Skip to content

265 Comments

 1. Gustav
  Aug 18, 2013 @ 12:20

  Gillade det nya konceptet! Kul med en taktisk kryss i början, lagom trångt vid björholmen. Kul oxå att hakefjprden blev en mer taktisk läns, vår uppfattning var att den kortare vägen mellan öarna i hakefjorden eller den längre utanför gick på ett ut i den vind och ström som var.
  Extra kul att att alla möttes på målrakan!
  En förbättring kan vara att föytta starten väster ut så att inte lovartsstarfartyg ligger precis vid Torreb:na, blev några tar som fastnade på den och 0,7:an.

  Reply

 2. Mikael Pettersson
  Aug 18, 2013 @ 15:45

  Kollade vid Flatholmen Tornholmen en känsla av blasé, det fräckaste som passerar var väl i stort en accent med coola segel, annars kommer de flesta in i sundet på en bidevindsbog med halvskotade segel inte särskilts upphetsande.
  Troligtvis samma känsla i Kyrkesund.
  De större båtarna behövs för att göra det hela spektakulärt och intressant, de skulle seglat samma sträckning fram och förbi Klädeshomen sedan ut till Hätteberget och in igen, javisst det är grunt här och där och trångt men är det inte lite det som är Tjörn runt det är ju skepparn som tar de sista besluten av risken man utsätter bålten för

  Reply

 3. Anders
  Aug 18, 2013 @ 19:20

  Alla andra sporter har insett det här med publik. Orienteringen har exempelvis flyttat in på Götaplatsen. Men seglingen skall dra längre ut till havs…

  Låt åtminstone de stora båtarna gå genom Kyrkesund på väg söderut.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 18, 2013 @ 19:27

   Enligt de som seglade korta banan så var det lika mycket folk som vanligt i Kyrkesund, och i år fick de dessutom se bra action i stället för paraderande.

   Orienterarna kör ju inte O-ringen inne i stan bara för att få publik, utan det finns utrymme både för de race som är till för seglarna och de som är till för publiken. Tjörn Runts problem har inte varit hur man skall locka publik – utan hur man skall locka tillbaka seglarna. Och i år hade man vågat prova många nya grepp – och det ledde ju faktiskt till ett ökat deltagande.

   Lägger man ännu mer krut på kalasen, så kommer det att bli ännu bättre.
   Vi var kvar med (nästan) hela gänget för första gången på 10 år.

   Reply

   • Landkrabba
    Aug 21, 2013 @ 00:32

    Det är uppenbart att du inte förstår kopplingen mellan publik och deltagare. Förmodligen med flit då du försöker styra debatten (som så många gånger förr) till att “ditt läger” ser till seglarnas bästa och övriga endast till publikens.

    Kan upplysa dig om att de som är emot uppdelningen i två tävlingar & moturs segling ser till Tjörn Runts bästa och där ingår både publik och seglare (även de som inte är på din båt) då dessa är mycket tätt sammankopplade.

    Något som inte ingår är ett årligt demolition-derby-kryssande genom Kyrkesund, en värdelös startplats där båtarna inte får plats och dessutom går på grund innan de ens startat eller en publik som inte kan se de största båtarna på mycket nära håll. Varför tror du förresten att Hyundai är med? För att få måsarna på Pater Noster att köpa bil?

    Någon arrogant skribent menade att det står deltagarna fritt att gå utanför Härön om det skulle råda förhållanden som tex i söndags. Om detta är enda alternativet till att delta i en kostsam freak-show i Kyrkesund kommer garanterat fler och fler avstå tävlingen med motivering att de varken vill förstöra sina båtar eller drunkna utanför Härön.

    Dessutom kan man ofta glömma hela tävlingsmomentet om man seglar utanför. Som att komma 10 minuter sent till sin egen start.

    Lustigt att alla dem som för några år sedan var ivriga förespråkare för banbegränsningar med motiveringen att båtar kommer till skada nu är lika ivriga förespråkare för att 80% av deltagande båtar skall bli föremål för en årlig freak-show i Kyrkesund.

    Jag kan dock ge dig att en längre tävling i närheten av Tjörn/Marstrand med olika start/mål/dragning beroende på väderförhållanden är en mycket attraktiv tanke. Förslagsvis läggs en sådan tävling helgen före Tjörn Runt. Jobba vidare med det!!

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Aug 21, 2013 @ 01:19

     Jag har svårt att förstå din upprördhet. Både seglare och publik verkar ju mycket nöjda med årets Tjörn Runt? Även om det var orättvist och trångt på ett lite annorlunda sätt än normalt…

     Det är mycket möjligt att dina domedagsprofetior slår in någon gång, men just nu har du både deltagarantal och ganska många positiva utlåtande emot dig.

     Eftersom det är uppenbart att jag inte förstår kopplingen mellan publik och deltagare, så vore det bra om du på ett pedagogiskt sätt förklarade hur det hänger ihop? Vilka race lockar fler deltagare just för att det finns så bra publik?

     Jag hittar massor av race som växer för att de fokar på seglarna – men det ökar visst inte min förståelse…

     Jag har haft förmånen att vara aktivt involverad i arrangemang över hela spektrat, från Bohusracet, Marstrand Big Boat och no-crew-arrangemangen där 100% av fokus ligger på seglarna. Till M32 Cup där publik, sponsorer och media är i fokus på ett helt annat sätt. I samband med detta så tittar vi också mycket på hur andra sporter funkar – vilket är betydligt mer uppfriskande än att tjafsa om hur allt skall vara som förr.

     Jag har också statistik på varenda startande i större race de senaste 10 åren – och en bra dialog med nästan alla arrangörer i Skandinavien. Just om de här frågorna.. Men ändå lyckas jag inte förstå kopplingen mellan publik och deltagare :-)

     Jag tycker att StSS har gjort en korrekt bedömning i att man måste vara lyhörda och ge seglarna vad de vill ha (funkar nästan alltid). Och även om det inte blev 550 båtar, så får man ändå säga att konceptet fungerar. Sedan finns det alltid saker att förbättra – men jag är säker på att man jobbar med detta.

     Reply

     • Landkrabba
      Aug 21, 2013 @ 23:46

      Deltagarantalet förklaras av den massiva reklamkampanj STSS kört inför 50års-jubileet. Allmänna intrycket berodde mycket på propagandavädret. Eller tror du att det berodde på att problemen i starten och Kyrkesund upplevdes som modernt och fräscht?

      Letar man efter positiva utlåtande hittar man dem, samma sak med de negativa. Om du inte har ringt upp de 99.5% av deltagarna som inte skriver på blur.se och frågat vad de tycker innebär det bara att du hänvisar till en mikroskopisk del av deltagarna och försöker få det att se ut som att de skulle utgöra något slags tvärsnitt av samtliga deltagare.

      Korrekt hanterade enkät-undersökningar är däremot relevanta, tex den som STSS genomförde inför 2010:

      ”På frågan om seglarna vill ha två olika banor svarade 86.7 procent nej och endast 13.9 procent ja.”

      Tjörn Runt är en folkfest vars publik till stor del består av anhöriga till de tävlande. Mycket folk på klipporna innebär sannolikt mycket båtar på vattnet. Så vad kan man vinna på att distansera sig från publiken när precis alla andra sporter runt om i världen strävar åt motsatt håll?

      Är det speciellt intelligent ur ett kommersiellt perespektiv att de flytande reklam-pelarna exponeras för fiskmåsarna ute på Pater Noster istället för människorna i tex Kyrkesund och Klädesholmen? Hur många youtube-klipp från Kyrkesund har du sett? Jämför gärna det antalet med klippen filmade från Pater Noster.

      Lustigt att DU som för några år sedan var den absolut mest ivrige förespråkaren för banbegränsningar med motiveringen att båtar kan komma till skada nu är minst lika ivrig förespråkare för att 80% av deltagande båtar skall bli föremål för en årlig demolition-derby-freak-show i Kyrkesund.

      Trovärdigt?

     • Peter Gustafsson
      Aug 22, 2013 @ 00:09

      Du har rätt. Det var en skitsegling. Jag är inte trovärdig och förstår inte hur det hänger ihop.

      Case closed.

      Låt oss gå vidare.

     • Landkrabba
      Aug 23, 2013 @ 00:02

      Om du nu stängt igen din väska och vägrar diskutera fakta så får du roa dig med att läsa nedan dagsfärska beskrivning av Tjörn Runt. Saxat från STSS egen hemsida.

      “Vad är Tjörn Runt?
      Tredje lördagen i augusti genomförs alltid Tjörn Runt. Segeltävlingen där olympiamästare och familjeseglare samsas på samma bana och tävlar under samma förutsättningar. Rundningsmärket är ön Tjörn på Väskusten.”

      Tävlingens storhet kan inte beskrivas bättre men tyvärr stämde beskrivningen inte in på årets upplaga. Låt oss hoppas att den gör det kommande 50 år.

      http://www.pixgallery.com/i/H4MX7R

  • Sir
   Aug 18, 2013 @ 20:00

   75% av båtarna eglade den vanliga banan – åt fel håll.,,

   Reply

  • Stefan Aaröe
   Aug 18, 2013 @ 20:51

   Lidingö Runt slickar ju land hela tiden men det är knappt någon som tittar på det ändå så jag vet inte om de där argumenten om att segla nära land håller riktigt..?

   Reply

   • Sir
    Aug 18, 2013 @ 22:10

    Tjörn runt drar folk till klipporna runt Tjörn, även på Orust… Så nog är det ett argument på västkusten.

    Reply

    • Stefan Aaröe
     Aug 18, 2013 @ 22:32

     Menar bara att man kanske fokuserar lite väl mycket på att publiken ska komma fysiskt nära när den potentiella publiken kanske mångt och mycket finns någon annan stans idag. T.ex på webben… 
     Bättre då att göra ett coolt race med många fräna båtar.
     Men det är ju bara en vild gissning.

     Här i Stockholm tar vi vår Mac Book Air och följer RSC live över en latte för 45 kr på första bästa uteservering istället för att stå och frysa på någon klippa. ;)

     Reply

   • Landkrabba
    Aug 19, 2013 @ 01:04

    Låter som att du aldrig seglat vid Ängeviken, Kyrkesund eller Klädesholen på Tjörn Runt. Hade du gjort det skulle du förstått att argumenten håller mycket väl.

    Närheten till publiken är en del av Tjörn Runts själ och utan den kommer tävlingen att urvattnas med tiden.

    Många tycks glömma att Tjörn-Runt publiken nästan uteslutande består av anhöriga till de seglande.
    Och de vill se sina seglande vänner; arbetskamrater; barn; syskon; föräldrar; män; fruar på NÄRA HÅLL då de seglar förbi. Inte genom en kikare.

    Dessutom skulle jag tro att sponsorerna gärna ser att deras logotyper visas för människor istället för fiskmåsar. Happy Yachting må vara ett undantag.

    En annan del av tävlingens själ är det faktum att alla tävlar mot alla. Världsmästare mot nybörjare, precis som STSS brukar marknadsföra tävlingen. Och att EN ENDA totalsegrare krönts. En uppdelning kommer garanterat att vattna ur tävlingen.

    Vet inte hur många jag träffat gågna året som antingen valt att bojkotta TR2013 eller valt att delta ”trots allt” i hopp om att detta var sista gången man hittade på något så dumt. Dessa tillhör uppenbarligen inte de (handfulla) besättningar som, vad det ibland verkar, älskar att skriva klyftiga inlägg på denna sida mer än att segla.

    I år var deltagarantalet ca 500 och det är en klar uppgång mot förra året, men sett i ljuset av den massiva reklamkampanj STSS kört gågna året är siffran inte speciellt imponerande. Hade garanterat blivit många fler om man valt att hedra tävlingens 50årsdag genom att genomföra den på klassiskt vis i kombination med ett riktigt seglarkalas efteråt.

    För övrigt anser jag att den absurda startgruppsindelningen är ett hot mot tävlingens popularitet och i år slogs verkligen alla rekord i idioti då man lät 13 Expresser starta ensamma. Motivering okänd.

    Det borde vara mycket enkelt att dela in grupperna helt efter SRS-tal och ta bort de godtyckliga åsikterna om vilka båtar som ”borde starta i samma grupp”.

    Dessutom skall det självklart vara jämnstora grupper och inte som i år en med 16, en annan med 22 och sedan två med 52 respektive 61 båtar.

    Det räcker gott med att vindarna är orättvisa 9 gånger av 10 :)

    Reply

    • Sir
     Aug 19, 2013 @ 06:31

     +1

     Vad gäller vilka båttyper som startar med varandra så vore SrS-talet bra om det styrde. Om det inte finns någon form av officiell gruppindelning mellan olika båttyper: sportbåtar, tunga men långa, utan spinnaker, sportbåtar, shorthand, osv ?

     Eller seedade fält efter resultat tidigare år?

     Reply

    • Claes
     Aug 20, 2013 @ 22:37

     +1
     Helt rätt sagt av Landkrabba. Exakt mina åsikter.
     Kan inte heller förstå vitsen med doublehanded som egen startgrupp. De räknas ju ändå in i totalresultatet. Det betyder också att det blir ännu färre likadana båtar att jämföra sig med inom startgruppen.

     Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 19, 2013 @ 01:26

   Jag tror man skall vara väldigt klar på att ENDA anledningen till att Tjörn Runt (liksom Færdern & Lidingö Runt) har en särställning som kappsegling handlar om deltagarantalet. Att det är en stor tävling.

   Precis som Vasaloppet, Vätternrundan, Göteborgsvarvet eller andra breddtävlingar så är det det som är det unika. Och det som lockar både proffs och glada amatörer. Och sponsorer. Och media.

   Dubbelt så mycket publik kan aldrig kompensera för 10% färre deltagare.

   Reply

   • Olle
    Aug 23, 2013 @ 14:12

    Ingen av de racen är banrace, är och skall vara kul bredd- och familjearrangemang. Resultaten är av mindre betydelse, man seglar för att det är kul helt enkelt. Synd att en del tar detta på så blodigt allvar. Första gången jag seglade TJR var 1975, i en IF. Då var själva Tjörnrundan en god anledning att ha en kul weekend med kräftskiva på lördag kväll. Så körde vi på i många år, men tröttnade då den sociala delen försvann någon gång runt millenium skiftet.

    Reply

 4. WS ELCON
  Aug 18, 2013 @ 22:37

  Flytta in starten så att man hinner fram i tid, halva Stigfjorden innan start är ju synd. Nästa år går vi upp tidigare, nu vet vi vart starten är. Kanonsegling annars, ingen på land kan ju klaga, måste varit toppen i Kyrkesun

  Reply

 5. Sture Smith
  Aug 19, 2013 @ 00:24

  Huvudproblemet för TR har varit att seglarna sviktar inte att publiken sviker.
  Lösningen på detta måste ju på vara att göra seglinen attraktivare för att locka seglarna från sofflocket till sittbrunnen.
  Arrangörerna har på ett föredömligt sätt och med hjälp av Blur startat upp en dialog med seglarna, tänkt igenom förslagen funderat och skapat ett nytt TR som bevisligen lockade fler seglare.
  För vår båt som seglade Stora banan smög sig under dagen fram en entusiasm hos besättning och skeppare över banans sträckning, det är helt enkelt klass på denna bana.
  Banan Innehåller fler utmaningar och en bra blandning, utmanande kryss i flackvatten blandad med biddevinds bog i strömrik havssjö och en ordenlig länsbog. Att sedan stora och lilla banan möts tyckte vi var riktigt häftigt.
  Upplevde oxå banan mer rättvis, man vann på segla bättre och inte att chansa mer.
  Att startområdet ligger “närmare” vinden på morgonen upplevde vi som en stor fördel och mkt rättvisare samt att målgången troligen erbjuder bättre vind på eftermiddagen.
  Förbättringsområden ligger nog mest på starten, det kan ju vara bra och veta var starten ligger i god tid innan racet. Slussning av startgrupperna ala Faerder tyckar jag skall införas. På Faerder är det ännu mindre plats än i Stigfjorden och där startar dubbelt så många båtar. Jag har aldrig sett ngn båt som startar åtta starter senare inne i startområdet på Faerder vilket nu fallet i Lördags. Att ha väntzonen på andra sidan startflaggen (sidledes) blir ju inte så bra eftersom detta området just används för startförberedelse av flera båtar. Man är ju nödvändningsvis ej alltid inne i startboxen strax innan start!!!! Så lite tanke arbete på detta vore nog en bra investering.

  Sture Smith
  “Sjöglans”
  Dehler 39SQ

  Reply

 6. Carl-Axel Hellman
  Aug 19, 2013 @ 06:26

  Denna gång gick det bra att segla motsols men om vinden hade varit lite mer på syd, strömmen lite kraftigare mot och vinden lite svagare – en eller flera av dessa komponenter hade det blivit kaos in Kyrkesund. Medsols har nästan aldrig denna komplikation. Jag tror att huvudskälet till att byta riktning var kommersiellt- nämligen att få fler att stanna efteråt i Stenungsund. Har svårt att tro att denna effekt verkligen uppnåddes.

  För övrigt tycker jag att arangemangen var utmärkta och den tidiga resultatrapporteringen och snabba prisutdelningen charmant!!

  Reply

  • Sture Smith
   Aug 19, 2013 @ 10:49

   Det står ju Dig fritt att som tidigare segla väst om Härön, med mindre ström och mer vatten.
   Att det sedan skulle vara negativt för att det är mer kommersiellt och att folk träffas och trivs har jag väldigt svårt att förstå.

   Reply

   • Carl-Axel Hellman
    Aug 20, 2013 @ 09:04

    Att segla runt Härön är ett mycket dåligt alternativ för mindre båtar.
    Det är i allmänhet grov sjö där och därtill är sträckan betydligt längre.

