevald bedriver en kampanj på offentliga forum skall man vara beredd på att ens motiv ifrågasätts.

   Jag har absolut inget emot Peter eller hans synpunkter, men det vore bättre för alla om han var tydlig med sin roll. Vi har haft en dialog på mail, där jag varit tydlig med hur jag ser på detta. Så min reaktion kom nog inte som en överraskning.

   Mitt stora bekymmer är att många läsare tycker att blur.se blivit ett tillhåll för gnällspikar som skall diskutera SRS i oändlighet. Det är synd, då alla inblandade är duktiga seglare som bidrar i många andra diskussioner. Så visst vore det bra om vi kunde hitta en rimlig nivå här också, där man inte satte hela sin personlig prestige på spel.

   Jag ber om ursäkt om någon tycker att jag passerat gränsen.

   Reply

   • Raketen
    Dec 9, 2012 @ 18:52

    Tycker inte du har passerat gränsen. Här till hör jag inte “expertisen”.
    Men håller med om att Respittals diskussionerna brukar urarta i larvigt tjafs.
    Det verkar vara så, att efter ett tag så blir diskussionen problemorienterad.
    Är man inte nöjd. Så kan man anlita en mätman som mäter och väger båten. Träna mera.
    Problem solved.

    Reply

 11. Peter
  Dec 9, 2012 @ 18:51

  Dte var´nytt för mig att du inte har något emot mig som person eller mina synpunkter men det är inte rätta forum att diskutera detta. Dra ett sträck och förhoppningsvis ser du mina synpunkter just som det är – mina synpunkter. Ajg är medveten och uppskatta om/att andra tänker annorlunda.

  Angående ändringar i NORLYS, för att går tillbaka till ursprungliga frågan, så är jag övertygad att normän väljer rätt, hur det än blir.

  Reply

 12. Ulf.brändström
  Dec 10, 2012 @ 21:17

  Alla dessa Peter? Skriver man inte efternamnet på grund av att man inte står för det man säger?

  Reply

 13. Stein Ødegård
  Dec 13, 2012 @ 14:02

  Norge ser ut til å bevege seg i retning av LYS tall beregning basert på ORC data, ikke SRS. Årsmøtet i NORLYS anbefalte med stort flertall denne løsningen. Ikke noe er formelt besluttet, men man tenker seg følgende mulighet (sitat fra Seilmagasinet):

  – For hver enkelt båttype vil vi gå inn i ORCs database og finne et antall like søsterbåter til denne, og så vil vi finne flytestillingene på dem for å se hvordan de flyter i vannet. Dermed vil vi kunne finne båtens reelle vekt. Dernest vil vi se på krengemålene for disse båtene, slik at vi finner stabiliteten. Det vil i praksis si at vi kjører ut målet som heter VCGE, som er et tall som uttrykker stabiliteten på en krengetestet båt. Og dette, sammen med «skrogfilen» – det vil si skrogmålene i ORCs database – og de dataene vi har på rigg og seil i NORLYS’ database, vil gi målene på de enkelte norske båtene.

  Reply

  • Pelle P
   Dec 13, 2012 @ 14:39

   JIPPI!!!!!!!! Ett mätsystem till att förhålla sig till!!! HURRA!!!!!!!!!!!!!!

   Reply

   • Peter
    Dec 13, 2012 @ 14:53

    är väl upp till Normän vad de väljer? De har säkerligen en anledning att de valde just det alternativet.

    Reply

    • Pelle P
     Dec 13, 2012 @ 15:04

     Ellerhur!!! Är på mitt mest ironiska humör idag!!!!!!!!!!!!…:-)

     Reply

   • Eivind
    Dec 13, 2012 @ 16:25

    Jeg tror det er veldig mange av oss som ønsker oss et “mätsystem” og få slutt på alle de subjektive vurderingene som gjøres i dagens LYS system.
    Når man i tillegg har hatt en ekstremt stivbent tolkning av reglene så har det jo ofte gitt helt syke resultater. Jeg hadde f.eks. en X-46 med rullebom og en 108% kryssfokk som jeg skulle seile TwoStar med. “Mätmannen” kom så til at storseilet var 1 cm lengre på bomliket enn standard når han tok målet nede i rullebommen og ga meg så 0,01 i tillegg i rating selv om genoaen var 11 kvm mindre enn standard. Og det finnes jo en mengde andre tilsvarende eksempler.

    Reply

 14. Patrik A
  Dec 13, 2012 @ 17:54

  Nyss hemkommen från Norge där jag som enda Svensk var på NorLys extrainsatta möte och kan tyvärr rapportera at jag skulle bli mycket förvånad om de väljer SRS då det var en stor majoritet för ORC-LYS. Jag tyckte mig kunna höra en stor uppgivenhet kring tidigare erfarenheter av samarbetet med SSF där de känt sig överkörda. Det är mycket synd om vi inte kan ha ett gemensamt system som skulle både underlätta kappseglandet över gränsen för oss på Västkusten, tyvärr tror jag Stockholm “skiter” i det och låter stolthet och prestige gå före nyttan av att ha någon att dela kostnader och utbyta erfarenheter med. Bara blotta tanken att få en mer än dubbelt så stor mätbrevsbas borde trigga igång alla med affärs och utvecklingssinne, att i ett sånt här läge bara hävda sin äganderätt till SRS leder inte framåt i nordiskt samarbete.
  Jag tror dock inte att det blir lättare att genomdriva några förändringar och få något större inflytande med Engelsmännen inom ORC så jag hoppas även NORLYS tar sitt förnuft tillfånga och tänker efter ytterligare innan man bestämmer sig. Vill uppmana SSF att kontakta NORLYS och reda ut det hela samt diskutera fram en lösning med delat ansvar som leder Nordisk bredd/respitsegling framåt.
  Som observatör på plats :-) Patrik Andersson

  Reply

  • Pelle P
   Dec 13, 2012 @ 18:24

   +100!

