Ny köl på Alltiett 35

Jag och Patrik Andersson har ju tjafsat en del här på bloggen, där jag tyckt att Alltiett 35 är en båt som på pappret borde segla helt ok, men där det kanske funnits saker som gjort att båten inte når som potential (och som inte mätreglerna ser).

Nu har Patrik satt på en riktig köl, och det verkar som det var där haken satt.

6.8 knop låter som en bra target speed, ganska likt det vi hade på J/109. Det kommer säkert att finnas lite till med besättning ombord.

Stort grattis till en “ny” båt, och det kommer att vara en kul sommar att utforska de nya egenskaperna.

Från “katastrofköl” til världsklassköl på Alltiett 35.

Efter att sedan 2003 vetat att kölen var ett problem och med regelbundna dialoger med Kåre Ljung sedan 2012 kom så äntligen projekt Köl igång på allvar hösten 2017.

Den gamla kölen var för lätt, för liten yta, för tjock profil och en bulb som inte var i harmoni med fenan.

Nu har båten varit i sjön med ny köl i 3 veckor, och lite intressanta data i form av siffror och känslor efter kölbytet börjar visa sig.

3-5 grader bättre höjd på kryssen (plotterspår), i form av minskad avdrift då skenbar vind är likadan.

Hittills har jag bara seglat ensam ombord, men då jag haft båten i 16 år har jag mycket god koll på siffrorna. Har aldrig kryssat snabbare än 6.3 knop ensam tidigare, nu ligger jag och pendlar mellan 6.6-6.8 knop i 7 m/s ensam ombord, en vindstyrka som tidigare var en “brottningsmatch” när man var ensam är nu riktigt trevligt med det ökade rätande momentet.

Branta undanvindsbogar går också fortare då det varit farthämmande att segla med profiler som går på tvären, djupa bogar är något svårare att se så stora skillnader på.

Kåre Ljung har gjort ett riktigt bra jobb.

Ska bli spännande att se under hösten hur båten går med besättning på kanten?

Djupgående (gamla -> nya) 220 -> 225 cm
Bulbvikt 650 -> 1 100 kg
Fenvikt 300 -> 45 kg
Bulbens längd 137 -> 192 cm
Corda toppen 62 -> 78 cm
Corda botten 62 -> 66 cm

//Patrik Andersson

Den gamla kölen.

Hade varit kul med löite jämförelser med Sten Bergqvists båt. Han har ju, som vanligt, fixat lite med kölen på sin Alltiett 35.