    Jag har inget emot det kommersiella men det får inte störa eller styra det sportsliga. Gör det det kommer sporten snart att ta skada!

    Reply

    • Bosse Bergqvist
     Aug 20, 2013 @ 15:29

     Bästa Tjörn Runt hittills tack vare att starten inte var lika chansartad som den alltid är annars. Stora banan verkar ha blivit bingo direkt men det finns lite att skruva på vad gäller lilla banan….Kyrkesund.

     Har kikat igenom lilla banans resultatlista för att se vilka båtar jag inte skulle segla utanför Härön med och har svårt att finna någon.

     Gummibandseffekten i Kyrkesund var betydande vilket känns onödigt när det finns ett alternativ som kan erbjuda renare segling.

     Grattis till segern Carl-Axel.

     Reply

     • von Bluring
      Aug 20, 2013 @ 17:05

      starten va ju katastrofal med grundstötningar å trängsel. å mer chansartat har de väl aldrig vart. hamnar man med fel båtar runt sig i kyrkesund e de kört.

      eller i fel båt. denna banan passar smaragder, h-båtar å srs-pimpade scampis utmärkt så de bli nog fler positiva reaktioner från dessa på forummet.

      om du seglat utanför härön hade du blivit mycke ensam ensam.

     • Hannu
      Aug 20, 2013 @ 17:19

      Då missade du 606orna, en sån sjönk i ett Tjörn runt, kan vara en båt man inte vill segla på utsidan kanske…..

     • ?
      Aug 20, 2013 @ 18:18

      Hade seglingen gått ett fåtal timmar tidigare hade det, som påpekats, varit riktigt otrevligt åt det håll vi seglade nu.
      Inte optimalt att ha en liten ö i startområdet heller.

  • Ulf
   Aug 19, 2013 @ 13:18

   En stor eloge till STSS för ett utmärkt arrangemang!!

   Carl Axel, Jag håller med dej. Kryssen genom Kyrkesund gick ok men mer stock race än segling. I lördags gick det inte att segla enligt kappseglingsreglerna i sundet. Det fanns helt enkelt inte utrymme, många fick väja för babordsbåtar. Vid något mer sydlig vind och 5 sekundmeter mer hade det blivit kaos och fler skador.
   Jag tycker att stora banan verkar riktigt bra men lilla har alldeles för höga risker. Jag tror en banbegränsning i Kyrkesund och rundning en bit ut vid bredbådan skull bli utmärkt. Då liknar ju lilla banan den stora men fortfarande betydligt kortare. Vi skulle få en utmärkt kryss liknande Härmanö runt.

   Reply

 7. Per
  Aug 19, 2013 @ 07:28

  Jag har seglat TR många gånger och jag tycker årets race var kanonkul och det bästa hittills. om det hade seglats på söndagen hade det kanske inte varit lika skoj:).

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Aug 19, 2013 @ 08:05

   +1

   Reply

  • Krister
   Aug 19, 2013 @ 08:17

   Eller om det väder som kom under natten till Lö hade kommit några timmar senare. Då hade inte jag velat vara med, urgh

   Reply

 8. Sir
  Aug 19, 2013 @ 09:27

  Kan vara läge med alternativa banor och vara beredd på ändra med- eller motsols.

  Reply

 9. Mattias
  Aug 19, 2013 @ 09:52

  Om diverse enkäter låg till grund för beslutet om årets banor så är det väl än viktigare att man frågar seglarna inför nästa år hur det upplevdes i år. Hoppas man tar den uppgiften på allvar, men det gör man säkert. Jag tror liksom en del andra att det finns nåt slags självändamål i att ha mycket åskådare, och att det för en del inte känns lika angeläget att segla om inte hustrun sitter på klipporna och kollar. Och hustrun i sin tur tycker kanske inte att det är riktigt lika kul om hon inte får se alla båtarna passera utan en del år ute till havs just där hon sitter. Detta gäller väl iofs endast en marginell del av deltagarna, men är det just många båtar vi är ute efter så gäller det att vända på alla stenar. Nåväl, detta tjattrade vi väl om till leda inför årets upplaga redan…

  Reply

  • von Bluring
   Aug 19, 2013 @ 10:51

   tjörn-runt enkät inför 2010

   Reply

   • von Bluring
    Aug 19, 2013 @ 10:52

    tjörn-runt enkät inför 2010:

    “”På frågan om seglarna vill ha två olika banor svarade 86,7 procent nej och endast 13,9 procent ja.””

    Reply

    • Oscar
     Aug 20, 2013 @ 17:16

     Hur gör man för att srs-pimpa en Scampi?

     Reply

     • Jojje
      Aug 20, 2013 @ 17:36

      Läs mitt sista inlägg… först och främst ordnar du en siffra på båtens deplacement. Sen är du igång ;-)

     • Bosse Bergqvist
      Aug 20, 2013 @ 17:53

      Haha…den kan jag svara på:). Man tar bort genuan och väljer att segla endast med fock (shorthanded anpassning). Montera ett peke och köp en code0 (som aldrig används). Den kostar oss ca 0,07 vilket vi bjuder på. Att vi sen lagt mer än 200 timmar på köl och botten kan ju gjort något men det tycker vi i så fall att vi är värda. OBS! På TR körde Cumulusar och de flesta vassa seglare med genua1.

     • Bosse Bergqvist
      Aug 20, 2013 @ 18:32

      Just det! Båten är vägd av en lic mätman med krönt våg. Att gnälla på SRS gjorde jag förra året men kom fram till att det inte fanns någon anledning. Mycket roligare att följa SSF rekommendationer och vara del i utvecklingen av SRS:).

     • ?
      Aug 20, 2013 @ 18:37

      Från nästan fusk till en del i utvecklingen:).

 10. Thomas
  Aug 19, 2013 @ 10:32

  Jag tycker det var en kul ide med att segla fel håll, Men för oss amatörer som numera bara seglar en eller två regattor om året tyckte före TR att långa banan var onödigt lång, nu råkade det blåsa bra så det blev en lagom lång seglingsdag på långabarnan. Men om det hade blåst lite (något som inte är helt ovanligt) skulle det vara ett hevete med gammal sjö på bogen ut till Hätteberget, Samt grininga fruar pga sen hemkomst på kvällen. byt gärna hål då och då men en bana där alla möts vore mycket roligare. Samt ett flexiblare mål så man går i mål efter 5-7 timmar om det skulle blåsa lite. De flesta vill ju hem och duscha och tänka ut lite bortförklaringar innan släkt och vänner hör av sig om varför det inte gick bättre(Vilket blir svårare och svårare för varje år). De som skall ut på krogen efteråt vill även de ha en del tid att trimma in kryssvinklarna innan de hissar Spinnakern på dansgolvet.

  Reply

  • Fredriksson
   Aug 19, 2013 @ 16:55

   Om det hade varit lite vind hade stora banan kortats och bara rundat Pater Noster. Enligt seglingsföreskrifterna. Om det hade varit riktigt svag vind hade den kortats ytterligare med målgång vid Kårevik. Nu hade vi tur med vindarna så att båtarna på lilla och stora banan möttes vid Tjörns sydsida.

   Reply

 11. Töffe
  Aug 19, 2013 @ 10:53

  Tycker nya banan var ett bra initiativ men främst för de snabba båtarna i första startgrupperna. I de senare startgrupperna med många båtar och en hel del båtar som kryssar relativt dåligt så blir starten väldigt trång. Framför allt vid Vannholmen i motströmmen såg vi flera kollisioner, bl a en IF som blev helt mosad av en stor HR.
  På den vanliga banan finns det mer plats och möjlighet att välja vägar för att sprida ut fältet.
  Vill man få tillbaka breddseglarna till tävlingen tror jag det relativt hetsiga och trånga startområdet och risken för en jobbig kryss genom Kyrkesund kan avskräcka. Vill man få ut familjer och andra i sina Bavaria 38:or så kan denna bana kännas för tuff.
  Kanske man snarare skulle ha en “TjR banan” och en “lätta banan” där den lätta banan är från Marstrand eller Älgöfjorden för att locka breddseglarna.

  Reply

 12. Gunnar Sedén
  Aug 19, 2013 @ 13:12

  Tack STSS (och också BLUR) för ert engagemang att få så många som möjligt att segla TR. I år blev det ju fler deltagare än förra året och det är ju positivt! Håller med de som tidigare sagt att det är viktigast att seglarna tycker det är kul att segla TR. Då kommer många båtar och då också publiken (även om en del av banan går längre ut), aldrig tvärtom.
  Efter att ha seglat H-båt i ca 40 TR så tycker jag att årets upplägg var positivt.
  Starten i Stigfjorden gav med lördagens vindriktning en ”renare” kryss innan det kommer en ”trång passage” som ger en gummibandseffekt! (fältet dras ut!). Med medsolsstart och samma vindriktning kommer denna effekt ofta redan under broarna/Brattön medan i år kom det inte förrän i Kyrkesund. Jag minns i början på 80-talet när Tjörnbron rasat och starten var söder om bron, det gav också en ren start. Men samtidigt är det speciella med TR att det inte alltid är rena förhållanden!
  En längre bana för de stora gjorde att båtarna kom i mål mer samtidigt. ( Skall inte de stora båtarna vara ute och segla lika länge som de små?!) Det var trevligt för oss mindre att se de stora komma länsande.
  Nackdelen med långt till starten får man acceptera, bara att gå ut en timme tidigare.
  Nackdel med ”kaos” i Kyrkesund? Kan bli åt bägge håll. Har genom åren flera gånger kryssat genom Kyrkesund i NV-lig vind. Så det är vind och ström som bestämmer det! (Banan skulle då kanske fastslås dagen innan när väderprognosen är lite säkrare!) Alternativet att gå utanför finns ju alltid.
  Så prova gärna med samma upplägg nästa år (med lite förbättringar förstås, tex startgruppsindelning) och så hoppas vi att seglarna gillar det! Och vädret vet vi ju aldrig hur det blir! Det är en av tjusningarna med segling!

  Reply

  • von Bluring
   Aug 19, 2013 @ 13:59

   medsols/klassisk = kryss i kyrkesund 10% av gångerna
   motsols/baklänges = kryss i kyrkesund 90% av gångerna
   utanför härön sällan alternativ för små båtar

   Reply

 13. Puff
  Aug 19, 2013 @ 13:17

  Perfekt åskådarplats fanns på Åstol. Och det fanns lediga platser kvar!

  Reply

  • von Bluring
   Aug 19, 2013 @ 14:02

   bökigt att ta sig dit. lättare ta bilen till ängeviken kyrkesund klädesholmen..

   Reply

   • Anna Orvefors
    Aug 19, 2013 @ 14:21

    Enligt min familj som hejade på oss från Kårevik i Rönnäng hade det en bra plats. Det är också betydligt enklare att ta sig till än Kyrkesund (framför allt parkering)För och nackdelar med detta varvet. 5:e året jag är med och detta var nog det roligaste men stor ångest innan hur det skulle bli under kraftledningarna vid Björholmen, men det gick bra. Det passaget i kryss är den största nackdelen med denna sträckning. Stort pluss var att små och stora båtar möttes på inseglingen och kom mer lika tid i mål. Prisutdelningen direkt på kvällen var också mycket trevligt.

    Reply

 14. Lasse Maja
  Aug 19, 2013 @ 15:28

  Vill tacka alla seglare för en spektakulär spinnackerinsegling mot Skallens fyr och alla förnämliga gippar runt märket i hamninloppet. Det var en hel del publik på Marstrand som gärna vill se er nästa år igen! /Lasse Maja

  Reply

  • JanO
   Aug 19, 2013 @ 15:51

   Hoppas ni inte missade vår fördäckare som utförde “spinnaker boms flygning” just i den gippen. Gick bra och efter en luft/vattenfärd 3-4 meter utanför båten var han åter på däcket och med endast en blöt fot.
   Spinnakern frifög och stod hela tiden dessutom.

   JanO

   Reply

 15. SWE
  Aug 19, 2013 @ 15:33

  Tycker årets upplaga av TR var riktigt bra!!
  Bra att starten ligger långt ut, vilket ökar chansen till bra vind från början. Roligt också att stora och mindre båtar segla ungefär lika länge och kommer i mål ungefär samtidigt.
  Dock viktigt att det finns möjlighet för publik att se även stora båtar på nära håll, kanske med hjälp av en rundning ex vid klädholmen på vägen hem från Hätteberget.

  Reply

 16. S/Y Daisy
  Aug 19, 2013 @ 21:21

  Första gången TR som skeppare på egen skuta!
  Jag och besättningen är kanonnöjda!

  Vi blåste dock start med 11min trots avfärd från Stenungstorg 1:20 innan :-(
  Här borde man kanske rådda upp ett schema för avfärd.
  5 senare startgrupper var i vägen…

  Tyckte det var roligt med tight kryss i Stigfjorden.
  Bra med vind redan från start gjorde att man taggade upp direkt!

  Jag har som gast varit med och kryssat norrut i Kyrkesund tidigare.
  Samma kaos som i år. MEN, det går ju ingen sjö i Kyrkesund och vindarna blir ganska måttliga. Det gör att det aldrig blir farligt, bara pinsamt emellanåt…
  Gillar man inte det, kan man ju gå runt! Snackar man med båtarna runt omkring så går det riktigt bra (och håller ögonen på de som kommer drivande utan styrfart uppifrån:-). Jag tycker denna timmerbröte hör till TR!

  Det enda jag saknade var halvvind! Har aldrig gillat plattläns…
  …speciellt inte när man saknar spinnacker :-(

  En dag som börjar med sydväst och slutar med nordväst är ju inte ovanlig.
  Hoppas det blir så + moturs nästa år!!!

  Björn

  Reply

 17. F424
  Aug 19, 2013 @ 22:29

  På AlCapone trivdes vi förträffligt med den nya, långa banan. Inga problem med navigationen (lite devalverat värde på mig, får hoppas man får nytt förtroende trots detta) och delvis nya utmaningar. Vi uppskattade inslaget av havssegling vilket inte funnts på samma sätt tidigare och att racet som sådant blev lite längre. Man kan ju förstå att Norrmännen vill ha en god stund på havet när de transportar båten från Oslo för att få segla runt vår ö!
  En stor fördel som jag inte reflekterat över innan racet var ju att vi inte längre blev så ensamma på banan. När vi rundade vid Marstrand var närmsta båt framför (Edin Progressiva) knappt inom synhåll och närmsta bakomvarande säkert en 1 nm bakom. Väl inne vid Åstol dök det plötsligt upp massor av seglare! Gänget från lilla banan bara forsade in från babord från Eggskär/Klädesholmen och vi hade båtar runt oss hela vägen in i mål. Kul!
  Viktigt förstod jag också av kapten Trepka, skall Tjörn Runt locka fler båtar från Norge/Danmark så krävs det färre Demolition Derby-filmer från Djävulshålet och fler positiva omdömen att det är en “riktig segling”. Själv är jag splittrad då jag tycker genvägarna är en del av seglingen själ. Trots det så röstar jag för en fortsättning och förfining av årets evenemang och resten av besättningen håller med.
  //Niklas, inföding ombord på GP42 AlCapone

  Reply

 18. Johan
  Aug 20, 2013 @ 00:09

  Var hittar jag resultaten från lagtävlingen och tider från etappmålet?

  Reply

 19. Johan
  Aug 20, 2013 @ 10:10

  Lilla banan hade på tok för kort kryss med knappt 4 distansminuter ren kryss på en “så lång bana”. Dessutom många “kollisioner” och kamp med snabbare båtar som man “egentligen inte seglade emot”. Det är förstås en del av Tjörn Runt och har sin charm, men när det finns få möjligheter att ta igen att man hamnar i en gröt så önskar jag gärna längre kryss. Den kryssen som Hakefjorden ger är ju fantastisk!

  Reply

  • Oscar
   Aug 20, 2013 @ 12:17

   Har det inte med vindriktning att göra, från vilket håll det blåser?

   Reply

   • von Bluring
    Aug 20, 2013 @ 13:00

    du vet att vissa vindriktningar är vanligare än andra på tjörn runt va?

    Reply

    • Jojje
     Aug 20, 2013 @ 14:12

     Hej va det går på tangenterna….

     Japp och det ovanliga var att det denna gång låg lite mer på väst vilket gjorde att vi klarade sträckan Vannholmarna-Klädesholmen med ett fåtal slag. (Och några rackarns smaragder utan något slag alls…). Hade det varit några grader till på syd så have vi haft kryss från start till Klädesholmen. Och dessutom hade många valt att gå utanför Herön. Ett helt annat race och en helt annan bana.

     Reply

   • Z
    Aug 20, 2013 @ 14:18

    nej, vindriktning har inte med det att göra, vindriktning betyder just det.

    Reply

   • Johan
    Aug 20, 2013 @ 15:15

    Jo självklart… Som det var nu hade medsols gett en go härlig kryss och två fina spinnaker bogar i mål – Grymt fin bana!
    Undrar om det är möjligt att det går att bestämma vilket håll man ska segla på morgonen samma dag/kvällen innan?

    Reply

    • Oscar
     Aug 20, 2013 @ 16:52

     Å vem har du tänkt att det ska gynna? Vem ska bestämma de som har kryssbåtar eller länsbåtar? Aldrig förenas de.

     Inse att detta är segling, aldrig rättvist för de som förlorat.