   Reply

  • Pelle P
   Dec 13, 2012 @ 18:27

   Såg Sverres inlägg på Seilmagasinet om tre nivåer; det har dom ju redan idag! Vanlig Lys, r-klasser och orc!

   Reply

 15. Jan Dejmo
  Dec 13, 2012 @ 20:05

  Vi som arbetar med SRS har under det gångna året träffat och korresponderat med representanter för NORLYS vilket resulterade i en plan för hur ett eventuellt gemensamt SRS skulle kunna administreras.

  Det som Patrik Andersson föreslår i den sista meningen i sitt inlägg beskriver med andra ord ganska väl vad som har gjorts.

  Vi har däremot medvetet avstått från att gå in i den norska debatten och propagera för SRS.

  Reply

  • Patrik A
   Dec 13, 2012 @ 20:43

   Det framställdes som att ni dvs. SSF ägde SRS och att de bara mot betalning skulle få nyttja systemet och det helt utan inflytande över dess utveckling ! Är inte detta sant ?
   Jag vill bara att allt skall ha gjorts för att ett samarbete inleds.
   Mvh Patrik

   Reply

   • Jan Dejmo
    Dec 13, 2012 @ 21:30

    Vad vi avsåg i våra samtal med NORLYS representanter var ett gemensamt förvaltat och administrerat system och vi uppfattade inte några signaler från dem att de skulle ha uppfattat det på det sätt som du beskriver.

    Utöver detta är det svårt för mig att kommentera eftersom jag inte var på mötet.

    Reply

    • Patrik A
     Dec 13, 2012 @ 21:56

     Låter definitivt som att ni behöver tala med varandra.
     Vi avslutar konversationen nu, låter som att ni har en del att reda ut.
     Tack ! //Patrik

     Reply

     • Jan Dejmo
      Dec 13, 2012 @ 22:01

      Jag har några frågor. Kan du skicka ett ebrev till

     • Patrik A
      Dec 13, 2012 @ 22:06

      0706191370

 16. Peter Gustafsson
  Dec 14, 2012 @ 10:46

  Vad är vitsen med alla dessa teoretiska diskussioner om mätregler, uppdelningar, definitioner och vem som bör segla hur??

  Det är breddsegling vi pratar om!

  I Sverige seglar 3000 större båtar kappsegling. <30 av dessa satsar hårt, tävlar i EM, VM och annat och mäter in i ORCi. Det är perfekt. Men det är <1% av alla båtar! Ser vi till antalet starter så är det ännu färre.

  Resten seglar för att det är kul! Och för att mäta sig med båtgrannen. Eller bli lite bättre än förra året. Och man vill segla sig mot de bästa seglarna och har inget problem med att de dyker upp på racet runt ön.

  Det funkar alldeles utmärkt att dessa 99% seglar mot varandra på Færdern, Skagen Race eller Tjörn Runt. Det tycker jag vi har bevisat i Sverige.

  Sedan vore det ju fantastiskt om fler ville satsa i den högsta divisionen. Men det hjälper inte att riva upp allt som har med breddsegling att göra… och det är väl problemet just nu i Norge: att 1% av de ivrigaste seglarna (var det 30 man på mötet) som inte ens seglar NorLYS skall avgöra hur övriga 99% skall segla.

  Reply

  • Peter
   Dec 14, 2012 @ 10:55

   instämmer men det är det ju också i Sverige att man rivit upp allt som har med breddsegling att göra…

   Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 14, 2012 @ 11:04

   I din värld man kanske man rev upp allt ;-)

   För oss vanliga seglare transiterade man snyggt och prydligt till en bättre modell. Utan att ha debatter, möten, och massa politiskt tjafs där folk som egentligen inte seglar breddsegling skall vara med och påverka.

   Resultatet visar också att det var rätt. En majoritet av seglarna är happy. Ledtiden på mätbrev är kort. Kostnaden är rimligt/gratis. Informationen är bra. Deltagarsiffrorna ökar. Och plötsligt har Sverige det mest stabila och mints ifrågasatta breddsystemet i norra Europa.

   Reply

   • Hans
    Dec 14, 2012 @ 12:07

    +1001

    Reply

   • Peter
    Dec 14, 2012 @ 12:40

    det var du som skrev “Men det hjälper inte att riva upp allt som har med breddsegling att göra…” . I Norge valde man nu att byta från NORLYS till ett system som baseras på ORC istället för SRS. Utifrån ett norskt perspektivt så tycker jag att det finns en del fördelar för Normän. men jag har inte sett att man valde ORC för den delen.

    Tittar man lite på skillnadferna så har man tittat på IRC vid framtagning av SRS. och normän vill nu titta mer på ORC när de tar fram sitt. Visst blir det då inget gemensamt nordiskt system men för merparten är andra faktorer kanske viktigare.

