Skip to content

11 Comments

 1. Mats V
  Apr 25, 2008 @ 23:21

  Tycker nog att det är en ganska tydlig disk. Konstigt att Barking Mad inte protesterade.

  Reply

 2. PeterK
  Apr 26, 2008 @ 03:44

  tycker nog inte det är en så tydlig disk. Har försökt se om B.M. tvingades lova högre än dikt bidevind och ser man på 3:e båten (M.L.?) som kommer akterifrån seglar den med fullt tryck något högre. Antagligen därför B.M. inte protesterade. Kan tänka mig att bilden överst visar placeringen strax efteråt.

  Reply

 3. Peter Gustafsson
  Apr 26, 2008 @ 04:24

  Det är väl det som är “snackisen”, att både BM och ML faktskt var ovanför layline och seglade lägre än dikt bidevind. Hårfint.

  Fast disken gällde 19.1, att de inte svarade på BMs begäran om plats.

  19.1 When approaching an obstruction, a boat sailing close-hauled or
  above may hail for room to tack and avoid another boat on the same
  tack. However, she shall not hail unless safety requires her to make
  a substantial course change to avoid the obstruction. Before tacking
  she shall give the hailed boat time to respond. The hailed boat shall
  respond by either

  (a) tacking as soon as possible, in which case the hailing boat shall
  also tack as soon as possible, or

  (b) immediately replying ‘You tack’, in which case the hailing boat
  shall tack as soon as possible and the hailed boat shall give room,
  and rules 10 and 13 do not apply.

  Blir väl allt mer infekterat eftersom samma gubbar slåss i AC, RC44, Farr 40 och olika katamaranklasser. Undrar hur stämningen är på bryggan?

  Reply

 4. PeterK
  Apr 26, 2008 @ 09:34

  Peter, det låter lite konstigt att de (BM) skulle ha begärt plats att slå enligt 19.1.
  På videon har BM precis avslutat sitt slag och Joe Fly genomför sitt och blir klara innan BM kommer nära. Under slaget gäller KSR 13 och Joe Fly skall hålla undan.

  Tycker det ser ut som ett helt perfekt avvägt (turligt) placerat slag där det finns så mycket luft kvar i lovart att BM kan segla upp utan att behöva segla högre än dikt bedevind – vilket, vad jag förstår, är just kärnfrågan här enligt KSR 18.3a
  Jag är dock ingen domare utan bara försökt hålla mig vaken på Charlotte Greppes genomgångar, så jag kan ha fel………….

  Reply

 5. Peter Gustafsson
  Apr 26, 2008 @ 15:19

  Event: 2008 Farr 40 World Championship, race: 9

  Facts found: ITA1 v. ITA 1805
  Approaching the weather mark on port tack, approximately 1 ½ boat lengths from the starboard layline, JOE FLY sailing less than 5 kts, was overlapped bow to bow to windward of BARKING MAD, also on port tack at a speed of over 6kts. BARKING MAD and JOE FLY were on a collision course with MASCALZONE LATINO, on the starboard layline, approx. 2 boatlengths from the mark. BARKING MAD hailed for room to tack and after 5 seconds when JOE FLY failed to respond she luffed to tack. JOE FLY began to luff only when collision was imminent with BARKING MAD. BARKING MAD could not complete her tack due to the proximity of JOE FLY. Before BARKING MAD completed her tack MASCALZONE LATINO luffed to avoid contact with BARKING MAD. There was no contact .

  Conclusion: JOE FLY failed to respond to the hail for room from BARKING MAD. BARKING MAD could not complete her tack to starboard but this was due to JOE FLY failing to respond as required by RRS 19.1.

  Rule(s) applicable: RRS 19.1,13, 64.1 (b)

  Decision: JOE FLY is DSQ for breaking RRS 19.1
  BARKING MAD broke rule 13 but is exonerated under RR 64.1(b)

  Jury: Tom Ehman, USA Chairman, Nevin Baron, CRO, Soren Krause,DEN, Henry Menin, ISV, Richard Slater, AUS

  Reply

 6. Mats V
  Apr 26, 2008 @ 15:55

  Intressant domslut. Svårt att se på videon men jag tyckte att det verkade som att BM tvingas luffa upp över dikt bidevind för att undvika kollision med JF – precis innan klippet. Men det är svårt att se – efter klippet ser det ok ut. Domslutet däremot går på att BM inte fått tid att hinna avsluta sitt slag. Only goes to show; the jury room is a risky place…

  Reply

 7. PeterK
  Apr 26, 2008 @ 18:05

  Ja, med den beskrivningen är det nog safe att anta att domarna inte sett filmen….. ;-)

  Reply

 8. PelleL
  Apr 27, 2008 @ 22:33

  Det som visas på filmen är ointressant och har egentligen inte med situationen att göra. Frågan är om BM har begårt plats att slå och om JoeFly svarat på begäran eller inte. I ett sådant här läge måste LoBB (JoeFly) svara även om han tycker att LäBB inte har rätt att begära plats. Han kan givetvis sedan protestera på på LäBB (BM) för att felaktigt begärt plats men han måste svara och det finns bara två sätt enligt regel 19.1: (a) och (b). Det här är faktiskt ett av de vanligare felen även rutinerade kappseglare gör…….Sen kan man tycka att var pissigt av ML att lämna in en tredjepartsprotest men vad fn….det var ju faktiskt VM….jag hade nog gjort samma sak =/

  Reply

 9. Peter Gustafsson
  Apr 29, 2008 @ 19:04

  Reply

 10. Jnnb
  Apr 29, 2008 @ 20:35

  Giovanni säger “Although we recognize that our tack was close, it was not too close.” Men detta talar ju inte juryn om. Enligt juryn har ju JF inte gjort a) eller b) i tid. Det kan ju vara att det är det Giovanni menar, men jag tycker det verkar som om han skulle tala om om de inledde slaget tillräckligt god tid eller inte för att hinna fullfölja det. Verkar ju osannolikt, vad missar jag?

  Reply

 11. PelleL
  Apr 29, 2008 @ 21:36

  Näää..jag tycker det verkar som om han inte fattar vad han blivit diskad för…..dags för en regelkurs kanske =)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.