     Reply

     • Johan
      Aug 20, 2013 @ 17:28

      Vartannat år mest kryss och vartannat år med undanvind? Om det inte är direkt olämpligt för säkerheten…

 20. Bertil R
  Aug 20, 2013 @ 12:55

  en klar uppfräschning av TJ, en tight kryss i början följt av ett utmanande havsrace, kanske en väl lång undanvind, men det beror ju naturligtvis på vindvinkel.
  det ända smolket tycker jag var startområdet med flera närliggande grund som kunde varit bojade så hade några båtar sluppit fadäsen med grundstötning i närheten av startområdet.
  jag tycker att det var ett kul race som kändes fräscht efter alla år medsols, kanske varannat år åt motsatt håll hade varit en god idé för att tillfredställa alla !

  Reply

 21. Jojje
  Aug 20, 2013 @ 16:32

  På lilla banan var det lite synd att vi fick vinden såpass mycket på Väst. Det blev inget riktigt test. Vi körde ju nu i precis samma följa John spår som vanligt (förutom lite kaos i Kyrkesund).

  – Kryssen i Stigfjorden avgjorde det mesta trots att den var kort.

  – Bosse E spaning att lätthanterliga båtar som kryssar bra (J14 hmmm) har en fördel känns som att den föll in och vi pratar ju då sträckan Vannholmen-Klädesholmen. (Smaragd, H-båt mfl).

  – De som fastnade med fel båtar i Kyrkesund tappade massa massa…. andra tog sig igenom helskinnade. Inte helt rättvist men det är väl som vanligt i TR.

  – Kanonläns i Hakefjorden med en hel del taktiska möjligheter. Men det kändes inte som att någon vann i någon ända.

  – I stort en kanonsegling. Men STSS hade ett oerhört flyt med vädret. Det har man inte nästa gång. Jag föredrar den gamla banan. Och det är trots allt lite tråkigt att vi inte kunde jämföra J14 och Salona 37 på korrigerad tid denna gång. Det är ju trots allt en liten del av charmen.

  SRS-spaning

  Många med SRS- vikt-optimerade (läs vägda) båtar i topp i resultatlistan. Fler och fler kommer att väga sina båtar och få lägre SRS. Men främjar det amatörseglandet i stort….?

  Reply

  • Erik Barkefors
   Aug 20, 2013 @ 21:22

   Vilket är billigast;
   – att köpa segel som ligger på SRS-max,
   – att mäta in de segel man har?
   Denna diskussion borde vara klar redan förra året…
   Tabellbåten måste ha en vikt så att alla båtar klara en gränsen (=låg). Tabellbåten måste också ha segelytor så att alla båtar ryms inom dessa (=stora).
   Besvärligt och dyrt att utrusta båten till max inom mättalet.
   Nu väljer du själv vad du vill mäta in och får mättal i förhållande till det.
   Superbra tycker jag!

   Reply

   • Peter
    Aug 20, 2013 @ 23:26

    diskussionen har ju först ett antal gånger nu. det finns en anledning att bland mätbreven är ca. 50% standardbåtar med eller utan modifiering. Sen finns även en anledning att mätbrevsbåtar i en större omfattning finns i tabelltoppen än längre ner. Det handlar inte om mäta in segel eller köpa nya för de mindre aktiva seglare. Och så har vi alla olika gränser vad det får kostar att kappsegla…

    de 5 eller 10 cm mer eller mindre på segelmåtten ger inte heller idag så mycket. Den största effekten har viktskillnad och där är än idag underlaget av blandad kvalitet. För en del båtar kommer det säkerligen ändra sig men även där tillkommer kostnader och tid som båtägaren behöver investera. Och även i den punkten värdera vi ju olika. För en del en självklarhet för andra en tröskel att lägga av.
    Just det man kan ju segla på Standard-SRS men det känns ju konstigt för en del att lika båtar ha olika respit och de som är mindre vana har då oftast det sämre respittalet…

    Väl, så att Peter G inte börjar, inte nu igen så har jag sagt mitt och det får det vara (det var inte jag som började denna gången heller ;-) ).

    Reply

 22. Johan
  Aug 20, 2013 @ 17:51

  Apropå transportsträckan i mål – Hur många gubbar och gummor har egentligen någon uppgift på båten? Hur många är de och vad gör alla ombord? Undrar hur många som hellre hade velat segla en något mindre där man får vara aktiv på istället för att sitta på en buss och åka med… De hade kanske bara var trötta efter hårt arbete tidigare på kryssen. Det kanske bara var fest på fredagkvällen eller så laddade de till After Sail http://www.youtube.com/watch?v=jXaM9dOm2Pg

  Reply

 23. Sail
  Aug 20, 2013 @ 18:54

  Propagandaväder med vind och sol gjorde TR mycket lyckat!
  Kul att prova fel håll men hoppas på rätt håll i framtiden.
  För trångt på många ställen på lilla banan pga ansamlingar av båtar. Startgruppsindelningen måste göras bättre, grupperna långt bak hade 50-60 båtar i samma start vilket var för många. Långsamma familjebåtar startade före snabbare båtar med tävlingsseglare, ofattbart. Samtidigt undrar man hur en startgrupp kan vara 16 småbåtar.
  Vill verkligen dom större båtarna segla stora delar av sträckan ute till havs och missa stämningen i Kyrkesund, Klädesholmen etc som är en stor del av TR. Tycker det är roligare om alla seglar samma bana, närmare land.
  Varför fanns inga mellantider i år? Saknar även filmklipp, borde finnas klipp samma kväll på nätet. Vet att man ska få ihop något om 1 vecka men det behöver inte vara så avancerat.

  Reply

  • Sture Smith
   Aug 23, 2013 @ 11:28

   Dom stora båtarna vill inte segla i gruset, att detta skall behöva återkomma med den drucknes envishet år ut och år in är ytterst märkligt.
   Sätt dig in att med 9-10 mans besättning rusa med 8-12 knops fart med spinnaker på plattläns mellan klipporna och fullt med båtar runt Dig. Folk utanför den inre kretsen kring TR tror att Demolition Rally är en spex/fake film.
   Det är en djupt orättvis bandragning då det premierar dom som chansar mest.
   Men det är väl kanske så att det måste hända en allvarlig olycka innan denna åsikt skall dö ut.

   Sture Smith (35 TjR)
   Dehler 39 SQ
   “Sjöglans”

   Reply

   • von Bluring
    Aug 23, 2013 @ 13:22

    du svara för alla stora båtar ja. orättvis bandragning? chansar mest? måste va därför teknova mfl slår tex dig å blur år efter år. de chansar mer. visst så e de nog.
    chansen att någon drunknar om man gör om tävlingen till havskappsegling e väl ungefär 1000 gr större en att någon slår ihjäl sig på en klippa vid vanliga bandragningen.

    Reply

    • Hannu
     Aug 23, 2013 @ 13:35

     Fast just Teknova höll det på o gå riktigt illa för ett år när dom nästan kraschade in i berget………så även bevisligen duktiga seglare/besättning kan det gå åt helvete för när det är trångt och greppet släpper. Jag som blåbär slipper även med liten båt gärna gruset.

     Reply

    • Johan
     Aug 23, 2013 @ 13:48

     Du menar som Höstknalten i fjol. Fanken var rädd jag var… :)

     Reply

    • Sture Smith
     Aug 23, 2013 @ 14:08

     Anders Nordström, Bengt Falkenberg Bosse Erlandsson, Mathias Wilsson, Thomas Wallin plus x antal andra mkt meriterade och duktiga seglar har alla varit mkt nära att råka riktigt riktigt illa ut vid olika tillfällen. Med kraftiga grundstötningar, halvbroachande 43-45 fotare med masten strykande utefter bergen så åskadarna får springa, masten halvmeter från kraftledning med besättning hängande i bomen för att kränga ned båten osv.
     TjR är långt i från en havskappsegling för att man gör en sväng över Marstrandsfjorden där betydligt mindre båtar/jollar gör upp om SM/NM/EM/VM.
     Du är väl inte ett alter ego till självaste Blur själv.,,,,,…….von Bluring??

     Sture Smith
     Dehler 39SQ
     “Sjöglans”

     Reply

     • Landkrabba
      Aug 23, 2013 @ 18:45

      Till att börja med skall man ha klart för sig att det så kallade ”gruset” i nästan alla diskussioner avser Djävulshållet, ingenting annat. Skulle möjligen vara Tjörns fastland i så fall men det är svårt att hindra någon som verkligen bestämt sig från att segla upp på land.

      Detta ”grus” utgör inget problem för 99% av deltagarna eftersom de flesta inte ens tänker tanken att segla där vid fel förhållanden, bara för att kanske klättra en placering i resultatlistan.

      Hela diskussionen kommer av att Blur inte känner sig komfortabla med att segla där (läs: förlorar kanske placeringar) och därför försöker få till förändring med hjälp av fabricerad opinion på sin hemsida. I kölvattnet följer som vanligt några av de trogna ryggdunkarna som trivs i just kölvattnet till Blur, samt en och annan som ser kryssandet i Kyrkesund som en garanterad stege upp i resultatlistan, då egna båttypen fungerar mycket bättre än andras i dessa förhållanden.

      Vi har under flera år kunnat följa kampanjen för banbegränsning som tack och lov gick i stöpet. Men skam den som ger sig, Blur fick en ny chans. En uppdelning av tävlingen samt permanent eliminering av hela utsidan Tjörn, dvs halva tävlingen, är inom räckhåll. Det kommer säkert lobbas hårt efter parollen ”om inte vi kan bli totalsegrare skall ingen annan bli det heller” närmaste året.

      Hoppas STSS genomskådar även detta.

     • Erik Barkefors
      Aug 23, 2013 @ 22:07

      Jag håller till bland gruset på andra sidan landet. Här har vi kappseglingen Arkö Runt som går i morgon. Tidigare var det fritt fram att själv välja väg på ett antal ställen men sen konstaterade både OXSS, tillresanden och några “locals” att det borde göras något för att få tillbaka “Arkö Grunt” till Arkö Runt. Banbegränsningar infördes på ett par ställen. Själv var jag inte så förtjust i det i början för vi hade några bra alternativvägar men redan efter första året insåg jag att fördelarna för det sportsliga var stora! Nu seglar både 40-fotare och IF-båtar samma bana och tävlingen sker därför på betydligt jämnare villkor utan att man måste chansa.

      Läs mer:
      http://www4.idrottonline.se/OxelosundsSS-Segling/Regattor/ArkoRunt2013/

     • None Sense
      Aug 23, 2013 @ 23:08

      När får vi se Blur på någon riktigt betydelsefull kappsegling typ VM eller EM i ORCi. Finns det någon sådan plan?

     • Peter Gustafsson
      Aug 23, 2013 @ 23:26

      Att segla en 36-fotare mot en TP52 i stora klassen på ORCi-VM är väl inte så mycket roligare än att kryssa i gruset mot en IF :-)

      När jag tänker efter så skall vi nog segla mer shorthanded. Där finns en öppen och inkluderande attityd och en bra förståelse för olika seglares behov och förutsättningar.

     • Team Dehlerdoris
      Aug 24, 2013 @ 00:11

      Känns väl högst rimligt att alla seglare ska ha en möjlighet att kunna segla samma bana, annars blir det rätt konstigt om några på grund av storlek/djupgående ska kunna segla en kortare.
      OXSS hade detta problemet på Arkö Runt, och det löste man genom att som Erik B beskrev införa banbegränsningar(farledstvång) på några ställen. Sportsligt betydligt bättre och klart färre otäcka grundstötningar.
      Stefan K
      http://www.dehlerdoris.blogspot.com

   • Calle P
    Aug 23, 2013 @ 13:52

    Vad är en stor båt?
    Är en Hobie 16 stor eller en BR23? Dom var tvungna att segla stora banan.

    Vi som också anses stor fick som tur var välja. Att vara bland de långsamaste båtarna på stora banan som pga motströmmen ut till Hätteberget missgynnar de små är inte direkt inspirerande.

    Det var däremot väldigt roligt att länge få vara första båt på lilla banan och “spåra”. Vi valde nog rätt då de båtarna bakom vi såg valde samma spår eller tappade mycket när dom inte gjorde det.

    Reply

    • Olle
     Aug 23, 2013 @ 13:59

     Öhhh, strömmen är väl lika oavsett flytetyg?

     Reply

     • Johan
      Aug 23, 2013 @ 14:43

      Visst är det så. Men ju snabbare båt du har (ej samma som större) desto mer vinner du mot långsamma i motström. Tvärtom gäller, långsamma är gynnade av medström.

      Om en snabb båt seglar i 3knop i en ström som sätter 2knop mot, blir resultatet 1knop COG. En långsam båt som seglar i samma ström men kan bara hålla 2knop gör 0 knop COG och kommer aldrig i mål… Visst ett räkneexempel, men illustrerande hoppas jag :)

     • Calle P
      Aug 23, 2013 @ 14:47

      Då var ni nog inte vakna på matten i skolan.

      Om motströmmen är 2 knop så seglar en båt som gör 4 bara 2 över grund och en som seglar 6 gör 4 över grund.
      Den långsamma går då bara i 50 % medans den snabba får 67 %. Det är en ganska stor skillnad.

      På en bana med både med och motström gynnas snabba båtar där också. Räkna på det får ni se…

     • Olle
      Aug 23, 2013 @ 15:01

      Den inbördes fartskillnaden påverkas inte, det enda som skiljer är tidsfaktorn, ju längre tid i strömmen ger dock en skillnad.

    • Sture Smith
     Aug 23, 2013 @ 14:24

     Snubblar inte logiken med att det går bra att segla MBBR, Pater Noster, Jolle, Drake, Smaragd, X99 kappseglingar och allehanda andra flytetyg, på ett av “världens bästa vatten”.
     Medan det för TjR inte fungerar då det är mkt ström långt ut eller helt enkelt allmänt farligt.

     Reply

 24. Anders Dahlsjö
  Aug 20, 2013 @ 22:44

  Blir jag först med att ha skrivit lite om vårat race?
  http://ad-sailsport.blogspot.se/2013/08/tjorn-runt-2013.html
  Långa banan var en hit och kan seglas åt bägge hållen! Klart den var det när man vann :-)

  /Anders

  Reply

 25. Gunnar Sedén
  Aug 20, 2013 @ 23:19

  Skall man ta bort “besvärligheter/orättvisor” så kanske det skall vara så här
  1. start Hakefjorden där det är brett och grundfritt
  2. runda boj på Marstrandsfjorden
  3. utanför Härrön
  4. mål i Stigfjorden
  och för att behålla charmen med TR så seglar alla samma bana!
  men, men ……..

  Reply

 26. Johan
  Aug 20, 2013 @ 23:41

  En sak är säkert att Tjörn Runt åt fel håll har väckt intresset åter för Tjörn Runt. Det pratas Tjörn Runt även bland de som inte är i närheten av segling. Var i kväll på ett möte där aldrig pratats segling, men nu pratas det. Och intresset var stort från icke seglar. Jag gissar att intresset är nog inte mindre bland seglare som inte var med i år. Det känns som startskottet är avlossat för att nå fler och väcka intresset åter till breddseglingen.

  Reply

  • Bosse Bergqvist
   Aug 21, 2013 @ 12:18

   En sak som jag tror många tyckte var roligt med två banor var att de blev 100 båtar bland de 50 bästa. Fler som var nöjda och glada för en bra placering. Frågan är om det skulle kunna vara ett alternativ att ha tre banor? 150 båtar bland de 50 bästa borde glädja fler och det borde vara positivt för seglingen som sådan och skulle kanske locka fler. Om inte så kommer nog ganska många att uppskatta renare segling.

   Tre banor motsols!

   1. Stora (SRS över 1,20)
   2. Mellan (Utanför Härön, oavsett SRS, och kanske via Bredbåden)
   3. Lilla (Om det finns en mellan så kommer det inte bli lika trångt i Kyrkesund). Om några blivit avskräckta pga Kyrkesund så kanske de trots allt kör TR de kommande åren. Dessutom kan man välja den lilla banan om man känner sig tryggare där.

   När Stss sammanfattar årets TR så är jag säker på att startlinjens placering kommer diskuteras och kanske justeras till nästa år (om man kör motsols). Även situationen i Kyrkesund kommer diskuteras och kanske justeras till nästa år (om man kör motsols). Var det lagom med 5 minuter mellan starterna, missade vi att märka ut vissa grund osv.

   Reply

   • Z
    Aug 21, 2013 @ 12:55

    Bra förslag!

    Reply

    • Anders
     Aug 21, 2013 @ 13:28

     Dåligt förslag, det hela blir mer otydligt gentemot media och publik. Se bara på rallysporten, hur många har koll på Rally numera? Grupp A, B, N, H, E osv. Eller judo, budo, karate och taekwondo i 10 olika viktklasser var.

     Dessutom har vi ju redan ett system med segrare i startgrupper, entypsklasser etc.

     Reply

   • von Bluring
    Aug 21, 2013 @ 13:44

    eller varför inte 500 olika banor så blir alla vinnare !!

    Reply

    • Z
     Aug 21, 2013 @ 15:53

     För att 500 är väldigt många. Tre däremot kan de flesta ha i huvudet.

     Reply

 27. Landkrabba
  Aug 21, 2013 @ 00:35

  Kan ju även ha något att göra med att det var 50års-jubileum och att STSS promotade tävlingen mer än någonsin.
  Sen skall man inte glömma bort att propagandavädret som rådde drog upp det allmänna intrycket av årets tävling rejält.

  Reply

 28. Missnöjd
  Aug 21, 2013 @ 23:33

  Tjörn Runt har alltid varit en kul tävling tack vare många olika anledningar för oss som inte gör något annat här i livet än tävlingsseglar! Men i år valde jag att inte delta för första gången på massor av år för att tävlingsledningen lyckats ta bort allt som jag ansåg var roligt med detta racet….