    Reply

    • Oscar
     Dec 14, 2012 @ 13:01

     Vilka faktorer tänker du på som skulle vara viktigare för merparten?

     Reply

     • Peter
      Dec 14, 2012 @ 15:57

      utbyte mellan länder är en faktor men det berör med hand på hjärtat en liten del av seglare relaterat till den totala population kölbåtsseglare som åker till kappseglingar på andra sidan gränsen. serr det ut olika beroende var man bo/har sin båt. för Sverige ser det olika ut om man bor på västkusten, öresundsområdet eller i Norrland. I Norge finns väl utbyte i stort bara i Oslo-området ner mot svenska gränsen.

      Jag kan tänka mig att de blir andra faktorer för en stor del av seglare mer aktuella som enkelhet, tillgänglighet, förtroende (tror nog att många i Norge har större förtroende för ORC som beräkningsformel änför SRS) mm.

      Att det underlätta att ta klivet upp till mer seriös segling på ORC-nivå skadar väl inte i sambandet även om det troligtvis inte är den stora massan.

   • Bengt Pettersson
    Dec 15, 2012 @ 02:05

    Jag tycker Peter (Kross?) försöker föra en relevant och saklig diskussion kring SRS men att han av flera debattörer bemöts med nedlåtande kommentarer. Kanske trampar han på alltför många ömma tår? När man läser redaktörens kommentar att man ” transiterade snyggt och prydligt till en bättre modell. Utan att ha debatter, möten, och massa politiskt tjafs.” så för det för mina tankar till en latinamerikansk militärkupp där ett fåtal genomför vad de vill ha utan att fråga övriga seglarsverige. Och efter att ha följt kommentarerna på Blur under en längre tid så kan man konstatera att man lyckats dupera ett stort antal seglare att SRS är ett rättvisare system baserat på båtens mått till skillnad mot LYS som var ett godtyckligt system där man var utlämnad till ett fåtal personers tyckande. Faktum är att det finns lika mycket subjektivt empiriskt tyckande i SRS som det fanns i Lys. De parametrar som anges i indata för mätbrev är otillräckliga för att på ett korrekt sätt ange en båts fartpotential. Det må i och för sig vara OK i ett enkelt handikappsystem men försök inte lura folk att det är mer rättvist än Lys . Det är bara ett annat sätt att få fram handikaptal som passar några bättre än vad LYS gjorde .

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Dec 15, 2012 @ 08:50

     Ja, jag erkänner. Guilty as charged!

     Jag har “duperat ett stort antal seglare” och lurat i dem att SRS är tillräckligt bra och att det bara är att ge sig ut att kappsegla.

     Inte nog med det. Jag har dessutom fått den vanlige seglaren att tro att det är billigt eller gratis att vara med, går snabbt att få ut mätbrev och att det för arrangörer är lätt att kontrollera aktuella mätbrev.

     Jag ber om ursäkt.

     Detta har fått oerhörda konsekvenser: kappseglingsdeltagande ökar, en stor majoritet av seglarna är nöjda med SRS och det finns rapporter om att man har haft kul på banan utan att diskutera handikappregler. Det är ju fruktansvärt. Inser inte seglarna vad som har hänt?

     Jag har även gjort någonting riktigt hemskt. Jag kan knappt leva med mig själv. Jag har arrangerat bansegling enligt SRS, dit jag lurade 300 stackars seglare som inte förstod hur fel det var.

     Men allra mest synd är det ju om oppositionen, en handfull hjältar som kämpar tappert och osjälviskt för ett demokratiskt LYS med full insyn i alla beräkningar och där LYS-kommittén åter tronar i sin forna glans.

     Som Wikileaks så sprider man hemliga dokument och kalkylark med risk för rättsliga konsekvenser. Man avslöjar usla förhållanden inom organisationen och kämpar självuppoffrande för en återgång till systemet före militärkuppen.

     Ni är de sanna hjältarna.

     Tack för att ni finns.

     Vad skulle vi annars roa oss med hela vintrarna.

     Reply

     • Feffe
      Dec 15, 2012 @ 09:08

      Bortom bergen ligger nangiala ! En plats där människor seglar likadana båtar på samma villkor. Det är människor som nått en annan själslig nivå, frid råder, de har alla kommit till insikt att äpplen och päron är olika, ingen idé att försöka jämföra dem. De är alla bra på olika saker.

      Lägg ner det här nu. Det kommer inte bli rättvist, någonsin, Ever.

     • Tommy L
      Dec 15, 2012 @ 11:19

      Du borde bli poet, Peter…! :-)

      Anade jag en liten liten touch av ironi i ditt inlägg….? :-)

      “Poetry by Blur”…! :-) :-)

  • Raketen
   Dec 14, 2012 @ 11:52

   +1000!

   Spiken på huvudet.
   Det farligaste som finns är att de riktigt initierade står på bryggan och pratar om hur fel respitsystemet är osv. Även om det gäller den egna jollen/80fots racern.
   Folk lyssnar på och ser upp till eliten och expertisen. Vare sig man vill eller inte. Så tror jag man riskerar att sänka intresset för gemene man/breddesglaren, att man vill vara med.
   Det ska vara enkelt och kul att kunna ställa upp på ett race runt ön.

   Hur det än är. så är vägval och kunskap den viktigaste faktorn.

