Wrap Up 2020

Dags att sammanfatta ett väldigt speciellt seglingsår. Som inte alls blev så som det var tänk. För någon. Men jag tror alla har några speciella ögonblick även ett sånt här år?

Årets spik + årets nagelbitare var Pantaenius Bohusracet. Dåligt med vind, men vi kom loss och fick visa att vi inte bara kan segla väl-meckad J/111 😉 hela projektet blev väl årets back-to-basic, vilket kändes nyttigt och kul. Jag vill segla mer i Bohuslän i liten båt.

Årets det blir aldrig som man tänkt sig är så klart pandemin. Hela teamet samlades i Köpenhamn i januari för att planera 2021-2023. Det hade vi inte mycket för. Men det enda man vet som havskappseglare är att det aldrig blir som man planerat… så nu hoppas vi på att flytta fram hela planen ett år.

Årets ooops… var väl när masttoppen ramlade av på Dominant Racen. Topphissad gennaker var väl inte optimalt.

Årets meck blev inte svetsningen av masttoppen, utan det får nog gå til Alex Thompson?

Årets trend är foils. Som vanligt. Fast ännu mer.

Mest ikoniska svenska segelbåten någonsin: Scampi.

Årets nakterhus, vi är så stolta över att vi blev utsedda till Årets Havskappseglare 2020; “En långsiktig och metodisk satsning som resulterat i många fina meriter under åren och med en klasseger i Rolex Middle Sea race 2019 som kronan på verket, för årets vinnande team som består av Peter Gustafsson, Mattias Bodlund, Mats Björk, Jens Allroth, Johan Fredriksson, Andreas Turesson, Simon Kindt, Pelle Pedersen och Pär Lindfors.”

Årets debatt handlade om ökad säkerhet kontra fler deltagare. SSF & SHF verkar ha bestämt sig för att säkerheten är på tok för låg på svenska havskappseglingar, och att det inte gör så mycket att tröskeln höjs för nya seglare. Vem har egentligen ansvaret för att kappsegling blir mer tillgänglig?

Årets blötaste var testseglingen av Figaro 3 utanför Härön. Skulle kunna blivit årets repa om jag inte hade varit i Kapstaden och seglat Cape 31 i våras:

Årets äntligen blev Celeste 34 Sport som till sist fick komma i vattnet. Jag sammanfattade min provsegling i en artikel om däckslayout och en om segelplanet.

Årets legend blev så klart Jean Le Cam.

Årets gästspel: J/111:orna J-Hawk (Ven Runt och Falserboserien) och Valentina (Visbypokalen). Superkul.

Årets färg? Orange:

Årets sweetaste? Många fina båtar dök upp på radarn 2020. Aspect 45, ClubSwan 80, Mat 13.40 & Shogun 42,6. AC-båtarna så klart. Men får jag bara välja en så blir det nog IMOCA L’Occitane en Provence.

Årets smäll blev kollisionen mellan Svea och Topaz.

Årets solosegling för min del blev Solotrubaduren. Så nära man kan komma en perfekt dag på havet… Tack Fabian!

Årets glädjespridare var Federico Garofalo.

Tjörn Runt tog hem årets färggladaste.

Årets kvällsseglingar var de på Slören.

De 5 mest kommenterade inläggen var:

Vilka kategorier har jag missat?

Årets soluppgång borde ha varit Bohusracet, men bäst var faktiskt den på Baggen när jag provseglade Arcona 465. Lite senare hade vi också årets plask då jag la drönaren io havet. Därför finns inte sessionen i 4K 😢