  1. En vinnare! Dvs alla får chansen att vinna! Korpen får gå head to head med champions league (och kan faktiskt slå dom) Om vädret är rätt för deras startgrupp och båt de året! Jag vet tillexempel inte ens vem som vann det “riktiga” TR i år (korta banan) utan bara att Feelgood vann något nytt påhittat race i racet) Men inget snack om den Faktiska vinnare!

  2. Man får synas hemma i Sverige! Lite uppvisning för sina sponsorer och folk runt om kring Tjörn som hört talas om vem man är, vad man kanske håller på med och får möjligheten att se oss ta vår F1 bil på bästa sätt nära land runt samma bana som alla andra! Detta finns naturligtvis kvar till en viss del! Men att kunna skicka ett helt fält med 500 båtar under Tjörnbron inom en timmes tid med speaker är ganska oslagbart! Likaså vid Kyrkesund då publiken får möjligheten att se 95% av fältet komma relativt tätt inpå varandra genom detta trånga sund! Men sen hörde jag också av seglande kompisar (Från senare startgrupper) att de inte var någon speaker som snacka på i Kyrkesund? Utan bara vid Tjörnbron där de är väldigt utspridda båtar och enorm lite action…

  3. Enorm lång utsegling till starten! I år hade dom tur då det faktiskt fanns vind tidigt på morgonen vilket det väldigt ofta inte är under TR… Men seglar du en båt utan motor (c55, CB66, Starbåt, drake m.m) och du måste segla hela vägen från Stenungsund ut till starten i 2 sekundmeter på morgonen så kommer du få lämna hamnen 05:00 om du ska hinna ut i tid…

  Sen måste jag också påpeka att under tävlingens första 50 år har det seglats väldigt många entonnare, tvåtonnare och div andra båtar som är både bredare, sticker djupare och är extremet mycket mer komplicerade att segla än dagens 35-50 fotare utan att det klagats! Det är ju trotts allt ändå Tjörn Runt vi seglar dvs runt Tjörn ön på snabbaste möjliga sätt! Så frågan är om vi seglare bara blivit sämre på att segla, navigera eller bara rent allmänt fegare då vi inte vågar segla mellan lite kobbar och skär längre? Vill man ut på havskappsegling får man söka sig någon annanstans! Är ganska säker på att segla till Pater noster och Marstrand är inte snabbaste vägen runt Tjörn som i Tjörn Runt!

  Väldigt besviken seglare!

  Reply

  • von Bluring
   Aug 22, 2013 @ 09:56

   +1

   Reply

  • Sam V
   Aug 22, 2013 @ 10:45

   Intressant att du är så besviken på något du inte deltog i. Hade du varit med hade dina synpunkter kanske varit annorlunda och definitivt mer relevanta.

   Reply

  • Claes
   Aug 22, 2013 @ 21:13

   +1

   Reply

  • Claes
   Aug 22, 2013 @ 21:14

   +1 till Missnöjd alltså!

   Reply

 29. Pelle Pedersen
  Aug 22, 2013 @ 09:12

  Är det extra många på denna tråden som inte visar sitt namn?…
  Vad som är mest intressant nu är vad STSS/Tjörn R organisationen säger.
  Hur samlar dom in allt tyckande och tänkande? Actionplan för 2014?

  Reply

  • Johan
   Aug 22, 2013 @ 09:58

   Det är väl bra att det går att vara anonym så att alla åsikter kommer fram. Det ska väl respekteras?

   Reply

   • Pelle Pedersen
    Aug 22, 2013 @ 10:06

    Hur vet du då att det inte är någon som skojar/jävlas med dig?

    Reply

    • von Bluring
     Aug 22, 2013 @ 10:41

     stör de dej att de gammla vanliga ickeanonyma ryggdunkarna intye kan husera fritt i varandras kölvatten å ensidigt avgöra vad som e bra å dåligt rätt å fel?

     Reply

   • Pelle Lindell
    Aug 22, 2013 @ 10:34

    Jag personligen har helt klart lättare att ta till mig ett budskap eller en åsikt om jag vet vem avsändaren är. Jag kan förstå att det i vissa sammanhang finns ett behov av att vara anonym men i en debatt om för och nackdelar med olika bansträckningar på en kappsegling har jag svårt att ta arga anonyma inlägg på allvar.

    Reply

   • Peter Gustafsson
    Aug 22, 2013 @ 10:57

    Det är väl mest fascinerande att Tjörn Runt-diskussionerna verkar locka fram extra spydiga kommentarer från folk som inte engagerar sig i andra ämnen.

    Det är tydligt att det här med banan runt ön är extremt viktigt för några av er, men den otrevliga tonen kommer lätt i vägen för själva sakfrågan.

    Reply

    • von Bluring
     Aug 22, 2013 @ 13:15

     mest fascinerande e att du helt ignorerar sakfrågorna för 80 % av båtarna å 100 % av publiken
     otrevlig ton å spydigheter skrivs ofta på gul bakgrund å inte bara i detta ämne

     Reply

     • Aphrodite 29 Agnes
      Aug 22, 2013 @ 13:49

      Jag har pratat med många både tävlande och publik, och har inte hört någon som varit negativ, så det där med 80 och 100% stämmer dåligt.

 30. Pelle Lindell
  Aug 22, 2013 @ 09:32

  Den här debatten visar väl främst en sak och det är hur olika bevekelsegrunder folk har för att kappsegla och hur olika människor tänker runt det här. Personligen var jag tveksam till den långa banan men efter att ha seglat (som besättning) den måste jag säga att jag är omvänd, det var helt enkelt roligare än den klassiska banan. När man seglar på en 1.30+-båt känns, för mig i alla fall, den klassiska banan rätt kort och den långa banan lagom lång för en dagsegling med lite nya fräsha utmaningar. Det var dessutom kul när fälten möttes och man fick uppleva lite av det verkliga Tjörn Runt med massor av båtar. Starten i Stigfjorden var väl så där och arrangören borde nog tänka till hur man leder fram båtarna till starten och hur stora fält man släpper i väg. 30 båtar i vår grupp upplevde jag som helt OK men jag kan tänka mig att 50+ fälten bland småbåtarna var problematiska. Hur som helst skulle banorna funka lika bra åt andra hållet så om jag hade varit arrangör hade jag nog skaffat mig möjlighet att välja rikting på fredagen baserat på väderprognos. Möjligheten att utse en totalsegrare är uppenbarligen viktig för många vilket jag har svårt att förstå eftersom min åsikt är att totalsegern sportsligt sätt helt är irrelevant för det är bara en fråga om tur och otur. Man skulle mycket väl kunna utse en totalseglare genom att räkna ut korr tid./distansminut banlängd (vilket man i princip gjorde på Gotland Runt under många år) vilket jag tycker blir obetydligt konstigare än att jämföra en J14 med Edin Progressiva. Jag gjorde den övingen med årets resultat och konstaterade att småbåtarna var helt överlägsna i år vilket nog, i huvudsak, berodde på den kraftiga motstömmen på “utomskärsbenet”. Åskådarfrågan har jag också svårt att förhålla mig till då seglar för att jag tycker det är kul att segla och inte för att bli tittad på.

  Reply

  • Sam V
   Aug 22, 2013 @ 10:41

   + 1000

   Reply

 31. Per
  Aug 22, 2013 @ 11:00

  Jag tycker det viktigaste med Tjörn Runt är att det ska vara en kul segling för bredden och varvet runt Tjörn ska uppmuntra till deltagande i andra race. Perfekt kryss kan man få på andra race. För oss var det den roligaste seglingen på mycket länge.

  Reply

 32. Sir
  Aug 22, 2013 @ 11:10

  Nu önskar jag Blurs och andras tävlingsskildringar från årets upplaga. :-)

  Reply

  • Stefan Aaröe
   Aug 23, 2013 @ 10:33

   +1 !!!

   Reply

 33. Fredriksson
  Aug 22, 2013 @ 16:20

  Efter att ha tagit del av synpunkter från seglare, publik, sponsorer, företag i Stenungsund och kommentarer i den här tråden verkar det som att de allra flesta är mycket nöjda med årets Tjörn Runt, både stora och lilla banan. Konstruktiv kritik och synpunkter på förbättringar har framkommit vilket med all säkerhet kommer att finnas med när årets tävling utvärderas.
  Det är väl bara ett par tre stycken, som inte verkar ha seglat, som verkar vara riktigt missnöjda.
  I det stora hela ett gott betyg tycker jag.

  Reply

  • Z
   Aug 22, 2013 @ 17:33

   Fast tre av de fyra grupperna är ickeseglande. I övrigt verkar din analys korrekt, bra tävling helt enkelt.

   Reply

  • Pelle Pedersen
   Aug 22, 2013 @ 18:03

   Ska inte någon anonym kommentera Åke’s inlägg?…

   Reply

   • Z
    Aug 22, 2013 @ 18:10

    Men väl på ditt. Peter har en blogg, på den tillåter han anonyma inlägg. Ta det med honom om du önskar ändra det. I övrigt verkar Åkes analys korrekt, en bra tävling helt enkelt.

    Reply

  • Olle
   Aug 22, 2013 @ 18:40

   Över hälften som röstat här vill tydligen ha tillbaka den gamla banan. Man skall nog akta sig för att gå efter vad man tror att andra tycker. Ryggdunkningar i den närmaste kamratkretsen är inte alltid vad folket tycker. Man brukar ju få de svar man vill om man formulerar frågan så att de ger rätt svar. Vem minns inte Sven Melanders klassiska intervju med flickan:

   http://m.youtube.com/watch?v=hcxwTgEC7IM&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DhcxwTgEC7IM

   Reply

  • Anonym :)
   Aug 22, 2013 @ 22:48

   Angående Åkes inlägg, tveksamt om det stämmer.
   En känd bloggare som inte nämner segraren på lilla (ordinarie) banan på sin blogg blir jag tveksam till. Det står bara att en båt vann TR, den som vann stora.

   Reply

   • Pelle Pedersen
    Aug 23, 2013 @ 07:31

    En bloggare bloggar väl om det han eller hon vill??

    Reply

   • Anders Dahlsjö
    Aug 23, 2013 @ 08:06

    När jag skriver om Tjörn runt och “våra race”, så är det stora banan som var racet. Vanliga banan, åt fel håll finns det flera hundra andra som kan skriva om! Jag seglade inte mot dem på lilla banan. Ingen nämd ingen glömd. Det har varit många komentarer här men inte så många som skrivit om sina upplevelser på banan.

    /AD

    Reply

    • Bosse Bergqvist
     Aug 23, 2013 @ 14:16

     Här kommer en lååång story om vår resa runt Tjörn!

     Tjörn Runt 2013 (Team Fanny, Scampi)

     Vår plan var att snabbast möjligt ta oss upp under Hälsön och hålla oss till höger vidare upp under Kälkerön.

     Starten blev tämligen odramatisk och vi lyckades, tack vare en vaken rorsman som såg att klungan var för tidig till linjen, slå strax bakom i lä om båten närmast startfartyget. Inte optimalt då vi även fick båtar framför men vi visste att vi snart skulle kunna slå och söka oss upp mot Hälsön. Båten som hade legat strax framför i lovart var strax snett bakom i lovart och tvingades slå undan. Vi slog direkt, fick fri vind, och tog nästa slag ett par meter i lä om musselodlingen. Härligt, styrbord och fri vind men lyckan blev kortvarig för upp kommer en babordsbåt. Vi ropar tidigt men ser att han inte kommer fixa/hinna slå eller ducka så vi faller av och då kastar dem runt båten och låser oss i lovart men vi lyckas få fram stäven och få fri vind. Nu är vi låsta och ifrån lä kommer båtar som slår snett i lä framför oss. Skitläge!! Rorsman biter ihop och lyckas bända av lovartsbåten och lyfta ifrån läbåtarna. Nu är det fritt igen och vi kan slå upp i lovart.
     Johan Söderberg i Cumulus startade bra och kom först upp till Hälsön och därefter styrde han fältet och kunde segla dit han ville utan att vara styrd av andra båtar. Bakom honom var vi 8-10 båtar som hade tajt racing hela vägen upp till Kälkerön. Eftersom det var så jämnt vågade vi aldrig gå hela vägen upp i lä om öarna eftersom risken var att få någon på oss eller som slår i lä. Vi valde att slå en bit i lä om optimalt spår vilket gjorde att vi kunde segla i fri vind. Det var tajt och om man frågade om man fick gå så före så var det antingen tyst eller så skrek hela besättningar NEJ. Efter Kälkerön öppnade det upp och det var inte givet att hålla högerkanten så eftersom vi tänkt gå söder om Kråkholmen sökte vi oss över dit halvvägs till Vannholmen.
     Det visade sig vara ett bra val även om en av båtarna som gick norr om faktiskt tog in på oss. På två slag var vi ute ur Stigfjorden och med endast Johan Söderberg framför, som ryckt ifrån. Andra båt av 36 i gruppen…wow!

     Veckan innan hade vi tränat på att kryssa genom Kyrkesund och innanför Flatholmen. Vi hade diskussioner hela veckan kring vägvalet innanför eller utanför Härön. Eftersom vi hade klockat tiden det tog genom Kyrkesund så visste vi att det med hyggliga förhållanden skulle vara klar fördel att gå in i Kyrkesund. Vi bestämde att vi skulle ta beslutet när vi går ut ur Stigfjorden. Många borde gå utanför Härön trodde vi men det blev ett pärlband med båtar som styrde mot Kyrkesund (alla gick dit). Då spreds en viss oro ombord….kommer båtarna genom sundet eller vänder halva gänget och seglar tillbaka?

     Dessvärre gick vi för babord ut i havet när vi överlade vilket gjorde att vi tappade en del båtar som vi hade haft bakom om gled om en bit när i lä. Eftersom vi valt bort genuan och kör fock (shorthanded för Bohusracet) så blev vi sårbara och blev omkörda i lä av genuabåtarna. Totalt hade vi nog tappat minst 10 båtar från Vannholmen när vi kom in i Kyrkesund.
     Vi hade en plan som vi följde vilket delvis var anledningen till att vi lyckades glida genom Kyrkesund och dessutom segla om ett flertal båtar. Det var en båt som gled genom grymt bra och givetvis var det Collberg, han klippte nog 15 båtar inne i det smalaste. Vi hade turen att komma in i den smalaste delen tillsammans med mycket duktiga seglare och hade givetvis en hel del tur. Några av kustens duktigaste och mest aktiva kappseglare hade inte samma tur och fick rullgardin ner i Kyrkesund när gummibandet drogs ut.
     Lång bidevind fram till gattet vid Flatholmen. En del båtar fick göra något slag medans vi sträckte tills vi kunde falla av och gå mellan stenarna innan Flatholmen. På nytt drog genuabåtarna iväg men vi hängde i, genom djävulshålet, Klädesholmen till sättningen av spinnakern vid SV spetsen av Tjörnekalv.
     Här anslöt de stora båtarna och vi valde att gå längs med Tjörnlandet ner förbi Wallhamn. Vinden vred med oss och det slumpade sig så att vi fick en lucka till den stora klungan bakom. Att segla mot mål ihop med båtar från tidigare startgrupper, Cumulusar, Expresser gjorde att stämningen var på topp. Efter Son och Galten höll vi ut från Tjörnlandet och likt de flesta väst om L:a Brattön och vidare in i mål. Väl i mål visste vi att vi hade en bra placering men hur bra? Vi visste inte var vi hade Söderberg i Cumulusen men han visade sig ligga lite för långt fram. Hatten av för Söderberg med besättning som välförtjänt vann startgruppen och vi lyckades glädjande nog knipa andraplatsen i gruppen.
     Det visade sig att vi i totalen hade tagit två placeringar om vi seglat 8 sekunder fortare men vi kan i efterhand inte komma på var vi eventuellt gav bort dessa fjuttiga sekunder. Vad som hänt om vi inte gett bort distans innan Kyrkesund kan man ju spekulera i men vi hade nog inte kunnat glida genom Kyrkesund på ett bättre sätt så antagligen var det tur att vi gav bort den distansen…kanske.

     Reply

   • Pelle Pedersen
    Aug 23, 2013 @ 10:22

    + för anonym med smiley!

    Reply

  • Johan
   Aug 23, 2013 @ 10:17

   @Fredriksson. Vet du om mellantiderna kommer upp?

   Reply

 34. Carl-Axel Hellman
  Aug 22, 2013 @ 18:18

  Jag kan upplysa om att det inte var några som helst problem i vår start- vi var över 60 stycken s. k. småbåtar. Genom att ha många båtar i startfälten trycks tiden ihop mellan de startande båtarna och den gemensamma tiden på vattnet ökar vilket ökar sportsligheten. Vår närmaste konkurrent i prislistan kom i mål 3 timmar innan vi. Under dessa timmar som vi inte har gemensamma kan mycket hända!!

  Reply

 35. Anders B
  Aug 23, 2013 @ 09:10

  Med förundran följer jag från avstånd diskussionen om ditt och datt runt TR. Samtidigt som jag lyfter blicken från min skrivbord och spanar över Norra Öresund där båtarna i Watski 2Star Kattegatt kommer att passera de närmaste timmarna. När jag läser Anders Dahlsjös blogg så inser jag att även TR innebar fin segling! Det framgår inte helt av många andra inlägg i TR diskussionen.

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Aug 23, 2013 @ 09:52

   Watski 2Star verkar vara något! Vad säger du PG om 2014?

   Reply

   • Peter Gustafsson
    Aug 23, 2013 @ 09:59

    Den håriga Norska varianten eller någon av de andra?

    Reply

    • Pelle Pedersen
     Aug 23, 2013 @ 10:00

     Kattegat i detta fallet!