   Reply

 17. Peter
  Dec 14, 2012 @ 11:15

  lägg av nu Peter, visst var det provokatoriskt från min sidan men ändå försöker du än en gång tolkkar in något som inte finns. NORLYS gjorde en omröstning att basera ett framtida respitsystem på ORC. Det kan väl knappast likställas med att de går över till ORC för breddsegling. Vad det bli av det vet vi faktiskt inte men man får väl ha respekt för att andra tänker annorlunda.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 14, 2012 @ 11:25

   Vad tolkar jag in? Att du ännu en gång antyder att vi i Sverige har gjort fel? Men det är klart “rivit upp allt som har med breddsegling att göra” kanske skall tolkas positivt ;-)

   Man har inte röstat om någonting i Norge. Mötet handlade inte om att välja väg och har ingen beslutsrätt i denna fråga. Utan man kollade bara vad folk tyckte. Sedan indikerar det säkert vad de 30 personerna som var där tycker.

   Man får göra vad man vill i Norge. Jag tycker bara det är synd att alla konsekvent skiter i de principbeslut som finns på nationell nivå att man skall samarbeta mellan länderna i de här frågorna. Vilken räknesnurra man använder bakom kulisserna är strunt samma.

   Reply

   • Patrik A
    Dec 14, 2012 @ 12:18

    Naturligtvis var det bara superentusiaster på mötet och en majoritet hade nog sina båtar redan inmätta i ORC så att det talades varmt för detta var nog inte så konstigt, hoppas bara att den beslutande gruppen har större verklighetsförankring och väljer nordiskt samarbete, billigt och enkelt är nog ledstjärnan om vi skall lyckas med breddsegling. En massa mätmän och avancerade dyra mätningar leder bara till mer elitinriktning och färre båtar på banan, tur eller cruisingklasser är ett bra sätt att sänka tröskeln in i kappseglandet där deltagandet och samvaron är viktigare än resultatet så får vi hetsporrar hålla oss i R-klasserna.

    Reply

    • Pelle P
     Dec 14, 2012 @ 12:33

     Håller med dig Patrik A; uppdelningen som norrmännen redan har är bra!
     TUR klass utan spinn och säkert något annat.
     Vanlig LYS
     LYS R
     ORCi
     = det är bara i LYS R och ORCi som man ska behöva mätbrev mm. Nu ska vi dock komma ihåg att det behövs “en kritisk massa” så att det blir tillräckligt med startande i varje klass!! På Färdern, Tjörn R mfl är detta inget problem!

     Reply

   • Peter
    Dec 14, 2012 @ 14:00

    ditt citat: “rivit upp allt som har med breddsegling att göra” .

    Jag tycker att NORLYS beslut är varken bättre eller sämre i nuläge som SRS. Basen = formel ska vaäljas att användas ORC’s istället för SRS som baseras på svenska båtflottan.

    Jag vet ej vilka båttyper som finns i ORC-databasen men tydligen har NORLYS gjort en analys och bedömning att de flesta båttyper finns med. sen är det naturligt en annan och relevant fråga hur de resterande 5% hanteras.
    Som jag kunde läsa utifrån informationen så handlar det inte heller om att alla norska båtar skulle ta ut ett ORC-mätbrev. Det är säkerligen en del som inte är helt färdigt men det som jag tycker är intressant att alla kan få ut ett VPP-diagram för att kunna förbättra sitt seglande. till det tillkommer att steget in till ORC är inte heller lika stor då mycket arbete redan är gjort.

    Visst finns en del frågor öppna utifrån informationsmaterialet och det omröstade systemet är som jag förstått långtifrån färdig.

    Reply

   • Peter
    Dec 14, 2012 @ 14:34

    PeterG, jag citerar dig; “Men det hjälper inte att riva upp allt som har med breddsegling att göra… ” i mina ögon har ju NORLYS inte gjort något annat än Sverige med införandet av SRS. Mao. om man nu tycker att Norge river upp allt som ha med breddseglingen att göra så var väl Sverige inte bättre. resten får väl tolkas som man vill.

    helt rätt att det togs inga beslut utan det var en omröstning. Jag var nogran med att just skriva “omröstning”.

    jag ser dock inte heller att man sade att det skulle kräver mer inmätning eller dylikt. I all informationsmaterial hålls enkelheten för seglare fram. Sen är väl inte heller alla detaljerna klara.

    Som jag ser det så vill de flesta baserar respittalen hellre på ORC-data/formeln än på SRS. jag kan förstår då just ORC baseras på ett större underlag. Det som också kan ses som en positiv biverkan är att man lättre kan få VPP-diagram för sin båt samt att tröskeln till ORC (club/ORCi) är lägre.

    Jag kan ha fel men jag får intrycket att en del här tolkar att omröstning handlade om SRS eller ORC-club men så var väl inte fallet. Det framgår tydligt att det skulle vara ett ORC-baserat LYS.

    Reply

    • Erik Barkefors
     Dec 14, 2012 @ 16:37

     Rätta mig om jag tolkar dig fel men säger du inte emot dig själv nu? Du pratar om enkelhet för seglaren och att det inte kräver mer inmätning men i nästa stycke är ORC bättre än SRS pga mer indata som då borde kräva mer mätning?

