Bohusracet | anmälan öppen

Nu har anmälan till Pantaenius Bohusracet öppnat. 10 båtar anmälda så långt.

Och här är storyn från förra årets vinnare:


Så vann vi Pantaenius Bohusracet 2020
av Bo och Sten Bergqvist, X-332

Väl i Uddevalla började vi direkt göra båten klar för race. Efter en god natts sömn vaknade vi till strålande solsken och ingen vind. Vi hade hela tiden haft som ambition att BR 2020 skall vinnas till varje pris. Efter att vi studerat väderprognosen sänkte vi ambitionen till att vi i alla fall skulle göra en grym segling ut till Hätteberget, därefter såg det ut som vinden skulle kunna dö helt.

När det var dags att starta hade vinden fyllt på lite och vridit mot väst, så det skulle bli en fin kryss ut under Uddevallabron. Vi startar med bra fart mitt på linjen med Dehler 33:an ”Den Röde” närmast i lä och med en 332:a på var sida om oss. Det var kanske inte riktigt det läget vi ville starta i då vi inte visste hur vi skulle gå mot dessa båtar. En stund senare var ”Den Röde” och X332:an från Uddevalla lite före oss. Vi ser att det motar uppe vid bron, för de som startade tidigare, och vill nu fortast möjligt komma upp till vänster om södra brofästet. Vi bevakar vänsterkanten och väl uppe vid land tilltar vinden lite och vrider samtidigt aningens mot vänster. Vi slår och går med bra tryck i seglen klart framför Dehlern och övriga båtar som legat i lovart om oss. ”SÅ GOTT”.

Vi håller vänstersidan upp mot Stången men strax innan rundning av Stången kommer ”Den Röde” glidandes bakifrån. Precis före Stången går de förbi och vi har samtidigt seglat ikapp båtarna i starten före. Dehlern rundar snyggt, faller av och sätter spinnaker som precis fyller i den lätta vinden. Det ser hemligt ut…vi avvaktar…och plötsligt fyller vinden på ifrån syd och vi är nästan enda båt med rätt segel uppe. Båtarna runt om kring oss strular med att få ner sina backande spinnakrar, skotar vi hem och rycker 100 meter. I ca 3m/s kryssar vi långsamt ifrån båtarna i vår startgrupp och tar oss förbi båt för båt som startat innan oss. Strax innan Ljungskile ser vi att båtarna framför har mindre vind, det öppnar upp, lättar ytterligare och båtarna börjar hissa diverse undanvindssegel. Vi har medvetet för hårt skotade segel och glider, på fartvinden, igenom tätklungan och redan i Ljungskile är vi första båt.

Någon minut senare möter vi vinden från syd på ca 5 m/s och rycker några hundra meter innan övriga båtar får vinden och ordning på segel. Håller oss utmed fastlandet och strax efter Svanesund blev det nästan punka igen och vi överlever den korta sträckan upp till Askeröfjorden med Den Röde en liten bit bakom. När vi rundar Galterön får vi den nya vinden först och vi kryssar över Askeröfjorden i ca 6-7m/s och gissningsvis ca 10 min före vid Tjörnbron. Perfekt passage ost om Lilla Brattön och efter ett tag ser vi några båtar långt akteröver men kan inte se vad eller vilka det är. KÄNNS GOTT.

Vid Vinterholmen vrider vinden lite höger och minskar härifrån hela tiden under resten av kryssen ut till Åstol. Flera gånger är det spegelblankt en bit framför oss men vinden fyller på lagom till vi kommer fram men båtarna bakom seglar hela tiden i mer vind och Dehlern och den ena 332:an närmar sig. Vid Dyrön är det stark motström och så lätt vind igen att Den Röde går bättre och när vi rundar Dyrön är han i princip ikapp. Vi ser masttoppen på den andra 332:an över Dyrön men sen ser vi inte dem mer. Vinden dör nästan helt under Åstol och den ”Den Röde” glider sakta förbi när vi börjar driva ner mot Skottholmen och i ett försök att pina lite tappar vi all fart. Det går lite gammal sjö så det kännas oroligt med klipporna så nära.

När vi nästan ser krabborna i tången åker genuan ner och vi hissar vår nya jibtop som precis fyller och vi börjar röra oss långsamt framåt. Vi glider om Dehlern igen, gnetar på i knappt 1 knop, efter någon timme börjar mörkret att falla och vinden vrider återigen höger. Dehlern sätter spinnaker och vi sätter vår lätta 0,5:a och tittar nöjt på de nyinköpta 3 mm tunna gajjarna som nästa lyfter spinnakern.

Vi styr långt söder om Hätteberget då vi räknar med en nordgående ström längre ut, vi gippar och med strömmens hjälp prickar vi Hätteberget i 2 knops fart. Det blåser ca 2 m/s när vi rundar (kl 23) och Jibtoppen åker upp igen. Nu händer något ganska underligt. Vattnet är helt blankt, vi seglar med 40 grader AWA gör 4,8 knop genom vattnet med nästan 7 knop i GPS fart. Medströmmen gör alltså att vi får en AWS som gör att det känns som vi flyger fram i mörkret!

När vi närmar oss Hållö går solen upp och vi seglar i fin vind men ser inte ”Den Röde”. Vi rundar Hållö i avtagande vind och när vi ligger utanför Sote huvud ser vi Dehlern komma runt hörnet nere vid Hållö. Vi rör oss knappt framåt samtidigt som vi med fasa ser hur ”Den Röde” kommer med god fart. Han går närmare land och har helt annan vind. En liten vindpust från ost och vi sätter spinnakern med kurs ut i havet och nu ser vi att Dehlern äntligen tappar fart uppe vid land. Ny vind från NO, upp med genuan och en fin bidevind upp till Hamburgön där vinden dör igen, totalt bleke i ca 2 timmar.

Vi ligger och driver utanför Hamburgön och börjar se spinnakrar komma med god vind långt där bak, ute i havet. Skulle flytet ta slut nu? Driver in in i strömlä mellan småöarna utanför Hamburgön där vi får en lätt västlig bris. Vi faller av in mot Fjällbacka i minskande vind och utanför Sandviksholmen dör vinden igen. Kryssar runt Valön där det vrider vänster hela tiden men väl runt Valön åker blåsan upp igen för en fin läns ner till Hamburgön. Här möter vi äntligen lite konkurrenter. Landmark 43:an, X 41:an och Mannerberg 38:an kommer först men ingen Dehler, är den på andra sidan av Valön?

Vid Hamburgön får vi riva spinnakern, genuan hissas och det blåser ca 5-6m/s igen. Vi är rejält trötta och förstår inte riktigt att vi kan köra spinnaker mot målet i Smögen. Vi lusar på och först när vi såg spinnakrar bakom oss hissas 0,9:an upp för första gången under racet. Vi får en fin slör söderut och möter alla båtar som är på väg upp till Fjällbacka.

Vi går i mål som första båt och lyckas vinna totalt😊. Hur toppar man det här?