     Reply

     • Anders B
      Aug 23, 2013 @ 19:52

      Lovar att det blir riktigt mycket ström också!

 36. Björn
  Aug 23, 2013 @ 10:02

  Seglade både Tjörn Runt Classic och Tjörn Runt och tycker att det är kul att Stss har hittat en ny tändning för racen, Classicen hade inte så många deltagare men gav en bra test av nya banan. Tjörn Runt är en trixig bana med olika alternativ och passager oavsett vilket håll man seglar, det är ibland trångt och lite sten här och där men det ingår i denna tävlingen och har alltid gjort. att det finns lite barnsjukdomar är inte konstigt då detta håll aldrig seglats med så mycket båt. vad mer säga än att vi hade 2 mycket bra Tjörn Runt och tycker att det är helrätt av Stss att fortsätta utveckla tävlingen.
  Björn Wahlström
  IOD-SWE69

  Reply

  • Johan
   Aug 23, 2013 @ 10:15

   Fick ni tjuvträna på den nya banan? – vad fuskigt… ;) Håller med jag är nöjd med tävlingen, men vidhåller att andra hållet är bättre. Jag förstår att de vände banan redan för 50 årssedan…

   Reply

 37. Peter Gustafsson
  Aug 23, 2013 @ 10:17

  Dagens spaning:

  Alla som skriver under eget namn verkar tycka att det var ett kanonrace. Detta inkluderar ju tongivande seglare i allt från mindre båtar upp till de snabbaste båtarna på banan. Alla som tycker det var riktigt kass skriver under lustiga alias och har i vissa fall inte ens seglat.

  Dessutom så har omröstningen ovan “riggats”. Det var under lång tid väldigt stabila resultat när det plötsligt kom in väldigt många röster på att behålla gamla banan. Exakt samma sak har hänt tidigare, just i denna frågeställning. Inte ens SRS verkar engagera på detta sätt :-)

  Det är ju ingen stor sak, men man blir ändå lite fundersam kring vad det är som får några att ta denna fråga på så oerhört stort allvar. Men ändå inte stå för det under eget namn. Skumt.

  Nåväl. Skönt att det blir helg så kan vi fokusera på att segla i stället för att snacka om det.

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Aug 23, 2013 @ 10:21

   Du ska väl inte segla?:) Bara glo på kattor och dricka drinkar!!?

   Reply

  • Calle P
   Aug 23, 2013 @ 13:59

   Jag kan förstå de som skriver annonymt. Man blir ganska påhoppad på denna bloggen om man inte tycker som Peter.
   Vi kanske skall vara glada åt att de faktiskt skriver något alls.
   Jag vet många som har åsikter som de inte “orkar” vädra på detta forum.

   Om alla tycker likadant blir det inte så mycket kvar att prata om heller.

   Så alla som har något att säga gör det även om det känns bättre att göra det anonymt.

   Reply

  • von Bluring
   Aug 23, 2013 @ 15:31

   en omröstning som inte går som man vill e väll alltid riggad?

   va tjörn runt enkäten inför 2010 också riggad?
   “”På frågan om seglarna vill ha två olika banor svarade 86,7 procent nej och endast 13,9 procent ja.””

   Reply

   • Sir
    Aug 23, 2013 @ 17:18

    Japp, “Konspiration” Förstås! :-)

    Reply

   • Sture Smith
    Aug 25, 2013 @ 21:54

    Varför var det då fler som anmälde sig och seglade 2013 än 2010 om det var så få som stödde två banor 2010 !!!!!?????

    Reply

    • Peter
     Aug 25, 2013 @ 21:59

     det är inte helt enkelt att bena ut vilka faktorer som är avgörande. troligtvis en flera.
     Jag vet ej i vilken utsträckning en eller två banor har påverkat men det kan ju tänkas att jubileum och en del kringaktiviteter samt ökat marknadsföring kan ha en stark bidragande orsak till ökningen.

     Reply

     • Sture Smith
      Aug 26, 2013 @ 11:31

      Det är säkert riktigt det Du skriver, att ökad marknadsföring/jubileum etc har betydelse..
      Mitt inlägg var menat som replik till von Blurings starka ogillande av två banor med stöd av galuppen 2010.
      Om man isolerar (rensar grunddata) till en 1/2 bans fråga borde man kunna se en minskning av deltagare 2013 ändå, eftersom det är så många som 86,7 % av de som svarade som inte vill ha två banor.
      Läste statistik för Nestor Holmberg en gång i tiden han var helt grym på dessa frågor.

     • Peter Gustafsson
      Aug 26, 2013 @ 11:49

      Saken var väl den att 53% av de med större båtar (>33 fot) ville ha en banbegränsning.

      Lite som att 86.7% gärna vill äta kakan, men 96.7% vill ha den kvar :-) Eller fråga alla som åker buss om man vill ha rullstolsramper, och när 88% svarar nej så vet man ju hur man skall agera?

     • Sture Smith
      Aug 26, 2013 @ 12:41

      Med detta sakt infinner sig genast frågan var finns öknings- potentialen? Bland stora >33tf eller små båtar <33 ft?
      Jag antar eftersom antalet stora båtar ökar så borde potentialen vara störst i den gruppen, mao. lättast att attrahera till att delta i TjR.
      Om då inte TjR tillmötesgår den gruppens önskemål som har störst ökningspotential så kommer relativt sett TjR att minska i storlek. Samtidigt som andra liknande kappseglingar ökar i volym.
      Det ju lite av detta resonemang som är kärnan i problemet och möjlighten.
      Årets TjR visar på möjligheterna med arrangemanget, för utan ökande antal seglare/deltagare så riskerar TjR att gå sotdöden tillmötes och lägga sig i samma grav som Själland Runt som en gång var dubbelt så stort som TjR när det var flest deltagare.

    • Olle
     Aug 26, 2013 @ 01:50

     Varför var det närmare 1000 båtar för 10 år sedan?

     Reply

     • Per A
      Aug 26, 2013 @ 11:15

      Tror inte det är färre seglare nu än för 10 årsedan.
      Det som har hänt är att båtarna vuxit och kräver mer folk.

     • Peter
      Aug 26, 2013 @ 11:57

      idag finns fler som har båt. väl underlaget borde ju också vara större…

     • Fredriksson
      Aug 26, 2013 @ 12:47

      För 10 år sedan var det mellan 600-700 båtar. För 20 år sedan var den 1000 båtar. Men för 20 år sedan var det 3-5 pers ombord i snitt på varje båt, idag det dubbla.

     • Peter Gustafsson
      Aug 26, 2013 @ 12:52

      Konstigt att inte detta fenomen drabbat Færdern som hade 1000 båtar så sent som 2009 eller Round the Island och Barcolana som slår nya rekord hela tiden (1700 respektive 2000 båtar).

      Men det är väl en enkel förklaring till att man tappade över 40% av deltagarna mellan 2004 och 2007.

  • Bosse Bergqvist
   Aug 26, 2013 @ 12:36

   Dagens spaning: SRSv
   Har sedan förra året funderat på nyttan av SRSv och idag, efter att ha läst Fredrikssons blogg, kommit fram till ett definitivt ställningstagande.

   SSF har i mina ögon lyckats väl med SRS och det är säkert en av anledningarna till att antalet båtar som kappseglar har ökat. Frågan är om man tagit ett steg för lång med SRSv när det gäller att få fler att kappsegla såväl på klubbseglingar som större lysseglingar såsom t ex TR.

   Båtars vikt värderas ju olika i SRS och SRSv även om de är mätt av samma mätman med samma våg samma dag. Sen kan det nog vara så att man får ytterligare rabatt på mätetalet för att riggen är kontrollmätt men det vågar jag inte ta gift på men känslan är sådan.

   Är detta bra för bredd seglingen? Måste man mäta in i SRSv för att oftare ha en bra möjlighet att vinna. Svaret är ju enkelt, ett glasklart ja.

   Ok så men vi (Scampi) drar oss från att mäta in båten i SRSv eftersom vi inte vill få höra att båten är en fuskbåt. Hur kan en båt vara en fuskbåt om den är mätt av SSF?

   Ett exempel på när ett SRSv kan ställa till problem är klubbkappseglingar. Alla som deltar skall ha ett SRS-brev alt finnas med i SRS-tabellen. Väldigt få gör annat än möjligtvis väger båten. Gynnar det klubbkappsegling ifall en båt har ett SRSv-brev? Gynnar det t ex Tjörn Runt om båtar har SRSv där den enskilda båtägaren lagt tid och pengar på att mäta in båten efter förbundets alla regler. Ja det gynnar givetvis den båten med besättning men är det värt att i efterhand bli orättvist behandlad.

   Om man skall vara med och hugga på totalen så borde man skaffa ett SRSv men frågan är om det är värt det. Nu tycker nog en del att det bedömmer jag själv men frågan är om det är rätt att jag skall behöva fundera i banorna av att bli orättvist beskylld för att fuska. Här har det i min mening spårat ur eftersom vissa blir beskyllda och andra klarar sig undan trots att man har mätt på samma sätt och kanske med samma mätman samma dag.

   Meningen med nya SRS var väl att det skulle vara lätt att få ett korrekt satt mätetal inom två veckor? Om man vill få ett mer “korrekt” mätetal så ska man väga båten. Fint så, men frågan är om man skall dra det ytterligare ett snäpp dvs SRSv.

   Nu har det gått så långt att det beror på vem man är om båtar sägs vara SRS optimerade. Fredriksson har t ex aldrig sagt att Blur är SRSv men i dagens artikel pratar han om Smaragden som kom två totalt. Han skriver att den är SRS optimerad men inte ett ljud om att Omega 30:an är det trots att båtarna nämns i samma mening och kämpar om totalvinsten.

   Innan TR pratades det här om Smaragden men inte ett ljud om andra SRSv optimerade båtar förutom att någon försynt frågade om skillnaden mellan Blur och den andra J111:an från Norge.

   Sorry att jag tog upp SRS men det beror på SRSv och dagens inlägg på Fredrikssons blogg.

   Reply

   • Anders B
    Aug 27, 2013 @ 08:44

    För flera år sedan bytte jag hemmahamn. Engagerade mig i tisdagsseglingar, lånade in en C66 från Kyan Sailing. Seglandet i klubben hade börjat dala och jag ville dra mitt strå till stacken för att få igång det igen, i hamnen låg ju många båtar. Och möttes av attityden att min entusiasm skrämde bort dom andra seglarna, att för mycket betoning på kappsegling dödade veckodagsseglandet. C66 projektet ifrågasattes med motivet att jag bara ville tjäna pengar på det. Ytterligare en bidragande orsak till den misstro jag möttes av var förstås att jag klampade in i någon annans revir.
    Om man seglar med SRSv mätbrev kan man kanske mötas av samma attityd, dvs man vill för mycket. Ska man anpassa sig till detta och lägga på den knappa pinne på mättalet som ett SRSv brev ger när man kappseglar på klubbnivå? Eller ska jag bejaka min entusiasm och viljavinna attityd? Det finns alltid dom som baktalar en vinnare, trist men jag väljer att mer lyssna dom andra.

    Reply

    • Pelle Pedersen
     Aug 27, 2013 @ 08:56

     Anders B! Självklart ska du fortsätta på inslagen väg!

     Reply

   • Jojje
    Aug 27, 2013 @ 09:48

    Följer man SSF:s riktlinjer så fuskar man ju inte. Det är väl inte svårare än så. Att SRSv skulle vara mer gråson än SRS fattar jag inte. SRSv är ju verifierat. I SRS kan du ju i praktiken uppge vilken vikt du vill (precis som i Golf). Om man nu är fuskintresserad ;-)

    Problemet just nu (som jag påpekade i ngn annan diskussion) är ju att några tagit chansen att optimera sitt SRS-tal så gott det går (som Smaragden Omegan och Scampin). Andra går längre och tittar på vilken segelkofiguration som passar deras båt optimalt mot mätetalet. Andra kör vidare som vanligt med det gamla tabelltalet och hävdar sig fortsatt väl. När systemet är mer inkört slipper vi kanske den typen av kommentarer (syrliga ?) som i Fredrikssons blogg. Att det skiljer så mycket mellan Davidssons och Vretlinds smaragder sticker ju ut minst sagt. Skall systemet bli helt transparant och fair måste alla ha SRSv.

    Vi hade ju samma diskussioner men tvärt om på LYS-tiden. Toklättade 707:or med maxade genuor som var fusk ? Hade man en båt som från början var för tung var man körd… Vad är rättvist ?vad är fusk. ? vad är fair ??

    Reply

    • Allan W
     Aug 27, 2013 @ 10:56

     Med det lystalet utgår jag ifrån att Wretling körde utan spinnaker vilket visar snarare att SRS fungerar.

     SRS-optimerad? Vire-motor med propeller samt köra utan spinnaker kallar inte jag för SRS-optimerad.

     Reply

    • Bosse Bergqvist
     Aug 27, 2013 @ 11:41

     Huvudet på spiken!

     Över 100 båtar har vägts i år. De är samtliga sk SRS optimerade och i vissa fall SRSv men det är skillnad när man blir nämnd på Blur. Då framstår båtarna som mer SRS optimerade. Att vi tagit bort genuan är endast för att slippa göra ibland 100-tals slag med en genua på Bohusracet och att ingen skall behöva vara på fördäck mitt i natten. Försök segla i lättvind och framför allt i sjö med 3740 kg på 37 kvm och segla upp till vårt mätetal…lycka till!
     Vi kommer inte ändra på det för det kommer ett Bohusrace nästa år igen. Scampis med genua och std SRS seglar skjortan av andra båtar i andra delar av landet så om vi vill vara med på riktigt i totalen så borde väl även vi köra genua…eller? Båten skall vara lätthanterad och därför väljer vi fock vilket säkert andra som shorthanded-seglar har gjort:).

     Ett tips till alla är att protestera mot den/de båtarna ni vill få kontrollmätta eller håll er uppfattning för er själva. Det funkar ju med vanliga regeldiskussioner där flertalet säger:
     – Snacka inte om det utan lägg en protest och få den behandlad.

     Mitt syfte var gott vad gäller att jag inte tycker att man skall ifrågasätta enskilda båtars mätbrev om de är verifierade eller vägda av mätmän.

     Reply

     • Peter
      Aug 27, 2013 @ 12:55

      finns båten med i tabellen så har man ju fyra val i berört fall.
      a) segla med mätbrev med shorthanded konfig.
      b) segla med “normal” konfig med mätbrev
      c) segla som standardbåt.

      utöver det kan man ju även få sitt mätbrev som SRSv.

      sen kan väl folk ha sin uppfattning.

     • Jojje
      Aug 27, 2013 @ 14:18

      Man kan ju ha två mätbrev. Shorthanded och standard. Varför inte utnyttja den möjligheten så slipper ni skvalpa runt med focken i lättvind på TR nästa år ?

     • Bosse Bergqvist
      Aug 27, 2013 @ 14:22

      Tack för tipset:)

     • Peter
      Aug 27, 2013 @ 14:49

      helt rätt Jojje, men inte på samma tävling. inför tävlingsdagen måste man bestämma sig. Det står ju inget skriven i reglerna att man måste använda shorthanded mätbrev om man ha ett sådant. likaså kan man ju också välja att segla som standardbåt även om man ha mätbrev.

     • Jojje
      Aug 27, 2013 @ 14:58

      På exvis Tjörn Runt eller Bohusracet måste man bestämma sig när man anmäler sig antar och hoppas jag (annars kan man ju börja optimera efter väderprognosen också hujedamej…) Men att Shorthandedoptimera för ett race då man har standardbesättning finns det ingen anledning att göra !

   • Nobbe
    Aug 27, 2013 @ 14:09

    Allt annat i stort sett lika så borde väl SRS-talet med spinnakeravdrag vara samma för alla Smaragder annars blir det lite konstigt. (168 har 20m2 mindre spinnaker än vad som förefaller vara standard, sett över en hel säsong så torde det vara svårt att hävda sig mot andra annat än i hård vind)

    Reply

    • Anders B
     Aug 27, 2013 @ 15:46

     Lite om SRS för Smaragder: Segelyta, depl (som varierar bara väldigt lite), backstag, rulle över däck (bara ett försegel) och verifierat mätbrev har betydelse. Back = + en pinne, Rulle = minus en pinne, Verifierat = minus 0,7 pinne. Mättalet varierar linjärt med segelarean. Segelarea = stor+försegel om du seglar utan spinn, medeltal av (stor+försegel) och (stor+spinn) om du seglar med spinn. Gjorde analysen på de 14 Smaragder som finns i SRS systemet. Stämmer nästan precis.

     Reply

     • Peter
      Aug 27, 2013 @ 23:02

      ger backstagen verkligen så mycket som 1%? Då börjar jag allvarligt att locka bort mina.
      crusingavdrag på en båt med SRSv??? Hmm känns lite motsägelsefullt men fullt ok enligt reglerna.

     • Peter
      Aug 27, 2013 @ 23:04

      lite stavfel (tangentbordet kommit i åldern – eller den som sitter bakom?)

      ger backstagen verkligen så mycket som 1%? Då börjar jag allvarligt fundera att plocka bort mina.
      crusingavdrag på en båt med SRSv??? Hmm känns lite motsägelsefullt men är fullt ok enligt reglerna.

   • JIMMY
    Aug 28, 2013 @ 00:09

    SRS-optimering?