     Reply

     • Peter
      Dec 14, 2012 @ 16:59

      Nej, Erik, om du läser förslaget så var det just att befintlig NORLYS-båtdata skulle kunna köras genom ORC-snurra.
      Större underlag avser här fler båtar, större statistiskt underlag- fler kappseglingar världen över för att bedöma faktorer osv.

      som jag uppfattar förslaget så är inte alla pusselbitar på plats då man säger att det skulle vara ett ORC-baserat LYS.

     • Peter
      Dec 14, 2012 @ 17:12

      jag hämtade från sailmagasinet ett citat från Thomas Nilsson:
      “Godt valg! Thomas Nilsson 11.12.12 22:53
      I mine øyne er ikke grunnlaget for om vi skal lykkes innen for norsk respittseiling hvilket ratingssystem vi velger å benytte oss av i Norge, men at flest mulig båter seiler mot hverandre og at resultatet føles mest mulig rettferdig (i den grad det er mulig innen respittseiling). Med andre ord så må resultatlisten vise det som mesteparten av seilerne mente var realiteten under seilingen og ikke minst at formatet på denne seilingen virker rekrutterende og morsomt.
      Beslutning om å bytte respittregel i Norge og hvordan vi håndterer dette bør være basert på at vi ønsker høyere kvalitet enn det vi har i dag og ikke minst gjøre det enklere å komme i gang for nybegynnere. Seil Norge trenger sårt en større bredde i bunn og for å få til dette må vi senke terskelen slik at vi får flere nye seilere ut på vannet. Hvordan dette gjøres avhengiger ikke av hvilket målesystem vi velger men hvordan vi legger forholdene til rette for disse nye seilerne. Vi kan ikke skyve under en stol at nivået på toppen i norsk storbåtseiling er for dårlig og skal dette bli høyere må vi basere oss på et system som har en lav terskel for å begynne og hvor de ulike nivåene virker rekrutterende på hverandre og hvor seilere på de ulike nivåer finner sin naturlige plass. Jeg mener det vil være naturlig at vi ser på 3 ulike nivåer og at det stilles ulike krav til deltagerne avhengig av hvilket nivå man befinner seg på

      Med den kjennskap jeg har til NORLYS databasen så vet jeg at den er svært godt organisert og holder en meget høy kvalitet – også når man sammenligner med tilsvarende andre nasjonale og internasjonale rating databaser. Jeg vet også at måledataene i NORLYS databasen enkelt kan konverteres til et format som kan eksporteres til ORC databasen. Fordelene slik jeg ser det ved og bruk ORC’s VPP system i bunn for fastsettelsen av en norsk NORLYS rating er følgende:

      – ORC’s database inneholder 60 000 unike båtmålinger som er samlet inn over de siste 20 årene, og inneholder derfor data på de fleste produksjonsbåtene som finnes i Norge.

      – ORC’s VPP er den mest nøyaktige og mest kraftfulle som er på ”markedet”

      – ORC’s VPP blir oppdatert årlig av eksperter fra ITC, med tilbakemeldinger fra de 35 nasjonale ratingkontorene – også Norge, rundt om i verden

      – 95 % av NORLYS flåten kan umiddelbart tilpasses inn ORC databasen. De få andre båter som kan trenge ekstra målinger kan enkelt legges inn manuelt i systemet.

      – NORLYS sertifikatet vil bli uendret i utseende og vil basere seg på et ettalls-handicap på samme måte som vi kjenner fra LYS i dag.

      – Dersom man ønsker å oppgradere sitt NORLYS sertifikat til et ORCi sertifikat for deltagelse i f.eks NORC rankinger eller internasjonale mesterskap vil dette være en enkel affære.

      – Ved å velge et slikt system vil vi kunne administrerer og utstede målebrev i Norge. Et slikt system vil heller ikke være personavhengig og man vil i praksis kunne utstede målebrev der man måtte ønske det.

      – Den årlig ORC avgiften vil være på et slikt nivå at dagens NORLYS avgifter når det gjelder målebrev vil opprettholdes.

      – Ved å benytte oss av ORC ’s ”måleprodukter” i Norge vil vi få så mange ”ORC” målebrev at vi vil bli en av de største nasjonene i ORC sammenheng og vil derfor få betydelig demokratisk styrke når fremtidige avgjørelser skal tas og ha en reell innflytelse på utviklingen av systemet.

      Mange hevder at det ville være idiotisk å velge et nytt og unikt respittsystem i Norge. Det er jo akkurat det vi ikke gjør. Ved å velge systemet skissert over velger vi det mest utprøvde og mest nøyaktige system som er tilgjengelig og som stadig flere og flere bruker.

      Med andre ord så skal vi fortsatt kjøre en Golf, men Golf’en har fått en ny og moderne motor og et 2012 utseende. Fullstendig subjektivt mener jeg at hvis vi skal bytte fra å bruke hest som transportmiddel, så kan vi ikke velge en T-Ford når en topp moderne 2012 bilmodell er tilgjengelig

      Godt valg!

      Thomas Nilsson
      Leder av Norwegian Offshore Racing og aktiv seiler uansett hvilken måleregel som måtte benyttes”

     • Erik Barkefors
      Dec 14, 2012 @ 17:47

      Datorfolk brukar säga SISU (skit in – skit ut). Har man inte mer indata än SRS så ser jag inte hur ORC-formeln skulle kunna ge bättre respittal, snarare borde den ge sämre utfall eftersom formeln är avsedd för mer indata.

     • Peter
      Dec 14, 2012 @ 17:58

      Man behöver kanske skilja mellan indata för den enskilde båtägaren eller indata för systemet. För många båtar (kanske till och med de flesta) finns skrovfiler och därmed följer med mer indata in i sytemet.

      Just skrovet finns inte med som SRS-indata. Men det är kanske inte någon faktor som påverkar båtfarten?

     • Bosse
      Dec 14, 2012 @ 18:20

      Peter. Du skriver att skrovet inte finns med som en parameter i SRS.

      Spekulationer eller fakta??

     • Peter
      Dec 14, 2012 @ 19:38

      fakta, det närmaste man kommer är längd, bredd, grov skattning av vattenlinje och man skulle kanske kunna sträcka sig att i viss mån via båttypklassning (t.ex. modern cruiser/racer).

     • Bosse
      Dec 14, 2012 @ 19:49

      Hur vet du det om formeln är hemlig?

      Hur kan du veta att man tar häsyn till vattenlinjelängd om den inte behöver mätas?
      Menar du att man med utgångspunkt från bilder mäter båtlängden och skalar om så man får vattenlinjelängd?
      Flytläge?

     • Peter
      Dec 15, 2012 @ 03:52

      @Bosse, jag har haft insyn i både formeln och beräkningsresultaten fram till våren 2011. Jag vet att formeln ger för en större del av båtar ett helt ok resultat (då menar jag med nogrannhet +/- 0,01) men det är långt ifrån för alla.

      vad gller vattenlinje så görs en grov klassning av fören och aktern utifrån bilderna som sen omvandlas i formeln till vattenlinjenlängd. flytläge anges ju inte utan det bildern från sidan som används för detta ändåmål.

     • Bosse
      Dec 15, 2012 @ 14:02

      Peter, +/ – 0,01 är ju bra. Vilka båtar, typer anser du faller utanför? Kan det vara så justeringar i formeln gjorts efter 2011?

     • Peter Kross
      Dec 15, 2012 @ 22:45

      Bosse, jag hävdar nogrannheten +/- 0,01 fanns för de flesta båttyper även inom LYS under de senaste åren. För att inte reta expertisen här lämna jag detta.

      Justeringar i formeln görs löpande. Justeringar rör vissa parameter som slår på alla eller större grupper. Det är inte alltid sagt att man vill ändra alla andra när endast en eller ett fåtal båttyper identifieras att ligga fel. Då används empiriskt korrektion. samtidigt också ett tecken att formeln har sina brister. Så länge dessa hanteras är det väl inte problem heller.

      Angående vilka båtar jag anser ligger utanför så får du skicka mail. min mailadress hittar du här:
      http://www.vml.se/Konferenser/Hostkonf2009/VMLHostkonf20091021.pdf

   • Eivind
    Dec 14, 2012 @ 16:16

    Nesten alle av de som var på møtet seiler nok også LYS i løpet av året, det arrangeres ikke verken kveldsregattaer i de lokale foreningene eller shorthanded seilaser med andre respit regler enn LYS.

    Så lenge alle har blitt invitert til å stemme, så er det ikke noe demokratisk problem hvem som stemte på dette møtet. NSF kommer jo senere å sørge for at bredden er ivaretatt.

    Peter du skriver også:
    “Vilken räknesnurra man använder bakom kulisserna är strunt samma.”, og det er jeg helt enig i sålenge det faktisk er en RÂKNESNURRA og ikke en subjektiv vurdering av en mätman/komité.

    Reply

 18. srsseglaren
  Dec 14, 2012 @ 11:39

  Kanske alla talar för sin sak även jag som gillar breddsegling ?
  Men ju fler som seglar ju större är möjligheten att dom byter från Aphrodite 25, Vega till ngt annat senare ?
  Det blir även roligare på klubbenskräftkör om man kan kappsegla till den ?
  Dom större runt öar racen blir roligare ju fler som kommer ?
  Då behöver det vara okomplicerat att börja segla ?

  För att ta några 25 fotare som ex.
  Accantus
  aphrodite 25
  Albin 78
  Maxi 77
  Lohi 25
  Guy 27
  Finn express 74
  Albin 79
  Albin Express
  Bakke
  C&C 25
  Dehler 25
  Dominant 78
  First 25
  Jasmine 25
  Larsen 25
  IF
  Rapier 25
  Scanmar 25
  Skippi 750
  Sunwind 26

  Hur många har ett ORC brev sen tidigare ? vad blir mätbrevskostnaden/båt ?
  Vi är lite bortskämda med många typer av båtar, men det ställer andra krav en bra breddregel ?
  Personligen hade jag gärna sett att antalet fått påverka ? dvs finns det tex fler än 30 båtar i landet så in med den i listan ?

  Men vi har i alla fall en lista, får SSF bara putsa på SRS ett tag till så kan det bli hur bra som helst:
  One World One Rule; SRS :-)

  Reply

  • Peter
   Dec 14, 2012 @ 15:45

   vet ej hur det ser ut i ORC-databasen men jag tolkar att NORLYS har gjort sina hemläxor och den största del av båtar som används idag finns med. Det som nämndes var att 95% av alla båttyper finns.

   Vem skulle tro att t.ex. folkbåt, Möre 30, Compis 28, Compis 28 och Fenix har ORC-mätbrev?