    I längdskidåkning pratas det ofta om hur de tävlande har preparerat sina skidor för dagen och sedan kan man ibland höra om att de vallade bort sig. Vadå valla bort sig, har materialet påverkan på resultatet? Japp, skidåkning är en materialsport, dvs det krävs ett redskap, och om man vill vara med och slåss i toppen så måste redskapet vara minutiöst förberett för dagens temperatur, snöförhållanden, bantyp, etc, etc, förutom att den tävlande själv också ska vara förberedd, dvs tränad, ha ätit och druckit rätt, gjort rätt mentala övningar, etc, etc, listan kan göras lång. En ganska komplex sport…

    Kappsegling är också en materialsport då man behöver ett redskap, en segelbåt för att kunna delta. Men i den vanligaste kappseglingsformen här i vårt land så skiljer det så himla mycket mellan tävlingsredskapen, dvs de är för olika (skiljer säkert lika mycket mellan båtarna som mellan min mammas längdskidor och Petter Northugs) för att det ska bli rättvist att bara starta alla på en gång och tävla om vem som är först i mål. Nej, det behövs ett respitsystem för att jämna ut oddsen. Respitsystemet tar dock inte hänsyn till hur väl förberett redskapet är, dvs hur bra bottenfinish och segel är och hur väl båten är tömd på semesterservisen, nej respitsystemet tar bara hänsyn till storlek, vikt och form och förutsätter sedan att övrig preparering är 100-procentig.

    I många fall kan man hitta sitt redskap i en tabell, den såkallade SRS-tabellen, där det går att utläsa sin båtmodells respittal (SRS-tal). I SRS-tabellen är detta tal baserat på en förbestämd bestyckning, i utrustning och segel, vikter mm. Förutsatt att ens båt faller inom ”ramarna” för båttypens båtdatablad så är detta det enklaste sättet att vara med och kappsegla. Fördelen är att det inte kostar en massa tid och pengar, ungefär som att låna mammas längdskidor och ställa upp i Vasaloppet. Nu kan man ju ha tur med mammas längdskidor, de kan ju vara så att de passar som handsken. Men för vissa så matchar inte deras kroppshydda väl med mammas. Vissa kanske måste ta till en rejäl bantningskur för att få mammas skidor att fungera hyfsat. Det är lite samma sak med båten och dess båtdatablad, om det är ett exemplar som inte fick fler lager plast än vad konstruktören specificerat och som inte har fått en massa extra fast utrustning monterad, så att den ligger nära minivikt, och har nära maximala mått på alla segel enligt båtdatabladet i tabellen, ja då kan det liknas vid skidan som passar! Men om ens båt har mindre segel, tjockare plast och mer fast utrustning, ja då blir det ett lite tyngre Vasalopp. Med en båt som inte matchar så väl med båtdatabladet så har man tre vägar att välja på; Antingen gör man ingenting, dvs åker på skidor som inte passar perfekt och tar att det blir lite tuffare. Eller så köper man nya segel, nära maxmåtten och skruva ur all extrautrustning, dvs bantar så mycket man kan/får, det kanske inte blir perfekt (för det är inte tillåtet att karva ur plast ur båten, dvs ändra standardutförandet) men det blir helt oftast helt ok. Eller så kör man på sista och tredje alternativet som är skaffa ett mätbrev, vilket också oftast är det minst tidsödande och billigaste alternativet, ungefär som att köpa kartongnya skidor av fjolårsmodell på rea som, förutom färgen, passar ens vikt och åkstil perfekt vilket kommer att göra vasaloppet till minsta möjliga leda.

    SRSv är sedan ett sätt att få en så noggrann inmätt båt som möjligt och ett bevis på att allt som står i ens mätbrev är verifierat av en licenserad mätman, en slags egenpåkallad dopingkontroll. Båtar är komplexa redskap och det är lätt att göra fel vid måttagning, inte så kul om ett oavsiktligt fel skulle leda till en protest och eventuell avstängning! SRSv är till stor nytta för SFF TK som kan använda detta kvalitetssäkrade mätdata i arbetet med att revidera SRS-tabellens båtdatablad. SRSv leder alltså till mer korrekta respittal i tabellen och på så sätt kommer precisionen i hela SRS-systemet att lyftas (shit in shit out, som det brukar heta). SRSv-kostar oftast många gånger mer än ett vanligt mätbrev (kranhyra, mätman, våghyra, etc), en kostnad som båtägaren själv får bekosta men som eventuellt alla som nyttjar SRS-systemet kan komma att ha nytta av. SRSv-båtar har pga detta hittills fått ett litet avdrag på respittalet (det handlar om tusendelar). SRSv är fortfarande en ganska ny funktion i SRS-systemet och således utvärderar TK om och hur eventuell ”SRSv-rabatt” skall användas i framtiden.

    Men oavsett om Petter Northug stod på sina egna skidor eller min mammas så skulle han slå mig alla dagar i veckan…

    Åsikter eller förslag om hur SRS-systemet kan tänkas göras bättre postas på SRS facebooksida: https://www.facebook.com/SRSinfo eller skickas via mail till matbrev@ssf.se

    Reply

    • Olle
     Aug 28, 2013 @ 10:40

     Intressant och pedagogiskt. Enda problemet är att du väljer Northug och din mamma som ytterligheter. LYS kom till för att man på ett enkelt sätt skulle kunna tävla mot varandra oavsett om man seglade en gammal skärgårdskryssare eller en modernare strykbräda. Det var inget större allvar på denna nivå, det var motionssegling – inget annat! Tanken var att slippa en mätregel som ändå aldrig fungerade.
     Att i dessa sammanhang göra jämförelser med Pettet Northug känns ju lite överambitiöst, det kommer kanske en dag när han ger sig ut på motionslopp iofs.
     Hade vi pratat VM eller OS, ja då kanske Det funkat.
     Jag vet att det görs oerhört stora och ambitiösa satsningar i dessa motionslopp, uppenbarligen är det på blodigt allvar att segla snabbast runt öar och slå de som kappseglar med familj och vänner en gång om året.

     Reply

     • Jan Dejmo
      Aug 28, 2013 @ 13:13

      Hej Ollle!

      Avsikten med SRS är att så många som möjligt ska kunna delta med “vad man har”.

      Det skulle vara intressant att få en inblick hur du ser ett respitsystem som passar såväl för de som “kappseglar på blodigt allvar” och de som “kappseglar med familj och vänner en gång om året”.

      Jan

     • Calle P
      Aug 28, 2013 @ 13:31

      Jag håller lite med Olle.

      SRS idag gynnar de som meckar, väger eller skaffar “special” segel. Det kanske är mer rättvist men jag tror att det skrämmer bort de som börjar segla eller inte forsätter då man på förhand vet att man måste skaffa ett SRSv för att bli rättvist bedömd oavsett om man är i toppen, mitten eller botten av fältet.

      Jag kan bara titta på min egen båttyp X99 och inse att resultaten blir bättre om jag kör på 1,23 som finns som SRSv än att köra med 1,253.
      Men om jag kör på 1,23 så tror jag inte det blir fler som kappseglar med sina X-99or.

      De som seglar på “blodigt allvar” inser för eller senare att då skall man segla entyp istället för SRS.

     • Jan Dejmo
      Aug 28, 2013 @ 13:50

      Hej Calle!

      Samma fråga till dig som till Olle:

      Hur vill du att SRS-systemet ska vara utformat?

      “Entyp” är väl inget något särskilt bra respitsystem? :-)

     • Peter Gustafsson
      Aug 28, 2013 @ 14:14

      Mycket tyckande.

      Faktum är att man kan se en klar ökning av kappseglandet trots (eller tack vare) alla brister med nya SRS.

      Framförallt sällankappseglarna som inte orkar bry sig om dessa diskussioner om “optimering” hit och dit. Bohusracet, Hyundai, no-crew, Höstkroken och många andra visar att man kan locka alla ambitionsnivåer till racen. Även halvseriösa arr som Marstrand Big Boat funkar utmärkt och där det känns bra att i stort sett alla båtar är verifierade.

      Så på det hela taget så är respitseglingen i Sverige hälsosammare än på mycket länge – trots alla domedagsprofeter.

      Och med tanke på hur det ser ut i entypsfälten, så verkar det finnas väldigt få som kan, eller vill, segla på “blodigt allvar” :-)

     • Calle P
      Aug 28, 2013 @ 14:49

      Några synpunkter som jag tror kan förbättras.

      I dag avviker det mycket mellan en inmätt standardbåt och en standardbåt. De standardbåtar där stora variationer främst inom vikt borde inte vara kvar i standard tabellen.
      Om inte viktökningen beror på extra utrustning.

      Stora skillnader i SRS tal för samma båttyp bör minimeras. Premiera de som seglar enligt standarden istället för de som “meckar”

      Ta bort rabatten för SRSv.

      Utöka vindgränserna för beräkning från 3-7 m/s till 3-10 m/s.

      Lägg till besättningsvikt i beräkningen av SRS tal

     • Olle
      Aug 28, 2013 @ 15:17

      Det är väl knappast någon nyhet för någon att så fort det pratas SRS då blir det mycket tyckande, övrig segling på högre nivåer verkar ju inte väcka några diskussioner.

      När det gäller entyp så är det den absolut vanligaste kappseglingsformen, sett till antalet starter. Där räknar jag givetvis in alla typer av båtar.

      Men eftersom den här bloggen fokuserar på kölbåt så vill jag givetvis hålla mig där. Att få stora startfält i entyp är inte lätt, det kräver transporter kors och tvärs, då blir det helt enkelt enklare att segla några SRS race. Jag är dock lite orolig för att många tappar sugen när det trixas med mätbrev hit och dit. Sen undrar jag hur det kan vara intressant att lägga så stora summor på en motionsklass? Och hur kan en sponsor vara intresserad att investera i korpen?
      Om det fanns något SM i SRS, då hade jag förstått varför en del satsat, men att få en placering i en runt ön tävling i konkurrens med semesterutrustade familjebåtar.

     • Rikard I
      Aug 28, 2013 @ 15:56

      Hej Jan,
      som tillägg till Calles punkter skulle jag vilja se att:
      – alla båttyper får samma möjlighet till att vinna. Idealt sett skulle “varje” båttyp finnas representerad i topp-10 i någon segling. SRS idag favoriserar vissa båttyper och utföranden.
      – att SRS blir en breddregel utan mätningshysteri. Det finns alternativ i ORCi för spetsen eller om man vill ha den delen av sporten.
      – inlyftning till tabellbåtslistan sker automatiskt då bestämda och rimliga kriteria uppnås.
      – tydlighet i under vilka förhållanden som mätetalet är satt och med vilka kriteria. Ex.vis begreppet “Medelvind” är abstrakt i förhållande till att normalbåten med SRS=1 har en medelfart på 4.5 knop i en cirkulär bana.
      – se över prissättningen av mätbrev, så att sugna ägare utan en tabellbåt inte ska hindras i att pröva på sporten.

     • Anders B
      Aug 28, 2013 @ 21:03

      @Calle, om du byter till järnköl och på det sättet fixar ner mättalet till SRSv 1,23 så tror jag inte att du tycker seglingen är kul längre. Om du SRSv mäter den båt du har så får du 18 sekunder tillgodo för varje timmes segling.

     • Peter
      Aug 28, 2013 @ 22:38

      @ Jan Dejmo, sist jag kollade på SSF’s hemsida så fanns ett respitsystem som var för de som ville segla på blodig allvar. Det kallads ORCi, vill jag minas, och det rycktas att det seglas EM, VM och andra intressanta internationella tävlingar i ORCi också.
      Det finns ju en annan, lite lättare variant som dock i Sverige inte riktigt ville fatta fot, har jag hört. Men vad vet jag det är ju bara rykten…

      Jag tycker CalleP har sammanfattat de hel på ett bra sätt och det finns många i Sverige som tycker likadant.

     • Calle P
      Aug 29, 2013 @ 07:20

      Varför byter man till järnköl på en X99a? Då är det inte en X99a längre…

     • Anders B
      Aug 29, 2013 @ 09:28

      Du refererade till X99 med SRSv=1,23. Jag kollade mätbrevet och den båten har järnköl, därav det låga mättalet. Då är det förstås inte längre en X99:a. Jag misstänker att dom kryssade i fel kölmaterial i ansökan om SRSv mätbrev.

     • Calle P
      Aug 29, 2013 @ 10:00

      Om det var ett SRS brev så kan jag förstå felet. Men detta är ett SRSv där en mätman är inblandad. Var inte tanken att de skulle bli bättre kvalite på mätdata med mätman?
      En sådan förändring jämfört med standard borde ju dubbelkollas eller???

     • 99
      Aug 29, 2013 @ 22:02

      Tax Free?

    • Peter Gustafsson
     Aug 28, 2013 @ 15:36

     Nja, för några år sedan gjordes det 9000 starter i LYS/SRS och jag tror inte entyp i kölbåt låg över 2000 (20 klasser * 10 båtar i snitt * 10 race per säsong). Så det finns en anledning till att bredd/motionssport engagerar, på samma sätt som Vasaloppet eller Vätternrundan. Trots att det inte är SM så satsar folk ändå.

     Och jag vet inte hur man kan påstå att “många tappar sugen” för att det “det trixas med mätbrev”. Bland de större båtarna i västsverige ökade antalet starter förra året med 30%!!! Samtidigt känner jag inte till ett enda fall med felaktigt mätbrev.

     Så din oro är obefogad.

     Däremot bör du oroa dig dig för deltagarsiffrorna i Express, Drake, X-99 och att entypsregattor som Marstrandsregattan ställs in på grund av bristande intresse.

     Tänk om ni som entypsseglare la lika mycket tid och energi på era egna klasser i stället för att tala om hur dåligt/fånigt/orättvist SRS är… Kan inte ens 6 båtar enas om att segla samma bana på Tjörn Runt – så kanske man skall fundera på det i stället för att fixa någonting som inte är trasigt.

     Reply

     • Calle P
      Aug 28, 2013 @ 15:50

      Du hatar verkligen X99…

      När det gäller X99 och entypssegling så ligger vi stabilt på mellan ca 30 till 40 båtar varje år på vårat mästerskap. Helt OK tycker jag.

      Sedan har jag inte sagt att SRS är trasigt men det är som vanligt när Peter vilk banka på någon…
      Men ingenting är så bra att det inte går att göra bättre.
      Tror du Peter att de som sliter med SRS inte gör några små förändringar varje år? Och varför skall jag inte göra min röst hörd när det frågas efter synpunkter?

      Varför tycker du det är så viktigt att vi X99 seglar samma bana? Är det inte upp till oss att avgöra det?

     • Pelle Pedersen
      Aug 28, 2013 @ 15:57

      Vän av ordning här Calle; du menar 30-40 båtar till ert VM?!
      Hoppas du gör din röst hörd till SSF också, håller med dig om problemen med entypsbåtar som plötsligen för annorlunda SRS när man väger mm = SRSv.

     • Peter Gustafsson
      Aug 28, 2013 @ 16:37

      Jag har inget emot X-99. Varför skulle jag ha det. Det vore väl kanon om ni fick till entypssegling och lyckades synka era race/banor för att bygga en lokal fleet.

      Men jag förstår inte resonemanget.

      Det är viktigt att segla entyp – men du gör det bara en gång om året. Det är viktigt att standard/entyp gynnas i SRS – men det är inte viktigt att segla på samma bana som likadana båtar. SRS är bara ett kul komplement till er entypssegling – men du vill göra SRS riktigt seriös och införa nya element, t.ex. besättningsvikt (något som ingen annan breddregel har).

      Men som sagt – all input är säkert bra.

      Jag försöker ha perspektiv – det finns ingen “holy grail”, eller “one size fits all”. Jag kan inte se att någon annan breddregel på jordklotet gör ett bättre jobb – utan seglare i Auckland, Cowes eller Newport gnäller minst lika mycket på sina regler som vi gör här.

      Jag försöker också fokusera på effekterna. Får vi fler som kappseglar så gör SRS sitt jobb. Kan en liten klubb i Västerås samla 70 båtar av alla de slag till en seglarfest är det kanon. Kan nästan 70 bra båtar från tre länder göra upp på Big Boat utan att det gnälls på SRS så är det ju helt suveränt.

     • Svea-Jonas
      Aug 28, 2013 @ 21:22

      Jag hade felaktigt mätbrev i fjol!

     • JanO
      Aug 28, 2013 @ 22:28

      Fast Peter, det är först i år som man ser ett stort genomslag för mätbreven. Så att hänvisa till förra årets ökning tror inte jag på. Risken är nog mer att effekten av dessa kommer nästa år. (hoppas jag har fel)
      Personligen förstår jag inte varför SRS skall närma sig ORC mm. Då vore det bättre att helt gå över till befintliga system. Varför ha ett “svenskt” ORC?

      J-O, PrimeX, X-412

     • Peter Gustafsson
      Aug 28, 2013 @ 23:15

      Det var precis samma diskussion förra året; att standardbåtarna var missgynnade och att SRS-optimerande förstörde för sällankappseglarna. Och då skulle deltagandet rasa.

      Hittills i år är antalet starter i de större västkustracen upp 9%.

     • Olle
      Aug 29, 2013 @ 10:07

      Då slår jolleklasserna SRS med hästlängder. Räknar man de vanligaste klasserna som i regel seglar mer än ett race per regatta och bara undantagsvis seglar runt öar (Lilla TR) så gör de över 50000 starter per år. Om man dessutom räknar på aktiviteter som träning, ja då förstår ni…

     • JanO
      Aug 29, 2013 @ 11:05

      Peter, du svarade inte på min fråga. Varför ha SRS som kräver inmätning och vägning när det finns sådana system redan?
      Varför inte skrota SRS och bara köra tex ORCi eller något?
      Sen håller jag inte med riktigt om diskussionen förra året. Då var det några få som hade mätbrev, i år har det exploderat. Ska man ha kvar SRS så kanse två klasser? Med och utan SRS mätbrev?

      Jag vet att du inte gillar att vi ifrågasätter mätbrevs möjligheten men av de seglare jag pratar med så håller många med mig om detta.
      Jag har som du vet inte kappseglat med vår X-412 mer än 2 gånger i år (Stora Oset och PBR) pga detta. Tror inte jag är ensam. Droppen kom när Lundh s X-412 till och med startade i startgruppen före oss på PBR med SRS tal som var 1,289 mot våra 1,309. När vi då skulle köra om samma klass pris blir det lite löjligt.
      Jag säger inte att det var bättre förr men det har inte blivit bättre nu.
      JanO, PrimeX, X-412

     • Patrick L
      Aug 29, 2013 @ 11:29

      Hej JanO – är det verkligen så att SRS “kräver” inmätning och vägning? Skillnaden mellan tabellen på X-412 och mätbrevet du hänvisar till tycks vara att tabellbåten har genua och kan välja mellan gennaker eller spinnaker (på bom) medan mätbrevsbåten har fock (där tappar man 20 m2 segelyta på kryssen) och har valt gennaker som dessutom är mindre (118,1 m2) än vad tabellen tillåter (126,7 m2)! Menar du att två pinnar på SRS-talet inte är en korrekt beskrivning av verkligheten?

      Om det inte gick att söka mätbrev skulle det innebära att båten som investerar i max-stora segel och lättar båten så mycket som möjligt får en fördel medan den som har låg budget och seglar med det man har inte har en chans. Med mätbrevsmöjligheten kan man få ett rättvisande tal med den båt man har. Är inte det bättre för breddseglingen?

      Eller har jag missförstått något – vad är din poäng?

     • Anders B
      Aug 29, 2013 @ 11:33

      Att straffa kollektivet genom att utebli från en segling verkar korkat! Man får leva med dom ganska få SRS ofullkomligheter som finns. Trots allt är det för att ha kul, att segla koncentrerat och att träffa trevliga männskor man tar sig till kappseglingsbanan.
      Standardvikten för X-412 är 7,6 ton, den är bestyckad med genua och har wire i den stående riggen. Lundhs X-412 väger 8,1 ton, är inmätt med fock och har rod. Dessutom inget SRSv mätbrev.
      Skillnaderna innebär förstås också skillnader i mättal. Eller ska dom inte det tycker du?
      SRS är nog det bästa som hänt svensk breddsegling.
      Du får gärna låna min våg om du vill väga din båt.

     • Peter Gustafsson
      Aug 29, 2013 @ 12:00

      JanO, jag förstår din frustration – men problematiken har alltid funnits (tidigare lade folk tid & pengar på att anpassa båtar till båtdatabladen – nu väger och mäter man det man har).

      Orättvist på olika sätt :-)

      Det är väl som alltid: 80% är missgynnade jämfört med båtgrannen. 80% av seglarna anser sig också segla bättre än snittet.

      Det finns många skäl till att vi inte inte “skrotar SRS och inför ORCi”.

      a) Kostnad. Väldigt få är intresserade av att betala mer för mätning eller finansiering av kommittéer i andra länder.

      b) Politik. Många anser att det är viktigt att ha kontroll på den lokala mätregeln. Den finansierar också en lokal organisation och skulle kunna ha ett värde för sponsorer.

      c) Enkelhet. Efter att ha kommit i kontakt med många andra mätregler så kan jag säga att SRS fungerar otroligt smidigt.

      d) Rättvisa. Alla regler har någon form av “typeforming” där vissa känner sig missgynnade. SRS är vare sig bättre eller sämre på detta.

      e) Scope. LYS har alltid hanterat kvällsseglingen i viken med äldre båttyper och med SRS så lyckas man även tillfredsställa lite modernare båtar. Så klart en kompromiss, men ORCi spänner inte över dessa grupper.

      f) Engagemang. Skall du engagera duktigt folk som jobbar med tekniska frågor så måste de få bidra. Outsourcar man allt till ORC så tappar vi Pelle L, Jimmy och de andra.

      Fördelen med att gå till ett internationellt system hade varit möjligheterna till ett utökat utbyte med andra länder. Men här saknas ändå koordination i närområdet.

     • Peter Gustafsson
      Aug 29, 2013 @ 12:43

      JanO,

      I ORC skiljer det 3.4% mellan två X-412:or, så jag vet inte riktigt hur det skulle lösa din problematik med att det skiljer 1.5% mellan PrimeX och Fråga Lundh?

      X-ELOR ITA-13543 (genua + 7096 kg) = 603.1
      THE FOX NED 3970 (fock + 7817 kg) = 624.6

      Värt att notera är att de hade gått i olika klasser i ett ORC-race. Helt olika båtar – även om bägge råkar heta X-412.

     • Peter
      Aug 29, 2013 @ 14:01

      jag trodde att klassindelning görs av arrangören. Väljer arrangören i SRS att gränsen går vid 1,20 så är det gått och väl möjligt att båtar av samma typ hamna i olika klasser.
      detta kommer vi väl se mer av när i princip samma båt ha olika respittal. idag kan fotfarande en båt med exakt samma utrustning/mått/vikter ha tre olika respittal.

 38. Z
  Aug 23, 2013 @ 10:21

  mmm, fast alla som skriver under signatur är inte negativa och det kan också hända att också de seglar på “upp till de snabbaste båtarna”. Just sayin

  Reply

 39. Olle
  Aug 24, 2013 @ 10:28

  Rätt så fascinerande att en diskussion om Tjörn Runt genererar så många kommentarer, men M 32 Cup verkar bara vara intressant för den närmaste kretsen. Är detta månne en reflektion av vilka seglare som hänger här på Blur?

  Skall man få många comments så verkar ju diskussioner om SRS och kappsegling runt öar vara “The Shit”! Nyheter om kappsegling på hög nivå verkar mindre intressant.

  Reply

  • Peter
   Aug 24, 2013 @ 15:40

   …inte så många om segla M32 …. ;-)

   Reply

 40. Greg
  Aug 26, 2013 @ 18:20

  Det verkar inte finnas så många komment här ifrån andra starten… (F18, Hobie, osv)
  Vi kom hela vägen ifrån Luleå för att segla Tjörn Runt (och F18 SM) eftersom Tjörn Runt ingick i SM i år. Hur som helst, vi missade första starten, och kom till våran start 30 sekonder sent.
  Kryss ut var riktigt heftigt med många snabba beslut och bra med navigering.
  Vi märkte inte att det strömnade på en sida eller den andra eftersom vi var fokuserade på navigering vid 12+ knop.
  Sedan seglade vi utanför Kyrkesund för att det är snabbare att segla snabbare än att kryssa i lätt vind… det var mycket spannande sjögång att hänga i trappets i. Vi nästan kapsizade men aldrig gick helt över aven om båda oss släppt efter båten en bit.
  Väl tillbaka inomskärs var det en helt underbar undanvind.
  Sedan blev vi kapsizade av en konstig vindby under Tjörn bro, tappade bara två placeringer och kom i mål 200 meter senare.

  Det var hur kul som helst, och jag hörde inte en katamaran seglar som tyckte annat. Allihoppa var mycket nöjd med hela grejen.
  Ska man segla motsols eller medsols… vi hade haft lika kul åt vilket håll som helst.

  Reply

 41. Pelle Pedersen
  Aug 27, 2013 @ 09:05

  Årets “ryggdunkning” (i positiv bemärkelse) kanske borde gå till någon av totalvinnarna; Salonan eller J14. Jag väljer dock Cumulusen i startgrupp 12. Att slå Collis med 6 MINUTER är dj-ligt bra! Nu vet jag inte alla fakta (gick nått sönder mm) men vi får väl hoppas att allt fungerade. När åkte Collis på däng med 6 min av en likadan båt senast??? Var det svart/vit TV då?:)

  Reply

  • Björn Svala
   Aug 27, 2013 @ 10:01

   +1
   Håller med Pelle, den tanken tänkte jag också när jag så resultaten.

   Reply

  • Jojje
   Aug 27, 2013 @ 10:03

   Tolkar det trotsallt som att det blev Collis som fick den största ryggdunkningen trots att han fick stryk med 6 min. Hur gick det till ?

   Reply

  • Johan
   Aug 27, 2013 @ 10:26

   Collis var där med familjen och hade en trevlig semester! ;)

   Reply

 42. ANDREAS MAGNUSSON
  Aug 29, 2013 @ 17:15

  Lyssna på Jan O,han har helt rätt!,srs var knepigt redan när det kom,och nu håller det på att spåra ur fullständigt.Att införa 2 klasser verkar som en fin ide,då kan mätbrevs klassen tävla om vem som kan srs optimera smartast,srs klassen tävlar under mer rättvisa förutsättningar om mätbrevsgubbarna håller sig i egen klass,

  Patrick L,”Om SRS kräver inmätning och vägning?”,om man vill vara med och hugga i täten är svaret ett glasklart JA,varför tror du annars folk lägger en massa tid och pengar på att skaffa mätbrev?,för att gå sämre?tror knappast det,Att skaffa mätbrev är en biljett att klättra i listorna,givitvis måste du kunna segla,men i nuläget räcker inte det att vara en duktig seglare,för att vinna måste du kunna segla plus du ska ha ett riktigt lyckat brev från ssf,Alternativet till att skaffa mätbrev är att lägga av att kappsegla,som många har gjort,och fler lär det bli,folk orkar inte med cirkusen kring srs mätbreven/

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 29, 2013 @ 17:24

   Kan du inte oss tre exempel på båtar som inte presterade tidigare men nu gör det med “riktigt lyckat brev från ssf”?
   Och tre exempel på standardvåtar som brukade vinna race men inte har en chans längre?

   Om nu så många lägger av – så måste ju nyrekryteringen vara helt grym eftersom antalet kappseglande har ökat stabilt de senaste två åren ;-)

   Reply

   • Rikard I
    Aug 29, 2013 @ 23:23

    Du kan få exempel på båttyper som aldrig presterar, båtar som presterar med lågt srs, båtar som presterar trots högt srs, båttyper som har höga och låga fudge faktors i SRS (gynnas/missgynnas), exempel på märkliga mätetal om du önskar. Jag tycker inte att det blir enklare så. Självklart vill vi alla att fler kör SRS, så vad är då problemet med att medverka till anpassningar till verklighet map respitregeln som vi vill använda, Peter. Det gynnar väl alla. Under tiden fortsätter åtminstone vi att anpassa vår båt till regeln.If you vant beat them, Join them.

    Reply

   • Skoglund
    Aug 30, 2013 @ 15:54

    Intressantas tycker jag det är med båtar som byte ägare/skeppare. Vi har en här på ostkusten som inte presterar lika fina resultat som det gjorde när den gick på västkusten (med en viss bloggare vid rodret).
    Jag tycker mig veta att det inte är mätetalet som avgör om du är i mitten eller toppen.

    Reply

  • Pelle Pedersen
   Aug 29, 2013 @ 17:50

   Vad är det som gör SRS mer rättvist än SRS med mätbrev?

   Reply

   • JanO
    Aug 29, 2013 @ 18:39

    Inget..
    SRS med mätbrev är gods gåva till alla kappseglare…
    Jag ger mig fullständigt:)
    (Fel forum för detta!) Sorry Peter..
    Jag kommer nog säkert att mäta in PrimeX också till nästa år men min poäng är att. Ja det är mer rättvist mellan alla båtar med mätbrev, Nej det är inte bra om det kräver att man lägger ytterligare några tusen för mätbrev för några få tävlingar om året.

    Reply

    • Hannu
     Aug 29, 2013 @ 18:58

     Det blir nog aldrig rättvist, tidigare så var det orättvist för dom seriösa satsade på segel i fullmått, tömde allt som är ok, slipade släta bottnar mm mm. Stor dyrt steg för mig som amatör o komma ikapp, nu med Srs med mätbrev så är steget mindre för mig som “amatör”
     Tyckte tidigare att det verkade jobbigt men man har ju faktiskt minska gapet mellan dom som satsar och oss vanliga, eller?

     Reply

     • Erik Barkefors
      Aug 29, 2013 @ 19:10

      Huvudet på spiken!

     • Peter
      Aug 29, 2013 @ 21:59

      Intressant diskussion kring SRS-optimering.
      Variant av SRS-optimering med lite större ändringar på köl, rigg och segel finns ju också. Har man bra kunskap och vilja kan man göra på följande sätt. Kapa bort delar av kölen och lätta båt på så ätt. dra in vanten så för bättre kryssvinkel, sen skaffa en 10% större gennaker samt en Code-segel för lite mer Power på undanvind och lättare brantare vindar. På så sätt får man en snabbare båt. Med bra kunskap kan man säkerligen få fram vad som påverkar respittalet och kan göra båten snabbare utan att respittalet påverkas nämnvärd. Är man dessutom en av få som har tillgång till formeln och en av få som bedömer hur pass mycket de olika faktorer påverkar båtens prestanda så är det säkerligen inte heller någon nackdel.

      just det jag glömde nu är ju optimering billigare och man behöver ju inte längre vara så drastiskt. måste också vara ett rykte eller jag hr det hela bara missförstått…

      (berört båt hade ifjol 1,401 och seglar i år med ovannämnda ändringar med 1,408)

     • Peter Gustafsson
      Aug 29, 2013 @ 22:14

      Alla “optimeringar” verkar funka. Snabba upp, slöa ner, eller bara ta det man har. Så i strikt mening kan man inte kalla det optimering eftersom det finns många lösningar som är lika bra :-)

      http://www.blur.se/2012/09/18/vem-vinner-racen/

     • Peter
      Aug 29, 2013 @ 23:13

      … optimering får man väl se i förhållande till respital. Får du en snabbare båt och har i princip samma respitittal ha du väl verkligen optimerad, med andra ord fått en fördel mot andra i fleeten.
      riktig optimering handlar i bott om att skaffa en fördel mot de andra på en annan nivå än det rent sportliga.

     • Peter Gustafsson
      Aug 29, 2013 @ 23:31

      Eller så kan man optimera mot vindstyrka. Eller bantyp. Eller för att bli största båt i lilla klassen. Eller för att komma först i mål. Eller på något annat sätt.

      Och det finns inte ett optimalt sätt i relation till respittal (då hade alla gjort det). Utan det kan vara lika optimalt att ha en spinnaker som 6 ombord.

      Att ha koll på utrustningen och komma väl förberedd till en tävling är väl i högsta grad en del av det sportsliga. Jag förutsätter att en hockeyspelare “optimerar” sin klubba innan match :-)

     • Pelle Pedersen
      Aug 30, 2013 @ 08:00

      Optimering kan väl i allra högsta grad vara sportslig?!!!
      Vi måste nog definiera ordet optimering!
      Mäter du din båt/segel mm och får ett mätbrev därefter; är det en optimering? Självklart och helt sportslig!

     • Oscar
      Aug 30, 2013 @ 08:01

      JanO. Hur lång tid tar det att våtslipa botten och polera köl och roder på en x-412? Lite intressant att veta då jag funderar på att skaffa en liknande båt, för jag antar att du har gjort det många gånger.

     • Pelle Pedersen
      Aug 30, 2013 @ 08:07

      Eller vi vänder på steken; säg att 10 Expresser ska segla race till helgen. Alla har legat i 1 månad. Kvällen innan lyfter en av upp sin och tvättar botten men inte dom andra; var det sportsligt?

     • Peter
      Aug 30, 2013 @ 08:10

      hur ser det ut om vi prata om kapa köl =lätta båten, skaffa större segel med vetskap att detta knappt påverkar respittalet? är det fortafarande sportligt? OBS! det är inte förbjudet eller regelvidrigt. det var därför jag skrev “rent sportsligt”. Under rent sportsligt förstår jag att tävlingen avgörs på vattnet och inte på land och jag är medveten om att det kan kommer kommentaer som syfta på AC och andra konstruktionsklasser.

      det man kanske bör också ta hänsyn till är att diskussionen handlar om en breddregel.

     • Peter Gustafsson
      Aug 30, 2013 @ 08:22

      Nja, i segling som i alla materialsporter så avgörs det till stor del på land och före startskottet. Material, segeldesign, riggtrim, besättnings-sammansättning, väderanalys, …

      Det är väl en av de komponenter som gör seglingen till världens mest komplexa sport.

      Om vi ville ta bort materialet ur ekvationen så finns ju t.ex. matchracing. Men av någon anledning så väljer fler att engagera sig i komplexare och dyrare segling. Och min teori är att stora delar av seglarna älskar att fundera, mecka och ändra för att få båten att gå fortare eller bli enklare och roligare att segla.

     • Peter
      Aug 30, 2013 @ 09:48

      som agt handlar diskussionen om breddsegling och vad som är lämpligt där.

     • Pelle Pedersen
      Aug 30, 2013 @ 13:14

      Håller med båda “Peter” här!
      Så länge man inom regelverket så är det grönt! Tydligen så fungerar detta för breddseglingen också om man får tro Peter G`s siffror; kappseglandet har ökat. Brasklapp dock; hade den ökat mer om det bara fanns SRS? Inte SRSv eller mätbrev mm. Jag tror lösningen är som i Norge; Std-klass och R-klass på de största seglingarna som ex TR.

     • Peter Gustafsson
      Aug 30, 2013 @ 13:42

      Det jag vet är att Danmark och Norge har haft svårare att behålla deltagarna, liksom entypsklasserna här hemma. Så jag tycker att SSF/SRS har lyckats hiitta en ok balans. De måste göra en helhetsbedömning och fatta en del obekväma beslut för att långsiktigt nå sina mål att få fler att kappsegla.