   Reply

   • srsseglaren
    Dec 15, 2012 @ 15:49

    Vore klart intressant att få veta mer om ORC-basen ? finns det ngn hemsida eller liknande ?
    Tom Svenska LYS saknade en del uppgifter i båtdatabladen där TK själva lade till uppgifter som tex förstagslängd utan att kontrollmäta ?

    Kan inte riktigt greppa hur det kan finnas 95% uppmätta ORC båtar ? Kan det vara den enklare mätningen ORC-Club ?
    Är uppgifterna överförda från NORLYS ?

    Utöver Norska båtar kan det finnas ngt ex. av av varje Svensk,Dansk och Finsk båt ?
    Hur många talar vi om då ?

    Reply

   • Peter Gustafsson
    Dec 15, 2012 @ 16:04

    Alla kan registrera sig för “ORC Sailor Services” i vänsterspalten här: http://www.orc.org

    Då får man tillgång till alla mätbrev i databasen. Observera att de kan vara från olika år och en blandning av ORCi och ORC Club.

    Reply

    • srsseglaren
     Dec 15, 2012 @ 16:14

     Tackar, Helgen är räddad.

     Lika rolig läsning som båtdatabladen : )
     (Någon dag, skall jag skaffa ett liv): )

     Reply

    • Torbjörn S
     Dec 16, 2012 @ 12:50

     Tack Peter
     Äntligen vpp på min comfort 30 baserad på egna data!
     Och en speedguide som verkar lovande, kul, nu blev det väldigt nära till sjösättning.

     Reply

  • Peter
   Dec 17, 2012 @ 09:55

   Har du hunnit kolla mot ORC-DB? jag började och såg att de felsta finns med på det ena eller andra sättet men inte alla. För Norge ställer sig vidare frågan vilka båttyper hade mätbrev uttagna. Sen nämndes det att det kommer finnas några båttyper som inte finns med och då blir det mer en fråga hur dessa hanteras, om man nu bestämmer sig att gå denna väg.

   som sagt tycker jag att den vägen är intressant.
   underlag på 60.000 båtar istället för 2500, 30 mätkontor med input istället för ett eller två samt möjlighet att ta ut VPP om så önskas måste väl väga tungt.
   En annan fråga är naturligtvis om Norge vill/kommer att gå över till någon form av tabell eller fortsätter med mätbrevskrav. Även om det bli tabell så skulle det kunna lösas på liknande filosofi som SRS, beräkna respittal utifrån indata.

   I SRS-tabellen finns en hel del båtar som knappt eller inte alls har kappseglats under de senaste åren. troligtvis kommer vi ävne där se en minskning av antal båtar.

   Reply

   • srsseglaren
    Dec 17, 2012 @ 11:17

    Håller på och kollar : )
    Verkar som man får byta land för att få med fler modeller ?
    Men hitintills så ser det ut att bli svårt att nå 95% av olika sorters existerande båtar ?
    Möjligen att dom räknar med 95% av dom kappseglande båtarna ?

    Sen är nog min uppfattning att endast se till vilka inrapporterade båtar som dom enda som kappseglar blir rätt fel ? då blir nog mörkertalet ganska stort, då det fanns/finns många andra seglingar ?
    Typ tidigare HSB seglingen, Åland Whisky Race(byggbranchen) Inteltrophy liknande företagsseglingar samt mindre lokala klubbar och företeelser ?

    Antar att DB lika med Data Bas och inte David Brown ?
    (bil skämt ?)

    Reply

    • Peter
     Dec 17, 2012 @ 15:59

     jag skrev bara in båttyp och fick träff (till och med för min lilla men då tyogs aldrig ut mätbrev tydligen = inget GPH).

     som sagt behöver man troligtvis jämföra med norska flottan, dvs. mätbrev som ju talar för kappseglande båtar. Andra behöver ju inget respittal.

     i den svenska tabellen finns en hel del båtar med som inte har kappseglats på många år. vi kommer troligtvis se att de försvinner ur tabellen.

     Reply

     • srsseglaren
      Dec 17, 2012 @ 16:17

      Det var just det ?
      Har inte kappseglats, till SSF kännedom ?
      Är kanske en bättre formulering, då det kan finnas seglingar som inte rapporteras in samt båtar som önskat deltaga om dom funnits i listan ?

      Vill man ha en breddregel så bör man kanske vara mer vidsynt än att bara se till dom båtar som man fått rapport om ?

      Om man vände på det hela så att äldre båtar som saknades i SRS-listan fick talet 1.00 vid max två seglingar/år ?

      Då kommer det nog fram villka båtar som bör finnas med i SRS-listan för att den skall fylla den funktion som den är tänkt ?

     • Peter
      Dec 17, 2012 @ 19:45

      du har rätt med “till SSF kännedom” men är det på så vis och så sällan kan man undra hur likställt dessa båttyper är båttyper som inte finns med i tabellen och behöver söka mätbrev (och kanske inte gör det…).
      du har säkerligen följt debatten kring båtar i tabellen och dess standard.

      typiska cruiser som t.ex. de flesta Bavaria lider säkerligen på moment 22 att de inte kommer in i tabellen då det finns för få som söker mätbrev och kappsegla. Samtidigt kappseglas de i många fall inte då de inte finns med i tabellen och det anses för omstädigt att söka mätbrev.