      Hade någon annan kunnat göra ett bättre jobb? Who knows. Kanske Kross, Isby och Calle P vill lägga vintern på att enas om ett alternativ…

     • Oscar
      Aug 30, 2013 @ 15:58

      Blur.se och Peter Gustafsson ska ta åt sig stor del av den framgången.
      Sträck på dig, du bidrar på ett enastående sätt till svensk breddsegling med denna blogg tillsammans med nyktra och sakliga inlägg.

    • Calle P
     Aug 29, 2013 @ 20:57

     +1

     Reply

     • Per
      Aug 29, 2013 @ 21:43

      Hade det varit helt rättvist hade säkert typ 7 av de senaste 10 årens vinnare inte vunnit:). Jag tror lite av tjusningen ligger i orättvisan men den borde väl minska med mätbrev hehe. Också bra att man kan anpassa båtarna så att de passar den egna seglingen:).

 43. Feffe
  Aug 29, 2013 @ 19:05

  Hur var det med de här banorna nu då. Tror man på två banor nästa år och framförallt kommer varvet att återgå till “det vanliga” ?

  Har förstått av tråden att starten var trång. Var det så illa att det inte är att rekommendera en gång till eller verkar det hanterbart ?

  Funderar på att baxa ut familjebåten på TR nästa år, lovar dock att inte optimera den det minsta :-)

  Reply

 44. Landkrabba
  Aug 29, 2013 @ 23:10

  SRS-mätbrev kommer mest till sin rätt då samtliga deltagare använder det. Vill man gå i den riktningen ser man till att sänka den ekonomiska tröskeln, dvs man lämnar den maximala vinterrabatten på 40% året om och låter ett nytt mätbrev kosta under 500 kr. Minskad intäkt per mätbrev men troligtvis betydligt fler antal mätbrev. Detta mätbrev gäller sedan tills vidare och behöver inte förnyas årligen. Alternativt förnyas för en hundring.

  Vägning av båt genererar en del kostnader och här måste man komma på ett sätt att sänka priserna. Allvetarna på detta forum har säkert många bra ideér. :)

  SRSv slopas omedelbart. Hela systemet för mätbrev bygger på att båtägaren inte fuskar vid inlämnandet av båtdata och då är det rätt märkligt att man belönar dem som ”absolut inte fuskar” med några tusendelar i sänkning.

  Till sist måste hela SRS-systemet vara stabilt och skall man justera SRS-formeln måste det finnas synnerligen starka skäl till detta. Annars kan det lätt uppfattas som ett årligt lotteri.

  Låt gå för ”1 segel av varje avdrag” och liknande då det förmodligen fyller ett syfte och inte har speciellt stort genomslag på SRS-talet. Men är det rimligt att man seglandes helt utan spinnaker/gennaker skall kunna slå flera hundra båtar på en rundbana? Min bestämda åsikt är att det i princip skall vara omöjligt, alltså betydligt svårare än idag. Detta omfattar såväl spinnakeravdraget som båttyper utan spinnaker/gennaker.

  Reply

  • von Bluring
   Aug 30, 2013 @ 10:57

   +1

   Reply

  • Per Svanberg
   Aug 30, 2013 @ 12:06

   Hej “Landkrabba”!
   “SRSv slopas omedelbart” tycker du. Det tycker inte jag! Syftet med SRSv är ju att successivt ge TK bättre och bättre data på båtbeståndet för att förfina SRS mer och mer…det handlar mao inte att premiera de som “absolut inte fuskar” utan att premiera de som hjälper till att fånga rätt data. Ofta har man ju inte exakt koll på hur lång/bred/djup/tung osv den egna båten är förrän man gör en sådan mätning. Det hela borde rimligen resultera i att man över tid får ett ännu vassare SRS . Att då slänga iväg några tusendelar (som än så länge inte haft ngn påverkan på någons båt placering i någon SRS segling vågar jag påstå -motbevisa mig gärna!) är ett bra sätt att få fart på detta tycker jag. Kanske borde rabatten göras ännu större för att få ännu bättre fart på mätningarna?

   “Till sist måste hela SRS-systemet vara stabilt och skall man justera SRS-formeln måste det finnas synnerligen starka skäl till detta” Håller helt med dig här. Tycker också att det hela faktiskt stabiliserats mer och mer och att det i år är riktigt stabilt. Helt fasta SRS tal kommer vi ju dock aldrig se då vi ju som sagt önskar att systemet finslipas hela tiden och därmed kommer små justeringar ske hela tiden…men det var kanske inte det du menade?

   Avs din sista kommentar: Om det blåser tillräckligt mycket är det ju marginell skillnad att segla med eller utan spinne om alla båtar (framförallt äldre deplacerande tänker jag på) oavsett segelsättning når upp till skrovfart. Att då en båt utan spinne slår andra med spinne är väl inte så konstigt. I lättvind är det en annan femma. Att ha SRS tal beroende på vindstyrka skulle sannolikt vara mer rättvist men en djungel för arrangörer och tävlandes och TK att hålla rätt på skulle jag tro. Främjar nog inte breddseglingen.

   tycker
   Per (med SRSv mätbrev E4158 på en gammal 80-talare)

   Reply

   • Peter
    Aug 30, 2013 @ 12:38

    Idag finns mätbrev uttagen för 192 av de 713 båttyper som finns i tabellen. Det är långtifrån alla som har gått steget till SRSv.

    Av dessa är 192 båttyper är det en rätt stor andel som dessutom är endast några enstaka båtar. För tillförlitligt info behövs ju fler båtar (kan ju vara tyngst eller lättast båt i serien).

    Reply

    • Per Svanberg
     Aug 30, 2013 @ 16:34

     precis! Fram för fler med SRSv mätbrev alltså…ger bättre indata till systemet och mer rättvisa till alla

     Reply

     • Stefan Aaröe
      Aug 30, 2013 @ 17:04

      +1 Men då ska man nog göra det enklare att ta fram ett SRSv brev. Just nu känns det krångligt och tidsödande. Gör det enklare så att fler båtar knuffar in bättre data. Då kanske man måste tumma lite på exaktheten dock?

      Men allt är ju en kompromiss. Gäller bara att hitta en bra balans.

 45. Calle P
  Aug 30, 2013 @ 10:29

  Kan vi inte start ett SRS förbund som bestämmer hur SRS skall utformas.
  Medlemar är alla som gått imål i en SRS segling och man får en röst per genomförd segling.

  Reply

  • Oscar
   Aug 30, 2013 @ 16:17

   Varför engagerar du dig inte i SSF och SRS-gruppen, de verkar ju behöva lite hjälp att styra upp entyp kontra SRS.

   Lessen, men x-99 och entyp är tyvärr för de flesta ganska ointressant.

   Reply

   • Peter
    Aug 30, 2013 @ 17:41

    de vill ju inte ha med folk. särskilt inte några som har annorlunda åsikter.

    Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 30, 2013 @ 16:29

   X99-klubben har ju lite låg aktivitet, så det är väl bara att ändra lite i stadgarna för att attrahera allla som seglar SRS :-)

   http://www.svensksegling.se/Klassforbundssidor1/X99Klubben/Omklassen/

   Reply

 46. johan fredriksson
  Aug 30, 2013 @ 10:52

  Tycker det var mycket lyckat med att vända håll! Känns skönt att få sträcka ut lite när man samlat besättningen samtidigt som blandningen mellan inomskärs/utomskärssegling föll väl ut. Kanske att man borde köra varannat år…?
  Omväxling förnöjer ju…..
  Stor cred till Blom och gänget som fick ihop en riktigt fin Tjörn runt rulle
  Blir Tv-versionerna lika bra borde det bli fler seglare nästa år!
  Bra oxå med prisutdelning på kvällen!

  Reply

  • Martin
   Aug 30, 2013 @ 11:55

   Team feelgood gillar den nya banan och jag som skeppare kan även tänka sig att segla andra hållet. En längre bana för de större båtarna är perfekt.

   Kan även tänka mig att segla medurs till Tex Hätteberget för att sedan gå mot Skärhamn innan man svänger in mot Kyrkesund för att få det bästa av allt. Varför skall det alltid vara som det alltid varit förut?

   Väderet för dagen kan styra banan för de större båtarna.

   15m/s vid Hätteberget är enbart för tuffingar och båtar som håller ihop :)

   För övrigt tycker jag att SRS funkar utmärkt och är enkelt. På feelgood båten kör vi enbart med Spinnaker när vi seglar SRS seglingar 2013 och detta har funkat ganska bra.

   Övriga segel kör vi på ÅF race mm, detta är kanske en form av optimering.

   Ps. regatta festen var bra på Stenungsbaden efter racet :)

   Reply

   • andreas
    Aug 30, 2013 @ 12:28

    På feelgood båten kör vi enbart med Spinnaker när vi seglar SRS seglingar 2013….

    Trotts det fick alla stryk även på kryssen…
    Fan salona is da shit

    Reply

    • Martin
     Aug 30, 2013 @ 12:53

     Andreas jag tror nog du vet vad jag menar, Vi har Code och Gennaker som vi kan sätta på spinnaker bom men har avstått från att köra med detta i SRS.
     Vårt storsegel och spinnaker är 3 år och focken vi körde med är vårt transport och semester segel senaste åren som gått många 1000 sjömil.
     Det är lite mkt snack om optimering i SRS tycker jag. Besättning och timmar i båten pratas det inte så mkt om.
     Vi ses på sista-chansen i Björlanda 21 september, om det inte ligger för långt från Uddevalla :)

     Reply

     • andreas
      Aug 30, 2013 @ 13:57

      jag försökte lätta upp stämmningen lite.
      Vet att ni har koll på grejerna till skillnad från oss andra.
      Ni bevisar ju att det går att prestera utan västa garderoben i SRS.
      Nu är jag tillhörande den skara som är ganska nöjd med SRS o klagar inte heller.

      Klagar kanske lite över framförhållningen hos grabben som skulle flytta tjörnrunt helgen istället för att vi fick segla..

      Hoppas vi ses på sista chansen
      MVH Andreas

     • Peter
      Aug 30, 2013 @ 17:46

      de flesta seglare skulle betrakta 3 år gamla sela som nästan nya. De ä kanske inte så många om kan köpa en ny garderob vart annat år.
      sen tycker jag att man få hålla isär underhåll och optimering. Känns något långsökt när underhåll kallas optimering.

     • Daniel P
      Aug 31, 2013 @ 08:29

      +1

  • Peter Gustafsson
   Aug 30, 2013 @ 12:32

   +1

   Vi seglar gärna långa banan åt vilket håll som helst. Nästa år släpper vi inte iväg Feelgood.

   Reply

   • Martin
    Aug 30, 2013 @ 13:08

    Peter vi får börja med undanvid så du kanske kan få ett bra för språng :)
    tur är att man även seglar mot vinden ibland :)

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Aug 30, 2013 @ 13:27

     Ja, hittar man inte speeden första 5 minutrarna så skall man nog inte förvänta sig att ni gör några misstag heller :-)

     Reply

  • Johan
   Aug 30, 2013 @ 13:29

   Tråkigt att inte få segla mot ALLA, vilket jag tycker är tjusningen med Tjörn Runt med grundidén: Snabbaste vägen runt flötet!
   Vilken båt var bäst anpassad för det 2013?
   – Salona 37 eller J14? Ingen som vet, ingen som vet… ./.

   Reply

   • Martin
    Aug 30, 2013 @ 13:59

    Vi har seglat ganska seriöst senaste åren med team feelgood och skall jag vara helt ärlig så vill jag nog inte bli jämförd med en J-14 hur bra dom än må segla. (även jag har seglat mindre båtar många år)
    Vad är det för fel med olika klasser och banor? Kör racing, familje klass, short hand mm och låt seglingen växa.
    Så slipper vi höra att det bara är SRSv båtar som vinner.
    Vi har ett fint racing fält på bla MBBR, skulle fler mätt in i ORC så kunde vi seglat om SM medaljer på västkusten. Hoppas vi kommer dit.
    Skall vi ta upp en ORCi VM tråd på Blur, skulle vara roligt att få med några västkust seglare 2014 i Kiel.
    Kontakta mig i höst om ni önskar support för att komma till start 2014.
    Man lär sig mkt på vägen kan jag lova men det kan ta några år innan man blir riktigt bra, vi lär oss hela tiden och har fokus på våra svaga sidor.. 0730-520893 hjuvik@spray.se

    Reply

    • Calle P
     Aug 30, 2013 @ 14:06

     Vi skall till Kiel 2014 :-)
     Men kanske inte seglar ORCi då…

     Reply

     • Peter
      Aug 30, 2013 @ 14:56

      ni har ju möjlighet att segla entyp. Annars kan du ju segla yardstick.

    • von Bluring
     Aug 30, 2013 @ 15:11

     blur feelgood å ett par till vill innte bli jmf me mindre båtar. ingen nyhet alls. flesta andra vill de. därför intresse för tjörn runt. i 50 år. alla mot alla. samma bana.
     dela upp tjörn runt i så många fristå klasser som möjligt å hela intresset för tävlingen dör. mycke dålig ide.

     Reply

     • Martin
      Aug 30, 2013 @ 15:36

      I Norge seglar man Faerdern med flera bansträckningar och olika klasser och fokus är inte på total seger.
      Detta tycker dom är bra, dom seglar tur och Racing klasser.
      Jag har seglat detta race många gånger i små och stora båtar,korta och långa banan och man pratar enbart om klass segrare.
      Detta tycker jag är bra…..jag vet att jag borde hålla mig från den här diskutionen :)

     • Sir
      Aug 30, 2013 @ 15:51

      Faerdern är Faerden Tjörn Runt är Tjörn Runt, ORCi EM är ORCi EM, Finnjolle OS är… Varje tävling har sin grundide. Jag tror att tävlingar håller sig bäst på att utveckla sin egen ide istället för att snegla på andra: GT eller Exprssen?

     • Sture Smith
      Sep 8, 2013 @ 21:52

      von Blürings argumentering för en bana, alla mot alla är fullständigt sanslös. Ungefär som att i friidrotts VM tävla alla mot alla utan hänsyn till diciplin eller när dom startar. Stavhopp mot 10.000 meters löpning osv.
      En tillnykring i frågan är nog inte att förvänta sig. Med den drucknes envishet förstätter denna dödsdans paralellt med att antalet seglande minskar. När det ökar vid ett annat upplägg är det andra saker som har betydelse. Årets TR var ett av de bästa som genomförts.

      Sture Smith (35 TR)
      Dehler 39SQ
      “Sjöglans”

     • von Bluring
      Sep 9, 2013 @ 11:59

      driver du med oss?? du vet att alla tävlat mot alla på tjörn runt i ett halvt sekel va? på samma bana. i OLIKA båtar.
      dödsdans?? undra vem som skriver inlägg i drucket tillstånd. . . .

    • Sir
     Aug 30, 2013 @ 15:46

     @”Vill inte bli jämförd med en J-14″. Fick ingen bra känsla av den kommentaren. Finns det ingen poäng med en total? Att amatörer kan få jämföra sig med sponsrade projekt?

     Reply

     • Pelle Pedersen
      Aug 30, 2013 @ 15:49

      Håller med dig “Sir”; Martins kommentar var inte helt klockren… Däremot kan jag tycka att totalen på TR, Faerdern och ÅF som exempel är av underordnad betydelse. Det är mycket sällan det är så jämna vindar att bästa båt vinner totalt.

     • Sir
      Aug 30, 2013 @ 15:57

      Så är det! Alla vet att topp tio i totalen har gjort det förbannat bra! Men vem lyckades ha den där extra “jorden i byxfickan” just den dagen, den seglingen. Jag tror det kittlar även de mest erfarna och meriterade seglarna. För även i ett OS så behövs det där extra flytet för att nå enda fram.

     • von Bluring
      Aug 30, 2013 @ 16:00

      va???!!!
      kan du ge exempel på någon båt som varit bäst EGENTLIGEN men inte vunnit totalt pga ojämn vind. ett enda exempel från 50 års tävlingar räcker.
      å ett exempel på båt som både vunnit totalen å varit bäst EGENTLIGEN. samma där. ett exempel bli bra.

     • Sir
      Aug 30, 2013 @ 16:05

      Von bluring du har rätt! Läste dåligt vad Pelle skrev.

     • Peter Gustafsson
      Aug 30, 2013 @ 16:07

      Jag skulle uttrycka det så här: för min egen segling, så spelar det inte så stor roll om jag blir jämförd med en 100-fotare och en J-14. Det enda jag kan påverka, och det som visar på hur bra vi har seglat är resultatet i klassen.

      Allt annat är en kul bonus.

      Och tvingas jag välja mellan att segla ett fair race mot andra liknande båtar (som i år) – eller kompromissa bort detta för att åstadkomma en tolallista som inte är betyder särskilt mycket för mig – så känns valet enkelt.

     • von Bluring
      Aug 30, 2013 @ 16:08

      frågan va till pp. väntar spänt på svar.

 47. Peter Gustafsson
  Aug 30, 2013 @ 16:09

  Sir, von Bluring och ni andra som hävdar att Tjörn Runt står och faller med “en klass – en bana – alla mot alla”…

  Jag har inte hört er kampanja hårt för att flerskrov skall räknas in i totalen?

  Om en totallista med alla seglare är den bärande idén, måste det ju vara helt förkastligt att 40 ekipage med Sveriges absolut bästa seglare inte deltar i det som ni anser är Tjörn Runt?

  Svårt att se konsekvensen i att en J-14 måste mäta sig mot en 50-fotare, Samtidigt som Hans Wallén är helt ointressant för han seglar en udda båttyp?

  Reply

  • Johan
   Aug 30, 2013 @ 16:21

   Kölbåt, Jolle, Flerskrov?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.