     • srsseglaren
      Dec 17, 2012 @ 20:50

      Man är väll en utrotningshotad art som önskar att så många som möjligt började med kappsegling ?
      Finns antagligen fler sätt att uppnå det än med en lång SRS-lista, vilket en del eldsjälar redan visat : )

     • JIMMY
      Dec 17, 2012 @ 21:17

      Policyn gällande tabellbåtarna är att det ska vara tillverkaren, importören eller klassförbundet som sätter standarden för en eventuell tabellbåt. Det är inte SSF TKs uppgift att “bestämma” hur en viss båt ska vara bestyckad i standardutförande. Just i fallet med Bavaria så finns det en hel del olika konfigurationer av olika rullmaster, segelkonfigurationer, köldjup, kölvikter, deplacement etc. så vi behöver verkligen importörens hjälp att specificera upp de olika modellerna. Jag ringt och mailat med importören flera gånger just angående deras båtar som det ju finns sååå många av i vårt avlånga land. Tänk va häftigt om bara en tiondel av dessa skulle komma ut på kappseglingsbanorna, bara för att det är enkelt, det skulle göra stor skillnad i statistiken! Tro mig, jag jobbar verkligen för detta! :)

     • Peter Gustafsson
      Dec 17, 2012 @ 21:42

      Jag är osäker på sambanden här. Det finns 3.900 Maxi 77 men <1% kappseglas… En del nya båtmodeller som saknas i tabellen når nästan 100%.

      Så klart är det bra om så många som möjligt finns med, men det är andra saker som avgör.

     • srsseglaren
      Dec 17, 2012 @ 22:01

      Tackar för svar, uppskattas : )

      Men det kanske är lika relevant med att få in/ha kvar äldre båttyper i listan som det är nya ?

      Det kanske är så att om varje tillverkare önskar öppna specar dvs kunden avgör, så kanske det inte bör gå att få in alla dessa i listan ?
      För att kunna hanteras kanske man endast bör ha med en eller max två specar/båt i SRS-listan ? jmf X-102

      Kanske en del äldre tal behöver ses över ? jmf bla data för Expressen och Tabasco 26 ?

      Ingen har trott att allt sker av sig själv, finns ju några båtar i Sverige så jobbet är lätt gigantiskt ?

      Väntan inför SRS 2013 är olidlig :-)

      Såg en syster till Pac-man:
      http://www.youtube.com/watch?v=UmvkFbnMuGg

     • srsseglaren
      Dec 17, 2012 @ 22:16

      Bra exempel, som jag önskar se det så spelar det ingen roll om det är 39 Maxi 77 eller 39 First 30 som seglar båda är lika välkomna och det är lika dåligt oavsett vilken av dom som uteblir ?

     • Peter
      Dec 17, 2012 @ 23:45

      lycka till Jimmy, det är olika syn bland tillverkare/importörer vad gäller hjälpa till med båtdatablad men det är säkerligen inget nytt för dig.

     • Peter
      Dec 17, 2012 @ 23:46

      glömde säga, med den policyn kommer det inte vara kvar många båttyper om man drar det hård. så tolkar jag att det kommer bara vara nya modeller det kommer att gälla för???

     • JIMMY
      Dec 18, 2012 @ 00:53

      Nej policyn gäller inte redan befintliga båtar i tabellen, de har ju liksom redan en “standard” satt.

 19. Patrik A
  Dec 16, 2012 @ 19:29

  Utan att vara insatt kan man genom alla diskussioner om SRS dra slutsatsen att djupa kölar straffas hårt och att kölprocent av deplacement eller RM inte verkar spela någon roll vilket ju är en väl grov förenkling, låt mig gissa att detta är en av få ändringar 2013 (det brukar ju vara folk med koll som hänger här på BLUR)? om Norge väljer något ORCbaserat kan det bli intressant att se skillnaderna mot SRS som jag inte tror kommer bli så stora mer än på några få lite mer udda båtar.

  Reply

  • Peter
   Dec 16, 2012 @ 20:07

   krävs en hel del att får det att fungera men vi får låta oss överraskas… ;-)

   Reply

 20. Erik Barkefors
  Dec 17, 2012 @ 07:05

  Här finns jämförelse mellan ett antal First 30 SRS-mätbrev och SRSv.
  http://segelochpaddel.blogspot.se/2012/05/srsv-first-30-jamforelse.html

  Reply

  • srsseglaren
   Dec 17, 2012 @ 07:12

   Jasså, det var så det gick till ?
   Började tro på egna Excel listor : )
   Gäller tydligen bara att veta var man skall leta ?

   Reply

 21. Patrick L
  Dec 17, 2012 @ 08:50

  200 kommentarer på 10 dagar, något sorts rekord?

  Reply

  • Peter
   Dec 17, 2012 @ 09:44

   ska väl inte sluta där? ;-)

   Reply

  • Bengt Walinder
   Dec 17, 2012 @ 09:56

   Och då har ämnet varit NOR-LYS.. Nivåerna för tråd SRS 2013??

   Reply

  • Pelle P
   Dec 18, 2012 @ 09:07

   Ja världen tycks ju vara “fullsketen” med olika “Peter”!!!! eller?…

   Reply

 22. Wrap Up 2012 | BLUR
  Dec 29, 2012 @ 21:20

  […] Nystart för NorLYS (221) […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.